Coca Cola verzamelobjecten: waardevolle vintage memorabilia

Inhoudsopgave:

Coca Cola verzamelobjecten: waardevolle vintage memorabilia
Coca Cola verzamelobjecten: waardevolle vintage memorabilia
Anonim
Antieke benzinestationpompen en Coca-Cola-borden in Texas
Antieke benzinestationpompen en Coca-Cola-borden in Texas

Coca Cola-verzamelobjecten dragen een van de bekendste logo's ter wereld, een logo dat bijna een afkorting is geworden voor de Amerikaanse consumentencultuur. Het veranderende ontwerp van Coca Cola-flessen en -labels is ook een historische microkosmos van het ontwerp van consumentenverpakkingen, en verschillende Coca Cola-memorabilia, zoals kalenders, dienbladen en posters, bieden eveneens een momentopname in de geschiedenis van de reclame. Onder de vele verzamelobjecten die beschikbaar zijn, zijn er items in elke prijsklasse, waardoor Coca Cola-verzamelobjecten een altijd populair item zijn om te verzamelen.

Early Coke Collectibles

Het bedrijf Coca Cola begon in 1886 en het titelproduct werd voor het eerst gebruikt als patentgeneesmiddel. In 1887 kocht Asa Candler, een apotheker en ondernemer, de geheime formule voor Coca Cola en begon een agressieve promotie- en reclamecampagne. Promoties omvatten items als dienbladen, kalenders en posters, meestal met een afbeelding van een modieuze vrouw in het roze van gezondheid, die een glas Coca Cola drinkt. Deze artikelen noemen het bijna altijd 'heerlijk' en 'verfrissend', en vooral in tijdschriftenadvertenties werden vaak enthousiaste beweringen toegevoegd over het vermogen ervan om vermoeidheid te verlichten. Het is niet verwonderlijk dat sommige van deze vroege Coca Cola-verzamelobjecten voor tienduizenden kunnen worden verkocht. Collecties kunnen kleine voorwerpen bevatten zoals spelden, flessen, reclameborden en verzamelobjecten voor de feestdagen, maar ook grote voorwerpen zoals frisdrankfonteinen, frisdrankautomaten en zelfs bestelwagens!

Zeldzame en waardevolle vroege Coca Cola-verzamelobjecten

Vintage Coca-Cola Ice Chest Eldorado Canyon Las Vegas Nevada
Vintage Coca-Cola Ice Chest Eldorado Canyon Las Vegas Nevada

Coca Cola stond bekend om zijn inventieve marketingcampagnes, en sommige verzamelobjecten uit de beginperiode van het bedrijf zijn zeer gewild bij enthousiaste verzamelaars. Deze omvatten:

  • Hutchinson-fles: Vóór 1900 vervoerde een speciale flesvorm, de Hutchinson-fles genaamd, Coca Cola naar dorstige consumenten. Hoewel vintage colaflesjes niet bijzonder zeldzaam zijn, vormt de Hutchinson-fles een uitzondering. Zo'n fles in uitstekende staat kan op een veiling voor meer dan $ 2.000 worden verkocht. Deze prijs is echter sterk afhankelijk van de staat.
  • Lillian Nordica reclame: Lillian Nordica was een beroemde Amerikaanse operazangeres aan het eind van de 19e eeuw. Ze was het popicoon van haar tijd en haar imago sierde advertenties, kalenders, dienbladen en zelfs bladwijzers waarin reclame werd gemaakt voor Coca Cola. Dit was een revolutionaire benadering van reclame en branding, en verzamelobjecten met haar imago die zeer gewild waren bij degenen die operamemorabilia, reclame-verzamelobjecten en natuurlijk Coca Cola-verzamelobjecten verzamelden.
  • 1915 Prototype fles - Tijdens het begin van de 20e eeuw onderging Coca Cola een aantal herontwerpen voor hun nu iconische flesvorm. Toch zijn er maar heel weinig van deze prototypeflessen bekend, en er is er onlangs één op de veiling geweest. Er wordt aangenomen dat deze prototypefles van Roots Company uit 1915 de enige in zijn soort is die bewaard is gebleven en voor $ 105.000 is verkocht, waardoor het een van de meest waardevolle colaproducten is die ooit zijn verkocht.
  • Coca Cola-automaten - Zelfs in staat van verval of in niet-werkende staat kunnen cola-automaten voor de juiste kopers een paar duizend dollar waard zijn. Hoewel machines van het merk Vendo uit de jaren vijftig veruit het meest gewild zijn, kun je routinematig allerlei door Coca Cola gelicentieerde vintage automaten te koop vinden tussen $ 1.000 en $ 10.000.
  • Decoratieve Coca-Cola-dienbladen - Een populair reclameproduct uit het begin van de 20e eeuw waar Coca Cola bekend om werd, waren hun decoratieve blikken dienbladen. Op deze dienbladen was meestal een idyllisch tafereel te zien van een jonge vrouw of man die een fles cola drinkt. Hoewel er talloze reproducties van deze bijzondere dienbladen bestaan, zijn de originelen (zoals dit dienblad uit de jaren 30/40) veruit de meest waardevolle van de twee, waarbij de exemplaren in de beste staat ergens tussen de $ 50 en $ 100 aan de juiste verzamelaars worden verkocht.

Coca Cola-flessen

Omdat Coca Cola vrijwel vanaf de lancering van het product in flessen wordt verkocht, bestaan er talloze flessen uit verschillende decennia. Toch is de enige echt waardevolle Coca Cola-fles de eerder genoemde Hutchinson-fles. Flessen met platte of rechte zijkanten, die ook vroeg in de geschiedenis van het bedrijf werden geproduceerd, evenals oudere flessen in de kleuren aqua, blauw en andere kleuren, zijn iets meer waard dan andere, maar niet veel. Hoewel Coca Cola-flessen een leuk verzamelobject zijn, zijn ze niet veel waard en stijgen ze niet in waarde.

Coca Cola-verzamelobjecten uit de jaren dertig tot nu

Coca-Cola-artefacten uit de 19e, 20e en 21e eeuw
Coca-Cola-artefacten uit de 19e, 20e en 21e eeuw

Vanaf ongeveer 1935 lanceerde Coca Cola nieuwe kerstreclame, die een zeer gewild verzamelobject werd. Andere items die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geproduceerd, zoals bonkaarten, vinylplaten en bladmuziek, en zelfs spelletjes en speelgoed, sloten zich aan bij het groeiende aanbod van verzamelproducten met het logo van het bedrijf.

  • Verzamelobjecten voor de feestdagen:Vanaf ongeveer 1935 toonde Coca Cola de afbeelding van een vrolijke kerstman met dikke wangen in zijn kenmerkende rode pak, gemaakt door kunstenaar Haddon Sundbloom. Collectors Weekly merkt op dat de meest waardevolle verzamelobjecten voor de feestdagen de iconische kunstwerken van Sundbloom bevatten. Zoek naar reclameposters, boomversieringen en andere verzamelobjecten met kerstthema uit de late jaren dertig tot de moderne tijd.
  • Kalenders: Kalenders bleven populair, maar rond de jaren veertig begon het bedrijf foto's te gebruiken in plaats van tekeningen of schilderijen.
  • Spellen en speelgoed: In de jaren veertig werkte Coca Cola samen met Milton-Bradley om verschillende spellen en speelgoed met een Coca Cola-thema te produceren. Veel van deze items blijven een betaalbaar verzamelobject. Een dartspel uit de jaren veertig met het Coke-logo wordt tegenwoordig bijvoorbeeld voor ongeveer $ 30 verkocht.
  • Militaire artikelen: Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam Coca-Cola militaire thema's op in zijn reclame in eigen land en leverde Coca-Cola aan Amerikaanse troepen in het buitenland. Items waar je op moet letten zijn onder meer luciferboekjes met het Coke-logo en bonkaarten voor Coca Cola.
  • Vinylplaten en bladmuziek: Veel mensen herinneren zich de iconische 'hilltop'-reclame met de onvergetelijke jingle 'I'd Like to Teach the World to Sing', reclame voor Coca Cola in de jaren zeventig. Platen en bladmuziek uit dit gouden tijdperk zijn zeer gewild bij verzamelaars, maar oudere liedjes waarin Coke wordt genoemd, zoals de originele opname van Rum en Coca Cola door de Andrews Sister uit 1944, zijn ook verzamelobjecten.

Identificatie en waarde

vintage Coca-Cola-dienbladen
vintage Coca-Cola-dienbladen

Misschien heb je een oude colafles gevonden in de kelder van je oma of een oud uitziend dienblad met het cola-pictogram op zolder. Is het iets waard? Is het wel een echt cola-artikel of een kopie? Coke bleef alles produceren, van prullenbakken versierd met oude reclameafbeeldingen tot kerstversieringen, dus het is belangrijk om de ouderdom van het object te bevestigen, evenals de identificatie ervan om de waarde ervan vast te stellen. Een goede verzamelgids, zoals Petretti's Coca Cola Price Guide and Encyclopedia, kan u helpen uw artikel correct te identificeren en de leeftijd en waarde ervan in te schatten. Let ook op de staat van het item; krassen, deuken, vervaging en schade verminderen de waarde van potentiële verzamelobjecten aanzienlijk.

Coca Cola-verzamelclubs

Tegenwoordig zijn veel verzamelaars van Coca Cola-verzamelvoorwerpen lid van de Coca Cola-verzamelclub. Met meer dan 40 lokale afdelingen door het hele land organiseert de organisatie ook regionale en nationale evenementen en congressen, evenals regelmatige en stille veilingen. De Coca Cola Collectors Club publiceert ook een maandelijkse nieuwsbrief en hun website bevat artikelen over aanbevolen verzamelaars.

Een andere verzamelaarsclub voor Coca Cola-verzamelaars is de Cavanagh's Coca-Cola Christmas Collectors Society. Leden van deze gespecialiseerde club verzamelen Coca Cola kerstverzamelobjecten en -versieringen.

Open een koude cola

Omdat er zoveel vintage en moderne items te verzamelen zijn, wil je misschien een focus voor je verzameling kiezen, zoals het verzamelen van alleen items uit de beginperiode of het verzamelen van alleen items met een kerstthema. Wat je ook kiest, de blijvende erfenis en leuke verzamelobjecten van Coca Cola maken deze items een genot om te verzamelen, tentoon te stellen en van te genieten.

Aanbevolen: