Effecten van oceaanvervuiling op het leven in zee

Inhoudsopgave:

Effecten van oceaanvervuiling op het leven in zee
Effecten van oceaanvervuiling op het leven in zee
Anonim
met olie bedekte zeester
met olie bedekte zeester

Als u zich zorgen maakt over de gevolgen van oceaanvervuiling voor het leven in zee, bent u niet de enige. De toename van verontreinigende stoffen in de oceanen van de wereld heeft gevolgen voor de verscheidenheid aan wezens die daar leven.

Verschillende verontreinigende stoffen

Er zijn veel soorten oceaanverontreinigende stoffen die het leven in zee in gevaar brengen. Sommige zijn duidelijker dan andere, maar ze dragen allemaal bij aan een ongezonde oceaan en vaak aan de dood van haar wezens.

Effecten van olie op de oceaan

Hoewel de grote olielekken als gevolg van offshore-boringen veel aandacht krijgen, worden er elk jaar miljoenen liters olie uit andere bronnen in de oceanen van de wereld gedumpt. Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) zijn er vier belangrijke manieren waarop olievervuiling ontstaat, en door de mens veroorzaakte oorzaken zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft daarvan. Dit zijn

  • Natuurlijke olie sijpeltafkomstig uit de oceaanbodem verspreidt zich naar de zeeën en is verantwoordelijk voor 45% van de olievervuiling.
  • Verbruik van olie in verschillende fasen, zoals opslag, en afvalproductie zoals gemeentelijk en industrieel afval, en stedelijke afvoer veroorzaakt 37% vervuiling.
  • Olietransport over zee veroorzaakt 10% van de olievervuiling. Hieronder vallen de kleine en grote olierampen die mensen gewoonlijk associëren met oceaanvervuiling.
  • Offshore oliewinning Bij processen komt 3% van de olie ook in de oceaan terecht.

Olie is op verschillende manieren gevaarlijk voor het leven in zee. Volgens de NOAA is het mogelijk dat als pelsdieren of vogels olie op hun vacht of veren krijgen, ze niet goed kunnen vliegen of bewegen, hun lichaamstemperatuur niet op peil kunnen houden of zich niet kunnen voeden. De olie spoelt aan op stranden en vervuilt nest- en voedselgebieden. Terwijl zeezoogdieren zichzelf proberen schoon te maken, kunnen ze olie binnenkrijgen die hen kan vergiftigen.

Hoewel vissen en schaaldieren in diepe zeeën geen gevolgen ondervinden, kunnen degenen die in ondiepe wateren leven, zich voeden of paaien kwetsbaar zijn, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden. Volgens de Universiteit van Delaware en het Office of Environmental He alth Hazard Assessment kunnen vissen ook besmet raken door olieresten en ongeschikt worden voor menselijke consumptie.

Coral Reef Impact

Olie kan koraalriffen negatief beïnvloeden. Deze riffen zijn niet alleen prachtig, ze bieden ook een leefgebied voor veel zeedieren. NOAA geeft aan dat de impact van olie op koraalriffen moeilijk te voorspellen is. Olie verstopt ook de kieuwen van de vissen die daar leven en verstikt ze. Wanneer olie op het oppervlak drijft, blokkeert het zonlicht en voorkomt het dat zeeplanten licht gebruiken voor fotosynthese. Deze planten zijn belangrijke onderdelen van de voedselketen en de rifhabitats in de oceanen.

giftige materialen

Giftige materialen zijn een bijwerking van het moderne leven. Dankzij de solvabiliteit van water komt giftige vervuiling vaak terecht in de oceaan, het sediment en de microlaag van het zeeoppervlak. Acht procent van de vervuiling heeft niet-puntbronnen en is afkomstig van land, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF). Bronnen van giftige vervuiling zijn volgens MarineBio onder meer:

  • Industrieafval
  • Lozing van rioolwater
  • Radioactief afval van energiecentrales, nucleaire stortplaatsen en nucleaire onderzeeërs
  • Meststoffen en mestafval
  • Huishoudelijke schoonmaakproducten

Verontreinigende stoffen vinden hun weg naar de oceaan en zinken naar de bodem. Bodemvoedende organismen nemen deze chemicaliën op en vervuilen de voedselketen. De kleinere vis wordt opgegeten door de grotere vis, die vervolgens door een mens wordt opgegeten. Gifstoffen hopen zich op in de weefsels van de mensen die de besmette vis eten en kunnen leiden tot ziekten zoals kanker, voortplantingsstoornissen, geboorteafwijkingen en andere gezondheidsproblemen op de lange termijn. De National Resources Defense Council biedt een gids voor vissen die u moet vermijden vanwege het hoge kwik- en PCB-geh alte. Meststoffen, rioolwater en huishoudelijk afval vol fosfor en stikstof veroorzaken vervuiling door voedingsstoffen, zo stelt de Environmental Protection Agency (EPA), die dode zones in zeeën veroorzaken.

Afval en ander afval

vervuild strand
vervuild strand

Plastic zakken, ballonnen, medisch afval, frisdrankblikjes en melkpakken vinden allemaal hun weg naar de oceanen van de wereld. Deze voorwerpen drijven in het water en spoelen aan op stranden. Volgens het WWF veroorzaakt afval in zee gezondheidsrisico's voor het leven in zee.

Oceaanzoogdieren raken verstrikt in oude netten en verdrinken omdat ze niet naar de oppervlakte kunnen komen voor lucht. Vogels, schildpadden en vissen krijgen een verscheidenheid aan plastic voorwerpen binnen, vooral microkralen, en hun spijsverteringsstelsel raakt verstopt, meldt The Guardian. Zeeschildpadden worden aangetrokken door drijvende plastic zakken die op kwallen lijken, een van hun favoriete lekkernijen. De plastic zakken blokkeren hun spijsverteringsstelsel en veroorzaken een langzame en pijnlijke dood.

Verschillende stukken afval veroorzaken verstrikking, verhongering, verdrinking en wurging. Wanneer het afval op stranden, moerassen en watergebieden aanspoelt, ruïneert het broedplaatsen en leefgebieden. Zeeplanten kunnen door puin worden gewurgd en sterven. Inspanningen om puin te verwijderen kunnen ecosystemen veranderen.

Hoeveel plastic zit er in de oceaan? Daily Mail meldt in 2017 dat er wereldwijd 5,25 biljoen stukjes plastic in de oceanen zitten en dat er jaarlijks 8 miljoen ton afval bijkomt.

Andere vormen van oceaanvervuiling, zoals lawaai, zure regen, klimaatverandering en verzuring van de oceaan, kunnen ook hun tol eisen van het zeeleven.

Statistieken over de gevolgen van oceaanvervuiling

Statistieken over de effecten van oceaanvervuiling op vissen en ander zeeleven zijn moeilijk te bepalen vanwege het aantal betrokken dieren en de omvang van de oceaan. Wetenschappelijk gezien zijn er veel onbekenden. Er zijn echter enkele interessante onderzoeken gedaan in kleine delen van de oceaan en in testgroepen van het zeeleven.

  • Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2015 bleek dat 693 mariene soorten in aanraking komen met afval in de zee. Plastic vormde 92% van het afval dat ze tegenkwamen.
  • Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het voortbestaan van 17% van de soorten op de Rode Lijst van de IUCN werd bedreigd door afval in zee.
  • Volgens een natuuronderzoek werd bij 55-67% van alle mariene soorten door de mens veroorzaakt afval aangetroffen.
  • Een wetenschappelijk onderzoek uit 2017 meldt dat "233 mariene soorten, 100% van de zeeschildpadden, 36% van de zeehonden, 59% van de walvissen en 59% van de zeevogels, evenals 92 vissoorten en 6 soorten ongewervelde dieren "Er zat plastic in. Dit leidde tot verhongering, maagproblemen en zelfs de dood van het dier.
  • Verstrikking werd gemeld bij 344 soorten: "100% van de zeeschildpadden, 67% van de zeehonden, 31% van de walvissen en 25% van de zeevogels, evenals bij 89 vissoorten en 92 soorten ongewervelde dieren", aldus naar de evaluatie van 2017. Dit leidt tot verwondingen, vervormingen en bewegingsbeperkingen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor roofdieren, verdrinking of verhongering.
  • Een rapport van het Center for Biological Diversity stelt dat binnen een jaar na de olieramp met British Petroleum in de Golf van Mexico waarschijnlijk 82.000 vogels van 102 soorten gewond of gedood zijn. Bovendien werden ongeveer 6.165 zeeschildpadden, 25.900 zeezoogdieren en een onbekend aantal vissen beschadigd of gedood. Medio juni 2010 droeg de lekkage bij tot de dood van 658 zeevogels, 279 zeeschildpadden, 36 zeezoogdieren en talloze vissen.
  • Vijf soorten schildpadden die in de Golf van Mexico leven, zijn nu bedreigd. Embryo's van twee vissen hebben hartafwijkingen, duikers en walvissen bevatten zeer hoge concentraties gifstoffen en volgens National Geographic zijn 900 dolfijnen dood aangetroffen.
  • Kusthabitats van zeevogels en dieren worden vervuild of vernietigd door het afval in zee dat drijft en neerslaat op geïsoleerde eilanden ver van gebieden met een dichte menselijke populatie, aldus een Guardian-rapport uit 2017. Oceaanvervuiling heeft dus gevolgen voor alle delen van de mariene wereld, omdat oceaanstromingen water over de hele wereld verplaatsen.

Onderzoek helpt het leven in de oceaan te beschermen

De hoeveelheid onderzoek gedaan door mariene biologen, milieuactivisten en anderen is onthutsend. Er bestaat wereldwijd bezorgdheid over het groeiende probleem van oceaan- en andere watervervuiling en er is geen duidelijke en gemakkelijke oplossing voor het probleem in zicht. De oceanen vormen een belangrijk onderdeel van het milieu op aarde, en het is absoluut noodzakelijk dat ze worden beschermd en schoongehouden om de gezondheid van de zee en uiteindelijk de menselijke gezondheid te beschermen.

Aanbevolen: