Lekkende AA-batterijen schoonmaken

Inhoudsopgave:

Lekkende AA-batterijen schoonmaken
Lekkende AA-batterijen schoonmaken
Anonim
schoonmaken met azijn
schoonmaken met azijn

Mensen die veel elektronica op batterijen hebben, moeten weten hoe ze lekkende AA-batterijen moeten schoonmaken. Als een batterij te heet wordt of lek raakt, kan deze op elk oppervlak dat ermee in aanraking komt, lekken, wat gewoonlijk accuzuur wordt genoemd. AA verwijst naar de grootte van de batterij, niet naar het type. De reinigingsmethode verschilt afhankelijk van of de batterijen alkalisch, lithium of nikkel-cadmium zijn.

Alkalinebatterijen

Alkalinebatterijen kunnen waterig kaliumhydroxide lekken, wat een basische oplossing is. De beste manier om batterijcorrosie in dit geval te verwijderen is met een zure vloeistof.

  1. Giet een halve theelepel witte azijn of citroensap in een kom.
  2. Meng er anderhalve theelepel water door.
  3. Doop het uiteinde van een wattenstaafje in de oplossing totdat deze verzadigd is.
  4. Wrijf het wattenstaafje over het oppervlak van de vlek.

Als de vlek vrij groot is, kan een oude tandenborstel worden gebruikt. Een borstel met zachte haren is het beste, omdat deze het meest flexibel is. Aangezien de meeste bevlekte oppervlakken elektronica zijn, moet u ze aan de lucht laten drogen, maar niet afspoelen.

Nikkel-cadmiumbatterijen

Nikkelcadmiumbatterijen zijn op zuurbasis en bevatten cadmium en nikkeloxidehydroxide. Hierdoor zijn lekkages het gemakkelijkst op te ruimen met zuiveringszout, een veel voorkomende basis. Draag rubberen handschoenen en een rubberen schort om uzelf te beschermen tegen de zeer bijtende vloeistof.

  1. Doe een halve theelepel baking soda in een ondiepe schaal.
  2. Voeg voldoende water toe om een pasta te maken met de consistentie van tandpasta.
  3. Breng dit mengsel aan op de bevlekte plekken.
  4. Veeg de pasta af met een vochtige doek.
  5. Droog het gebied met een microvezeldoek.

Lithiumbatterijen

Lithiumbatterijen, zoals veel batterijen voor mobiele telefoons, lekken zelden. Maar als ze dat wel doen, kan het een gevaarlijke gebeurtenis zijn. Reinig lithiumlekken alleen met water en gebruik een katoenen doek. Gooi de batterij zelf weg voordat u dit doet, omdat defecte lithiumbatterijen uw huid kunnen verbranden of zelfs kunnen ontploffen. Gebruik geen enkele vorm van alcohol om lithium op te ruimen, aangezien dit zeer brandbaar kan zijn.

Houd er rekening mee dat u elektronica mogelijk niet kunt redden als er lekkage ontstaat door een lithiumbatterij erin. Als u ze opnieuw gebruikt, kunt u brandgevaar oplopen, zelfs als u ze zorgvuldig schoonmaakt. Water zou voldoende moeten zorgen voor lekkage op uw huid of kleding.

Lekkende AA-batterijen schoonmaken

Reinigen met azijn
Reinigen met azijn

Als de batterijen lekken, is het waarschijnlijk dat ze niet meer functioneren. Als ze nog steeds werken, kan het gevaarlijk zijn om ze te gebruiken - voor zowel u als uw elektronische apparaten. Als u de batterijen echter toch wilt reinigen, kunt u de polen van zowel alkalische als nikkel-cadmium-batterijen schoonvegen met behulp van de bovenstaande methoden om een deel van de corrosie te verwijderen. Probeer lithiumbatterijen niet schoon te maken.

Een woord van advies

Als u merkt dat een onderdeel van de elektronica beschadigd is door een lekkende AA-batterij en u de batterij op de normale manier hebt gebruikt, neem dan contact op met de fabrikant van de batterij. Soms biedt een vertegenwoordiger aan om uw elektronica-item te repareren of te vervangen. Het bedrijf kan u mogelijk ook voorzien van speciale reinigingsinstructies en kan een defecte batterijbatch terugroepen.

Lekkende batterijen weggooien

Aangezien batterijen giftige stoffen in de grond kunnen lekken als ze niet op de juiste manier worden weggegooid, is het het beste om ze in containers voor gevaarlijk afval te plaatsen in plaats van ze gewoon bij het gewone afval te gooien. Veel stortplaatsen hebben wegwerpcontainers voor batterijen, net als sommige elektronicawinkels.

Blijf veilig

Nadat je hebt geleerd hoe je lekkende AA-batterijen kunt schoonmaken, wil je misschien graag aan de slag. Voordat u dit doet, dient u de juiste veiligheidsuitrusting aan te trekken. Denk hierbij aan handschoenen en een veiligheidsbril. Als u uitslag op uw huid krijgt of als u een branderig gevoel in uw neus of ogen voelt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

Aanbevolen: