Mangoboomziekten

Inhoudsopgave:

Mangoboomziekten
Mangoboomziekten
Anonim
Gezond mangofruit kan van jou zijn als je de boom goed onderhoudt.
Gezond mangofruit kan van jou zijn als je de boom goed onderhoudt.

Er zijn een paar veel voorkomende mangoboomziekten in de Verenigde Staten. Als de ziekten niet onder controle worden gehouden, kunnen ze niet alleen de fruitbomen in de achtertuin van de huiseigenaar infecteren, maar ook die van aangrenzende tuinen, dus snelle actie is altijd het beste. Als je een fan bent van de weelderige tropische mangovrucht, zal de volgende informatie je helpen ziekten te identificeren die je bomen kunnen binnendringen.

Athracnoseziekte

Mango anthracnose (bladfase)
Mango anthracnose (bladfase)

Een van de ernstigste ziekten is athracnose. Het wordt veroorzaakt door de schimmel Colletotrichum gleosporioides.

Symptomen

Symptomen van deze ziekte zijn onder meer donkere bladvlekken, bloesemziekte en fruitrot. De vlekken die op de bladeren verschijnen zijn klein en zwart of bruin. Deze vlekken kunnen kleine puntjes zijn of zo groot als een halve inch in diameter bij oudere bomen. Bij jongere bomen kunnen de vlekken veel groter lijken, en hele takken zullen bladeren hebben die verdorren en afsterven.

De infectie kan ook optreden als de boom in bloei staat. De symptomen zijn bruine vlekken op de bloemen, die vervolgens bruin worden en eraf vallen. Ook de knoppen worden aangetast: ze worden bruin, worden groter en sterven vervolgens af. Wat de vrucht betreft, infecteert de schimmel de schil van de vrucht. Naarmate het begint te rijpen, verschijnen er zwarte vlekken. De schimmel veroorzaakt niet alleen rotting van de buitenste schil, maar ook van de binnenkant van de vrucht.

Hoe het zich verspreidt

Deze schimmel wordt verspreid via sporen die in dode bladeren op de grond leven en via regen of irrigatie op de boom op de mango overgebracht. Zodra de boom besmet is, worden de sporen via waterdruppels naar andere takken overgebracht. Tijdens langdurige, regenachtige lentes wordt de ziekte gemakkelijk door hele boomgaarden overgedragen.

Behandeling

De behandeling is tweeledig. Ten eerste is het belangrijk om het gebied onder de mangoboom vrij te houden van puin en gevallen fruit. Ten tweede kunnen de bomen met verschillende tussenpozen worden behandeld met een koperfungicide, bijvoorbeeld beginnend aan het begin van de groeiperiode en eindigend na de oogst.

Verticillium Wilt

Mangoverticilliumverwelking
Mangoverticilliumverwelking

Verticillium verwelkingsziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Verticillium albo-atrum en V. dahlie die in de grond leven. Mangobomen die zijn geplant in gebieden die voorheen werden gebruikt voor de teelt van groenten, zoals tomaten, lijken het meest vatbaar.

Symptomen identificeren

De symptomen van een boom die met deze schimmel is geïnfecteerd, zijn onder meer bladeren aan één kant van de boom die verwelken, vervolgens bruin worden en afsterven. De bladeren blijven meestal aan de boom vastzitten, waardoor deze ziekte enigszins gemakkelijk te herkennen is. Om deze ziekte positief te identificeren, wordt een tak uit de boom gesneden en vervolgens een longitudinale incisie gemaakt. De binnenkant van een boom die is geïnfecteerd met verticilliumverwelking zal een bruin uiterlijk hebben als gevolg van vasculaire degeneratie binnenin.

Preventie en verlenging van het leven

Door mangobomen op de juiste manier te snoeien, water te geven en te voeren, blijft de boom gezond en kan hij beter een infectie bestrijden. De meeste bomen die besmet zijn met verticilliumverwelking zullen uiteindelijk afsterven en moeten uit het landschap worden verwijderd. Je kunt echter proberen de levensduur van de mango te verlengen door de aangetaste plekken weg te snoeien zodra je het probleem opmerkt. Herplant niet terug in hetzelfde gebied waar verticilliumverwelking voorbije problemen heeft veroorzaakt.

echte meeldauw

Meeldauw op blad
Meeldauw op blad

Echte meeldauw wordt veroorzaakt door de schimmel Oidium mangiferae en wordt door de wind getransporteerd. Het verschijnt wanneer er langdurige perioden van koele, droge temperaturen zijn.

Tekenen van de ziekte

De symptomen van de ziekte kunnen worden geïdentificeerd met het verschijnen van een witte, poederachtige substantie op de pluimen, nieuw fruit en de onderkant van nieuwe bladeren. Deze ziekte kan vroegtijdig blad- en fruitverlies veroorzaken en een gewas decimeren. Volwassen bladeren die geïnfecteerd zijn, hebben vlekken die een paarsbruine kleur hebben. Dit gebeurt wanneer de witte schimmel begint te verdwijnen.

Behandeling en preventie

De behandeling voor deze schimmel is een koperfungicideprogramma dat in het vroege voorjaar begint, net als de bloemen zich ontwikkelen, en zich uitstrekt tot het einde van het oogstseizoen. Voorkom het probleem door in het warmste deel van uw landschap te planten, te snoeien zodat de mango een goede luchtcirculatie heeft en het gebied onder de boom vrij te houden van plantenresten, gevallen fruit en onkruid.

Rode roest

Cephaleuros virescens veroorzaakt een bladvlekkenziekte
Cephaleuros virescens veroorzaakt een bladvlekkenziekte

Rode roest, ook wel algenvlek genoemd, wordt veroorzaakt door een parasitaire alg, Cephaleuros spp., en veroorzaakt meestal geen ernstige problemen voor de boom, behalve cosmetische. Het probleem is verspreid en het ernstigst als de omstandigheden vochtig, warm en regenachtig zijn.

Het probleem identificeren

Een van de symptomen van deze ziekte is het verschijnen van tientallen kleine, roestkleurige vlekjes op de bladeren. Als er niets aan wordt gedaan, kan de ziekte zich van de bladeren naar de stengels en schors van de boom verspreiden. Rode sporenmassa's zullen deze gebieden dikker maken en kankers veroorzaken, die uiteindelijk door snoeien moeten worden verwijderd. Terugsnoeien tot een gezonde portie hout. Steriliseer uw snoeimessen altijd voor en na het snoeien, zodat u geen gezonde delen van de boom infecteert.

Behandelen met koperfungiciden

De behandeling van deze ziekte bestaat uit een programma van koperfungiciden dat in het voorjaar begint en gedurende het groeiseizoen periodiek wordt toegepast. Organische bladfungiciden zijn niet effectief geweest bij het elimineren van deze ziekte.

Phoma Blight

Mango Phoma-ziekte
Mango Phoma-ziekte

Phomaziekte (Phoma glomerata) is een door de bodem overgebrachte schimmelziekte die alleen effect heeft op oudere mangobladeren. De schimmelsporen hechten zich aan de bladeren wanneer water uit regen of irrigatie de geïnfecteerde grond raakt, waardoor deze op het gebladerte van de boom spat. Indien onbehandeld en in ernstige gevallen leidt phoma-ziekte tot totale bladval en verschrompeling van de aangetaste takken.

Eerste symptomen

Wanneer de schimmel voor het eerst de bladeren aanv alt, verschijnen de symptomen als kleine, verkleurde geelachtige en bruinachtige vlekken die uiteindelijk het hele oppervlak bedekken. Naarmate de schimmelsporen zich blijven ontwikkelen, worden de vlekken groter en groter, waarbij de kleur verandert in roestbruin en de kernen een grijsachtige kleur kunnen aannemen.

Ziektepreventie en -behandeling

Door de mango op de juiste manier gevoed en gezond te houden, kun je phoma-bacterie voorkomen, en houd je het gebied onder de boom schoon, door vallend blad en fruit te verwijderen. Probeer bij het water geven te voorkomen dat de natte grond op de boom spat. Behandel geïnfecteerde bomen met een koperfungicide en zorg ervoor dat u tijdens het spuiten alle oppervlakken van de boom bedekt. Herhaal de behandeling elke 14 tot 20 dagen.

Dieback in mango's

Bruine hars op mangoboom
Bruine hars op mangoboom

Afsterving bij mango's kan een ernstig probleem zijn dat de vrucht ernstig aantast en in ernstige gevallen de hele boom doodt. De door de lucht verspreide schimmel Lasiodiplodia theobromae infecteert de boom en zorgt ervoor dat het gebladerte, de stengels en de takken van boven naar beneden bruin worden en afsterven.

Veelvoorkomende symptomen

Bomen kunnen er bijna uitzien alsof ze in een vuur zijn verbrand. Uiteindelijk v alt het blad van de boom. Naarmate het probleem vordert, sijpelt er een gomachtige, geelachtige tot bruine substantie uit de schors. Hoewel afsterven het hele jaar door voorkomt, komt dit het meest voor tijdens natte wintermaanden.

Snoeien en preventie

Bij de eerste tekenen van het probleem moeten tuinders alle aangetaste takken en stengels wegsnoeien, en ervoor zorgen dat ze enkele centimeters in gezond hout terugsnoeien. Zorg ervoor dat u gesteriliseerd snoeigereedschap gebruikt, zodat u geen ziektes overbrengt op gezond hout. Om verdere infecties onder controle te houden en te voorkomen, besproeit u de hele boom en de afgesneden uiteinden van takken met een koperen fungicide.

Bacteriële kanker of bacteriële zwarte vlek

Mango met kanker
Mango met kanker

Bacteriële kanker, ook wel bacteriële zwarte vlek genoemd, veroorzaakt door de bacterie Xanthamonas campestris, kan soms een ernstige ziekte zijn die alle delen van de mango aantast, vooral de vrucht. De bacterie komt via wonden verschillende delen van de mango binnen en verspreidt zich snel naar andere delen van de boom als ze elkaar raken. De ziekte is het ernstigst en verspreidt zich snel tijdens de lente, waar het weer koel en regenachtig is. Cultivars zoals Langra, Totapuri en Mallika zijn typen die gevoeliger zijn voor infecties.

Symptomen van ziekte

De eerste tekenen van de ziekte zijn zichtbaar als donkergekleurde watervlekken op het gebladerte, en na verloop van tijd worden de vlekken groter en vormen ze kankers. De kankers beïnvloeden uiteindelijk de twijgen en onrijpe vruchten van de boom. Laesies op de vrucht worden zwart en splijten uiteindelijk open, waardoor een besmettelijke gomachtige substantie vrijkomt die de sporen van de bacterie bevat.

Vroege behandeling en preventie

Een vroege behandeling werkt het beste en tuinders moeten de aangetaste delen van de boom wegsnoeien, waarbij ze enkele centimeters in gezond hout terugsnoeien. Om te voorkomen dat de ziekte wordt overgedragen op gezonde delen van de boom, moet u ervoor zorgen dat u de messen van uw snoeigereedschap steriliseert voordat u gaat snoeien.

Eenmaal geïnfecteerd, bespuit alle delen van de mango met een koperfungicide en behandel deze elke 10 dagen. Door het gebied onder de boom vrij te houden van onkruid en gevallen puin, kunt u het probleem voorkomen.

roetachtige schimmel

Mango's met roetachtige schimmel
Mango's met roetachtige schimmel

Roetschimmel is een schimmel die door de wind wordt meegevoerd en zich aan alle delen van de mango hecht, inclusief de vruchten waar kleverige honingdauw op zit.

Tekenen van roetachtige schimmel

Een zwarte, roetachtige substantie bedekt de aangetaste delen van de boom en is een teken van een plaag van sapzuigende insecten, zoals bladluizen, die honingdauw verbergen.

Behandel volgens ernst

In de meeste gevallen is roetschimmel geen ernstig probleem en veroorzaakt het alleen cosmetische problemen, dus behandeling is niet nodig. Het behandelen van de insecten met een insectendodende zeep zorgt er meestal voor dat het probleem niet optreedt.

In ernstige gevallen van roetachtige schimmel, waarbij deze een groot deel van het gebladerte en de twijgen bedekt, verwijdert u de beschimmelde delen van de boom door de aangetaste takken af te snoeien en het snoeiafval in een vuilniszak weg te gooien. Je kunt ook een mild afwasmiddel gemengd met water gebruiken en de schimmel van de bladeren wassen.

Mango misvormingsziekte

Mango-misvorming is geen veel voorkomend probleem in de VS, maar tuinders moeten op hun hoede zijn voor tekenen van de ziekte wanneer de boom begint te bloeien. De schimmel Fusarium mangiferae is de oorzaak van het probleem en tast de zich ontwikkelende bloempluimen aan. Wetenschappers bestuderen de ziekte nog steeds en men denkt dat de ziekte zich verspreidt door winderige omstandigheden. De ziekte wordt ook over lange afstanden verspreid via vegetatief vermeerderingsmateriaal (transplantaten), besmet snoeigereedschap en mangoknopmijten.

Ziekte voorkomt fruitontwikkeling

De pluimen ontwikkelen zich met een kort, gedrongen en geclusterd uiterlijk, waarbij de vrucht zich nooit ontwikkelt. Bloemen drogen uiteindelijk uit, worden zwart en sterven af.

Hoe te behandelen en te voorkomen

Tuinders moeten de aangetaste pluimen en scheuten wegsnoeien zodra ze het probleem opmerken en in een vuilniszak weggooien, zodat de schimmel de gezonde delen van de plant niet aantast. Zorg ervoor dat u de messen van uw snoeigereedschap steriliseert voordat u gaat snoeien. Als insecten een probleem worden, moet het besproeien van de boom met een insectendodende zeep het probleem onder controle houden. Het periodiek besproeien van de hele boom met een koperfungicide helpt het probleem te voorkomen.

De gezondheid van uw mangoboom beheren

Beheers de meeste mangoboomziekten door gevallen fruit, dode bladeren en takken aan het einde van het groeiseizoen op te ruimen en door periodieke toepassingen van fungiciden. Het is echter onmogelijk om alle ziekten uit te roeien, omdat sommige schimmels jarenlang in de bodem kunnen blijven sluimeren of zich kunnen verspreiden door aangrenzende bomen. Begin bij het eerste teken van infectie met een regime van fungicidentoepassingen. Als er geen tekenen van verbetering zijn, neem dan contact op met uw plaatselijke Cooperative Extension-kantoor of de kwekerij waar u uw bomen heeft gekocht voor een juiste diagnose van de ziekte.