Aardbeienplanten in potten kweken: uw one-stop-gids

Inhoudsopgave:

Aardbeienplanten in potten kweken: uw one-stop-gids
Aardbeienplanten in potten kweken: uw one-stop-gids
Anonim
Aardbeien in witte potten
Aardbeien in witte potten

Aardbeien zijn een van de gemakkelijkste vruchten om in de moestuin te kweken, en je kunt aardbeien ook in potten, containers of zelfs bloembakken kweken. Het telen van aardbeien in containers is relatief eenvoudig en biedt een oplossing voor mensen die verlangen naar verse, zelfgekweekte bessen, maar niet over de tuinruimte beschikken om ze te planten.

Aardbeien kweken in containers

Aardbeien houden niet van krappe ruimtes en groeien graag in veel verschillende soorten potten of containers. Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat aardbeien die in containers worden gekweekt, worden behandeld als eenjarige planten en niet als vaste planten.

Kleine aardbeientuin gebouwd op het balkon van het appartement
Kleine aardbeientuin gebouwd op het balkon van het appartement

In een typische moestuin blijven aardbeien die in bedden in de grond worden geplant ongeveer drie tot vier jaar productief, afhankelijk van hun verzorging, onderhoud en de gekozen variëteit. Potten en containers missen de isolerende eigenschappen van de grond en de wortels kunnen tijdens de wintermaanden bevriezen. U kunt stappen ondernemen om aardbeien winterklaar te maken, maar het kan zijn dat u ze elk jaar moet planten. Gelukkig zijn aardbeienplanten goedkoop en kost een kleine pot of twee je maar een paar dollar.

Aardbeienvariëteiten selecteren voor potten

Er zijn veel verschillende aardbeien om uit te kiezen in het tuincentrum. De beste soorten aardbeien voor potten zijn de aardbeien met de aanduiding 'Alpine' en 'Ever-Bearing'.

  • Alpenaardbeienhebben kleinere vruchten dan andere soorten, maar zijn taaie, winterharde planten. Alpenaardbeien worden gewaardeerd om hun intens zoete smaak.
  • Doordragende aardbeien produceren gedurende de zomermaanden kleinere fruitoogsten. Dit werkt perfect voor aardbeien die in containers groeien. Meer traditionele aardbeien hebben het label 'Juni-dragend'. Deze krijgen in de vroege zomer een grote oogst en zijn dan klaar. Deze zijn niet ideaal voor het kweken in potten.

Zowel alpine als doordragende aardbeienrassen zijn landelijk verkrijgbaar bij kwekerijen, tuincentra, grote huis- en tuinketens en online via kwekerijcatalogi. Neem contact op met uw plaatselijke County Cooperative Extension Office om de beste te kiezen voor uw tuingebied en regio.

Poten kiezen voor het kweken van aardbeien

Veel mensen hebben met succes aardbeien gekweekt in een breed scala aan containers. Dit is een leuke manier om creatief aan de slag te gaan in uw tuin en te genieten van een constante aanvoer van aardbeien. Of je een traditionele tuinpot gebruikt of iets onverwachts, dat is aan jou.

raamdozen

Raambakken kunnen worden gebruikt om aardbeien te kweken, zolang ze maar diep genoeg zijn om rijke grond vast te houden. Zorg ervoor dat uw bloembak afvoergaten heeft en helder, vol zonlicht ontvangt.

Grote plantenbakken of kuipen

Een andere optie is een grote plantenbak of kuip. Plastic exemplaren zijn goedkoop, en zolang er drainagegaten in de bodem zijn geperforeerd of geboord, zou het voor aardbeien moeten werken. Door een zwenkwiel of dolly met wielen eronder toe te voegen, kunt u hem gemakkelijk verplaatsen als hij gevuld en zwaar is.

Aardbeienpotten

Aardbeienpotten en -potten zijn uniek uitziende plantenbakken, bij uitstek geschikt voor aardbeien. Soms worden ze ook gebruikt als decoratieve containers voor het kweken van vetplanten en sedums. Een aardbeienpot ziet eruit als een grote terracotta urn met meerdere zakjes aan de zijkanten. Plaats aarde in het midden van de pot en in elk zakje. De zakjes vergroten de oppervlakte en zorgen ervoor dat je meer aardbeien kunt planten dan in een simpele pot. Je kunt ze ook van hout maken, waardoor je lagen creëert waarin meer planten worden toegevoegd.

Hangende manden

Als je een veranda of een overstek hebt die op het zuiden is gericht of vol, helder zonlicht ontvangt, kun je eenvoudig een paar haken toevoegen en veel manden met aardbeien ophangen. Dit bespaart waardevolle grondruimte voor andere groenten en fruit die niet in containers kunnen worden gekweekt.

Een of twee doordragende aardbeien, of een paar alpenaardbeien, zullen prachtig groeien in een hangende mand, en dit houdt het fruit uit de buurt van slakken en konijntjes, die allebei net zo veel van aardbeien houden als jij.

Het maakt echt niet uit van welk materiaal je hangmand is gemaakt; zowel plastic als kokosnootkokos werken goed. Houd er rekening mee dat hangmanden vrij snel kunnen uitdrogen en houd het vochtniveau in uw potten in de gaten.

Hangmandje met aardbeien
Hangmandje met aardbeien

Geüpcyclede containers

Je kunt creatief worden bij het kweken van aardbeien in containers. Koffieblikken, oude gieters, voederbakken, oude potten en pannen, je kunt ze allemaal (en nog veel meer ideeën) upcyclen tot plantenbakken voor je aardbeien. Waar je ook in plant, zorg ervoor dat er drainagegaten in zitten. Dit kan betekenen dat je gaat boren of een spijker gebruikt om gaten in de bodem van de container te maken, zodat overtollig water kan weglopen.

Hoeveel aardbeienplanten per pot?

Het aantal aardbeiplanten dat in een container past, hangt af van de grootte van de container en het type aardbei dat je kweekt.

  • Alpenaardbeienhebben een compactere, rechtopstaande groeiwijze en moeten ongeveer tien centimeter uit elkaar staan.
  • Doordragende aardbeien moeten tien centimeter uit elkaar staan. Dus als je in een kleine container kweekt, kun je maar één plant per container kweken, maar die ene plant levert het hele seizoen aardbeien op.

Beste aardbeienvariëteiten voor containers

Hoewel elke alpine of doordragende aardbei goed zal werken in containers, bieden sommige variëteiten een betere smaak of meer productie.

  • 'Alexandria' is een rode alpenaardbei die veel produceert en zeer zoete bessen heeft.
  • 'Tri-Star' is een doordragende aardbei die in het eerste jaar goed produceert (belangrijk omdat aardbeien uit containerteelt als eenjarigen worden behandeld).
  • 'White Soul' is een romig witte, geurige alpenaardbeiensoort.
  • 'Yellow Wonder' produceert lichtgele alpenaardbeien.
  • 'Temptation' is een andere doordragende aardbei die in het eerste jaar goed vrucht draagt.

10 tips voor succes met in containers gekweekte aardbeien

Het maakt niet uit welk type container je kiest, hier zijn 10 tips voor het succesvol telen van aardbeien in containers.

  • Knijp de uitlopers terug die zich kunnen vormen op doordragende aardbeien. In een tuinbed kunnen dit nieuwe planten worden, maar in een pot halen ze alleen maar vitale energie weg uit de fruitproductie.
  • Controleer of uw planten volledig zonlicht ontvangen, gedefinieerd als zes of meer uren direct zonlicht per dag. Aardbeien hebben volledig zonlicht nodig om te bloeien en fruit te produceren.
  • Gebruik alleen potgrond van goede kwaliteit in zakken in containers.
  • Voeg gecomposteerde mest of tuincompost toe aan de container.
  • Bemest aardbeiplanten één keer per maand met 10-10-10 kunstmest na het planten.
  • Houd aardbeien uit de buurt van paprika- en tomatenplanten, aangezien veel ziekten die deze groenten treffen, ook aardbeien treffen.
  • Pluk de eerste groep bloemen van de planten om meer bloemen, sterke wortelgroei en grotere bessen te stimuleren.
  • Pluk bessen zodra ze rijp zijn. Hoe meer bessen je plukt, hoe meer de plant produceert!
  • Gebruik een vogelnet over de pot als vogels de aardbeien beginnen te eten.
  • Als slakken een probleem vormen, gebruik dan een organische behandeling zoals diatomeeënaarde of een klein schoteltje bier dat naast aardbeien wordt geplaatst, waardoor slakken worden aangetrokken en verdronken.

Aardbeien van eigen bodem, geen tuin nodig

Laat een gebrek aan goede tuinruimte u er niet van weerhouden uw eigen smakelijke, sappige zomeraardbeien te kweken. Wees creatief met de keuzes in containers, koop de juiste aardbeien voor de containerteelt, en je bent goed op weg naar manden met je eigen bessen van eigen bodem.

Aanbevolen: