Vintage CorningWare-patronen & waarden voor liefhebbers uit het midden van de eeuw

Inhoudsopgave:

Vintage CorningWare-patronen & waarden voor liefhebbers uit het midden van de eeuw
Vintage CorningWare-patronen & waarden voor liefhebbers uit het midden van de eeuw
Anonim

Een recent faillissement dat door het merk is ingediend, kan de waarde van vintage CorningWare beïnvloeden, dus het is de moeite waard om te kijken of het waardevoller wordt.

Familie van 3 vintage CorningWare
Familie van 3 vintage CorningWare

Veel verzamelaars waarderen de waarde en bruikbaarheid van vintage CorningWare. Het is niet alleen leuk om tentoon te stellen, het kan ook in de oven, vriezer, koelkast of magnetron worden gebruikt. Ontdek welke CorningWare-patronen de moeite waard zijn om te verzamelen en welke je in de kringloopwinkel moet laten liggen.

Populaire CorningWare-patronen en ontwerpen

Hoewel CorningWare nog steeds in productie is, verwijst de term vintage CorningWare naar de gerechten die vóór 1999 zijn gemaakt. Hoewel CorningWare's Cornflower Blue misschien wel een van hun meest bekende patronen is, zijn er nog andere geweldige patronen om te verzamelen.

CorningWare-patroon Gemiddelde waarde van een individueel stuk
Korenbloemblauw $15-$45
Sterrenuitbarsting $15-$100
Bloemenboeket ~$20
Blauwe heide ~$50
De overvloed van de natuur $15-$20
Landfestival $5-$15
Spice O'Life $10-$25
Frans wit $10-$40
Wilde bloem $10-$30
Engelse weide ~$15

Een paar van de populairste patronen van CorningWare zijn onder meer de volgende.

Korenbloemblauw

Het eerste ontwerp dat werd uitgebracht, en ook het ontwerp dat in de meeste aantallen werd geproduceerd, was het patroon Korenbloemblauw. Deze eenvoudige decoratie bestond uit drie blauwe bloemen op een effen witte achtergrond en werd gedurende meer dan dertig jaar het handelsmerkpatroon. De handvatten waren vrij klein en de vroegste stukken hadden schuine zijkanten. Na 1972 werden de zijkanten rechter en werden de handvatten groter. Het patroon is de afgelopen jaren nieuw leven ingeblazen.

SET van 4 Corning Ware Korenbloemblauwe Petite Gerechten
SET van 4 Corning Ware Korenbloemblauwe Petite Gerechten

Ondanks hoe productief de productieaantallen waren en hoe oververzadigd de markt is, is Cornflower Blue nog steeds een van de meest populaire vintage CorningWare-patronen. Hiervoor krijgt u de meeste waar voor uw geld als u grotere sets verkoopt. Deze 21-delige collectie werd bijvoorbeeld online verkocht voor $ 70.

Starburst-patroon

Het Starburst-patroon was populair op koffiepercolators van 1959 tot 1963. Hoewel de blauwzwarte versie als zeer verzamelobjecten wordt beschouwd, is de ondoorzichtige witte achtergrond ook behoorlijk waardevol. CorningWare-koffiepercolators van welke vintage dan ook zijn enigszins zeldzaam. Omdat ze eind jaren '70 werden teruggeroepen, zijn er nog maar weinig in omloop.

CorningWare platina Starburst
CorningWare platina Starburst

Omdat ze moeilijker te vinden zijn, hebben deze percolators een heel scala aan waarden. Aan de onderkant zijn de doorschijnende exemplaren voor ongeveer $ 15 per stuk (zoals deze die voor $ 14,99 werd verkocht). Ondertussen is de witte en zwarte percolator ongeveer $ 50 waard. Er is er bijvoorbeeld onlangs eentje op eBay verkocht voor $ 74,29.

Bloemenboeket

CorningWare maakte het bloemenboeketpatroon van ongeveer 1971 tot 1975. Het bevatte omlijnde bloemen met hints van blauw en geel. Grote bloemen vormden het centrale ontwerp met kleinere trossen eromheen.

Vintage CorningWare bloemenboeket
Vintage CorningWare bloemenboeket

Individueel zijn deze gerechten uit de jaren 70 ongeveer $ 20 waard. Eén ovenschotel werd bijvoorbeeld slechts voor $ 19 verkocht, terwijl een andere voor $ 15 werd verkocht.

Blauwe heide

Het Blue Heather-ontwerp werd halverwege de jaren zeventig voor een korte tijd gemaakt. Het heeft kleine blauwe bloemen met vijf bloemblaadjes die de meeste zijkanten van de schaal bedekken. Kleine blaadjes en druivenranken verbinden de bloemen.

CorningWare blauwe heide
CorningWare blauwe heide

Omdat het drukke patroon zo'n beperkte oplage had, zijn de vintage gerechten die hun weg naar het veilingblok vinden zeer waardevol. Blue Heather ovenschotels kunnen oplopen tot $ 50, afhankelijk van het gerecht. Deze braadpan van 2,5 liter werd bijvoorbeeld online verkocht voor $ 59,99.

De overvloed van de natuur

Nature's Bounty is een patroon in beperkte oplage, gemaakt in 1971. Het bevat mosterdgele groenten met een oogstgevoel op een lichtwitte schaal. Ondanks dat ze zo'n beperkte oplage hebben, zijn Nature's Bounty-gerechten enkele van de goedkopere oude CorningWare-artikelen die je kunt kopen. Ze zijn slechts ongeveer €15-€20 waard, zoals deze broodvorm die voor €19,99 werd verkocht.

CorningWare Nature's Bounty
CorningWare Nature's Bounty

Landfestival

Dit patroon, gemaakt in 1975, toont twee blauwe vogels die tegenover elkaar staan met een oranje en gele tulp ertussen. Het ontwerp heeft een volkskunstgevoel. Soms wordt het ook het patroon "Friendship Blue Bird" genoemd.

CorningWare Countryfestival
CorningWare Countryfestival

Op dit moment is het Country Festival-patroon een van de minst waardevolle CorningWares. Individuele stukken worden alleen verkocht voor ongeveer $ 5- $ 15. Deze perfect onderhouden kleine braadpan werd bijvoorbeeld slechts voor $ 5,99 op eBay verkocht.

Spice O'Life

De Spice O' Life is het op een na meest geproduceerde CorningWare-ontwerp. Gemaakt tussen 1972 en 1987, met de aardetinten die zo populair waren in de jaren zeventig. Het patroon zelf was een reeks groenten met onder meer paddenstoelen, artisjokken en knoflook. L'Echalote (de sjalot) is op sommige stukken in schrift onder de groenten geschreven, en gerechten met het schrift worden hierdoor ook wel "French Spice" genoemd.

Vintage Corning ware | Spice of Life Braadpan | P-43-B | 2 3/4 kopjes groenteontwerp
Vintage Corning ware | Spice of Life Braadpan | P-43-B | 2 3/4 kopjes groenteontwerp

Als je op zoek gaat naar vintage CorningWare-gerechten, zijn de eerste twee die je altijd zult vinden de iconische Cornflower Blue en de Spice O'Life. Dat gezegd hebbende, deze gerechten zijn nog steeds populair en worden regelmatig verkocht voor ongeveer $ 20- $ 30 per stuk. Samen zijn ze ongeveer $ 50- $ 100 waard, zoals deze 5-delige ovenschotelset die voor $ 80 werd verkocht.

Frans wit

CorningWare bracht French White uit in 1978. De Verenigde Staten zaten midden in een verliefdheid op de Franse keuken, en CorningWare voorzag in een behoefte aan gemak van oven tot tafel. Beïnvloed door Franse culinaire gebruiken, is de French White een klassiek, tijdloos ontwerp. Verwar het niet met een eerdere release, All White (Just White), die werd geproduceerd van 1965 tot 1968. French White is zachter wit en heeft een modernere uitstraling.

Franse witte CorningWare
Franse witte CorningWare

Verrukkelijk eenvoudig en vrij goedkoop: Franse White CorningWare-gerechten zijn stijlvol en betaalbaar. Hoe groter het stuk, hoe meer het waard is. Eén lasagnepan is onlangs bijvoorbeeld verkocht voor $ 39,50.

Wilde bloem

Oranje klaprozen verschenen in 1978. Dit patroon, geaccentueerd met geel, blauw en groen, werd vervaardigd van 1978-1984. Dit ontwerp was ingewikkelder dan veel voormalige CorningWare-ontwerpen. Deze complexiteit verta alt zich echter niet in waarde, aangezien Wildflower-stukken elk slechts ongeveer $ 10- $ 30 waard zijn. Neem bijvoorbeeld deze braadpan van 2 liter, die slechts voor $ 17,99 verkocht werd.

CorningWare wilde bloem
CorningWare wilde bloem

Engelse weide

Het Engelse weidepatroon stamt uit de jaren 80 en 90. Op ware jaren 80-wijze waren er kleine wijnranken met kleine bloemen in geel, oranjerood en blauw te zien. Er zijn verschillende versies van dit patroon gemaakt, waarbij geen enkele uw bankrekening heeft gekraakt. Tegenwoordig zijn Engelse Meadow-gerechten elk ongeveer $ 15 waard, zoals deze ovenschotel die voor $ 15,95 werd verkocht.

CorningWare Engelse weide
CorningWare Engelse weide

Is vintage CorningWare waardevol?

Vintage CorningWare-ontwerpen zijn nog steeds zeer betaalbaar. Ze zijn direct verkrijgbaar bij kringloopwinkels, garageverkopen en online tegen lage prijzen. Sommige stukken kun je al voor 50 cent vinden. Moeilijker te vinden stukken kunnen rond de $ 30 tot $ 50 kosten, maar er zijn maar weinig echt zeldzame verzamelobjecten die voor een hoog bedrag in dollars worden gewaardeerd. Stukken die meer waard zijn, zijn zeldzaam, komen uit een uiterst beperkte productie en bevinden zich in onberispelijke staat.

Hoe het faillissement van CorningWare de waarden kan beïnvloeden

In juni 2023 heeft het moederbedrijf van CorningWare, Instant Brands, het faillissement aangevraagd. Ze noemden een aantal redenen, waaronder de dalende verkoop van nieuwe artikelen. Hoewel de toekomst van het bedrijf onzeker is, kan de waarde van vintage CorningWare nog scherper stijgen dan in het verleden.

Een advertentie in de dagen na het faillissement bood bijvoorbeeld een CorningWare Spice of Life ovenschotel aan voor $ 25.000. Hoewel dit een begeerd patroon is, werd een soortgelijk gerecht in hetzelfde patroon in mei 2023 voor minder dan een tiende van die prijs verkocht - ongeveer $ 2.400. Op lange termijn kan deze stijging van de vraagprijzen de waarde van de bijzonder begeerde CorningWare-patronen beïnvloeden., maar het is moeilijk met zekerheid te voorspellen.

Pas op voor vraagprijs versus verkoopprijs

Vanwege een recente toename van de belangstelling vragen veel verzamelaars duizenden dollars voor hun stukken op wederverkoopwebsites zoals eBay. Een vraagprijs betekent echter niet dat het stuk zoveel waard is. Controleer in plaats daarvan onlangs verkochte aanbiedingen of bezoek een taxateur voor keukengerei om erachter te komen wat een stuk waard is voordat u CorningWare koopt of verkoopt.

CorningWare Trivia en tips

CorningWare is in de loop der jaren geëvolueerd, dus meer weten over het bedrijf en zijn producten is nuttig voor de enthousiaste gebruiker van keukenverzamelobjecten. Het belangrijkste is dat Corning geen CorningWare meer maakt. World Kitchen heeft ze gekocht, en ze bezitten toevallig ook Pyrex.

Hoe weet ik of CorningWare Pyroceram is

CorningWare is gemaakt van Pyroceram, een uitvinding van keramiek en glas van S. Donald Stookey begin jaren vijftig. Dit materiaal is bestand tegen zeer hoge temperaturen, waardoor het een goede keuze is voor keukengerei en ander gebruik. Als je naar de bodem van je gerecht kijkt en er staat 'niet voor kookplaat', dan is het geen Pyroceram. De gerechten zijn tegenwoordig gemaakt van zowel Pyroceram als keramisch steengoed, dus het is belangrijk om te weten waar je stuk van gemaakt is voordat je het gebruikt.

Reinigingstips

Houd uw vintage CorningWare in topconditie door deze schoonmaaktips te volgen:

  • Niet in de vaatwasser wassen en geen afwasmiddel met citroen gebruiken. Het vervaagt het ontwerp en verpest de afwerking.
  • Zuiveringszout gemengd met water is een reinigingsoptie. Gewoon zachtjes wrijven en grondig afspoelen voor sprankelende CorningWare.
  • Kunstgebitreiniger kan ook geschikt zijn voor het reinigen. Bedek de schaal met warm water en doe er twee of drie reinigingstabletten voor de kunstgebit in.
  • Als het stuk grijze strepen vertoont, betekent dit dat de afwerking versleten is en dat er niets aan gedaan kan worden.

Is het veilig voor de magnetron?

Aangezien vintage CorningWare vóór de magnetron werd gemaakt, is het veilig om ermee te koken in de magnetron? CorningWare is veilig te gebruiken in de magnetron, zolang er geen metalen onderdelen aan bevestigd zijn. Het bedrijf Corning vervaardigde ook bepaalde producten die niet veilig zijn voor gebruik in de magnetron. Onder hen zijn:

  • Elk ontwerp met bladgoud, bladzilver of platina erop
  • Massieve glazen deksels met opschroefbare knoppen
  • Centura, een servies dat aan Corelle voorafging
  • Elke CorningWare met duidelijke gebreken, scheuren of luchtbellen

Je kunt meer lezen over het identificeren van welke items niet in de magnetron mogen worden gebruikt in Corelle Corner.

Testen voor magnetron

Als je het nog steeds niet zeker weet, kun je deze test proberen:

  1. Vul een magnetronbestendige beker of maatbeker met water.
  2. Zet het in de magnetron met het gerecht dat je aan het testen bent. Zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken.
  3. Verwarm één minuut op de hoogste stand.
  4. Als de lege schaal warm of heet is, gebruik hem dan niet meer in de magnetron.

Een geliefd keukengereimerk voor generaties gezinnen

Vintage CorningWare is al tientallen jaren geliefd bij de Amerikaanse familie. De stukken waren zo goed gemaakt dat ze al meer dan 50 jaar onafgebroken in gebruik zijn. Omdat ze betaalbaar zijn, zijn ze een prachtige manier om een vintage keuken uit te rusten. Als je ooit meer informatie over je stukken nodig hebt, zijn er veel prijsgidsen die specifiek zijn voor Corning, Pyrex en ander glaswerk. Als je nog andere antieke schalen of aardewerk potten hebt, is het de moeite waard om ook de waarde ervan te leren kennen.

Op zoek naar meer klassiekers uit het midden van de eeuw? Probeer de verzamelbare Melmac-gerechten.

Aanbevolen: