Herfstbollen gemakkelijk gemaakt: wat, wanneer en hoe te planten

Inhoudsopgave:

Herfstbollen gemakkelijk gemaakt: wat, wanneer en hoe te planten
Herfstbollen gemakkelijk gemaakt: wat, wanneer en hoe te planten
Anonim
Krokus-herfstbollen planten
Krokus-herfstbollen planten

De beste tijd om herfstbollen te planten is meestal wanneer het nog comfortabel genoeg is om buiten te werken en de grond niet bevroren is, maar het is niet waarschijnlijk dat de temperatuur weer warm zal worden. Die evenwichtsoefening kan lastig zijn, vooral als Moeder Natuur haar grillige blik op je tuingebied richt, maar voor het grootste deel kun je verschillende vuistregels gebruiken om te bepalen wanneer je herfstbollen moet planten.

Voorjaarsbloeiende bloembollen om in de herfst te planten

Er zijn zoveel verschillende soorten planten waaruit u kunt kiezen bij het selecteren van uw herfstbollen. Eén ding om in gedachten te houden is om een beetje te plannen, zodat je de hele lente iets kunt laten bloeien; zoek naar bloeiers in het vroege, midden en late voorjaar om je in bloei te houden vanaf de laatste koude dagen van de winter tot aan de vroege zomer. Het is ook de moeite waard om in gedachten te houden dat bepaalde bloembollen, zoals tulpen en narcissen, vroege, midden- en laatbloeiende variëteiten hebben, waardoor je nog meer opties hebt voor de lentekleur.

Bloeiende bloembollen in het vroege voorjaar

Sommige van de vroegste bloeiers, zoals de aconiet, bloeien zelfs als er nog sneeuw op de grond ligt, waardoor uw tuin al heel vroeg in het seizoen een zeer gewaardeerd vleugje kleur krijgt.

  • Aconiet
  • Krokus
  • Dwerg Iris
  • Glorie van de sneeuw
  • Scilla
  • Sneeuwklokje
Herfstbollen blauwe scilla luciliae bloemen
Herfstbollen blauwe scilla luciliae bloemen

Bloeiende bollen in het midden van de lente

Middenvoorjaarsbloeiers vullen vaak de stilte vóór de kakofonie van kleuren in het late voorjaar en de vroege zomer waar zoveel tuiniers naar uitkijken.

  • Anemoon
  • Narcissen
  • Fritillaria
  • Druivenhyacint
  • Hyacint
  • Sterrenbloem
  • Tulpen
Herfstbollen Hyacint
Herfstbollen Hyacint

Bloeiende bollen in de late lente

Deze bloembollen hebben wat meer tijd nodig om te bloeien en fungeren bijna als een voorbode voor alle komende zomerbloei, en kunnen een prachtige manier zijn om wat extra kleur aan je tuin toe te voegen

  • Allium
  • Bluebells
  • Nederlandse Iris
  • Sneeuwvlok
Herfstbollen Witte Hollandse irisbloemen
Herfstbollen Witte Hollandse irisbloemen

Wanneer herfstbollen planten

Herfstbollen zijn eigenlijk voorjaarsbloembollen. Al die zakjes vol met dingen die op miniatuuruien lijken bij het tuincentrum zitten eigenlijk vol met bollen, een deel van het wortelstelsel van een plant. Ze moeten in de herfst worden geplant voordat ze in de lente uitgroeien tot vrolijke krokus, geurige hyacint, zonnige narcissen en majestueuze tulpen.

Lentebloemen hebben winterse rillingen nodig

Je hebt waarschijnlijk het oude gezegde gehoord: "Aprilbuien brengen meibloemen." Wat ook meibloemen zoals tulpen met zich meebrengt, is een lange periode van koud weer. De meeste voorjaarsbloeiende bloembollen hebben enkele weken temperaturen rond het vriespunt of onder het vriespunt nodig om te kunnen bloeien. Dat is de reden dat voorjaarsbollen in de koelkast moeten worden gekoeld als ze binnen in potten moeten bloeien, of in de herfst moeten worden geplant om ervoor te zorgen dat ze tijdens de winter op natuurlijke wijze worden gekoeld.

Hoewel het prettiger is om te tuinieren tijdens warme herfstdagen, kan het te vroeg planten van herfstbollen ervoor zorgen dat de bollen in de herfst gaan ontkiemen in plaats van te wachten op de lente. Tuincentra en winkels hebben bollen vele weken in voorraad voordat ze in de grond moeten worden geplant. Hoewel het prima is om tijdens de laatste helft van de zomer pakjes bloembollen op te halen en het zelfs wenselijk kan zijn om de beste selectie te verkrijgen, moet je wachten met planten tot er koelere dagen aanbreken. Bewaar ze op een koele, donkere plaats, zoals een garage, schuur of kelder, totdat je klaar bent om ze te planten.

Plant dichtbij de vorstdatum van jouw regio

De meeste bloembollenpakketten zijn nogal vaag over wanneer je bloembollen moet planten, en daar is een goede reden voor. Er is echt geen vaste dag waarop je ze moet planten. De beste tijd om herfstbollen te planten is afhankelijk van de weersomstandigheden, uw tuingebied en uw beschikbaarheid. Een gemakkelijke manier om te weten wanneer u herfstbollen moet planten, is door de vorstdatum voor uw tuinzone op te zoeken en een tijd in te plannen om ze rond die datum te planten. De vorstdatum is de gemiddelde eerste vorstdatum voor uw regio en is meestal een goede indicator voor de tijd van het jaar waarin de temperatuur rond het vriespunt da alt. Dit is meestal een betrouwbare indicator dat de herfst echt is aangebroken.

Een andere manier om te onthouden wanneer je herfstbollen moet planten, is door een vakantieherinnering te gebruiken. Columbus Day, Halloween en zelfs Veteranendag zijn dagen die al op de kalender staan gemarkeerd, en het kan zijn dat je op of rond die datum vrij bent van je werk of school, dus je hebt voldoende tijd om te tuinieren. Deze dagen vallen voor de meeste tuingebieden rond of na de vorstdatum, dus het zijn perfecte gedenkwaardige data om te weten wanneer u uw herfstbollen moet planten.

Gebruik de natuur als gids

Vroeger wisten boeren wanneer ze gewassen moesten planten door de signalen van de natuur. Deze subtiele signalen zijn misschien betrouwbaarder dan een kalender, maar verschuiven elk jaar enigszins op basis van de huidige weerpatronen en omstandigheden. Een zeker teken dat de herfst echt is aangebroken, is het zien van bomen die hun bladeren laten vallen. Als u weet dat een bepaalde boom in uw omgeving, zoals een eik, als laatste zijn bladeren verliest, let dan op de tijd van het jaar waarin die boom zijn bladeren begint af te werpen. Het is tijd om die herfstbollen in de grond te krijgen.

Herfstbollen planten

Het planten van herfstbollen is redelijk eenvoudig, maar er zijn wel een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. De eerste is om ervoor te zorgen dat u een locatie heeft geselecteerd met de licht- en bodemvereisten die uw specifieke bollen nodig hebben. De meeste voorjaarsbloeiende bloembollen hebben volle zon nodig. Zorg er ook voor dat u niet in een gebied plant dat drassig blijft, omdat de kans groter is dat uw bollen gaan rotten dan bloeien. Zodra u de juiste site heeft geselecteerd, zijn er nog een paar stappen.

Hoe herfstbollen te planten
Hoe herfstbollen te planten
  1. Graaf je gaten. U kunt een bollenplanter of een schep of troffel gebruiken. Het belangrijkste is om het gat zo te graven dat het twee tot drie keer zo diep is als de hoogte van de bol. Dit is een algemene richtlijn, maar u kunt ook op het etiket kijken van de bloembollen die u heeft gekocht. Daar staat hoe diep ze geplant moeten worden. Als je veel bollen tegelijk plant, kun je een breed gat voor ze allemaal graven, of ze één voor één doen.
  2. U hoeft zich geen zorgen te maken over het bemesten van uw bollen tijdens het planten; ze hebben alle voedingsstoffen die ze nodig hebben voor wortelgroei en om in het voorjaar te ontkiemen. Herfstbollen kunnen het beste worden bemest in de lente, wanneer de bladeren verschijnen.
  3. Zodra je gat klaar is, is het tijd om de bol te planten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hem in de goede richting plant; er is een worteluiteinde en een stengeluiteinde. Het uiteinde van de stengel is het puntiger uiteinde en zorg ervoor dat je het plant met het uiteinde van de bol naar boven gericht.
  4. Bedek de bollen met aarde.
  5. Als ongedierte een probleem is, overweeg dan om het gebied te bedekken met kippengaas en daar vervolgens mulch overheen te doen om te voorkomen dat dieren je bollen opgraven.
  6. Markeer de locatie zodat je onthoudt wat je daar hebt geplant. Volgend voorjaar zul je jezelf dankbaar zijn als je je afvraagt waar je de bollen hebt geplant.
  7. Als de ruimte in de tuin een probleem is, of als u bollen wilt voor veranda- of terrasbakken, kunt u de bollen ook in containers planten.

Plan vooruit voor lentekleuren

Met een beetje planning en wat werk in de herfst kun je ervoor zorgen dat je tuin volgend voorjaar vol bloemen staat, en nog vele andere lentes. Om een continue kleur te krijgen, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de bloeitijd van alle bloembollen die u koopt, en u kunt vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer bloeien.

Aanbevolen: