Symptomen van door koud weer geschokte planten

Inhoudsopgave:

Symptomen van door koud weer geschokte planten
Symptomen van door koud weer geschokte planten
Anonim
Berijpte rozenplant
Berijpte rozenplant

De symptomen van door koud weer geschokte planten zijn niet moeilijk te herkennen. Als u te laat bent met het binnenbrengen van uw kamerplanten of tropische planten, of als u zich eenvoudigweg afvraagt wat er met uw bloementuin is gebeurd, kunt u door de symptomen te kennen van door koud weer geschokte planten uw planten weer gezond maken of uw verliezen verwerken.

Normaal effect van koud weer op planten

De meeste eenjarige en meerjarige bloemen, groente- en kruidenplanten reageren op dezelfde manier op koude temperaturen. Wanneer de temperaturen in de herfst beginnen te dalen, stoppen of vertragen ze de bloei en groei. Tegen de tijd dat de eerste nachtvorst toeslaat, zijn de planten hun zomer vol bloemen aan het afronden of worden ze onverwachts verrast.

Wanneer de temperatuur da alt tot ongeveer 32 graden Fahrenheit, vormt zich ijs op de grond door waterdamp die condenseert en bevriest. Terwijl de stroom arctische lucht de bladeren van de plant raakt, bevriest het water in de bladeren. Denk eens aan een bakje voor ijsblokjes dat je in de vriezer zet. Elk compartiment is gevuld met water. Als je in de bladeren van een plant zou kunnen kijken, zou je een vergelijkbare opstelling van vierkante plantencellen zien. Elke cel heeft een stijve buitenwand, waarvan de binnenkant gevuld is met water en celstructuren. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt da alt, bevriest het water in elke cel, net als het water in de ijsblokjeshouder. Dit beschadigt de cellen en veroorzaakt schade aan de plant.

Symptomen van plantenschok als gevolg van koud weer

De symptomen van shock zijn gemakkelijk te detecteren. Kijk eerst of de temperaturen buiten koud genoeg zijn om schokken te veroorzaken. Afhankelijk van de plant kan dat ergens rond de 50 tot 60 graden en lager beginnen. Als de temperaturen buiten warm waren, zoek dan naar andere problemen, zoals insecten of ziekten.

De belangrijkste symptomen zijn hangende en verkleurde bladeren.

Afhangende bladeren

Bladeren krullen of hangen. Dit wordt veroorzaakt door de celbeschadiging. Als de cellen beschadigd raken, verliezen ze hun stevigheid, waardoor de bladeren gaan hangen.

Hangende zonnebloem
Hangende zonnebloem
Neerhangende bevroren rozen
Neerhangende bevroren rozen

Verkleuring van de bladeren

Zoek naar witte, gele of rode vlekken nabij de nerven in de bladeren. Dit zijn plekken met dode cellen die door vorst zijn gedood. Bij sommige planten worden niet alle cellen onmiddellijk aangetast. Gebieden die door de kou zijn getroffen, zullen deze kleuren krijgen en de bladeren kunnen uiteindelijk afsterven en van de plant vallen.

Verkleurde bosbessenbladeren
Verkleurde bosbessenbladeren
Verkleurde azaleabladeren
Verkleurde azaleabladeren

Wat te doen

Als uw planten beschadigd lijken te zijn door koud weer, raak dan niet in paniek. Verplaats de plant zo snel mogelijk naar een warmere plek. Haal kamer- en potplanten naar binnen, of begin meteen met de wintervoorbereidingen. Laat de plant gewoon met rust en geef hem warmte. Net als een mens zal het snel ophouden met rillen en zal het herstellen. Hoewel de schade aan de bladeren permanent is, zijn planten behoorlijk veerkrachtig. Als de bladeren ernstig beschadigd raken, sterven ze af en vallen ze af. Nieuwe bladeren moeten hun plaats innemen. Het kan enkele weken of maanden duren voordat volledig herstel optreedt, maar bij warmte, goed licht en water stuiteren de meeste planten meteen terug.

Aanbevolen: