15 prachtige soorten moeders om dit jaar te planten

Inhoudsopgave:

15 prachtige soorten moeders om dit jaar te planten
15 prachtige soorten moeders om dit jaar te planten
Anonim
Gewelddadige chrysanten bloeien
Gewelddadige chrysanten bloeien

De chrysant is een steunpilaar van de late zomer- en herfsttuin. De heldere, opzichtige bloemen worden traditioneel gebruikt in bloemendisplays en arrangementen. En als je denkt dat ze maar in één type en in vier basiskleuren verkrijgbaar zijn, lees dan verder: er is meer aan de moeder dan rood, oranje en geel.

Soorten moeders

Chrysanten, of moeders, zijn verkrijgbaar met veel variaties in groeiwijze, kleur en bloemvorm. De bloeisoorten variëren van grote, golvende spinnenmoeders tot kleine, opgeruimde knoopmoeders. Moeders bloeien in de kleuren wit, geel, rood en paars, de kleuren die je normaal gesproken in kinderdagverblijven ziet, maar er is zoveel meer beschikbaar, waaronder dieppaars, delicate abrikozen en opzichtige roze tinten.

Moeders bloeien van midden zomer tot laat in de herfst, afhankelijk van de variëteit. De zeer laatbloeiende moeders worden gewoonlijk behandeld als eenjarige planten vanwege de tijdelijke kleur in het late seizoen.

Moeders kunnen lange en rechtopstaande planten zijn, of compacte planten van minder dan 45 cm. Hoewel ze vaak worden gebruikt voor tijdelijke kleur in potten, zijn moeders ook uitstekende vaste planten om in je tuin te kweken.

Openhartig

Openhartige moeder
Openhartige moeder

'Candid' heeft grote, dieprode bloemen met gouden randen en tips op de bloembladen. Het kan wat lastig te vinden zijn, maar 'Candid' is een prachtige optie om schoonheid aan de tuin toe te voegen en om snijbloemen te schikken.

Clara Curtis

Clara Curtis-moeder
Clara Curtis-moeder

'Clara Curtis' is een favoriete ouderwetse chrysant. Het is compact - slechts 18-24 centimeter lang - en bloeit heel vroeg. De warmroze madeliefjesbloemen met gele hartcentra zijn geurig, wat enigszins zeldzaam is voor een moeder.

Domingo

Domingo moeder
Domingo moeder

'Domingo' is een dramatische, kleurrijke moeder met diepe, rijke karmozijnrode bloemblaadjes en een levendig geel centrum. In koudere streken krullen de bloemblaadjes naar beneden, maar in warmere streken blijven ze rechtop staan.

Keizer van China

Keizer van China mama
Keizer van China mama

'Emperor of China' is een goede moeder als je op zoek bent naar iets dat iets groter is, tot 100 cm hoog wordt en later bloeit. Het is een kussenvormige moeder met roze-witte bloemen. Het blad is rood gemarkeerd.

Mevrouw Edith

Mevrouw Edith mama
Mevrouw Edith mama

'Miss Edith' heeft grote, felgele bloemen op 45 cm hoge planten. Hij bloeit in de late zomer tot de vroege herfst en is zeer winterhard.

Kleinkind

Kleinkind mama
Kleinkind mama

'Kleinkind' heeft lavendelkleurige pomponbloemen met rood-violette middelpunten. Hij bloeit vroeg tot halverwege het seizoen op compacte, stevige, 18-inch hoge planten.

Honeyglow

Honinggloeiende moeder
Honinggloeiende moeder

'Honeyglow' schreeuwt vrijwel "val!" Als je op zoek bent naar een levendige, warmoranje moeder, dan is dit een geweldige optie. Hij bloeit in de vroege herfst en blijft behoorlijk lang goed als snijbloem.

Kimie

Kimie mama
Kimie mama

Als je op zoek bent naar een unieke moeder om toe te voegen aan je herfsttuin, dan is 'Kimie' misschien precies wat je zoekt. Heldere, citroengele bloemen met lange, lepelvormige bloemblaadjes maken dit een opvallende verschijning. 'Kimie' is ook erg winterhard en groeit goed tot zone drie.

Maroon Pride

Kastanjebruine trotsmama
Kastanjebruine trotsmama

Maroon Pride werd in 1991 geïntroduceerd door de Universiteit van Minnesota. Eind augustus heeft ze rijke, donkerrode bloemen. Het is zeer winterhard.

Pompon

Roze pomponschrysant
Roze pomponschrysant

Pompon-moeders zijn verkrijgbaar in vele kleuren en vormen kleine, strakke, ronde bloemen die hem onderscheiden van de meeste herfstmoeders. Het is ook een uitstekende snijbloem, dus Pompon is een goede moeder om te kweken als je van bloemschikken houdt.

Rose Blush

Rose Blush mama
Rose Blush mama

'Rose Blush' heeft grote, mauve bloemen. Hij bloeit halverwege het seizoen, wordt 16 inch en is zeer winterhard.

Sarah

Sarah mama bloeit
Sarah mama bloeit

Sarah heeft grote, quilled, gouden butterscotch-bloemen op stevige planten. Hij bloeit laat, dus als je op zoek bent naar iets dat misschien nog tot in november bloeit, is dit een goede optie.

Zonnige ochtend

Zonnige ochtend mama
Zonnige ochtend mama

Sunny Morning heeft grote heldergele bloemen op bossige planten van 30 cm. Hij bloeit halverwege het seizoen en overbrugt mooi de kloof tussen de vroege herfstvariëteiten en de variëteiten die in de late herfst bloeien.

Symfonie

Symfonie Spider-moeder
Symfonie Spider-moeder

'Symphony' is een spinnenmoeder, wat betekent dat de bloemblaadjes lange, delicate, bijna gevederde ranken zijn. 'Symphony' heeft een oranje, madeliefachtig centrum en oranjeroze bloemblaadjes, waardoor dit een unieke toevoeging aan de tuin is.

Whiteout

Witte moeder
Witte moeder

De enorme bloemen van 'Whiteout'-moeders zijn even groot als dahlia's op een bord. De bloemen zijn groot en donzig en zien er bijna kussenachtig uit. Deze moeder groeit goed in de tuin, maar groeit ook prachtig in containers en is een prachtige snijbloem.

Eindeloze verscheidenheid aan herfstbloei

Als je gewend bent om dezelfde vier of vijf kleuren (allemaal van hetzelfde type) moeders in de tuincentra te zien, is de verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten van moeders werkelijk verbluffend. Welke tuinstijl je ook hebt, je zult zeker een paar moeders vinden die er perfect bij passen.

Aanbevolen: