Van magie tot oprechtheid: 11 symbolische betekenissen van varens

Inhoudsopgave:

Van magie tot oprechtheid: 11 symbolische betekenissen van varens
Van magie tot oprechtheid: 11 symbolische betekenissen van varens
Anonim

De geheime betekenis van deze groene schoonheden zal je misschien verrassen.

Groene Varen Plant Blad Getextureerd In De Zomer In De Natuur
Groene Varen Plant Blad Getextureerd In De Zomer In De Natuur

Varens zijn meer dan alleen mooie tuinplanten of het groen in het arrangement uit de bloemisterij; ze zijn ook een krachtige herinnering aan concepten als wedergeboorte, genezing en zelfs dans. Wat varens symboliseren hangt af van de cultuur en het type varen, en het is fascinerend om deze diepere betekenis te leren kennen.

Wat varens symboliseren in verschillende culturen

Er groeien meer dan 12.000 verschillende soorten varens over de hele wereld, en je kunt ze op elk continent (zelfs Antarctica) vinden. Velen hebben geneeskrachtige eigenschappen en sommige zijn zelfs eetbaar. Door hun bruikbaarheid en alomtegenwoordigheid zijn ze in veel culturen van groot belang, en het is geen verrassing dat ze ook zeer symbolisch zijn.

Sommige Indiaanse stammen - Dans en water

Het is belangrijk om te onthouden dat er veel verschillende Indiaanse culturen zijn met verschillende overtuigingen, dus varens betekenen niet hetzelfde voor groepen aan de westkust als voor die uit Appalachia. Sommige Indiaanse culturen beschouwen varens als een symbool van traditionele dans, en anderen beschouwen ze als een teken van water. Veel groepen gebruikten ze medicinaal voor alles, van bevallingspijn tot spijsverteringsproblemen.

Keltische en Ierse cultuur - Genezing en magie

Varens komen voor in Ierse legendes, en de symboliek van varens in de Keltische cultuur varieert van genezing tot magie. De planten komen voor in verhalen en kunst over feeën, en ze verschijnen ook in legendes als een genezende plant. Er wordt gezegd dat varenzaden beschermen tegen het kwaad, en oude geneeskrachtige teksten zoals Culpeper's Complete Herbal bevelen de plant aan bij spijsverteringsproblemen en brandwonden.

Slavische en B altische folklore - geluk en rijkdom

Volkslegende zegt dat de varen slechts één nacht bloeit in de midzomer. Het verhaal gaat dat als iemand die nacht de varenbloem vindt, hij of zij levenslang rijkdom en geluk zal ontvangen. Het wordt ook geassocieerd met geluk voor koppels die de varenbloem zoeken en vinden wanneer ze verloofd zijn.

Christelijke cultuur - Oprechtheid en nederigheid

Hoewel de varen voorkomt in christelijke verhalen als De varen en de bamboe, staat de symboliek ervan open voor interpretatie. Eén manier om ernaar te kijken is dat de varen diep in het bos groeit en toewijding en de bereidheid vereist om eenzaam te zijn. Sommige christenen zijn van mening dat de varen hierdoor nederigheid en oprechtheid symboliseert.

Māori-symboliek - Kracht en gehechtheid aan huis

De inheemse Māori van Nieuw-Zeeland associëren de varen met gehechtheid aan hun land en met macht en kracht. Een specifieke en zeer zeldzame soort boomvaren, de zilvervaren genaamd, groeit alleen in Nieuw-Zeeland en is in dat land zeer symbolisch.

Victoriaans Engeland - Wetenschap en romantiek

In het Victoriaanse Engeland werd het verzamelen van varens feitelijk een super trendy obsessie, vooral voor jonge vrouwen. Deze varengekte, genaamd pteridomania, begon in de jaren dertig van de negentiende eeuw en sprak vermoedelijk alleen de intelligente en wetenschappelijke leden van de samenleving aan. Modieuze jonge vrouwen hadden varens of speciale koffers voor hun varencollecties, en het verzamelen van varens werd voor hen een minder gestructureerde manier om tijd met mannen door te brengen. In de bloementaal die populair is bij Victorianen, vertegenwoordigen varens fascinatie, geheime liefde en magie.

Soorten varens en hun betekenis

Omdat er zoveel verschillende soorten varens zijn, is het onmogelijk om aan elke varen een betekenis toe te kennen. Dit zijn echter enkele van de opmerkelijke soorten en wat ze voor sommige mensen symboliseren:

  • Boston-varen- Een prachtige kamerplant die sfeer toevoegt aan elke kamer, de Boston-varen kan oprechtheid symboliseren.
  • Haarmosvaren - Haarmosvaren kan zowel voor geheime liefde als voor onschuld staan.
  • Staghornvaren - De staghornvaren lijkt op het gewei van een hert of een eland en vertegenwoordigt mogelijk trots, doorzettingsvermogen en de oneindige cirkel van het leven.
  • Struisvogelvaren - De struisvogelvaren is een buitenvariëteit die magie en mogelijkheden kan vertegenwoordigen.
  • Aspergevaren - Een variëteit met delicaat, fijn blad, de aspergevaren kan de eeuwigheid en vriendschap symboliseren.

Kies wat varens voor u betekenen

Als je een tattoo-ontwerp kiest of een boeket bloemen en varens geeft dat betekenis heeft, is het handig om iets te weten over de symboliek van varens. Houd er echter rekening mee dat geen van deze betekenissen in steen is vastgelegd. Je kunt kiezen wat een specifiek type varen voor jou betekent.

Aanbevolen: