Landschapsideeën die gras verminderen

Inhoudsopgave:

Landschapsideeën die gras verminderen
Landschapsideeën die gras verminderen
Anonim
Jaarlijkse bloembedden verminderen het gras.
Jaarlijkse bloembedden verminderen het gras.

Als u geen kinderen en huisdieren heeft die een groot gazon nodig hebben om op te spelen, zijn er veel goede redenen om de hoeveelheid gras in uw tuin te verminderen. Om een gazon in goede staat te houden, is regelmatig maaien, water geven en bemesten nodig, die allemaal natuurlijke hulpbronnen verbruiken. Met andere woorden: het verminderen van gras is een geweldige manier om bij te dragen aan een duurzamere planeet. Er zijn veel alternatieven om uit te kiezen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Alternatieve landschapsarchitectuur

Overweeg om andere planten dan traditioneel gras toe te voegen om de omvang van het gazon te verkleinen.

Jaarlijkse bloembedden

De hoeken en randen van het gazon zijn een geweldige plek om de omvang ervan te verkleinen en te vervangen door kleurrijke eenjarige planten. Concentreer u op de gebieden met de hoogste zichtbaarheid, bewerk het gras, vorm een zacht glooiende berg aarde verrijkt met compost en plant een seizoenswisseling van uw favoriete bloemen.

Deze optie is zeer de moeite waard in termen van kleur en visuele interesse, maar regelmatig onderhoud en herbeplanting is nodig om te slagen. Locaties met volle zon zijn de beste keuze voor het omzetten van gazongras in een eenjarig bloembed.

meerjarig bloembed
meerjarig bloembed

Overblijvende randen

Terwijl jaarlijkse bloemen een goede keuze zijn voor de plekken die het dichtst bij paden, patio's en ingangen liggen, waar je van dichtbij kunt genieten, zijn grotere meerjarige soorten een aanvullende keuze voor de andere kanten van het gazon, waar de kleuraccenten en textuur kan op afstand worden genoten.

Het benodigde onderhoud is veel minder dan bij eenjarige planten; een of twee keer per jaar de bloemstengels terugsnoeien is meestal voldoende. Er zijn ook veel schaduwminnende vaste planten die opties bieden voor het verminderen van gras in gebieden zonder volle zon.

Bodembedekkers

kleurrijke bodembedekkers
kleurrijke bodembedekkers

Grootschalige bodembedekkers zijn een onderhoudsarm alternatief voor gazons. Velen bieden kleurrijke bladeren, seizoensgebonden bloemendisplays of interessante texturen. Er zijn ook varianten voor schaduwrijke plekken, die opties bieden voor het vervangen van een gazon dat niet goed werkt vanwege een gebrek aan zonlicht. Bodembedekkers zijn een geschikte keuze als u het gazon volledig wilt verwijderen, omdat ze de neiging hebben een uniform uiterlijk te hebben dat aantrekkelijk is als ze over een groot gebied worden herhaald.

weide met wilde bloemen
weide met wilde bloemen

Wilde bloemenweide

Het direct zaaien van een mengsel van inheemse wilde bloemen is een andere optie om gras te vervangen. Dit is vooral effectief op grote landelijke percelen waar het semi-wilde uiterlijk van een weiland goed past bij het genaturaliseerde landschap. De sleutel is het vinden van de soort die het beste is aangepast aan het klimaat en de bodem waarin je leeft.

Nadat ze zijn gevestigd, is er weinig onderhoud meer nodig dan jaarlijks maaien.

Onderhoudsarme siergrassen

grassen in zonlicht
grassen in zonlicht

Conventionele gazonsoorten vormen slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de wereld van grassen. 'Bosgrassen', die een grotere, klonterige groeiwijze hebben - en niet hoeven te worden gemaaid - variëren van 15 tot 3 meter hoog en zijn verkrijgbaar in een verbazingwekkend kleurenpalet, van blauwgrijs tot paars, roze en oranje tinten.

Net als de bodembedekker zijn deze geschikt om over een groot gebied te herhalen, waar ze opgaan in een aaneengesloten massa van zacht gebladerte en zachte zaadstengels die zwaaien in de wind.

bostuin met azalea's
bostuin met azalea's

Boomaanplantingen

Een zonnig gazon heeft zijn positieve eigenschappen, maar dat geldt ook voor een schaduwrijke tuin die helpt om het huis koel te houden. Het planten van bomen met een assortiment struiken, vaste planten en bodembedekkers eromheen, met het oog op hoe het zal evolueren naar een volgroeid bos, is een vooruitstrevende aanpak die op de lange termijn een uniek landschap zal creëren..

Het vergt een grote investering in tijd en energie om iets te creëren, en het vergt veel geduld voordat de moeite loont, maar de resultaten kunnen spectaculair zijn. Als je al volwassen bomen hebt met gras dat moeite heeft om eronder te groeien, kun je natuurlijk eenvoudig lagen onder de beplanting onder het bladerdak toevoegen.

Hardscape

Patio's, terrassen en verharde gebieden - gezamenlijk bekend als de hardscape - zijn een andere benadering om gras te elimineren. Deze bouwprojecten kunnen de waarde van het huis echt vergroten en veel meer bruikbare buitenruimte creëren. Hoewel het duur is om te installeren, is er weinig onderhoud nodig vergeleken met beplanting.

prachtig terras
prachtig terras

Patio

Verbouw in de achtertuin een deel van het gazon naast het huis tot een buitenruimte met straatstenen, plavuizen, gestempeld beton of ouderwetse bakstenen.

Als een patio is gemaakt met een interessante, artistieke vorm (in tegenstelling tot een eenvoudige rechthoek), vormt ze een aangename overgang tussen het huis en het buitenlandschap.

Parkeerplaats

Als u te veel gazon heeft en niet genoeg parkeergelegenheid, overweeg dan een ombouw. Dit hoeft ook niet te betekenen dat er beton moet worden toegevoegd. Het gebruik van een decoratief soort grind of sierbestrating kan een zachte overgang creëren tussen de bestaande oprit en de beplante gebieden, waardoor de algehele uitstraling van het pand wordt vergroot.

Dek

Achtertuin dek
Achtertuin dek

Een verhoogd terras vervult dezelfde functie als een patio, maar is een betere keuze als de achterdeur zich ruim boven het maaiveld bevindt. Hout dat is gekleurd of verzegeld om het tegen de elementen te beschermen, is de meest conventionele materiaalkeuze, maar er zijn ook zeer aantrekkelijke synthetische platen gemaakt van gerecycled plastic die extreem lang meegaan en nooit opnieuw hoeven te worden afgedicht.

Mulch

Misschien wel de eenvoudigste en meest kosteneffectieve methode om gras te verwijderen, is door het te bedekken met stevig landschapsweefsel en er een dikke laag mulch op te leggen. Hierdoor ontstaat er direct een onderhoudsarm landschap dat later kan worden beplant met iets anders dan gras of kan worden omgezet in hardscape.

Als er onkruid verschijnt, zorg er dan voor dat je dit meteen verwijdert voordat het zich gaat vestigen. Als biologisch afbreekbare stof verdwijnt de mulch langzaam en moet deze om de paar jaar worden bijgevuld.

Tips en trucs

Bij het ombouwen van een gazon is het belangrijk om stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat het niet terugkeert op plaatsen waar het niet gewenst is, bijvoorbeeld midden in een bloembed. Huur voor de zekerheid een zodensnijder om de hele laag gras te ondersnijden en zorg ervoor dat alle resten van wortels en wortelstokken verwijderd zijn.

Als u overstapt op een ander type beplanting, moet u de verdichte grond die overblijft op de plaats waar de grasmat ooit lag losmaken (met de hand of met een helmstok) en een ruime hoeveelheid compost toevoegen voordat u opnieuw gaat planten om de grasmat opnieuw te creëren. bovengrond die met het gras is verwijderd.

Als u een gazon ombouwt naar een soort hardscape, kan het nodig zijn om extra grond onder het niveau van de grasmat te verwijderen, zodat het terras of de bestrating op een stevige, verdichte ondergrond kan worden aangelegd, zodat deze niet gaat bezinken en na verloop van tijd inzakken.

Minder werk, meer schoonheid

Gazons hebben een bepaalde esthetische waarde, maar het vergt veel moeite om deze te behouden. Door een gazon geheel of gedeeltelijk te vervangen door een meer diverse beplanting, zal de tuin tot leven komen en meer op een tuin gaan lijken dan op een steriel landschap. Functionele hardscapes voegen, mits smaakvol ontworpen, ook een esthetische dimensie toe aan het onroerend goed en hebben een groot effect op de waarde van het onroerend goed.

Aanbevolen: