Waarde van vintage Coca Cola-machines

Inhoudsopgave:

Waarde van vintage Coca Cola-machines
Waarde van vintage Coca Cola-machines
Anonim
Vintage Coca-Cola-automaat, Atlanta, Georgia
Vintage Coca-Cola-automaat, Atlanta, Georgia

De waarde van vintage Coca-Cola-machines kan variëren, gebaseerd op verschillende factoren. Zoals bij elk verzamelobject van Coca-Cola hangt de werkelijke waarde van een vintage machine af van wat een koper ervoor wil betalen.

Geschiedenis van cola-automaten

Een van de grootste en bekendste fabrikanten van Coca-Cola-automaten is het bedrijf Vendo. Vendo werd in 1937 opgericht in Kansas City, Missouri. Twee broers, Elmer F. en John T. Pierson, kochten een patent voor een eenvoudig, betrouwbaar verkoopdeksel. Het deksel was ontworpen om bovenop de borstkoelers van Westinghouse en Frigidaire te worden vergrendeld die veel supermarkten en benzinestations gebruikten om frisdranken te koelen die ze zouden verkopen via het eresysteem, waarbij klanten een frisdrank zouden pakken en aan de balie zouden betalen. Met de technologie van dit nieuwe verkoopdeksel, ongeveer $ 3000 aan startkapitaal met de hulp van JE Hagstrom en zijn bedrijf, ontwikkelden de Piersons het eerste echte verkoopsysteem, een deksel genaamd de "Red Top". Met dit deksel werd de afleveropening verplaatst naar de volgende fles in de kist, in plaats van de flessen door het ijs te verplaatsen.

Het bedrijf Vendo overleefde oorlogsbeperkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog die verwoestend waren voor veel andere industrieën, omdat het Amerikaanse ministerie van Oorlog frisdranken als "essentieel voor het moreel van de soldaten" verklaarde. Vendo kreeg toestemming om 5000 "Red Tops" te produceren voor militaire trainingskampen en oorlogsfabrieken.

Tijdens de jaren vijftig steeg de vendingindustrie naar nieuwe hoogten. Verkoopautomaten kregen een nieuw uiterlijk met rechtopstaande, gestroomlijnde eenheden met afgeronde hoekkasten. Enkele van Vendo's populairste machines werden in dit decennium gemaakt, waaronder de V-39. Automaten begonnen ook meerdere producten te verkopen, zoals verpakte snacks, koffie, melk en ijs.

Cavalier was een ander succesvol Coca Cola-automaatbedrijf. Hun machines zijn populair bij verzamelaars, waaronder het C-27-model uit de late jaren veertig en de C-102, die frisdrank van twee kanten uitdeelde. Deze machines werden op grote schaal gebruikt in de jaren vijftig, een tijd waarin raciale vooroordelen nog steeds sterk aanwezig waren, zoals blijkt uit de scheiding van dranken door de machine, waarbij aan de ene kant 'Alleen blanken' stond en aan de andere kant 'Alleen gekleurden'.

De waarde van vintage Coca Cola-machines bepalen

Een manier om de waarde van vintage Coca-Cola-machines te bepalen, is door te onderzoeken waarvoor bepaalde modellen worden verkocht op veilingsites zoals eBay. Houd er rekening mee dat u meestal niet de volledige waarde krijgt voor verzamelobjecten als u deze op eBay verkoopt. Je kunt ook een forum voor vintage automaten proberen, zoals Cola Machines.

Variabelen die de waarde van een automaat bepalen, zijn onder meer:

  • Fabrikant
  • Leeftijd
  • Model
  • Arbeidsomstandigheden
  • Uiterlijk

Door zoveel mogelijk kennis over Coca-Cola-automaten op te doen, kunt u zich zelfverzekerder voelen bij het kopen of verkopen ervan. Je kunt de volgende boeken over frisdrankautomaten vinden bij Amazon, Classic Soda Machines en Vintage Coca-Cola Machines, een prijs- en identificatiegids voor verzamelbare koelers en machines.

Vintage Coca Cola automaat
Vintage Coca Cola automaat

Er zijn ook enkele geweldige websites die gewijd zijn aan het informeren over, verzamelen en restaureren van vintage frisdrankautomaten. Deze sites helpen u uw vragen te beantwoorden en stellen u in staat te netwerken met andere verzamelaars en experts op het gebied van het restaureren van antieke frisdrankautomaten.

  • Soda-Machines.com
  • De frisdrank werkt
  • Cola Machines.com

Je kunt bij Game Room Antiques zien waar verschillende modellen cola-automaten voor worden verkocht. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Vendo 39-$2995
  • Vendo 81- $6395
  • Vendo 44- $6795
  • Vendo 56- $5995
  • Cavalier CS-72- $5795
  • Cavalier CS-96- $5995

Zoals je kunt zien, zijn de meeste vintage cola-automaten die volledig zijn gerestaureerd $ 5000- $ 6000 waard. De eerst genoemde Vendo 39 was goedkoper omdat hij afkomstig was van een particuliere verkoper die de waarde ervan op $ 2995 schatte.

Degenen die van de vintage, retro-look houden, kunnen profiteren van een van deze Coca-Cola-machines in hun garage, speelkamer of achterterras. Deze machines zijn een grote investering, maar je kunt een deel van je investering terugverdienen door veel entertainment te doen!

Aanbevolen: