Effecten van landvervuiling

Inhoudsopgave:

Effecten van landvervuiling
Effecten van landvervuiling
Anonim
Afval
Afval

Verontreinigende stoffen in het land vervuilen niet alleen het land, maar hebben ook verstrekkende gevolgen. Bronnen kunnen landbouw-, industrieel (inclusief mijnbouw en metallurgie) en gemeentelijk afval zijn. Zure regen, de verspreiding van watervervuiling naar omliggende stranden en rivieroevers, zwerfvuil en zelfs nieuwe bouwplaatsen kunnen ook bronnen van landvervuiling zijn.

Chemische effecten op het leven

Een van de grootste bedreigingen voor het ecosysteem, veroorzaakt door landvervuiling, is chemische verontreiniging. Kunststoffen, gifstoffen in afval zoals antivries en andere chemicaliën sijpelen de grond in waar ze achterblijven. Deze chemicaliën kunnen het grondwater en het land verontreinigen. Hiertoe behoren persistente organische verontreinigende stoffen (POP's) die een speciale groep chemicaliën vormen.

Persistente organische verontreinigende stoffen vervuilen de grond

Een International Institute Sustainable Development Bulletin (IISD) uit 2019 legt uit dat POP's chemicaliën zijn die door de industrie en/of in de landbouw worden gebruikt. Deze pesticiden blijven lange tijd in het milieu aanwezig.

  • Voorbeelden van POP's zijn DDT, dioxines en polychloorbipenolen (PCB's).
  • Twaalf POP's zijn verboden door het Verdrag van Stockholm, een milieuprogramma van de Verenigde Naties dat de VS in onderling overleg hebben ondertekend.
  • In een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2008 wordt uitgelegd dat POP's onbedoelde bijproducten van pesticiden zijn. Ze kunnen worden geproduceerd door het verbranden van "kolen, turf, hout, ziekenhuisafval, gevaarlijk afval of gemeentelijk afval." POP's kunnen ook worden geproduceerd door de uitstoot van auto's.
  • In 2019 publiceerde de WHO een bijgewerkte internationale gedragscode voor het beheer van pesticiden, als leidraad voor de landbouwsector en overheidsinstanties voor de controle van pesticiden om de volksgezondheid en het milieu te beschermen.

Impact op biodiversiteit

Alle chemicaliën, inclusief POP's, vergiftigen de grond. Dit kan leiden tot het verlies van sommige soorten planten- en dierenleven.

  • Planten die in de grond groeien en vergiftigd zijn door chemicaliën kunnen besmet raken en overleven, waarbij de besmetting wordt doorgegeven aan grazende dieren, anders sterven de planten eenvoudigweg af.
  • Dieren die voor hun voedsel afhankelijk zijn van de planten, kunnen de besmette planten eten en ziek worden en afsterven.
  • Als de planten afsterven, moeten de dieren die ervan afhankelijk zijn als voedselbron migreren op zoek naar gezonde planten. Dit veroorzaakt een toestroom van dieren naar gebieden waar er niet genoeg plantaardig voedsel is om ze te onderhouden. Deze overbevolking van de dierenpopulatie kan ziekte en/of hongersnood veroorzaken.
  • Mensen worden beïnvloed door verschillende chemicaliën die in de voedselketen terechtkomen en aanwezig zijn in het voedsel dat mensen eten. Dit komt vooral voor in dierlijke voedselbronnen waar chemicaliën zich hebben opgehoopt in de vetcellen, ook wel bioaccumulatie genoemd.

POP's in water, waterwegen en oceanen

POP's hopen zich ook op in waterwegen en oceanen via landbouw en stedelijke afvoer. Deze verontreinigende stoffen worden over lange afstanden over de hele planeet vervoerd en kunnen gebieden aantasten waar de chemicaliën niet worden gebruikt.

Bioaccumulatiebedreiging

Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2016 bleek dat POP's nog steeds een bedreiging vormen voor het leven in zee als gevolg van bioaccumulatie. Het WHO-rapport geeft een overzicht van de gevolgen die POP's kunnen hebben voor wilde dieren als ze eeuwenlang onveranderd blijven bestaan. Deze beïnvloeden het immuunsysteem, de enzymen en de voortplantingssystemen en veroorzaken tumoren bij zoogdieren, reptielen, vissen en vogels. Enkele waargenomen veranderingen zijn onder meer het dunner worden van de eierschalen van vogels en een afname van de populatie zeehonden, slakken en alligators.

Schadelijke gevolgen voor het land

Als de landvervuiling ernstig is, beschadigt dit de bodem. Dit leidt tot een verlies aan mineralen en nuttige micro-organismen, wat de bodemvruchtbaarheid beïnvloedt. Dit betekent dat inheemse planten mogelijk niet groeien in deze gebieden, waardoor het ecosysteem wordt beroofd van een voedselbron voor dieren.

Verspreiding van invasieve plantensoorten

Ecosystemen kunnen ook verstoord raken door vervuiling als de bodem er niet in slaagt inheemse planten te ondersteunen, maar wel andere vegetatie kan ondersteunen. In door vervuiling verzwakte gebieden kan invasief onkruid opduiken dat de resterende bronnen van inheemse vegetatie verstikt. Volgens een rapport van de Universiteit van Florida wordt invasief onkruid vaak in gebieden geïntroduceerd als onderdeel van het dumpen van tuin- of bouwafval.

Verlies van vruchtbaarheid

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FOA) van de Verenigde Naties wijst erop dat het overmatige gebruik van chemische meststoffen en pesticiden nuttige micro-organismen in de bodem doodt, waardoor hun biodiversiteit afneemt, met verwoestende gevolgen voor de bodemgezondheid. Micro-organismen zijn nodig voor een aantal dingen die bijdragen aan de vruchtbaarheid van de bodem, waaronder:

  • Micro-organismen zijn verantwoordelijk voor de kringloop van voedingsstoffen, waarbij voedingsstoffen worden omgezet in vormen die door gewassen kunnen worden gebruikt.
  • Micro-organismen breken giftige verbindingen af die de bijproducten zijn van landbouwchemicaliën die de vervuiling van de bodem verminderen. Als er geen micro-organismen in de bodem aanwezig zijn, hoopt de vervuiling zich op en blijft giftig.
  • De FAO waarschuwt dat de bodem op zichzelf een dynamisch ecosysteem is. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord, heeft dit gevolgen voor de gezondheid van planten, dieren en vervolgens mensen.

Landerosie

Soms kan vervuiling de bodem zodanig beschadigen dat de vegetatie niet langer kan groeien in het vervuilde gebied. Dit kan leiden tot bodemerosie. Volgens de Union of Concerned Scientists komt bodemerosie veel voor in landbouwgebieden.

Bodem erosie
Bodem erosie

Chemische meststoffen en pesticiden

Chemische meststoffen en pesticiden doden micro-organismen die nodig zijn voor de afbraak van organisch materiaal dat de bodemstructuur verbetert. Het FAO-document over erosie legt uit dat "bijna alle bodems die weinig of geen organisch materiaal bevatten, zeer gevoelig zijn voor erosie."

  • Organisch materiaal helpt de bodem water op te nemen en op te slaan.
  • Organisch materiaal bindt de bodem met grotere aggregaten, zoals minerale kristallen, mineraloïde deeltjes of steendeeltjes.
  • Schimmel helpt bodemdeeltjes aan elkaar te binden. Volgens de FAO kan het veranderde zoutgeh alte van de bodem (de hoeveelheid zout) als gevolg van chemicaliën ook de schimmelsoorten en het aantal schimmels verminderen, waardoor de bodem sindsdien gevoelig wordt voor erosie.
  • Erosie leidt tot het verlies van de bovengrond in de aarde. Het Wereld Natuur Fonds meldt dat de helft van de bovengrond op aarde in de afgelopen 150 jaar verloren is gegaan. Dit kan de landproductiviteit verminderen en vervuiling veroorzaken door waterwegen te verstoppen.

Verspreiding van vervuiling

Landvervuiling kan worden veroorzaakt door vervuilde gebieden, vervuilde waterwegen of zure regen veroorzaakt door luchtvervuiling. Deze vervuiling kan zich verspreiden en een negatieve impact hebben op de omliggende omgeving.

  • Chemische stoffen die op schoonmaaklocaties worden gedumpt, lekken ondergronds uit en verontreinigen grondwaterbronnen.
  • De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) benadrukt het belang van het beperken en beperken van deze schade, aangezien grondwater wordt gebruikt voor drink- en landbouwdoeleinden.
  • Volgens de EPA is vervuiling door nutriënten, deels veroorzaakt door de afvoer van chemische meststoffen van boerderijen, een belangrijke vorm van vervuiling. Verhoogde niveaus van nitraten in water kunnen zelfs in kleine hoeveelheden schadelijk zijn voor baby’s.
  • De resulterende luchtvervuiling kan het menselijk vermogen om te ademen beïnvloeden, het zicht beperken en de plantengroei veranderen. Bovendien kan het leiden tot uitputting van zuurstof in de waterwegen, waardoor het leven van vissen wordt aangetast.

Gezondheidsrisico voor mensen

Zware metalen en POP's verontreinigende stoffen in bodemverontreiniging. Deze vormen ernstige problemen voor de menselijke gezondheid.

Heavy Metal

Zwaar metaal in de bodem vervuilt voedsel en water, waardoor het risico op kanker toeneemt. Bijvoorbeeld:

  • In China zijn "kankerdorpen" gekoppeld aan gebieden waar landbouw plaatsvindt op land dat vervuild is door overmatige toepassing van chemische pesticiden en andere zware metalen, volgens een wetenschappelijke publicatie uit 2015.
  • In Europa wordt geschat dat kanker wordt veroorzaakt door arseen, asbest en dioxines; neurologische schade en een lager IQ zijn het gevolg van lood en arseen. Nier-, skelet- en botziekten ontstaan door verontreinigende stoffen zoals lood, kwik, fluoride en cadmium. Hoewel de kosten voor mensen en de samenleving al in miljoenen dollars worden gerekend, wordt vermoed dat deze schattingen van de schade mogelijk niet alomvattend genoeg zijn, zo blijkt uit een rapport van de Europese Commissie uit 2013.
  • De EPA erkent dat zowel mensen als dieren in het wild getroffen kunnen worden door blootstelling aan de verontreinigende stoffen door ze in te ademen, ze op te eten (via water of via voedselbronnen) of door ze aan te raken. Ze hebben echter geen schattingen van de schade op nationaal niveau.

POP-blootstelling

De gevolgen voor de gezondheid als gevolg van POP's komen voort uit zowel acute als chronische blootstelling. Deze blootstelling kan zowel bij voedselverontreiniging als bij milieuvervuiling voorkomen.

  • De IISD stelt dat POP's zelfs in kleine doses "leiden tot kanker, schade aan het centrale en perifere zenuwstelsel, ziekten van het immuunsysteem, reproductieve stoornissen en interferentie met de normale ontwikkeling van baby's en kinderen."
  • Massavergiftiging als gevolg van voedselbesmetting heeft ook plaatsgevonden.
  • Volgens de WHO trof rijstolie die verontreinigd was met PCB's en PCDF's in 1968 meer dan duizend mensen in Japan en Taiwan. Zelfs zeven jaar nadat vrouwen aan deze POP's waren blootgesteld, kregen ze kinderen met kleine misvormingen en gedragsproblemen.

Sociale gevolgen

De EPA presenteert een studie van vijf gemeenschappen en hun inspanningen voor de herontwikkeling van brownfields. De negatieve sociale gevolgen van brownfields of vervuild land in stedelijke gebieden zijn verwoestend. Ze omvatten:

  • Limiet in banengroei, economische ontwikkeling en belastinginkomsten
  • Verlaging van de waarde van aangrenzende eigendommen
  • Toename van de misdaadcijfers van lijdende gemeenschappen
Vuilnis op straat
Vuilnis op straat

Omgaan met landvervuiling

Veel van de langdurige gevolgen van landvervuiling, zoals het uitlekken van chemicaliën in de bodem, kunnen niet gemakkelijk worden teruggedraaid. De beste manier om landvervuiling aan te pakken, is door te voorkomen dat dit überhaupt gebeurt. Het opvoeren van de recyclinginspanningen en het voorkomen van overmatig gebruik van grond, waardoor deze zuur wordt en nabijgelegen gebieden vervuilt, zal voorkomen dat het probleem zich verspreidt. Draag waar mogelijk bij aan schoonmaakinspanningen om te voorkomen dat de landvervuiling erger wordt.

Aanbevolen: