Soorten narcissen en wanneer bloembollen planten

Inhoudsopgave:

Soorten narcissen en wanneer bloembollen planten
Soorten narcissen en wanneer bloembollen planten
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Bijna iedereen kent de gele trompetvormige narcissen die elk jaar de terugkeer van de lente aankondigen. Deze aantrekkelijke bloemen zijn gemakkelijk te kweken. Omdat de bollen giftig zijn, laten herten, muizen en andere knaagdieren ze met rust. Ze verwilderen goed en zien er geweldig uit in massale aanplantingen.

Narcissen groeien uit bollen. De bloemen bestaan uit een centrale kop of trompet, ook wel corona genoemd, omgeven door zes bloemblaadjes, het bloemdek genoemd. De bloemkleur varieert van geel en wit tot oranje en roze. Veel variëteiten hebben tweekleurige bloemen en variëren in hoogte van 4 tot 20 inch. Ze zijn goed voor het broeien en als snijbloem.

Narcissen kweken

Narcissen groeien goed in zones 3-8. Plant ze in de volle zon tot halfschaduw. Een plek onder loofbomen is prima; de bloemen zullen bloeien en actief groeien voordat de bomen in de lente uitvallen. De bollen hebben goed doorlatende grond nodig, omdat ze in vochtige grond kunnen rotten.

Plant bloembollen in de herfst. In koude klimaten geeft het planten van bollen in de vroege herfst ze de tijd om wortels te laten groeien voordat de grond bevriest. Bollen moeten ongeveer vijftien centimeter diep worden geplant, of drie keer zo diep als de bollen breed zijn. Voor het beste effect plant u narcissen in groepen van twaalf of meer. Bij het planten hoef je niet te bemesten, maar geef ze ieder voorjaar na de bloei wat bollenvoedsel.

Nadat de bloemen zijn verdwenen, laat je de bladeren op natuurlijke wijze afsterven. Zo maken de planten voedsel voor de bloemen van volgend jaar. Je kunt onaantrekkelijk blad verbergen door vaste planten zoals daglelies en hosta's te planten. Om te bloeien hebben de bollen een koude periode nodig. Het kweken van narcissen in het Zuiden kan dus een grotere uitdaging zijn. Enkele goede keuzes voor zuidelijke tuinen zijn 'Carlton', 'Golden Ducat' en 'Ice Follies'.

Narcissentypen

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Narcis

Gemeenschappelijke naam- Narcis

Planttijd- Herfst

Bloeitijd- Lente

Gebruik - Bloementuinen, verwilderen, forceren, snijbloemen

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Lilliopsida

Bestelling- Liliales

Familie-Amaryllidaceae

Geslacht- Narcissus

Soort - Veel

Beschrijving

Hoogte-4 tot 20 inch

Spread- Varieert

Gewoonte- Samenklonteren

Textuur- Gemiddeld

Groeipercentage- Matig

Leaf- Grasachtig, groen of grijsgroen

Bloem- Geel, goud, wit, oranje, roze

Zaad - Alleen soorten narcissen groeien trouw aan zaad

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon tot halfschaduw

Bodem- Goed gedraineerd

Droogtolerantie - Matig

De wetenschappelijke naam is Narcissus. Er zijn ongeveer vijftig soorten. De meeste soorten die tegenwoordig in tuinen worden gekweekt, zijn cultivars, waarvan er duizenden zijn. Ze zijn elk onderverdeeld in verschillende typen. Hier zijn enkele voorbeelden van de soorten die veel worden gekweekt:

  • Trompet Deze klassieke variëteit is ideaal voor bloembedden. Elke stengel heeft één grote, opvallende bloem en het blad is grijsgroen. Ze bloeien in het vroege tot midden van de lente en presteren het beste in de middelste en noordelijke staten. Populaire selecties zijn onder meer 'King Alfred', een standaard gele narcis en een van de bekendste cultivars; 'Mount Hood', een cultivar met witte bloemen die lichtgeel blozen als ze open zijn; en miniaturen zoals 'Little Gem' en 'Midget'.
  • Large-Cupped Kies deze cultivars voor bloembedden, snijden, broeien en verwilderen. Bloesems zijn in vele tinten geel, oranje, roze en rood. Er zijn ook witte tinten beschikbaar. Populaire selecties zijn onder meer 'Carlton', een geurige selectie die goed is voor verwildering, en 'Salome', die witte bloemblaadjes heeft en een roze beker omrand met goud.
  • Small Cupped Deze narcissen gaan langer mee dan de meeste en bloeien van midden tot laat in de lente. Ze variëren van 14 tot 18 centimeter lang. 'Barrett Browning' is een cultivar met witte bloemblaadjes en een oranjerode kop. 'Verona' is een prachtige, groenwitte cultivar.
  • Double Dit type heeft een centrale cluster van bloemblaadjes in plaats van een enkele trompet. Ze kunnen solitaire bloemen hebben of maximaal 20 bloemen per stengel. Dubbels zijn geweldige snijbloemen. Dubbele cultivars zijn onder meer 'Tahiti', met gele bloemblaadjes gemengd met fel oranjerode segmenten; 'Irene Copeland', een prachtige cultivar met lange, roomwitte bloemblaadjes afgewisseld met kortere abrikozencrème bloemblaadjes; en 'Acropolis', met geurige witte bloemen met rode vlekken in het midden. 'Rip Van Winkle' is een miniatuur van 10 tot 15 cm hoog met veel puntige, gele bloemen met stroken.
  • Cyclamineus De bloembladen van deze bloesems zijn gereflecteerd, waardoor ze een winderig uiterlijk krijgen. Ze zijn goed voor borders, rotstuinen en verwildering. Ze behoren tot de eersten die in het voorjaar bloeien en ook goed forceren. Cultivars zijn onder meer 'Beryl', 'Jack Snipe' en 'Jetfire'.
  • Jonquilla Deze bloeien halverwege tot laat in de lente en hebben vaak geurige bloemen. Planten zijn 12 tot 16 centimeter lang en hebben smalle, grasachtige bladeren. Elke stengel heeft meerdere bloemen. Jonquilla-cultivars zijn onder meer 'Baby Moon', een miniatuur met geheel gele bloemen; 'Curlew', met geurige witte bloemen; en 'Bell Song', met trossen geurige witte bloemen met roze-roze kopjes.
  • Poeticus Bloesems hebben grote witte bloemblaadjes met kleine, roodomrande kopjes. Ze behoren tot de laatste die bloeien en hebben een kruidige geur. 'Actaea' is de meest geteelde cultivar.
  • Soort Narcissen Er zijn veel wilde vormen die goed zijn voor informele tuinen, restauraties en verwildering.

Andere bollen om te groeien

  • Amaryllis
  • Krokus
  • Hyacint
  • Tulp

Aanbevolen: