Geschiedenis van wit carnavalglas, identificatie & patronen

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van wit carnavalglas, identificatie & patronen
Geschiedenis van wit carnavalglas, identificatie & patronen
Anonim
Antieke Fenton Fenton's Flowers White Carnival Glass Nut Bowl
Antieke Fenton Fenton's Flowers White Carnival Glass Nut Bowl

Wit carnavalsglas is een prachtig, iriserend glas dat varieert van bijna helder tot ijskoud wit. Het is enigszins zeldzaam en zal in de loop van de tijd alleen maar waardevoller worden.

Wat is carnavalsglas?

Carnavalglas is gegoten glas dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren, waaronder wit. Het dankt de naam "carnavalsglas" aan de praktijk om het te gebruiken als prijs op carnaval. Omdat het zo goedkoop was, gebruikten bedrijven het ook als stimulans voor hun klanten om hun producten te kopen. Carnavals en incentives waren echter niet de enige locatie. Huisvrouwen kochten het prachtige glaswerk ook in plaatselijke winkels.

Het was populair omdat het leek op een duur geblazen glas gemaakt door Tiffany. Van het glas werden talloze voorwerpen gemaakt, van snoepschalen tot kruiken. Hoewel het meeste carnavalsglas vóór 1931 werd gemaakt, wordt het door sommige bedrijven nog steeds met dezelfde mallen gemaakt. Dit maakt het moeilijk voor de nieuwe verzamelaar om antiek glas te identificeren van nieuwe creaties.

Hoe wit carnavalsglas te identificeren

Antieke Dugan witte kralenmand Carnaval glazen mand
Antieke Dugan witte kralenmand Carnaval glazen mand

Wit carnavalsglas kan enigszins ijzig tot bijna volledig wit zijn. Het zal dezelfde iriserende glans hebben die alle carnavalsglas gemeen heeft. Het moet niet worden verward met wit slakkenglas, dat gemarmerd is en niet de veelbetekenende irisatie heeft.

Wit carnavalsglas versus melkglas

Zowel carnavalsglas als melkglas zijn wit, maar er is een onderscheid tussen de twee. Veel verzamelaars maken ook onderscheid tussen wit carnavalsglas en ondoorzichtig melkglas met een iriserende glans als twee afzonderlijke categorieën verzamelglas. Als het glas iriserend is, wordt het meestal als carnavalsglas beschouwd. Als het gewoon ondoorzichtig is, is het melkglas.

Vervalsingen spotten

Hoewel er een aantal vervalsingen op de markt zijn die zijn gemaakt met de bedoeling verzamelaars voor de gek te houden, is het meeste nieuwere carnavalsglas gemaakt door hetzelfde bedrijf, in dezelfde mallen, als het origineel en bedoeld als heruitgave. Het is belangrijk dat elke verzamelaar een goede gids krijgt voor het identificeren van Carnival-glas, zoals A Field Guide to Carnival Glass, door David Doty.

Meest verzamelbare carnavalsglaspatronen

Antieke Dugan Roundup Ice White Carnival glazen ijskom
Antieke Dugan Roundup Ice White Carnival glazen ijskom

Niet alle bedrijven maakten het witte glas. Er wordt aangenomen dat Northwood het witte carnaval van de hoogste kwaliteit heeft gemaakt, en ook de grootste hoeveelheid. Fenton, Dugan, U. S. Glass en Imperial maakten ook carnavalsglas in het prachtige ijskoude wit.

Terwijl al het carnavalsglas verzamelbaar is; sommige patronen en fabrikanten zijn dat meer dan andere. Northwood creëerde enkele van de meest populaire patronen onder verzamelaars.

Druif en kabel

Grape and Cable is een populair patroon. Het was zo populair in de tijd dat het werd vervaardigd dat er verschillende varianten zijn. Het ontwerp bestaat uit vier kleine bladeren rond een middencirkel omringd door vier grote bladeren en vier druiventrossen. Bij sommige versies kan een grote band de kabel vervangen; deze variant is tegenwoordig zeldzaam en gretig gewild bij verzamelaars.

Fenton heeft ook het Grape and Cable-patroon gemaakt. De enige vormen die Fenton gebruikte waren kommen en borden, dus al het andere zal Northwood zijn.

Fenton Bloemen

Fenton Flowers is een patroon van Fenton, gebruikt voor schalen op voet. Het heeft veel kleine bloemen aan de buitenkant en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder wit.

Pauw bij de fontein

Northwood maakte dit populaire patroon in watersets, kruiken en tuimelaars. De enkele pauw kijkt doorgaans naar links, richting de fontein. Dugan maakte hetzelfde patroon, maar normaal gesproken alleen in het blauw. Je kunt de waardevollere Northwood herkennen aan het N-logo onderaan.

Wit Carnaval-glaswaarde

Antieke Dugan Petal & Fan witte carnaval glazen grote kom
Antieke Dugan Petal & Fan witte carnaval glazen grote kom

Bijna al het carnavalsglas is waardevol, maar omdat wit een vrij zeldzame kleur is, kunnen sommige voorbeelden veel waard zijn. Een witte punchbowl van carnavalsglas met het zeldzame Northwood Acorn Burrs-patroon werd bijvoorbeeld op eBay voor meer dan $ 1.000 verkocht, ondanks enkele problemen met de staat. Een witte carnavalsglazen vaas in de Northwood Tree Trunk-stijl werd ook verkocht voor meer dan $ 500. Kleine, minder sierlijke stukken worden echter meestal tussen de €30 en €50 verkocht.

Er zijn verschillende factoren die de waarde van wit carnavalsglas kunnen beïnvloeden, waaronder de volgende:

  • Conditie- Glas in goede staat is altijd meer waard. Chips, barsten, krassen en verkleuringen kunnen de waarde verminderen.
  • Zeldzaamheid - Zeldzame en unieke patronen zijn het meeste waard, net als stukken die in beperkte hoeveelheden zijn gemaakt.
  • Grootte - Grote stukken zijn meestal meer waard dan kleinere stukken, als alle andere factoren gelijk zijn.

Waar kun je carnavalsglas kopen

Naast de normale plaatsen waar je aan denkt om wit carnavalsglas te kopen, zoals antiekwinkels en rommelmarkten, zijn er winkels op internet die gespecialiseerd zijn in dit unieke glaswerk.

Alle antiek glas

Alle antieke glazen bevatten verschillende soorten carnavalsglas, waaronder wit. De afbeeldingen en beschrijvingen zijn uitstekend om u te helpen precies te weten wat u krijgt.

Michiana Antique Mall

Michiana Antique Mall ligt net ten zuiden van Niles, Michigan. Het heeft meer dan 80 verschillende dealers die gespecialiseerd zijn in allerlei soorten antiek en 27.000 vierkante meter aan winkels. U kunt ook artikelen uit hun online inventaris kopen. Artikelen hebben een korte beschrijving en een afbeelding van goede kwaliteit.

Replacements Ltd

Replacements Ltd. is een vervangingsservice voor glas en porselein, en als u het patroon en de fabrikant kent van het artikel dat u zoekt, is de kans groot dat u het in hun inventaris kunt vinden.

Carnavalglas

Carnival Glass is gespecialiseerd in uitsluitend carnavalsglas in alle kleuren. De eigenaar is aangesloten bij tal van verzamelaarsclubs en -organisaties. Hij is ook geïnteresseerd in het kopen van carnavalsglas van verzamelaars.

Ruby Lane

Ruby Lane is een groot online antiekwinkelcentrum dat wit carnavalsglas verkoopt, en bijna al het andere. Je kunt het glas overal op de site zoeken of je concentreren op een specifieke winkel.

Genieten van wit carnavalsglas

Wit carnavalsglas ziet er het beste uit als het wordt weergegeven tegen een rijke, donkere achtergrond waar de kleur echt tot zijn recht komt. Zoals bij alle carnaval moet er met zorg mee worden omgegaan, het moet met een milde zeep worden gewassen en aan de lucht worden gedroogd, beschermd tegen extreme temperatuurschommelingen. Wit carnavalsglas is een prachtig verzamelobject waar je de rest van je leven plezier van zult hebben.

Aanbevolen: