20+ Hawaiiaanse tradities die uniek zijn voor de cultuur van het eiland

Inhoudsopgave:

20+ Hawaiiaanse tradities die uniek zijn voor de cultuur van het eiland
20+ Hawaiiaanse tradities die uniek zijn voor de cultuur van het eiland
Anonim
Hawaiiaanse vrouw die traditionele dans uitvoert
Hawaiiaanse vrouw die traditionele dans uitvoert

Hawaïaanse tradities ondersteunen de fantastische landschappen en genereuze mensen van de eilanden. De Hawaïaanse cultuur is gevuld met unieke gebruiken die uitdrukking geven aan de band die inheemse Hawaïanen voelen met de eilanden, de geesten van de natuur en alle levende wezens.

Traditionele Hawaiiaanse waarden

De waarden van de inheemse Hawaïanen hebben geleid tot veel van de unieke Hawaïaanse tradities van de cultuur van het eiland.

Malama Aina

Malama Aina, de zorg voor het land, is een traditionele waarde voor elke Hawaiiaan. De Hawaiiaanse bevolking voelt zich vooral verbonden met de eilanden die al meer dan een millennium hun thuis zijn. Ze beschouwen het als een groot voorrecht om geweldige rentmeesters van het land te zijn, zodat iedereen, inclusief toekomstige generaties, kan gedijen op de overvloed van de natuurlijke hulpbronnen van het eiland.

Hawaï eilanden
Hawaï eilanden

'Ohana Hawaiiaanse familietradities

Hawaiianen hechten grote waarde aan familie. 'Ohana betekent familie in de Hawaiiaanse taal, maar als een Hawaiiaan 'Ohana' zegt, bedoelen ze niet alleen bloedverwanten. Ze verwijzen naar al hun vrienden en de Hawaiiaanse gemeenschap.

Lokomaika'i

Lokomaika'i is een verlengstuk van aloha en liefde. Het betekent dat je altijd vrijgevig en vriendelijk tegenover anderen moet handelen.

Ho'ohanohono

Ho'ohanohono betekent dat je je met onderscheid, eer en integriteit gedraagt in alles wat je doet.

Unieke inheemse Hawaiiaanse tradities

Deze unieke Hawaïaanse tradities tonen de aloha-geest van liefde, vrede, vriendelijkheid, mededogen en verantwoordelijkheid jegens familie en toekomstige generaties.

De Honi Ihu

De honi ihu, het aanraken van de neuzen, is een traditionele Hawaiiaanse manier om elkaar te begroeten. Inheemse Hawaïanen geloven dat adem de meest vitale levenskracht is, en honi ihu zorgt voor de uitwisseling van adem, gedeelde geuren en brengt een gevoel van verbondenheid in de relatie over.

De Hula Kahiko

Hula kahiko (oude hula) is een ingewikkelde inheemse Hawaiiaanse dans die wordt uitgevoerd om de verhalen en mythologie van het Hawaiiaanse volk te behouden door middel van bewegingen en gezangen. Voor inheemse Hawaïanen is hula een heilige en serieuze bezigheid. Het omvat een strenge training, technische vaardigheden en kennis, onderwezen door een gerespecteerde leraar (Kumu), die wijsheid doorgeeft van een lange reeks meesters. Hoewel de wortels van hula kahiko in het verleden liggen, blijft het evolueren.

Hawaiiaanse man hula dansen
Hawaiiaanse man hula dansen

Hawaiiaanse gezangen

Hawaiiaanse mele zijn repetitieve gezangen die niet muzikaal zijn. Ze leggen de nadruk op historische nauwkeurigheid. De twee soorten Hawaiiaanse gezangen zijn de mele oli en de mele hula. De mele oli worden zonder begeleiding gezongen bij rituele of ceremoniële gelegenheden. Mele hula-gezangen worden begeleid door dans en soms muziekinstrumenten.

Lomi Lomi

Tegenwoordig wordt Lomi Lomi beschouwd als de Hawaiiaanse massagestijl, maar het is eigenlijk een oude geneeskunst die wordt beoefend door inheemse Hawaïanen en die vele stijlen of varianten kent die door de familie zijn doorgegeven. Traditionele Lomi Lomi omvat ceremoniële gebruiken en praktijken, waaronder feesten, vasten, slapen, dansen en gebeden die dagen kunnen duren.

De Paina of Ahaaina

Hoewel ze luau worden genoemd, worden traditioneel Hawaiiaanse feesten paina (etentje) of ahaaina (feest) genoemd. Traditionele paina en ahaaina werden gehouden om voorouderlijke goden te eren met zang, dans en eten. Het waren grootse feesten die vaak dagenlang duurden.

Ho'opono pono

Ho'opono pono is een eeuwenoude, unieke Hawaïaanse familietraditie. Traditionele Ho'opono pono wordt beoefend om de harmonie te herstellen en problemen binnen de uitgebreide familie op te lossen. De ruziënde individuen komen samen met een inheemse Hawaiiaanse genezer of het oudste lid van de familie voor discussie, gebed, bekentenis en berouw. Het omvat ook wederzijdse restitutie en vergeving.

De Hawaiiaanse Lei

Een lei is een slinger of krans gemaakt van bloemen, bladeren, vogelveren, schelpen, zaden, haar of ivoor die de aloha-geest viert. De lei is een Hawaiiaans symbool van vriendschap, feest, eer, liefde of groet. Traditioneel wordt een lei om de nek gebonden, in plaats van over het hoofd te worden gegooid. Dit wordt gedaan uit respect voor de heiligheid van iemands hoofd en rug.

De Hawaiiaanse zegeningsceremonie

Het is gebruikelijk dat Hawaïanen een nieuwe vestigingsplaats of een nieuw huis hebben, gezegend door een Hawaiiaanse Kahu. Het is gebaseerd op het traditionele Hawaïaanse geloof dat vloeken of negatieve energie in de nieuwe ruimte blijven hangen. Een Kahu zuivert de energie zodat de nieuwe bewoners verder kunnen met een schone ruimte.

Moderne Hawaïaanse gebruiken en tradities

Het moderne Hawaï is een smeltkroes van gedeelde culturen met diverse invloeden. Het is gebruikelijk om alleen naar Hawaïaanse zaken te verwijzen als je het hebt over de inheemse cultuur of de inheemse bevolking van Hawaï. Inheemse Hawaïanen worden kamaaina genoemd, wat kind van het land of lokale bevolking betekent. Hieronder staan enkele lokale gebruiken en tradities.

Een knuffel en kus

Een knuffel en kus op de wang is een gebruikelijke begroeting op Hawaï voor vrienden, familie of nieuwe mensen. Deze gewoonte vindt zijn oorsprong in de traditionele Hawaiiaanse honi ihu.

Bloem verscholen boven het oor

Als een vrouw een bloem boven haar linkeroor draagt, vertelt ze anderen discreet dat ze een partner heeft. Een bloem boven je rechteroor laat anderen weten dat ze beschikbaar is.

Een Shaka gooien

Hoewel de oorsprong ervan een mysterie is, is het shaka-handgebaar, een pink- en duimgroet, een van de kenmerkende gebaren van Hawaï geworden. Het wordt geïnterpreteerd als 'loshangen' of 'vasthouden'. Dit gebaar herinnert ons eraan dat het op Hawaï niet de norm is om je zorgen te maken of haast te hebben.

Shaka-teken tegen de hemel
Shaka-teken tegen de hemel

Neem geen stenen

De Hawaiiaanse cultuur heeft veel respect voor stenen, en bijgeloof zegt dat mensen die ze meenemen vervloekt zullen worden. Neem dus geen stenen of zand van het strand of lavastenen van een vulkaan.

Trek je schoenen uit

Het is een Hawaïaanse gewoonte om je schoenen uit te doen voordat je iemands huis binnengaat. Dit toont respect voor uw gastheren en houdt het zand en vuil buiten.

Breng cadeaus

In de geest van aloha is het gebruikelijk dat Hawaïanen eten cadeau doen als ze een ander huishouden bezoeken. Het wordt ook als een vriendelijk gebaar beschouwd om cadeaus van familie en vrienden mee te nemen van een reis. Dit zijn meestal items die niet in de buurt van de ontvanger te vinden zijn, vooral voedsel.

Een Lei geven

Het is gebruikelijk dat Hawaïanen een bloemenlei geven bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen of afstuderen. Het geven van een lei is een gebaar van felicitaties en aloha voor degenen die een mijlpaal vieren of een eer ontvangen.

Lei op de rotsen
Lei op de rotsen

Wees bescheiden

Hawaiianen hechten grote waarde aan nederigheid en bescheidenheid. Ze kunnen trots zijn op de goede dingen die ze hebben gedaan en op de prestaties, maar mogen nooit opscheppen of hooghartigheid en verwaandheid tonen.

Maak bord

Het wordt als goede manieren en vriendelijk beschouwd om 'een bord te maken' of 'een bord te nemen' wanneer je een luau bijwoont die een potluck is. Dit betekent letterlijk dat je van de restjes een bord eten maakt en dat mee naar huis neemt, zelfs als je niet van plan bent het op te eten. Deze Hawaïaanse traditie houdt verband met een goede gast zijn door niet veel restjes achter te laten en de gastheer verantwoordelijk te maken voor al het opruimen.

Wederkerigheid

Gebaseerd op het principe van wederkerigheid, zal het Hawaiiaanse volk in gelijke mate teruggeven. Als iemand hen een geschenk heeft gegeven of iets voor hen heeft gedaan zonder om betaling te vragen, vinden Hawaïanen het een goede opvoeding als ze er iets voor teruggeven, zelfs geld. Hoewel het individu het misschien niet accepteert, is het belangrijk dat de persoon die het antwoord geeft, iets heeft aangeboden.

De Hawaiiaanse Aloha-geest

Als u een reis naar Hawaï plant, zal het begrijpen van de unieke Hawaïaanse tradities en gebruiken uw reis aangenamer maken. Deze kennis stelt je in staat om te communiceren met inheemse Hawaïanen en de lokale bevolking op een manier die gevoelig is voor hun unieke aloha-cultuur.

Aanbevolen: