Hoe u de waarden van oude centen kunt vinden: evaluatietips

Inhoudsopgave:

Hoe u de waarden van oude centen kunt vinden: evaluatietips
Hoe u de waarden van oude centen kunt vinden: evaluatietips
Anonim
Oude cent
Oude cent

Heb je je ooit afgevraagd wat de waarde is van oude centen gemengd met je kleingeld? Misschien heeft u een oude pot met munten gekregen van een ouder familielid of heeft u in de supermarkt een aantal oude centen als wisselgeld gekregen. Hoe dan ook, als je begrijpt hoe je een potentieel waardevolle oude cent kunt identificeren, voorkom je dat je iets weggooit dat veel meer waard is dan één cent.

Hoe oud en zeldzaam is jouw cent?

Er zijn verschillende factoren die een oude cent waardevol kunnen maken. Twee van de belangrijkste zijn de zeldzaamheid en de leeftijd. Oudere munten zijn vaak meer waard. Gelukkig is het proces eenvoudig als het gaat om het daten van centen. De datum staat er precies op gedrukt! Je kunt het ook zien aan de maat en het ontwerp, die in de loop der jaren zijn veranderd.

De oudste cent - vloeiende haarketting

Als je aan oude centen denkt, denk je dan aan centen ontworpen met het Lincoln Memorial, of aan oudere tarwe- of Indian Head-penningen? Dit soort centen zijn voorbeelden van kleine centen. 64 jaar lang voordat de kleine centen werden geslagen, sloeg de federale regering van de Verenigde Staten penny-munten die bekend staan als grote centen. Grote centmunten zijn gemaakt van koper en hebben ongeveer dezelfde grootte als een huidige munt van $ 1. De eerste grote centmunt was de Flowing Hair Chain. De Flowing Hair Chain-penny heeft aan één kant een hoofd dat Vrijheid vertegenwoordigt. Aan de andere kant is er een gekoppelde keten.

  • De cent bestond slechts één jaar in deze vorm: 1793.
  • Dit was de eerste circulerende munt geslagen door de Amerikaanse Munt.
  • Er bestaan slechts 36.103 exemplaren van deze munt, en hij wordt zeer gewaardeerd door verzamelaars.
  • Het veilingrecord voor de Flowing Hair Chain-cent is $ 1,5 miljoen, gevestigd in januari 2019.

Andere grote centen - 1793-1856

Nadat het golvende kapsel van large cent was stopgezet, onderging de cent een aantal ontwerpwijzigingen, terwijl hij nog steeds zijn grote formaat behield. De volgende zijn enkele van de meest opvallende:

  • De Liberty Cap werd later in 1793 geïntroduceerd met een afbeelding van Lady Liberty waarop ze een bescheiden pet over een deel van haar haar draagt. In niet-gecirculeerde toestand kunnen ze duizenden dollars waard zijn.
  • De gedrapeerde buste-cent kwam daarna. In deze stijl was Lady Liberty te zien met haar haar naar achteren getrokken en een vleugje jurk bij haar buste. Er waren een aantal numismatische fouten bij het slaan van deze munt, wat de waarde kan vergroten. Zeldzame fouten en prachtige munten van deze stijl worden soms voor duizenden verkocht.
  • De Coronet Head Cent is weer een opmerkelijke grote cent met veel fouten. Van 1816 tot 1839 sloeg de Philadelphia Mint 51.706.473 munten in deze stijl. Zelfs vandaag de dag zijn deze munten vrij gebruikelijk, maar fouten en unieke kenmerken kunnen de waarde verhogen.
Muntenverzameling
Muntenverzameling

Kleine centen - 1856-heden

Er zat veel koper in de grote centen, en tegen de jaren 1850 waren de munten minder waard dan hun metaalwaarde. In 1857 veranderde de munt het metaalgeh alte in 88% koper en 12% nikkel en maakte de munten kleiner. In 1856 werd een patroonmunt of prototype gemaakt. Er zijn slechts 1400 exemplaren van deze munt gemaakt, en deze waren niet bedoeld om aan het publiek te worden vrijgegeven. Nadat ze aan bepaalde leden van het Congres waren getoond, moesten de munten naar de munt worden teruggestuurd en vernietigd. Niet alle munten zijn echter teruggegeven, en de munten die niet zijn vernietigd zijn tegenwoordig uiterst waardevol. Afhankelijk van de staat worden deze oude centen gewaardeerd tussen $ 6.700 en $ 150.000. Deze patroonmunt werd gevolgd door verschillende andere kleine centstijlen:

  • De Flying Eagle-munten van één cent werden geslagen voor uitgave in 1857-1858 en werden in recordaantallen geproduceerd. Ze hadden een adelaar midden in de vlucht. Omdat er miljoenen van in omloop zijn gekomen, zijn ze niet zo waardevol als sommige andere munten. Zelfs als ze niet in omloop zijn, brengen ze maar een paar honderd dollar op.
  • De Indian Head-penny, geslagen tussen 1859 en 1909, is een ontwerp van Lady Liberty met een hoofdtooi van veren. De waarde varieert bij deze munt. Hobbizine biedt een grafiek met geschatte waarden van Indian Head-centen.
  • De eerste Lincoln-centen werden in 1909 geslagen en hebben in de loop der jaren verschillende grote veranderingen ondergaan. Van 1909 tot 1958 hadden ze een tarweontwerp op de achterkant. Na die tijd vertonen ze het bekende beeld van het Lincoln Memorial. De waarde hangt volgens CoinTrackers af van de staat en zeldzaamheid.

Wat is de staat van uw cent?

Hoewel leeftijd en zeldzaamheid belangrijk zijn voor de waarde, kan de staat net zo veel impact hebben. Onderzoek uw cent zorgvuldig met een vergrootglas en noteer de toestand. Volgens de Numismatic Guaranty Corporation (NSG), gespecialiseerd in het sorteren van verzamelbare munten, zijn dit enkele dingen waar je naar moet kijken bij het beoordelen van de staat van een oude cent.

Zichtbaarheid van details

Bekijk de details van het ontwerp met een vergrootglas. In nieuwstaat of in ongecirculeerde staat heeft een cent scherpe, fijne details en is niet verontrustend. Een munt in extreem goede staat zal slijtage vertonen op de hoogste punten van het ontwerp, terwijl een munt in zeer goede staat slijtage zal vertonen over het hele ontwerp. In prima staat, je kunt de letters en cijfers nog lezen, maar de details worden zacht. Een munt in slechte staat heeft slechts voldoende details om te herkennen dat het een cent is.

Kleur

De kleur van uw cent is ook een factor in de staat ervan. Een cent die nog rood is, is het meest wenselijk, terwijl bruine of groene munten minder waard zijn. Houd er rekening mee dat je koper kunt polijsten, maar dat je hierdoor een deel van de details van de munt kunt verwijderen.

centen in een verzamelboekje
centen in een verzamelboekje

Vergelijk uw cent met recent verkochte voorbeelden

Wanneer je je cent hebt geïnspecteerd en er zoveel mogelijk informatie over hebt verzameld, is het tijd om hem te vergelijken met recent verkochte exemplaren. Je kunt recente verkopen opzoeken op Professional Coin Grading Services (PCGS), maar een andere geweldige bron is eBay. Kijk alleen naar verkochte centen, niet naar centen die momenteel te koop staan. Dit zijn een paar voorbeelden:

  • Een Coronet Head Cent uit 1821 in niet-gecirculeerde staat, eind 2019 verkocht voor meer dan $ 20.000.
  • Een niet-gecirculeerde Lincoln-penny met dubbele dobbelsteen uit 1955 met een fout in het stempelen, verkocht voor $ 7.500 begin 2020.
  • Ondanks dat hij ouder was dan een van de andere twee exemplaren, werd een Liberty Cap uit 1794 met zware corrosie eind 2019 verkocht voor slechts ongeveer $ 370.

Leuk en spannend onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis

Als u begrijpt hoe u oude centen kunt evalueren, kunt u waarde toekennen aan munten die u erft of verzamelt. Het is ook leuk om gewoon meer te weten te komen over de muntgeschiedenis van de Verenigde Staten en de belangrijke factoren die van invloed zijn op de waarde van centen. Voor meer plezier bij het verzamelen van munten, kun je meer te weten komen over de waarden van de stalen centen uit 1943.

Aanbevolen: