Wanneer boekweit planten?

Inhoudsopgave:

Wanneer boekweit planten?
Wanneer boekweit planten?
Anonim
Boekweit bloemen
Boekweit bloemen

Boekweit is uiterst eenvoudig te kweken en biedt veel voordelen voor tuinders als voedselbron en voor het milieu als bodembedekking. Met zoveel positieve eigenschappen is boekweit een geweldig gewas om op te nemen in je lentebeplantingsaanbod als je in een regio woont waar het goed zal gedijen.

Juiste tijd om boekweit te planten

Boekweit is een snelgroeiende plant die vier weken na het zaaien begint te bloeien en binnen 10 tot 12 weken graan produceert. Planten kan de hele zomer tot half augustus. Als u boekweit als bodembedekker plant, kunt u deze in het late voorjaar of de vroege zomer planten. Voordat het gaat zaaien, kun je er mulch of groenbemesting van maken voor de volgende oogst die je plant.

Ideale temperaturen

Boekweit kan niet goed tegen extreme temperaturen. De ideale temperatuur voor dit gewas is 22°C.

  • Boekweit verdraagt geen vorst en zelfs geen koude temperaturen. De koelste temperatuur die het kan verdragen is ongeveer 50°F. Plant boekweit daarom niet te vroeg in het voorjaar.
  • Boekweit tolereert ook geen droogte of hete zomers. Cornell University adviseert dat de temperatuur lager moet zijn dan 30°C wanneer de boekweitgewassen bloeien, om hittestraling of bloemexplosie te voorkomen (de bloesems gaan vervormd open of de knoppen gaan niet open).

USDA winterhardheidszones

Volgens Mother Earth News is commercieel geteelde boekweit geconcentreerd in de noordelijke staten vanwege de temperaturen in de winterharde zones. Commerciële telers op de noordelijke vlakten in het middenwesten verbouwen ook boekweit. King's AgriSeeds geeft aan dat boekweit kan worden geteeld van North Carolina tot Maine, afhankelijk van de hoogte en de zomertemperaturen.

De beste manier om te bepalen of u in een regio woont die geschikt is voor de teelt van boekweit, is door uw winterharde zone te bepalen. Dit geeft je een gids voor elke zone en de eerste en laatste vorstdata en temperaturen. Als je in de zones drie tot en met zeven leeft, kan dit gewas het goed doen in jouw klimaat.

  • Zone 3: De laatste vorstdatum is 15 mei en de eerste vorstdatum: 15 september.
  • Zone 4: De laatste vorstdata zijn 15 mei tot 1 juni en de eerste vorstdatum 15 september tot 1 oktober.
  • Zone 5: De laatste vorstdatum is doorgaans 15 mei en de eerste vorstdatum is 15 oktober.
  • Zone 6: Laatste vorstdatum is 1 april tot 15 april en de eerste vorstdatum is 15 tot 30 oktober.
  • Zone 7: Laatste vorstdatum is half april en de eerste vorstdatum is half oktober.

Het groeiseizoen voor zones 1 en 2 is te kort, terwijl zones 8 tot 13 doorgaans te warm zijn voor de teelt van boekweit.

Boekweit planten

Er zijn verschillende methoden voor het planten van boekweitzaden.

  • Sommige tuinders geven er de voorkeur aan zaden van ongeveer 2,5 cm diep in smalle rijen te planten.
  • Anderen geven er de voorkeur aan zaden willekeurig over verhoogde bedden te strooien (¾ kopje zaden voor elke 32 vierkante meter of drie ons voor elke 30 meter).
  • Bedek de zaden met droge bladeren of aarde om te voorkomen dat vogels ze opeten.
  • Geef de boekweit niet te veel water.

Voordelen van boekweit

Het kweken van boekweit biedt verschillende voordelen.

  • Covergewas:Veel tuinders en boeren gebruiken boekweit als bodembedekker op bewerkte grond die momenteel niet voor andere planten wordt gebruikt, of de grond is te arm voor andere planten. Voordat boekweit wordt gezaaid, kan het weer in de grond worden verwerkt en als groenbemester worden gebruikt.
  • Boekweithoning: Imkers planten boekweit vanwege de geweldige symbiotische relatie die het heeft met honingbijen. Boekweitbloemen hebben bestuiving door bijen nodig en de bloemen voorzien de bijen van nectar die een donkere honing met een uitgesproken smaak produceert, bekend als boekweithoning.
  • Glutenvrije eiwitbron: Ondanks de naam is boekweit geen tarwe. Het is eigenlijk gerelateerd aan rabarber. Volgens World's He althiest Foods.org is boekweit glutenvrij en heeft het een hoge concentratie aan aminozuren, waardoor het een uitstekende bron van plantaardig eiwit is.
  • Rijk aan antioxidanten: Boekweit is ook een goede bron van mineralen en antioxidanten.

Boekweitvariëteiten

Volgens de Extension-website van de Universiteit van Missouri worden er in de VS zeer weinig soorten boekweit geteeld. Het merendeel wordt 'gewone' boekweit genoemd. Andere variëteiten zijn onder meer in Canada geteelde Mancan en Manor. Een in de VS gevestigd bedrijf genaamd Winsor Grain, Inc. produceert een soort boekweit die bekend staat als Winsor Royal. Andere commerciële boekweitvariëteiten zijn Koto, Manisoba en Keukett, die ook geschikt zijn om te groeien in koelere zomers in de noordelijke streken. Alle variëteiten hebben doorgaans dezelfde planttijdlijnen.

Oogsten

Boekweit zaden
Boekweit zaden

Boekweit is klaar om te oogsten als het graan (zaad) ongeveer 8 tot 10 weken rijp is, wanneer de zaden donkerbruin worden. De meeste tuinders gebruiken dorsen om de zaden te verwijderen, terwijl commerciële telers zwaden of zwaden gebruiken. Het graan wordt meestal gemalen en gemengd met andere granen wanneer het wordt gebruikt als voer voor vee, tot meel gemalen voor menselijke consumptie of gebruikt als pluimveevoer terwijl het nog in zaadvorm is.

Boekweit kweken in uw tuin

Van een graansoort tot een graansoort, een bodembedekkingsgewas en een nectar voor bijen: boekweit heeft telers veel te bieden. Afhankelijk van uw winterhardheidszone, kunt u mogelijk boekweit in uw achtertuin verbouwen en van deze geweldige voordelen profiteren.

Aanbevolen: