10 tips voor het bedekken van je planten bij koud weer

Inhoudsopgave:

10 tips voor het bedekken van je planten bij koud weer
10 tips voor het bedekken van je planten bij koud weer
Anonim

Bescherm je planten tegen de kou van de winter door ze af te dekken.

Heesters bescherming tegen vorst in de tuin
Heesters bescherming tegen vorst in de tuin

Als de temperatuur extreem koud wordt, hebben kwetsbare planten bescherming tegen de elementen nodig. Het is misschien niet haalbaar om planten die in de grond staan of in hele grote containers naar binnen te brengen, maar je kunt ze wel afdekken om ze tegen koude temperaturen te beschermen. U kunt speciaal hiervoor benodigdheden kopen of standaard huishoudelijke artikelen gebruiken. Volg deze tips voor het afdekken van planten bij koud weer om ze maximale bescherming te bieden.

Ken de koudetolerantie van je planten

Om te weten wanneer je je planten moet afdekken, moet je weten wanneer de planten die je hebt gevoelig zijn voor vorstschade. Sommige vorstgevoelige planten moeten worden afgedekt zodra de temperatuur boven de 32°C komt, terwijl andere planten lagere temperaturen en/of langere vriesperioden aankunnen. Je moet al je planten opzoeken om de koudetolerantie ervan te verifiëren. Ik vind deze lijst met algemeen gekweekte planten en hun koudetolerantie nuttig.

Plaats hoepels over uw plantenbedden

Het is een goed idee om hoepels over uw plantbedden te hangen, zodat u de hoezen gemakkelijk op hun plaats kunt houden als u uw buitenplanten tegen de elementen wilt beschermen. U kunt dit doen met verhoogde of in de grond geplaatste bedden op elke gewenste hoogte, afhankelijk van wat u erin plant. Ik heb deze op verschillende verhoogde bedden - ik gebruik ze met vorstbescherming in de winter en schaduwdoek in de zomer.

Commerciële plantenhoezen kopen

fruitbomen verpakt in een speciaal wit afdekmateriaal voor de tuin
fruitbomen verpakt in een speciaal wit afdekmateriaal voor de tuin

Als je veel tuiniert bij koud weer of woont waar de temperatuur zowel dag als nacht onder het vriespunt blijft, is het een goed idee om te investeren in vorstdoek of rijafdekkingen die je kunt gebruiken om je planten tijdens de winter te beschermen. Commerciële plantenhoezen laten licht en lucht door, zodat u ze voor langere tijd op uw planten kunt laten zitten. Overdag hoeven ze niet verwijderd te worden. Deze gebruik ik op mijn vorstbestendige groenten.

Bedek planten met jute

Jute is ook een goed materiaal om planten mee te bedekken. Je kunt rollen jute-plantenbedekking kopen om over planten te draperen, of jute-plantenhoezen om eroverheen te laten vallen en op de grond vast te zetten. De zakken werken heel goed voor kleine bomen en struiken. Jute kopen is een beetje een investering, maar je kunt het keer op keer gebruiken. Je kunt hem jarenlang gebruiken, zolang je hem na gebruik goed droogt en opbergt.

Bewaar oud beddengoed om planten te bedekken

Als je oude lakens of dekbedden hebt, gooi ze dan niet weg. Gebruik ze in plaats daarvan opnieuw om planten te bedekken bij koud weer. Als je er geen hebt, koop er dan een paar bij je favoriete kringloopwinkel. Ik heb een stapel versleten beddengoed bij de hand om voor dit doel te gebruiken. Ik bewaar de spullen in een ladekast en trek ze er vervolgens uit om mijn planten te bedekken als het ijskoude weer toeslaat. Het is belangrijk om dit type afdekking overdag te verwijderen als de temperatuur boven het vriespunt komt.

Dekzeilen hergebruiken als plantenafdekkingen

Dekzeilen werken ook uitstekend als rijafdekkingen. Ze zijn vooral handig als het sneeuwt of ijzelt. Bevroren neerslag kan door lakens en dekbedden lekken, maar dekzeilen kunnen dit helpen afweren. Het toevoegen van zeilen over stoffen hoezen biedt extra bescherming. Net als bij huishoudtextiel kun je het zeildoek het beste overdag verwijderen, zodat de planten het licht en de lucht krijgen die ze nodig hebben. Ik gebruik zeildoeken die over lakens en dekbedden worden geplaatst als het sneeuwt.

Gebruik plastic folie boven ander materiaal

Je kunt plastic folie gebruiken om je planten te beschermen tegen koud weer, maar de beste manier om het te gebruiken is door het over een ander soort hoes te leggen. Als je bijvoorbeeld sneeuw en ijs verwacht en je planten meestal bedekt met oude vellen, doe dan plastic over de vellen. De vellen houden het plastic van de planten af (wat bij koude temperaturen schade kan veroorzaken) en het plastic zorgt ervoor dat er geen neerslag doordringt.

Bedek kleine planten met plastic emmers

Heeft u een voorraad plastic emmers? Emmers (of zelfs vuilnisbakken) kunnen erg handig zijn om kleine planten af te dekken bij koud weer. Je kunt ze alleen gebruiken, of – voor extreme omstandigheden – een plant in stof wikkelen en er een emmer overheen doen. Ik doe dit vaak als het sneeuwt. Net als andere hoezen gemaakt van huishoudelijke artikelen, houden emmers de lucht en het licht van planten tegen en mogen ze dus niet overdag blijven zitten.

Plaats kartonnen dozen boven planten

Je kunt ook kartonnen dozen gebruiken om je planten te bedekken. Ze houden de neerslag niet zo goed tegen de planten als plastic emmers, maar kartonnen dozen kunnen absoluut helpen planten te beschermen tegen vriestemperaturen en koude wind. Breek tijdens de winter dus niet meteen al uw dozen af om ze te recyclen. Houd een deel ervan intact voor het geval je ze nodig hebt om planten te beschermen. Als het erg koud is, wikkel de planten dan in stof en plaats er een doos overheen.

Zet plantenhoezen op hun plaats

Waar je je planten ook mee bedekt bij koud weer, zorg ervoor dat het materiaal of de container de plant volledig bedekt. Het moet gelijk liggen met de grond en stevig op zijn plaats worden gehouden, zodat het niet opblaast of wegwaait. Ik gebruik kasklemmen bij het afdekken van hoge verhoogde bedden. Als ik dozen, lakens of stof gebruik die op de grond vallen, plaats ik stenen op de bodem om ze op hun plaats te houden. Gebruik tentharingen om emmers op hun plaats te houden.

Een kleine kas beschermt de planten tijdens de voorjaarsvorst
Een kleine kas beschermt de planten tijdens de voorjaarsvorst

Meer manieren om planten tegen de kou te beschermen

Je planten afdekken bij extreem lage temperaturen is erg belangrijk, maar het is niet het enige dat je kunt doen om ze veilig te houden. Volg deze tips om hun welzijn bij koud weer te verbeteren:

  • Besef dat de weersvoorspelling mogelijk niet nauwkeurig is. Als de weersvoorspelling aangeeft dat de temperatuur zal dalen tot binnen een paar graden van de koudetolerantie van je planten, kun je ze het beste afdekken.
  • Breng planten in kleine containers naar je huis of garage om ze tegen de kou te beschermen.
  • Verplaats grote potplanten naar je huis of een andere structuur, zodat ze op zijn minst enigszins beschut zijn door een muur.
  • Mulch uw planten vóór de eerste nachtvorst met stro, hooi, houtsnippers, bladeren, enz., en voeg dan tijdens de winter meer toe. In de winter biedt een laag mulch van vijf tot vijf centimeter nuttige isolatie om uw planten te beschermen.
  • Geef je planten een paar dagen voordat je vriestemperaturen verwacht water om er zeker van te zijn dat ze goed gehydrateerd zijn. Goed water krijgen voordat het gaat vriezen kan hun overlevingskansen helpen verbeteren.
  • Geef je planten overdag water, vlak voordat de vorst begint, zelfs als je ze net een paar dagen geleden water hebt gegeven. Hierdoor ontstaat er warmte in de grond, die nog een tijdje aanhoudt nadat de vorst is ingetreden.

Zorg ervoor dat u uw planten in de winter beschermt

De tijd om te beslissen hoe u uw planten in de winter beschermt voordat het vriest. Overweeg de bovenstaande methoden en beslis welke benodigdheden u nodig heeft. Bestel ze ruim voor de eerste vorst en houd ze bij de hand. Houd de weersvoorspellingen gedurende de winter nauwlettend in de gaten, zodat u weet wanneer uw planten een extra beschermingslaag nodig hebben.

Aanbevolen: