Krokusbloemenverzorging en kweektips

Inhoudsopgave:

Krokusbloemenverzorging en kweektips
Krokusbloemenverzorging en kweektips
Anonim

source: istockphoto

Krokussen komen oorspronkelijk uit weilanden en bossen. Vroege voorjaarsbloeiers komen het meest voor; Sommige krokussen bloeien echter in de herfst. De naam krokus is afgeleid van het Latijnse crocatus, wat saffraangeel betekent. De specerij saffraan wordt verkregen uit de meeldraden van Crocus sativus, een herfstbloeiende soort.

Uiterlijk

De bloemen zijn delicate, komvormige bloemen in de kleuren geel, wit, paars en lavendel. Veel selecties hebben tweekleurige bloemen. Ze hebben grasachtige bladeren die meestal een witte streep in het midden hebben. Krokus wordt vijf tot zes centimeter lang, met een spreiding van drie tot zes centimeter. De bladeren zijn grasachtig. De bloemen kunnen geel, wit, paars of een mengsel van deze kleuren zijn.

Cultivatie

Wetenschappelijke informatie

Koninkrijk Plantae
Divisie Magnoliophyta
Klasse Liliopsida
Bestel Asparagales
Familie Iridaceae
Geslacht Krokus

Crocus groeit het beste in USDA-planthardheidszones 3 tot en met 7. Ze doen het niet goed in zeer warme klimaten. Plant in de volle zon tot halfschaduw. Ze geven de voorkeur aan goed doorlatende grond en hebben een goede droogtetolerantie. De met gras begroeide bladeren zullen afsterven nadat de plant bloeit. Krokusplanten zijn winterharde vaste planten, gekweekt uit knollen. Elk jaar vormt zich een nieuwe knol bovenop de oude, en kleine knollen, knollen genoemd, vormen zich rond de basis. Elke knol produceert één tot vijf bloemen. Wanneer ze onder de juiste omstandigheden worden geplant, zaaien de meeste zichzelf en produceren ze overvloedige compensaties. Plant de knollen met de brede kant naar beneden en de knoppen naar boven. Plaats ze twee of vijf centimeter diep en ongeveer vijf tot tien centimeter uit elkaar. Ze zullen invullen naarmate ze zich vermenigvuldigen. Als de bollen na een paar jaar te vol worden, kun je ze opgraven, nadat het blad bruin is geworden, en ze verdelen.

Voorjaarsbloeiende variëteiten moeten in de herfst worden geplant. Herfstbloeiende variëteiten moeten in de late zomer of vroege herfst worden geplant.

Rassen om te groeien

Er zijn meer dan 80 soorten van deze bloem, waarvan er ongeveer 30 commercieel worden gekweekt. Voor een langere bloeiperiode plant u een verscheidenheid aan soorten en cultivars.

Bloeiende krokussen in het vroege voorjaar

krokus die in de late winter opduikt
krokus die in de late winter opduikt

Lentekrokussen worden bewonderd om hun vroege bloei. Sommige soorten steken zelfs hun vrolijke kop uit de late wintersneeuw. Plant voorjaarsbloeiende krokussen in de herfst voor een schitterende weergave in het vroege seizoen.

  • Sneeuwkrokus (C. chrysanthus): zoetgeurende bloem met crèmekleurige, witte, gele of blauwe bloemen
  • Woodland Crocus (C. tommasinianus): Een van de vroegst bloeiende soorten met opzichtige, lichte lavendelbloei
  • Hollandse krokus (C. vernus): gele, witte, lavendelkleurige en paarse bloemen

Herfst bloeiende krokussen

herfstbloeiende krokus
herfstbloeiende krokus

Hoewel ze niet zo populair zijn, zijn herfstbloeiende krokussen net zo mooi als hun lente-neven. Plant knollen eind augustus tot en met september voor herfstkleur.

  • Herfstkrokus (C. pulchellus): Lila geurende lavendelbloemen
  • The Conquerer (C. speciousus): Grote blauwe bloemen
  • Albus (C. speciousus): Roomwitte grote bloemen
  • Saffraan (C. sativus): Saffraanproducerende krokus met lavendelbloemen

Gebruik

Krokussen zijn populair vanwege hun verwildering, vooral omdat ze zich zo goed verspreiden. Knollen kunnen ook worden geforceerd om binnenshuis te genieten of in containers worden geplant. Omdat ze van goed doorlatende grond houden, plant u ze in rots- en muurtuinen. Ze zijn prachtig geplant in stuifmeelbedden of laten verwilderen in gazons. Als je ze in het gazon kweekt, wacht dan met het maaien van het gras tot zes weken na de bloei; planten hebben hun bladeren nodig om knollen te produceren die groot genoeg zijn om het volgende jaar te bloeien. Zorg ervoor dat u ze plant waar u ze vanuit een raam in uw huis kunt zien. Je wilt de eerste bloem van het jaar niet missen.

Problemen

Het is bekend dat krokussen zeer weinig ziekten of plagen hebben. Het is altijd het beste om gezonde en stevige knollen te kopen. Als eekhoorns graag op uw bollen knabbelen, probeer dan na het planten kippengaas over de grond te bevestigen. Ze zullen er geen probleem mee hebben zich een weg te banen tussen de draad. Het is gebleken dat eekhoorns de smaak van sommige soorten, zoals C. tommasinianus, niet lekker vinden.

Seizoenboekensteunen

Krokussen kunnen worden gebruikt als mooie seizoensboekensteunen in de moestuin. Plant vroegbloeiende variëteiten om het tuinseizoen in te luiden en herfstbloeiende variëteiten om het seizoen af te sluiten.

Aanbevolen: