Geef je tuin meer pit met sierpaprika's

Inhoudsopgave:

Geef je tuin meer pit met sierpaprika's
Geef je tuin meer pit met sierpaprika's
Anonim

Wie wil er nou geen plant die eruitziet alsof hij gemaakt is voor de hoofdtooi van Carmen Miranda?

Sierpaprika's in potten
Sierpaprika's in potten

Sierpaprika's hebben zo'n opvallende uitstraling dat het lijkt alsof ze thuishoren in een van Carmen Miranda's uitgebreide hoofdtooien. Deze eenjarige plant die kleine, felgekleurde producten maakt, is favoriet bij tuinarchitecten en hoveniers die de voorkeur geven aan visueel opwindende displays. Geef uw tuin een vleugje felle kleuren door te leren hoe u een paar sierpaprikaplanten kunt kweken en verzorgen.

Wat zijn sierpaprikaplanten?

Sierpaprika's zijn een eenjarige plant uit de Solanaceae-familie. Volgens de Universiteit van Massachusetts in Amherst worden ze doorgaans 60 cm hoog. In tegenstelling tot de meeste andere peperplanten laten sierpaprika's hun paprika's rechtop groeien (omhoog steken), waardoor ze een tropische, levendige aantrekkingskracht krijgen.

Ze ontlenen hun naam ook aan deze visuele weergave, omdat ze in een categorie flora vallen die is geplant vanwege hun esthetische waarde.

Sierpaprika's
Sierpaprika's

Gids voor het planten van sierpaprika's

Je hoeft geen doorgewinterde tuinman te zijn om voor sierpaprikaplanten te zorgen, zolang je deze handige gids maar volgt.

Welke populaire sierpaprika's kun je planten?

Er bestaat niet één soort sierpaprikaplant; Er zijn zelfs meerdere exemplaren die u aan uw buitentuin kunt toevoegen, afhankelijk van welke kleur- of hoogteprofielen u nodig heeft. Enkele van de meer populaire sierpaprikaplanten die mensen kiezen zijn:

  • Zwart [graaf
  • Boliviaanse regenboog
  • Koele chili
  • Medusa
  • NuMex Pasen

Wanneer moet je sierpaprika's planten?

Omdat ze veel zonlicht nodig hebben, moet je je peperzaden ongeveer acht weken vóór bruuske zomertemperaturen planten. Veel mensen beginnen hun zaden graag twee weken vóór de laatste voorjaarsvorst met het ontkiemen. En afhankelijk van wanneer je plant, zullen deze eenjarige planten de hele zomer door vrucht dragen en tegen het einde van de herfst verdorren.

Waar kun je sierpaprika's planten?

In het ideale geval plant u uw sierpaprika's in gebieden met veel zonlicht. Als u niet in gebieden woont waar de temperatuur overdag boven de 70°C uitkomt, zult u niet de beste resultaten zien. Zorg ervoor dat je ze plant in lichtzure grond (6-6,5 pH), ongeveer 60 cm uit elkaar, zodat ze ruimte hebben om uit te groeien.

Hoeveel water hebben ze nodig?

Plant sierpaprika's alleen in goed doorlatende grond, maar zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Ze zijn relatief goed bestand tegen droogte, maar presteren het beste als ze niet worden gedwongen uit te drogen.

Moet u kunstmest gebruiken?

Meststof zal een nuttig hulpmiddel zijn voor uw sierpaprikaplanten, omdat ze de extra voedingsstoffen nodig hebben om grote en mooie paprika's te laten groeien. Je peperplanten hebben geen kunstmest nodig totdat ze hun fruit produceren, en als ze dat wel doen, moet je beginnen met het verdunnen om er zeker van te zijn dat ze de specifieke samenstelling aankunnen die je hebt gekozen.

Moet je de paprika's oogsten?

In tegenstelling tot sommige groenteproducerende planten hoef je de paprika's niet zelf te snoeien of te oogsten. Meestal eten mensen geen sierpaprika's, dus je hoeft de rijpe producten niet te verzamelen om een grotere beloning te krijgen.

Kun je ze binnen kweken?

Hoewel je sierpaprika's in grote potten binnenshuis kunt kweken, is het moeilijker dan wanneer je dit buiten doet. Omdat ze zoveel zonlicht en warmte nodig hebben, is het moeilijk om een locatie in uw huis te vinden die voldoende zonlicht krijgt. Als u echter een serre of een ontbijthoek heeft die de hele dag veel zonlicht krijgt, kunt u proberen daar uw winkel te vestigen.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door PanAmerican Seed (@panamseed)

Kun je sierpaprika's eten?

Technisch gezien wel. Moet je echter sierpaprika’s eten? Waarschijnlijk niet. In tegenstelling tot hete pepervariëteiten zoals jalapeno en habanero of paprika's zoals bellen, voegen sierpaprika's niet veel smaak toe, behalve wat kruiden aan een gerecht. Ze hebben een kenmerkende grasachtige smaak en voor sommige zijn ze bijzonder pittig. Afgezien van kruiden, is er gewoon niet veel te doen. Sierpaprika's moeten dus je ogen prikkelen, niet je tong.

Voeg een beetje flits en vuur toe

Je zou kunnen zeggen dat sierpaprika's de diva's van de plantenwereld zijn. Ze hebben grote persoonlijkheden, zijn zo mooi om naar te kijken en kunnen een beetje pittig zijn. Amateur- en doorgewinterde tuiniers kunnen met de juiste knowhow deze prachtige tropische planten in hun zomertuinen kweken.

Aanbevolen: