Hoe u een vogelbad veilig kunt reinigen

Inhoudsopgave:

Hoe u een vogelbad veilig kunt reinigen
Hoe u een vogelbad veilig kunt reinigen
Anonim
Roodborstjes op vogelbad
Roodborstjes op vogelbad

Vogelbaden zijn een mooie toevoeging aan tuinen en landschappen, waardoor je gevederde vrienden schoon en fris blijven op warme dagen. Dagelijks gebruik en de elementen zorgen ervoor dat ze vies worden, maar met regelmatige reiniging en onderhoud blijft uw vogelbad in topvorm.

Je kunt gewone huishoudelijke producten gebruiken om zelfs de smerigste vogelbaden schoon te maken. Deze methoden kunnen worden gebruikt op vogelbaden die zijn gemaakt van de meeste standaardmaterialen zoals beton, terracotta, plastic en keramisch geglazuurde baden. Hoewel het misschien niet bovenaan uw lijst met huishoudelijke taken staat, is het belangrijk om te weten hoe u een vogelbad veilig kunt schoonmaken en onderhouden. Ontdek enkele van de beste manieren om een vogelbad schoon te maken en leer hoe je vogels gelukkig en gezond kunt houden!

Eenvoudige manieren om een betonnen of ander type vogelbad schoon te maken

De onderstaande methoden werken op zowel betonnen als de meeste typische soorten vogelbaden. Het eerste dat u moet doen voordat u een betonnen vogelbad gaat schoonmaken, is het water verwijderen waarmee het is gevuld. Je kunt dan kiezen welke optie je het liefst schoonmaakt, of je nu eenvoudige, natuurlijke methoden gebruikt of iets sterkers wilt gebruiken voor een diepere reiniging. Beoordeel het gebied om te beslissen wat de beste manier voor u is. Kies een techniek op basis van hoe vuil het gebied is geworden, of er vlekken zijn die moeten worden behandeld en welk proces u het prettigst vindt. De veiligste benaderingen zijn water, azijn en zuiveringszout.

Een vogelbad op natuurlijke wijze schoonhouden met water

Voor de meeste vogelbadreinigingen is geen reinigingsmiddel nodig, zolang je het maar regelmatig schoonmaakt. Volgens de National Wildlife Federation (NWF) kun je een vogelbad schoonmaken met alleen water en een harde borstel. Een andere optie is het gebruik van een hogedrukreiniger met water en een straalmondstuk, wat een snel en veilig reinigingsproces is. De NWF adviseert ook om het water regelmatig te verversen om te voorkomen dat het water stagneert, omdat dit de omstandigheden creëert waarin bacteriën en algen in uw vogelbad kunnen groeien.

De National Audubon Society waarschuwt tegen het gebruik van schoonmaakmiddelen om een vogelbad schoon te maken. Science Direct legt uit dat wasmiddel de natuurlijke oliën van de vogel kan verwijderen die worden uitgescheiden door de preenklier (uropygiale klier). De oliën uit deze klier bedekken de veren en bieden antimicrobiële bescherming tegen bacteriën, ectoparasieten en schimmels. De olie maakt de veren ook waterdicht. Wanneer de olie uit de veren wordt verwijderd, wordt de vogel hiervoor kwetsbaar en kunnen ziektes optreden.

Een vogelbad schoonmaken met azijn

De National Audubon Society stelt voor om gedistilleerde witte azijn te gebruiken om een vogelbad veilig schoon te maken. Dit is een eenvoudige en veilige methode die vogels en andere dieren in het wild niet schaadt. De aanbevolen mix is 9:1 water: gedistilleerde witte azijn. Sommige vogelorganisaties, zoals het Ottawa Valley Wild Bird Care Centre, melden echter dat het schoonmaken van een vogelbad met azijn het beste werkt als je een verhouding van 1:1 water en gedistilleerde witte azijn gebruikt.

Man schrobborstel om vogelbad schoon te maken
Man schrobborstel om vogelbad schoon te maken

Benodigde benodigdheden

  • Schoon water via tuinslang of wateremmer
  • Gedistilleerde witte azijn
  • Fles of kom
  • Stijve borstel met harde haren

Instructies

  • Giet eventueel water uit het vogelbad.
  • Meng negen delen water met één deel gedistilleerde witte azijn in een fles of kom.
  • Giet gemengd water en azijn in het vogelbad.
  • Schrob het vogelbad met de borstel totdat al het vuil is losgemaakt.
  • Giet de azijn eruit (werkt prima als onkruidverdelger).
  • Spoelen met schoon water met een tuinslang of wateremmer.
  • Schrobborstel afspoelen.
  • Gebruik een schrobborstel over het vogelbad om ervoor te zorgen dat al het vuil wordt verwijderd.
  • Vogelbad en borstel afspoelen.
  • Laat het vogelbad drogen en vul het vervolgens met vers, schoon water.
  • Houd de schrobborstel bij de hand en gebruik hem alleen voor het schoonmaken van het vogelbad.

Een vogelbad schoonmaken met zuiveringszout om vlekken te verwijderen

Je kunt een ander onschadelijk ingrediënt gebruiken om hardnekkige vlekken uit je vogelbad te verwijderen. Gewoon zuiveringszout kan de donkerste en lelijkste vlekken verwijderen, en het zal de vogels geen pijn doen. Dit is wat je nodig hebt om een vogelbad schoon te maken met zuiveringszout.

Benodigde benodigdheden

  • Stijve borstel met harde haren
  • Zuiveringszout
  • Schoon water uit een tuinslang of emmer

Instructies

  1. Leeg het huidige water in het vogelbad leeg.
  2. Spoelen met een tuinslang of emmer schoon water.
  3. Leeg spoelwater.
  4. Strooi zuiveringszout over het vogelbad.
  5. Sprenkel een beetje water over de baking soda, genoeg om een pasta te vormen.
  6. Gebruik de schrobborstel en werk in cirkelvormige bewegingen.
  7. Schrob het hele bassin.
  8. Spoel het vogelbad en de schrobborstel af.
  9. Maak de water- en frisdrankoplossing leeg.
  10. Spoel het vogelbad een tweede keer af.
  11. Maak het water leeg en controleer of al het bakpoeder verdwenen is.
  12. Spoel indien nodig opnieuw.
  13. Vul het vogelbad opnieuw met schoon water.

Een vogelbad schoonmaken met peroxide

Je kunt ook waterstofperoxide gebruiken om je vogelbad schoon te maken. Gebruik een verhouding van 1:1 water en waterstofperoxide. Zodra je het mengsel klaar hebt, volg je dezelfde instructies als bij de azijnmethode, gebruik je de juiste schrobtechniek en zorg je ervoor dat je het goed afspoelt. Om vlekken te bestrijden kun je het peroxidemengsel ook in het vogelbad laten staan voordat je gaat schrobben en spoelen.

schoon vogelbad met tuinslang
schoon vogelbad met tuinslang

Blekmiddel gebruiken om een vogelbad schoon te maken

Sommige mensen gebruiken bleekmiddel om hun vogelbaden schoon te maken, omdat dit vuil en vlekken kan wegvreten. Als u denkt dat dit de methode is die u wilt gebruiken, zorg er dan voor dat u alle resten uit het vogelbad grondig afspoelt totdat de meeste geur verdwenen is voordat u het opnieuw vult, zodat de vogels ervan kunnen genieten.

Is het veilig om bleekmiddel in een vogelbad te doen?

Je kunt bleekmiddel veilig gebruiken in de was. Hoe zit het met een vogelbad? Volgens de National Audubon Society hoef je geen bleekmiddel te gebruiken om een vogelbad schoon te maken, omdat opties zoals gedistilleerde witte azijn het werk zullen doen. Voor het spoelen van alle chemische resten zijn meerdere spoelbeurten nodig, en er kan nog steeds schadelijk bleekmiddel achterblijven. Bovendien melden sommige mensen dat ze een of twee dode vogels hebben gevonden nadat ze bleekmiddel hadden gebruikt om hun vogelbaden schoon te maken. De meeste mensen besluiten dat het het risico niet waard is als ze een vogelbad kunnen schoonmaken met gedistilleerde witte azijn zonder vogels en andere dieren in het wild te schaden of mogelijk te doden. Elk van de bovenstaande methoden is een geschikt alternatief voor het reinigen van een vogelbad zonder bleekmiddel.

Hoe bleekmiddel te gebruiken om een vogelbad schoon te maken

Als je bleekmiddel wilt gebruiken om je vogelbadje schoon te maken, zorg er dan voor dat het materiaal van het vogelbadje niet beschadigd raakt door bleekmiddel als het van iets anders dan beton is gemaakt. Het wordt niet aanbevolen om bleekmiddel te gebruiken bij keramische materialen.

Benodigde benodigdheden

  • Bleekmiddel
  • Stijve borstel met harde haren
  • Rubberhandschoenen voor zwaar gebruik
  • Vers, schoon water en tuinslang of wateremmer
  • Dekzeil, plastic zeil of grote vuilniszak om het vogelbad af te dekken om vogels buiten te houden

Instructies

  1. Leeg het huidige water in het vogelbad leeg.
  2. Schrob het vogelbad met de harde borstel.
  3. Verdun het bleekmiddel met water in een verhouding van 9:1, waarbij water het grootste deel is.
  4. Giet de water/bleekmiddeloplossing in het lege vogelbad.
  5. Vul de oplossing tot aan de rand van het vogelbad.
  6. Bedek het vogelbad met plastic zeilen, zeildoek of een vuilniszak, verankerd rond de rand zodat de wind het niet meevoert.
  7. Laat de bekleding zo lang liggen als je wilt, afhankelijk van hoeveel vlekken en vuil er verwijderd moeten worden.
  8. Zodra de tijd om is, gebruik je de schrobborstel om eventueel achtergebleven vuil/vlekken los te maken.
  9. Als je er zeker van bent dat al het vuil/afval is verwijderd, giet je het bleekmiddelmengsel eruit en maak je het vuil los.
  10. Zorg ervoor dat u deze schadelijke chemische stof weggooit in een glazen container of metalen emmer, zodat u deze op de juiste manier kunt weggooien.
  11. Gebruik een tuinslang of wateremmer om de resten uit het vogelbad met schoon water te spoelen.
  12. Wees voorzichtig met het weggooien van de vloeistof.
  13. Meer dan één keer spoelen.
  14. Laat het vogelbad op natuurlijke wijze drogen in het zonlicht.
  15. Wacht een paar uur voordat u bijvult, zodat de zon eventuele bleekmiddelresten kan verbranden.
  16. Vul het vogelbad opnieuw met schoon zoet water.

Houd een vogelbad schoon met onderhoud en algenbestrijding

Je kunt minder werk voor jezelf creëren door regelmatig het vogelbad te onderhouden. Als u de omstandigheden die verantwoordelijk zijn voor algen, schuim of insecten niet verhelpt, zult u uw grondige reinigingsinspanningen vaker moeten herhalen. Hier zijn enkele nuttige tips om algen uit uw vogelbad te houden en het schoon te houden.

Cooper-centen in een vogelbad
Cooper-centen in een vogelbad
  • Doe koperen centen die vóór 1982 zijn geslagen in je vogelbad. De chemische reactie op koper zal de groei van algen belemmeren.
  • De meeste soorten algen groeien sneller in de zon. Plaats uw vogelbad op een schaduwrijke plek voor een betere algenbestrijding en om te voorkomen dat uw vogelbad groen wordt.
  • Voeg 1 theelepel appelciderazijn toe per 1 gallon water in je vogelbad. Hierdoor ontstaat een zuurder milieu waardoor het moeilijker wordt voor algen en bacteriën om te leven, maar het is nog steeds veilig voor de vogels.
  • Houd het vogelbadwater schoon door het één keer per week te verversen. Dit voorkomt dat ziekten, algen en muggen het vogelbad overnemen. Als uw vogelbad veel vogels aantrekt, moet u mogelijk het oude water verwijderen en het elke twee tot drie dagen vervangen door schoon zoet water.
  • Zorg ervoor dat u speciale aandacht besteedt aan het schoonmaakschema van uw vogelbad tijdens de warme tijd van het jaar, wanneer vogels het waarschijnlijk zullen gebruiken.
  • Schrob consequent vogelpoep weg om ophoping in uw vogelbad te voorkomen. Zaden en vogelpoep kunnen verschillende vogelziekten overbrengen die kunnen worden overgedragen op andere vogels.

Een vogelbad gemakkelijk schoonmaken

Kies een methode voor het schoonmaken van een vies vogelbad die het beste bij jouw voorkeuren past. Voor het regelmatig schoonmaken heb je alleen een borstel en water nodig om te voorkomen dat vuil en schuim terugkomen, zodat je dit schoonmaakklusje buitenshuis met gemak kunt aanpakken. Natuurlijke methoden zijn het beste bij het schoonmaken van uw vogelbad, maar met de juiste techniek en effectief spoelen kunnen al deze methoden veilig worden uitgevoerd. Je zult het leuk vinden om de verschillende vogels te observeren terwijl ze je vogelbad bezoeken, en ze zullen je dankbaar zijn dat je een schone plek hebt geboden waar ze zich kunnen opfrissen en afkoelen.

Aanbevolen: