Antieke bibliotheektabelwaarden en identificatie

Inhoudsopgave:

Antieke bibliotheektabelwaarden en identificatie
Antieke bibliotheektabelwaarden en identificatie
Anonim
Antieke tafel in een openbare bibliotheek
Antieke tafel in een openbare bibliotheek

Als je van boeken en vintage stijl houdt, kunnen antieke bibliotheektafels een praktische en stijlvolle optie voor je huis bieden. Deze tafels waren ooit een onmisbaar onderdeel in openbare en privébibliotheken en woonkamers en kunnen in veel kamers ook dienen als bureau, console of werkblad. Als u leert hoe u deze tabellen kunt identificeren en evalueren, kunt u ervoor zorgen dat u veel over dit stukje geschiedenis te weten komt.

Wat maakt een bibliotheektabel uniek?

Bibliotheektafels zijn gemaakt om te schrijven en te studeren, dus ze hebben meestal de standaard bureauhoogte, meestal tussen de 70 en 80 centimeter hoog. De meeste hebben een rechthoekige of ovale vorm en voelen substantieel aan. Ze zijn meestal gemaakt van hout, vaak eiken of mahonie, en soms voorzien van een leren schrijfblad. Sommige bevatten fineer.

Een traditionele bibliotheektafel is echter een beetje anders dan een ander soort bureau of antieke tafel, en als je deze kenmerken kent, kun je er een herkennen als je hem ziet.

Kortere kniehoogte

Hoewel ze een vergelijkbare hoogte hebben als andere tafels, kan de 'kniehoogte', of ruimte voor je knieën onder de tafel, korter zijn dan bij andere opties. Ze hebben meestal een breed schort en soms geïntegreerde laden onder het tafeloppervlak. Dit geeft ze een substantieel gevoel en biedt ruimte voor prachtig houtsnijwerk en decoraties, maar het kan het kruisen van je benen onder de tafel een uitdaging maken.

Dubbelzijdig ontwerp

Houten studeerkamer in oude bibliotheek
Houten studeerkamer in oude bibliotheek

Terwijl de meeste bureaus zijn ontworpen met een werkzijde en een zijde die tegen de muur gaat of naar de kamer wijst, is een bibliotheektafel gemaakt met twee werkzijden. In een bibliotheek zaten mensen aan weerszijden van de tafel om te studeren of te schrijven. Ze hebben vaak een dwarsbalk of een smalle plank die zich over de lengte van de tafel onder het oppervlak uitstrekt. Dit diende om de ruimte te verdelen zodat twee mensen er gebruik van konden maken.

Identificeren en dateren van uw tafel

Volgens Kovels.com waren er veel fabrikanten van standaardbibliotheektafels, waaronder de Wolverine Manufacturing Co., die beweerde de grootste te zijn totdat deze in 1919 failliet ging. Anderen omvatten de Engle Furniture Company, Mersman Broeders, en meer. Er waren zoveel fabrikanten dat 31 van hen in 1920 daadwerkelijk samenkwamen om een organisatie te vormen, op het hoogtepunt van de populariteit van de bibliotheektafel.

Zoek naar een label of markering

Niet elk antiek meubelstuk is gemarkeerd, maar het is een goed idee om je bibliotheektafel te onderzoeken op fabrieksmerken. Je zult zien dat veel meubelbedrijven labels op hun meubels plakken of een merkteken aanbrengen, meestal op een onopvallende plek. Kijk naar de onderkant van het tafeloppervlak, de achterkant en onderkant van laden, of de binnenkant van het tafelblad. Als u geen merkteken vindt, kan het zinvoller zijn om u te concentreren op de datum in plaats van op de fabrikant.

Bepaal het tijdperk van de tafel aan de hand van de stijl

Bureau's die lijken op bibliotheektafels bestaan al eeuwen, maar deze ontwerpen werden erg populair toen de productieprocessen van meubels tijdens de industriële revolutie werden gestroomlijnd. Vaak kun je je tafel dateren met behulp van aanwijzingen uit de stijl:

  • Victorian- Meubels uit het Victoriaanse tijdperk, daterend uit ongeveer 1850 tot 1900, hebben meestal sierlijke details, zoals houtsnijwerk en uitgebreide hardware - hoewel er enkele uitzonderingen op deze regel waren. Bibliotheektafels uit deze tijd zijn mogelijk voorzien van uitgesneden poten, scrollende ontwerpen op het tafelschort en sierlijke ladetrekkers.
  • Arts and Crafts - Van ongeveer 1900 tot 1920, aan het einde van de Victoriaanse periode, begonnen veel fabrikanten ontwerpen te maken met sterke, rechte lijnen, solide schrijnwerk en eenvoudige details. Bekend als meubelen in Craftsman- of Mission-stijl, is het substantiële gevoel van deze stukken een klassiek element van bibliotheektafels.
  • Art Deco - Tijdens de jaren twintig en dertig nam het art deco-tijdperk het meubelontwerp over. Deze tafels hebben een moderne uitstraling met eenvoudige, bijna futuristische lijnen en herhalende geometrische details. Meubelbeslag zal geometrische elementen bevatten en heel eenvoudig zijn.

Waarden van antieke bibliotheektafels

Kovels.com meldt dat tafels van standaardfabrikanten doorgaans voor ongeveer €300 tot €500 worden verkocht, gebaseerd op hun waarde als nuttig item in het hedendaagse huis. Een paar unieke voorbeelden kunnen voor meer verkopen. De beste manier om waarde aan uw tafel toe te kennen is door deze te laten taxeren, maar u kunt ook naar gevestigde waarden en verkoopprijzen kijken om een idee te krijgen van wat de tafel waard is:

  • Uitgebreide gravures of ontwerpen kunnen waarde toevoegen. Een zeer sierlijk gesneden bibliotheektafel met een ongewoon marmeren blad, verkocht op eBay voor $ 2.000.
  • Conditie kan de waarde beïnvloeden, maar is misschien niet de grootste factor. Mooi hout, zoals dit exemplaar van palissanderhout, beoordeeld door Miller's Antiques and Collectibles in 2005 voor een prijs van 450 tot 550 pond, kan schilfers en verkleuring overtroeven.
  • Grootte is ook een factor. Kleinere modellen, zoals deze 110 cm lange eikenhouten bibliotheektafel die op een live eBay-veiling voor $ 50 werd verkocht, halen soms minder op dan grotere exemplaren.

Blijvende waarde en functionaliteit

Een deel van wat bibliotheektabellen blijvende waarde geeft, is hun functionaliteit. Ze staan net zo mooi in de huiskamer of het kantoor van nu als in de huizen van meer dan een eeuw geleden.

Aanbevolen: