Traditioneel Hawaïaans kostuum

Inhoudsopgave:

Traditioneel Hawaïaans kostuum
Traditioneel Hawaïaans kostuum
Anonim
Hawaiiaanse danseres
Hawaiiaanse danseres

Als mensen aan traditionele Hawaïaanse kostuums denken, denken ze meestal aan kleding die werd gedragen nadat de Europese eilanden zich op de eilanden hadden gevestigd. Veel Hawaïanen, die de sterke geschiedenis van hun cultuur willen behouden, hebben zich nauwgezet ingespannen om nauwkeurigere kostuums te creëren die gebruikt kunnen worden bij festivals en andere belangrijke rituelen. Hoewel sommige items ambachtelijk en moeilijk te kopen zijn, kunnen sommige traditionele Hawaiiaanse items worden gekocht of zelfs gemaakt om te dragen en ervan te genieten.

Traditionele kostuums van de Hawaiiaanse cultuur

Het tropische klimaat van Hawaï is nog nooit bevorderlijk geweest voor een conservatievere Europese kleding. Vroege Hawaiianen bedekten zichzelf meer met tatoeages dan met kleding. Tatoeages, of kakau, waren een manier om iemands positie in de samenleving en iemands capaciteiten aan te duiden. Wat de werkelijke Hawaïaanse kleding betreft, deze was gemaakt van boombast of grassen en tot een minimum beperkt.

Dergelijke kleding kan de gevoelige huid beschermen en tegelijkertijd de drager comfortabel houden in de hitte en vochtigheid. De kapa, een geweven en gestampt doek gemaakt van schors, kostte geschoolde ambachtslieden soms maanden van nauwgezet werk om één kledingstuk te maken. Rituelen waren belangrijk, en daarmee gepaard gaande rituele kleding en make-up, meestal gemaakt van klei. Zowel mannen als vrouwen gebruikten naast tatoeages ook veren om hun positie aan te duiden. Chiefs gebruikten veren om hun belang te tonen. Capes en helmen waren gemaakt van geweven veren, hoe spectaculairder hoe beter.

De Hawaiiaanse Lei

Het is onmogelijk om aan traditionele Hawaïaanse klederdracht te denken zonder een lei voor te stellen, de bloemenkrans waarmee elke bezoeker van Hawaï gewoonlijk wordt begroet, wat laat zien dat ze welkom zijn. Er wordt gezegd dat deze oorspronkelijk als offer aan de goden werden gegeven. Andere legendes zeggen dat de kransen werden geïntroduceerd door Polynesische bezoekers en al snel populair werden als een vorm van verfraaiing. Wat nog belangrijker is, ze werden ook gebruikt als vredeoffer tussen strijdende stammen. Leis zijn meestal gemaakt van bloemen, maar kunnen ook voorwerpen bevatten zoals schelpen, zaden, noten, veren, botten en tanden.

Hawaiaanse Leis kopen

Kukui Noot en Shell Lei
Kukui Noot en Shell Lei

Leis kan van verschillende materialen worden gemaakt.

  • Koop kralenleis van Hawaii Flower Lei. Ze zijn gemaakt van kuki-noten en schelpen of bessen en kosten minder dan $ 20. De kleuren variëren van zwarte, blonde en bruine kuki-noten tot roze bessen.
  • The Hawaiian Lei Company maakt echte leis van tropische bloemen zoals orchideeën, dendrobiums en plumeria. Het aantal gekochte leis, de bloemvariëteit en de stijl dragen bij aan de kosten, die kunnen beginnen vanaf $ 10 en kunnen oplopen; de meeste vallen in het bereik van $ 40 en $ 50.
  • Selecteer uit de zijden lei-collectie bij Hula Flowers. Ze zijn er in verschillende lengtes, van chokers tot 24" +, en hebben een prijs van ongeveer $ 6 tot ongeveer $ 20. Zoek een selectie van geel tot rood en wit, samen met verschillende zijden bloemen. Je kunt ook bijpassende kroon- en lei-sets kopen.

DIY Hawaiiaanse Leis

Naai lange steken langs het midden om een lei van crêpepapier te maken
Naai lange steken langs het midden om een lei van crêpepapier te maken

Crepepapier-leis kunnen worden gemaakt met behulp van een paar benodigdheden, zoals crêpepapier op rollen, een naald en draad, en een schaar. Zowel volwassenen als kinderen kunnen gemakkelijk crêpepapierleis maken met de volgende stappen:

  1. Meet voldoende draad af om een lei te maken. Verdubbel dat bedrag en knip de draad af.
  2. Rijg de naald zo in dat het midden van de draadlengte zich bij het oog bevindt, zodat er twee gelijke draadeinden overblijven. Leg twee keer een knoop aan het uiteinde van de draden.
  3. Naai steken van 1/4 inch door het midden van het crêpepapier.
  4. Terwijl u verder naait, bundelt u het crêpepapier strak als een opgevouwen waaier.
  5. Zodra er ongeveer 5 cm aan opgerold papier is genaaid, draai je het verkreukelde papier met de klok mee om spiralen te vormen. Houd de spanning op de draad voor het beste resultaat.
  6. Herhaal het naaien een paar centimeter en draai het papier met de klok mee.

Leis kan ook worden gemaakt door zijde of andere nepbloemen aan elkaar te rijgen om een ketting of hoofddeksel te vormen.

Het Hula-kostuum

Het meest herkenbare traditionele Hawaïaanse kostuum, ritueel gezien een van de belangrijkste. De hoeladans was een manier om de goden te aanbidden en verhalen te vertellen - cruciaal in een mondelinge traditie. Het basiskostuum bestond uit een lei, een pa'u-rok of grasrok en enkelbandjes gemaakt van walvisbeen of hondentanden. Zowel mannen als vrouwen voerden de dans uit, hoewel alleen mannen de verhalen mochten zingen. De mannendansen waren actiever en krachtiger. Missionarissen hekelden de hula en in 1830 verbood koningin Ka`ahumanu, een bekeerling tot het christendom, openbare hoela-optredens.

Officieel was de hula verboden, maar de dansen werden nog steeds in het geheim uitgevoerd, zodat ze konden worden doorgegeven. Tegenwoordig worden ze nog steeds op dezelfde manier uitgevoerd als eeuwen geleden. De kostuums zijn nu echter bescheidener, zelfs bij een traditionele ceremonie. Vrouwen dragen lange rokken en een top of een muumuu en mannen dragen een broek en een malo, een omwikkelde doek. Slechts een paar optredens zullen grasrokken bevatten, en deze worden meestal over stoffen kleding gedragen.

De 'beha' van kokosnoothelften die te zien is in Hawaiiaanse kostuums die te koop of te huur zijn in kostuumwinkels, is een mythisch Europees idee van wat vrouwen droegen om te dansen, aangezien ze over het algemeen niets droegen om hun torso te bedekken.

Een hula-kostuum kopen

Pa'u Hula-rok Haula Dream bij Shaka Time Hawaii
Pa'u Hula-rok Haula Dream bij Shaka Time Hawaii

Vrouwen kunnen leis- of bloemenhoofdjurken kopen of deze maken met bloemen of crêpepapier. Combineer ze vervolgens met de rest van een gekocht kostuum.

  • Ga voor een stoffen rok voor dames en koop een traditionele pa'u-hoelarok van Shaka Time Hawaii. Ze zijn verkrijgbaar in kleurrijke varianten van roze tot blauw en in maten die voor de meeste dames tot 2XL passen. De prijs is ongeveer $ 45 voor de meeste opties.
  • Grasrokken zijn budgetvriendelijk als ze worden opgehaald bij Party City. Daar vind je rokken in verschillende lengtes en kleuren, van groen tot roze tot regenboog. De prijs ligt rond de $ 10 voor een rok, afhankelijk van de geselecteerde stijl.
  • Mannen kunnen een grasrok combineren met een overhemd met Hawaiiaanse print uit winkels als Avanti Shirts. Daar vinden ze shirts voor ongeveer $ 70 tot $ 80 en in verschillende kleuren en prints. Maatvoering varieert van XS tot XXL.

DIY Hula-kostuum

Een hula-kostuum is net zo eenvoudig als het maken van een snelle rok en deze combineren met de juiste top en accessoires.

  1. Begin met het maken van een grasrok.
  2. Voor dames kan een bikinitop of een bandeau (kan worden gemaakt van anderhalve meter stretchstof, strak geknoopt aan de voorkant of achterkant van de borst) als top worden gedragen.
  3. Voor heren kan de grasrok worden gecombineerd met een Hawaï-shirt of met een ontbloot torso.
  4. Beide geslachten kunnen leis, bloemenkronen en armbanden en enkelbanden dragen gemaakt van bloemen of kralen en schelpen.
  5. Sandalen of slippers kunnen worden gedragen of blote voeten zijn acceptabel om het kostuum voor beide geslachten compleet te maken.

Hawaiiaanse shirts en Muumuus

Herenhemden van Hawaii en de muumuus met soortgelijke patronen voor vrouwen zijn beide afstammelingen van het ontwerp van de missionarissen dat aan de inheemse bevolking werd opgedrongen. Ze worden nu allebei acceptabel geacht voor een luau en een klassiek onderdeel van de Hawaiiaanse garderobe. De beste shirts en muumuu's zijn gemaakt van natuurlijke stoffen zoals katoen en zijde en hebben prachtige bloempatronen afkomstig uit Hawaï, traditioneel met behulp van watermerken of stempeltechnieken. Hoewel deze meer dekking boden dan de inheemse bevolking ooit gewend was, kunnen deze natuurlijke, minder behandelde stoffen nog steeds ademen, waardoor de drager comfortabel kan blijven in het tropische klimaat.

Zowel mannen als vrouwen dragen bij een luau traditioneel een soort bloemenhoofdtooi, in plaats van een hoed. Een strohoed kan acceptabel zijn als je dat wilt, vooral als deze is versierd met bloemen, schelpen of andere accessoires die afkomstig zijn uit Hawaï.

Hawaiaanse shirts en muumuus kopen

Gradatie Medley oranje polykatoen Hawaiiaanse lange Muumuu-jurk
Gradatie Medley oranje polykatoen Hawaiiaanse lange Muumuu-jurk

Vrouwen en mannen kunnen gemakkelijk authentieke opties online vinden.

  • Vrouwen kunnen een verscheidenheid aan muumuus kopen bij Aloha Outlet. Daar vinden ze opties van fel oranje tot kleurrijk roze en meer, met ontwerpen variërend van hibiscusvarens tot plumeriabloemen. De meeste muumuus zijn verkrijgbaar in de maten XS tot 2XL voor tussen de €30 en €80+, afhankelijk van de stijl.
  • Mannen kunnen Banana Jack-shirts kopen die in Hawaï zijn gemaakt. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren van wit tot blauw tot paars, en de meeste kosten ongeveer $ 40 tot $ 65. De maatvoering varieert van S tot 2X.

DIY Hawaiiaanse shirts

Het is ook een optie om een effen overhemd met korte mouwen en button-down te kopen en dit te beschilderen met textielverf. Combineer dit met kaki broeken, boardshorts of een grasrok en sandalen voor een luau-look.

  1. Voorwassen en indien nodig het overhemd strijken.
  2. Gebruik meerdere krantenpagina's, gemailde flyerpagina's of vetvrij papier en stop het plat in het shirt - dit voorkomt dat de verf van voor naar achter doorweekt en uitbloedt.
  3. Je kunt ook met verfkwasten bloemen en bladeren op een effen overhemd schilderen, of tropische bloemen- en bladstempels kopen, deze in textielverf op een papieren bordje dopen en op effen overhemden stempelen.
  4. Verf slechts één kant van het shirt tegelijk en laat de verf vervolgens 12-24 uur drogen. Als de verf erg dun is, duurt het ongeveer 12; als het gezwollen verf is of verf die dikker is aangebracht, duurt het meer dan 24.
  5. Klap het shirt om, zorg ervoor dat het papier aan de binnenkant nog plat is en de achterkant beschermt, en verf de achterkant van het shirt.
  6. Verf of stempel de achterkant van het shirt en laat nog eens 12-24 uur drogen
  7. Kledingstukken met textielverf kunnen voorzichtig worden gewassen (in fijne waszakjes, indien mogelijk) in een wasmachine en moeten in de droger op lage temperatuur worden gedroogd of aan de lucht worden gedroogd

De traditie leeft voort

Traditionele Hawaiiaanse kleding is door de eeuwen heen doorgegeven, en voorbeelden zijn nog steeds te vinden, vooral bij culturele evenementen. Hoewel de moderne wereld zeker haar invloed op de eilanden heeft uitgeoefend, werkt het Hawaiiaanse volk er nog steeds aan om elementen van hun oorspronkelijke cultuur te behouden en deze met de rest van de wereld te delen.

Aanbevolen: