Traditioneel Iers kostuum

Inhoudsopgave:

Traditioneel Iers kostuum
Traditioneel Iers kostuum
Anonim
Ierse danseres
Ierse danseres

Als de meeste mensen denken aan traditionele Ierse klederdracht, denken ze aan de kleding die wordt gedragen voor de Ierse dans. Hoewel dit niet de hele geschiedenis van de Ierse kleding omvat, is het een nuttig middel om de vorm en functie van kleding te begrijpen.

Ierse culturele kostuums

Er bestaat misschien geen meer stereotiepe look dan die van traditionele Ierse klederdracht. De populariteit van St. Patrick's Day in de Verenigde Staten, en, in mindere mate, die van 'Lord of the Dance', heeft geleid tot een lange geschiedenis van misvattingen over Ierse kleding. Als mensen aan Ierse klederdracht denken, denken ze vaak aan kabouters in het groen of aan meisjes in groene lijfjes en korte rokjes.

Voor mannen is een van de traditionele Ierse kledingstukken de kilt, hoewel deze vaker wordt geassocieerd met Schotland dan met Ierland. Zowel mannen als vrouwen droegen tunieken en mantels gemaakt van wol totdat de binnenvallende Engelsen de traditionele Ierse kleding verbood, waarna ze variaties op Engelse klederdracht droegen.

De kostuums die bij de dans worden gedragen, vertegenwoordigen de kostuums die boeren uit vroegere eeuwen droegen. De kostuums zullen geborduurde ontwerpen bevatten uit het Book of Kells en het uiterlijk van stenen kruisen. Maar zelfs de kledingontwerpen zijn niet noodzakelijk allemaal traditioneel, aangezien de opkomst van dansscholen in het begin van de 20e eeuw ertoe leidde dat elke school zijn eigen onderscheidende kostuum creëerde. De favoriete kleuren waren groen en wit, met saffraangele accenten. Saffraan was een populaire kleur voor kleding totdat het door de Engelsen werd verboden.

Traditionele Ierse kostuumkleuren

De vroege Ieren gaven de voorkeur aan heldere, opvallende kleuren in hun kleding. Hoe belangrijker je was in de samenleving, hoe meer kleuren je mocht dragen. Een slaaf kon maar één kleur dragen, terwijl een vrije man er vier kon dragen en koningen er zeven. De meeste kostuums die voor Ierse dans worden gebruikt, weerspiegelen deze geschiedenis, met een gedurfde basis en talloze felle kleuren die overal als accenten worden gebruikt.

Van mantels tot truien

Mantels waren een belangrijk kenmerk van de traditionele Ierse klederdracht. De mantels waren lang, in een grote cirkel gesneden en vaak zwart, omdat dit de overheersende kleur van de schapen was. Het werd vastgemaakt met een spit. Een man werd niet als gepast gekleed beschouwd, tenzij hij zijn mantel droeg.

In latere jaren leidde de overvloed aan wol die beschikbaar was in Ierland, evenals de behoefte aan praktische stoffen, tot een van de meest populaire Ierse kledingstukken - hoewel niet veel mensen de oorsprong ervan kennen. Dit is de Aran trui, ook wel visserstrui genoemd. Het komt van de Aran-eilanden en is meestal crèmekleurig, zwaar en versierd met uitgebreide kabelpatronen.

De truien zijn gemaakt van onbehandelde en ongeverfde wol. Dit betekende dat het zijn natuurlijke waterbestendigheid en vorm behield, ongeacht het weer, wat resulteerde in een praktisch kledingstuk voor vissers. De verschillende complexe steekpatronen die werden gebruikt, waren vaak betekenisvol en vertegenwoordigden symbolen voor geluk, succes en veiligheid.

Hoewel een trui als een relatief modern kledingstuk wordt beschouwd, is het mogelijk dat er in Ierland al eeuwenlang variaties op de Aran-trui worden gedragen. Er zijn enkele historische gegevens die dit ondersteunen, hoewel er meer onderzoek nodig is. Waarschijnlijker is dat het kledingstuk zoals wij dat kennen, werd ontwikkeld rond dezelfde tijd dat het standaard werd, in het begin van de 20e eeuw, waarbij moderne technieken in een oude stijl werden geïmplementeerd. Hoe dan ook, hun populariteit verspreidde zich snel en Aran-truien worden nog steeds over de hele wereld gezien.

Beschouw je kostuum als een investering

Of je nu een dansjurk, een mantel of een handgebreide trui wilt, Ierse kwaliteitskleding zal een investering zijn. De jurken die bij het dansen worden gedragen, zijn meestal met de hand gemaakt en met de hand geborduurd. Als zodanig kunnen ze erg duur zijn. Omdat ze worden gedragen voor prestaties en om een bepaalde stijl en traditie op te roepen, is het beter om deze investering te doen dan te zoeken naar iets van mindere kwaliteit. Als je echte Ierse tradities vertegenwoordigt, loont het om er op je best uit te zien.

Aanbevolen: