Gids voor winterzaaizaden in containers voor beginners

Inhoudsopgave:

Gids voor winterzaaizaden in containers voor beginners
Gids voor winterzaaizaden in containers voor beginners
Anonim
Voorbeelden van veel voorkomende winterzaaicontainers
Voorbeelden van veel voorkomende winterzaaicontainers

Je kunt een vliegende start maken met het tuinieren van volgend jaar door in de winter zaden te zaaien in containers. Deze methode is ideaal voor tuinders die geen zaden binnenshuis kunnen kweken, vooral in regio's met korte groeiseizoenen.

Hoe winterzaaien in containers werkt

Je kunt beginnen met het voorbereiden van je containers om ze buiten te plaatsen na de eerste herfstvorst. Het gebruik van containers voor het zaaien van zaden in de winter wordt vaak het creëren van miniatuurkassen in de sneeuw genoemd. Je gebruikt de containers om de zaden te beschermen tijdens de strenge winter die normaal niet zou overleven. Dit kunnen zaden zijn van eenjarige planten of vaste planten.

Meer zaden om te ontkiemen

De containermethode voor het zaaien van zaden in de winter zorgt ervoor dat een groter aantal zaden zal ontkiemen wanneer de lente aanbreekt. De drinkflessen en kannen staan buiten zonder doppen en deksels.

Blootstelling aan de elementen

De zaden zitten in de containers, maar worden ook blootgesteld aan hetzelfde gure weer van sneeuw, regen en ijs als hun minder fortuinlijke neven op de grond van hun vaste ouders of hun herzaaiende broeders van eenjarige planten.

Miniatuurkassen maken met containers

Bij de containermethode voor winterzaaien wordt gebruik gemaakt van verschillende recyclebare containers, zoals plastic frisdrankflessen van twee liter, plastic waterkannen, grote plastic sapflessen en plastic melkkannen. Hoge containers werken het beste omdat ze voldoende ruimte hebben voor planten om groot te worden.

Potplanten
Potplanten

Niet alle plastic containers zijn levensvatbare kassen

Vermijd het gebruik van plastic containers die geen voedselveilig plastic zijn om te voorkomen dat schadelijke chemicaliën in de grond en planten terechtkomen. Gebruik geen plastic waar zonlicht niet doorheen kan. Doorzichtig plastic is de beste optie.

Hoe te testen op zonlichtpenetratie

Als je een gekleurde plastic container wilt gebruiken, kun je deze testen om te zien of zonlicht door de kleuring heen kan dringen. Houd de container voor je. Als je door het plastic heen kunt kijken, is dit een goede keuze voor een container. De meeste ondoorzichtige melkkannen bieden voldoende licht, maar witte kunnen het licht blokkeren.

Plantenvariëteiten selecteren

Er v alt niet veel te raden als het gaat om het selecteren van welke planten in aanmerking komen voor het winterzaaien van zaden in containers. Je kunt dit soort informatie vaak vinden op zaadpakketten of online beschrijvingen.

  • Je kunt zaden gebruiken waarvan wordt beschreven dat ze bestand zijn tegen vorst of geschikt zijn voor herfstbeplanting.
  • Als je de zaden in het vroege voorjaar kunt zaaien of terwijl er nog vorstwaarschuwingen zijn, is de kans groot dat het zaad in je containers zal gedijen.
  • Pakketinstructies waarbij je de zaden vóór het planten moet stratificeren of invriezen, zijn een goede keuze.

Containers voorbereiden

Er zijn een paar dingen die je moet doen om de fles klaar te maken. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je zaden de beste overlevingskansen hebben.

  1. Was de container grondig met afwasmiddel om alle resten te verwijderen.
  2. Verwijder etiketten op flessen en kannen.
  3. Verwijder doppen en deksels. Je hebt ze niet nodig.

Afvoergaten maken

Je moet drainagegaten maken in de bodem van elke container. U kunt een mes gebruiken of een grote naainaald van ongeveer 15 cm lang met een open vlam verwarmen, uit een aansteker of kaars. Zorg ervoor dat u de naald met een tang vasthoudt, zodat u uw vingers niet verbrandt. Het hete metaal glijdt weg. gemakkelijk in de plastic bodem om een afvoergat te creëren.

Snijd containers doormidden

Je moet toegang hebben tot de binnenkant van de container. De eenvoudigste manier is om de fles of kan langs het midden doormidden te snijden. Je kunt een zijkant of een deel van de fles intact laten om als scharnier te dienen, zodat je hem gemakkelijk kunt sluiten, maar dat is niet nodig omdat de bovenkant weer over de onderkant kan worden geplaatst door deze te overlappen.

Hand met een plastic fles
Hand met een plastic fles

Voeg aarde, zaden en water toe

Je bent bijna klaar. Je moet zaaigrondmengsel toevoegen aan het onderste deel van de bodem.

  1. Vul 3" -4" van het onderste gedeelte van uw container met aarde.
  2. Druk de grond voorzichtig in de bodem.
  3. Verspreid de zaden over de grond.
  4. Voeg voldoende aarde toe om de zaden te bedekken en dep de grond over de zaden.
  5. Geef water zodat de grond nat is en zorg ervoor dat je de zaden niet verplaatst.
  6. Plaats de bovenkant van de container terug en plaats deze over het onderste gedeelte zodat deze overlapt.
  7. Gebruik een waterdichte marker en ducttape om een label te maken van het type zaad dat je hebt geplant.
  8. Plaats het etiket op het onderste gedeelte van de container.
  9. Zet de container buiten op een vlakke ondergrond, zoals een terras of terras.
  10. Je kunt de containers negeren totdat de zaden ontkiemen en beginnen te groeien.
  11. Zodra het warmer weer is, kunt u het bovenste gedeelte van de container verwijderen totdat u klaar bent om deze in uw tuin te verplanten.

Uw winterzaailingen verplanten

Je transplanteert je zaailingen op dezelfde manier als alle andere zaailingen, afhankelijk van het type plant dat je hebt gekweekt. Zorg ervoor dat je de grond indien nodig voorbereidt met wijzigingen.

  1. Graaf een gat dat groot genoeg is voor de kluit van je zaailing.
  2. Vul het gat in met de grond die je hebt verwijderd.
  3. Druk de grond stevig rond de plant.
  4. Zorg ervoor dat je water geeft en aanvult met 2,5 cm compost en/of mulch.

Winterzaden in containers zaaien is eenvoudig

Het gebruik van containers voor het zaaien van zaden in de winter is de gemakkelijkste vorm van het kweken van zaailingen. U noemt uw aandeel in recycling als een extra voordeel.

Aanbevolen: