Wanneer moet je planten water geven in de zomer en hoe vaak?

Inhoudsopgave:

Wanneer moet je planten water geven in de zomer en hoe vaak?
Wanneer moet je planten water geven in de zomer en hoe vaak?
Anonim
Vrouw die planten water geeft bij zonsondergang
Vrouw die planten water geeft bij zonsondergang

Het is net zo belangrijk om je planten op het juiste moment van de dag water te geven, als om ervoor te zorgen dat ze voldoende water hebben. Dit geldt vooral tijdens de zomer, omdat de temperatuur dan naar het hoogste niveau van het jaar stijgt. Ontdek het beste moment van de dag om buitenplanten water te geven in de zomer.

Beste tijd om buitenplanten water te geven in de zomer: Ochtend

Zonder twijfel is de ochtend de beste tijd om buitenplanten water te geven in de zomer. Het is ideaal om planten vroeg in de ochtend, binnen een paar uur na zonsopgang, water te geven. Dit komt omdat de ochtendomstandigheden meestal goed geschikt zijn voor planten om het meeste voordeel te halen uit de watergift. Door planten op dit tijdstip van de dag van water te voorzien, zorg je ervoor dat ze toegang hebben tot het vocht dat ze nodig hebben voordat ze worden blootgesteld aan de middagzon. Ze hebben de tijd om het water op te nemen voordat de zon het verdampt, maar zullen waarschijnlijk niet lang genoeg nat blijven om plantenschimmel of wortelrot te laten ontstaan.

Senior man die groenten water geeft in zijn tuin
Senior man die groenten water geeft in zijn tuin

Belangrijkste redenen om water geven in de middag te vermijden

De middag is in de zomer de slechtste tijd om planten water te geven. Dit komt omdat de zon in de middag op zijn hoogtepunt is en de temperatuur het hoogst is. Als je planten onder deze omstandigheden water geeft, kunnen ze gemakkelijk verschroeien door het effect van de brandende zon op de waterdruppels. Bovendien zijn planten die 's middags water krijgen over het algemeen niet in staat voldoende vocht uit het water op te nemen voordat dit allemaal verdampt in de hitte van de zon.

Waarom water geven in de avond niet ideaal is

Avondwater geven is beter dan middagwater geven, maar het is niet ideaal. Als je 's avonds water geeft, kunnen planten waarschijnlijk niet opdrogen voordat de duisternis v alt. Als er 's nachts vocht op de planten blijft zitten, kan dit de groei van schimmels en wortelrot bevorderen, en ook leiden tot een verhoogde insectendruk. Deze factoren kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van planten, wat kan leiden tot verminderde productiviteit of zelfs de dood. Als je 's avonds water moet geven, doe dat dan zo vroeg mogelijk, zodat de planten zoveel mogelijk daglicht hebben om te drogen voordat het helemaal donker wordt.

In de grond versus containerplanten

Potplanten hebben over het algemeen vaker water nodig dan planten die in de grond staan, maar het is nog steeds het beste om ze tijdens de ochtenduren water te geven. Als u merkt dat uw potplanten soms zo uitdrogen dat ze op de heetste en droogste dagen van de zomer meer dan eens water nodig hebben, doe dat dan 's morgens en opnieuw zodra de temperatuur in de zomer begint af te koelen. vroege avond. Dit is beter dan dichter bij het donker wachten op een tweede watergift.

Vrouw die planten en bloemen buiten water geeft
Vrouw die planten en bloemen buiten water geeft

Begrijpen wanneer je planten water moet geven in de zomer

Als u op sommige zomerochtenden vergeet of het te druk heeft om uw planten water te geven, kunt u ze 's avonds water geven. Dit mag echter niet uw gewone bewateringstijd zijn. De ochtend is de juiste tijd om planten water te geven, maar houd er rekening mee dat niet alle planten dagelijks water nodig hebben. Sommige planten zijn erg dorstig, terwijl andere meer droogtetolerant zijn. Kies een bewateringsfrequentie voor elke plant in uw tuin op basis van zijn individuele behoeften.

Maak het water geven van planten onderdeel van je ochtendroutine

Water is een noodzakelijke groeifactor voor planten. Het is belangrijk om de planten in uw tuin te voorzien van het water dat ze nodig hebben voordat de hitte van de dag aanbreekt. Als u een irrigatiesysteem heeft, stel dit dan in op een timer voor bewatering in de vroege ochtend. Als u uw planten met de hand water geeft, maak er dan een gewoonte van om 's ochtends van uw koffie te genieten terwijl u met uw gietslang of blik door de tuin wandelt. Dit zorgt ervoor dat jij en je planten elke dag met een positieve noot beginnen.

Aanbevolen: