DIY luchtkanaalreiniging: hoe je het doet als een professional

Inhoudsopgave:

DIY luchtkanaalreiniging: hoe je het doet als een professional
DIY luchtkanaalreiniging: hoe je het doet als een professional
Anonim
man die het kanaal van de airconditioner schoonmaakt
man die het kanaal van de airconditioner schoonmaakt

DIY kanaalreiniging is een geweldige manier om de ventilatiekanalen in uw huis schoon te maken en tegelijkertijd geld te besparen. Het is belangrijk om de luchtkanalen in uw woning regelmatig schoon te maken. Door de tijd te nemen om te leren hoe u deze belangrijke onderhoudstaak zelf kunt uitvoeren, kunt u voorkomen dat u voor een professionele HVAC-aannemer moet betalen om dit voor u te doen. Leer wat doe-het-zelf-tips en trucs voor het reinigen van luchtkanalen, en waar u apparatuur voor het reinigen van luchtkanalen kunt huren.

Wanneer moet u uw luchtkanalen reinigen

Regelmatige reiniging van de luchtkanalen in uw huis kan stof en vieze geurtjes elimineren of verminderen. Er zijn bepaalde momenten waarop het bijzonder nuttig is om uw verwarmings- en airconditioningkanaalsysteem schoon te maken. Als u bijvoorbeeld een huis koopt waar de vorige eigenaren dieren hadden, kan het reinigen van de luchtkanalen voordat u er intrekt, helpen om het huis te ontdoen van eventuele doordringende dierengeuren. Gebruik de volgende aanbevelingen om te beslissen wanneer u uw luchtkanalen moet reinigen:

  • Wanneer u een huis koopt
  • Een keer per jaar of vaker als iemand allergieën of ademhalingsproblemen heeft
  • Een keer per jaar of vaker als je huisdieren hebt
  • Elke drie tot vijf jaar in normale huishoudens

Voorzorgsmaatregelen voor doe-het-zelf kanaalreiniging

Voordat je je luchtkanalen vuil gaat maken, bedenk dan dat het reinigen van luchtkanalen niet voor bangeriken is. Terwijl je diep in het stof en vuil zit, kun je dingen ontdekken die je liever niet leuk vindt: schimmel, meeldauw of zelfs dode knaagdieren. Daarom is het belangrijk om over dit avontuur na te denken voordat je er zelf helemaal voor gaat en geen professional inschakelt. Wees bovendien voorzichtig bij het schoonmaken van uw kanaal, zodat u het kanaal niet scheurt of scheurt.

Doe-het-zelf luchtkanaalreinigingsapparatuur

Je weet dat het tijd is om die kanalen schoon te maken. In plaats van te gaan mopperen, bereid je voor door wat materiaal te verzamelen.

  • Een stevige ladder
  • Een schroevendraaier die op de schroeven van je ventilatieopeningen past
  • Zachte borstel met lange steel (ontluchtingsborstel of toiletborstel)
  • Vodden en handdoeken
  • Een stofzuiger met slangaansluiting (winkelstofzuiger aanbevolen)
  • Ovenluchtfilter
  • Handschoenen
  • Stofmasker
  • bril

DIY-stappen voor het reinigen van luchtkanalen

Je hebt je bril op zijn plaats en je handschoenen aan, het is tijd om aan het werk te gaan. Houd uw gereedschap gereed en volg deze stappen:

  1. Klim de ladder op en verwijder de luchtkanaalroosters (ook wel registers genoemd). Als ze allemaal op de grond liggen, kun je de ladder achterwege laten en gewoon beginnen met losschroeven.
  2. Neem je vodden en bedek al je verwijderde registers door een doek onder het losgeschroefde register te stoppen. Dit zorgt ervoor dat het stof dat je opwerpt niet terug in je huis wordt geduwd.
  3. Gebruik je thermostaat om je ventilator aan te zetten door op 'ventilator aan' te klikken. Als je deze optie niet hebt, gebruik dan gewoon de hitte om de ventilator aan te zetten.
  4. Gebruik de doek om alle registers en roosters schoon te maken.
  5. Plaats de borstel in de kassa en maak al het vuil los.
  6. Zodra al het stof is losgemaakt, duwt u de stofzuigerslang zo ver mogelijk in het kanaal en zet u hem aan.
  7. Volg deze stappen totdat al uw kanalen zijn gereinigd.
  8. Was en vervang de roosters.
  9. Zet de oven uit en vervang uw HVAC-filter.
  10. Maak alle compartimenten in uw oven schoon die er vies uitzien.

Huurapparatuur voor kanaalreiniging

Als je net als een professional wilt zijn, kun je overwegen om wat huurmateriaal aan te schaffen. Hoewel een toiletborstel en een stofzuiger het werk kunnen doen, zal het niet zo efficiënt zijn als het echte werk. Daarom kunt u overwegen een ventilatieborstel en stofzuiger te huren.

Waar kunt u kanaalreinigingsapparatuur huren

Hoewel industriële stofzuigers voor kanaalreiniging moeilijk te vinden zijn, bieden verschillende verhuurwinkels, zoals Sunbelt Rentals en Home Depot, verhuur aan van krachtige stofzuigers en slangen. Deze stofzuigers hebben meer kracht dan je gewone huisstofzuiger en langere slangen om meer vuil eruit te halen. Bovendien kun je ventilatieborstels kopen voor ongeveer $ 20.

Kosten en levertijd

De kosten van huuruitrusting variëren afhankelijk van hoe lang u deze wilt hebben. De meeste verhuuraanbieders hebben dag- en weektarieven van minder dan $ 100. Omdat de meeste kanaalreinigingsklussen minder dan een dag duren, is het 24-uurstarief doorgaans de beste deal. Bovendien bieden sommige verhuurlocaties bezorging aan huis, maar het duurt een paar dagen voordat u de uitrusting ontvangt.

Uw luchtkanalen onderhouden

schoon en vuil airconditionerfilter
schoon en vuil airconditionerfilter

De beste manier om uw kanalen schoon te houden, is door ze op de juiste manier te onderhouden. Zorg ervoor dat u de filters van uw HVAC-systeem regelmatig vervangt en de registers tweemaal per jaar of vaker afstoft.

Professioneel versus doe-het-zelf kanaalreiniging

Het door een professional laten reinigen van uw luchtkanalen kost ergens tussen de $400 en $1.000 dollar. Professionals gebruiken zware stofzuigers en apparatuur die diep in uw kanaalsysteem kunnen dringen. Het is mogelijk om zelf luchtkanalen te reinigen, maar het wordt aanbevolen om uw kanalen door een professional te laten reinigen in de volgende gevallen:

  • Er leven ratten of knaagdieren in uw kanalen
  • Je hebt overmatige schimmelgroei
  • Brandschade in uw woning
  • De klus lijkt te groot om alleen te doen
  • Overmatige geuren

Waarom het reinigen van luchtkanalen nuttig is

In de afgelopen 10 jaar is er een groeiend bewustzijn ontstaan over hoe belangrijk het is om de lucht in huizen te zuiveren. De Environmental Protection Agency (EPA) heeft over het reinigen van luchtkanalen de volgende uitspraak gedaan: “Je kunt overwegen om je luchtkanalen te laten reinigen, simpelweg omdat het logisch lijkt dat luchtkanalen na verloop van tijd vuil worden en af en toe schoongemaakt moeten worden. Op voorwaarde dat de reiniging wordt gedaan Er is geen enkel bewijs dat een dergelijke schoonmaak schadelijk zou zijn." De EPA zegt verder dat u uw kanalen moet laten reinigen als:

  • Er is zichtbare schimmelgroei op de metalen roosters die de kanalen bedekken
  • De kanalen zijn besmet met knaagdieren, insecten of ander ongedierte
  • De kanalen zijn verstopt door overmatig vuil

DIY-meester voor kanaalreiniging

Als uw kanalen vuil zijn, lijkt het reinigen ervan de beste optie. U hoeft echter geen honderden dollars uit te geven voor een professional als u uw kanalen goed onderhoudt en regelmatig controleert. In plaats daarvan kun je je stofzuiger en schroevendraaier pakken en het zelf doen.

Aanbevolen: