Geschiedenis van antieke taartkluizen en hoe u ze nu kunt gebruiken

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van antieke taartkluizen en hoe u ze nu kunt gebruiken
Geschiedenis van antieke taartkluizen en hoe u ze nu kunt gebruiken
Anonim
Rustieke keuken met antieke taartkluis
Rustieke keuken met antieke taartkluis

Een antieke taartkluis is een gezellige toevoeging aan elk huis, of het nu landelijk of industrieel chic is. De taartkluis wordt al eeuwenlang gebruikt om taarten, taarten en andere zoetigheden te bewaren, weg van vliegen en ongedierte, en kan veranderen in een veelzijdig meubelstuk voor uw moderne huis.

Een taart veilig onder een andere naam

Taartkluizen zijn bekend onder veel verschillende namen, afhankelijk van uit welk deel van het land je komt. De naam kan in sommige gebieden zelfs van provincie tot provincie verschillen. Enkele veel voorkomende manieren waarop taartkluizen worden genoemd zijn:

  • Taartkast
  • Taartkast
  • Taart veilig
  • Keukenkluis
  • Gescreend veilig

Wat is een taart veilig?

De taartkast werd hoogstwaarschijnlijk in de Verenigde Staten geïntroduceerd door het Duitse volk dat naar de regio Pennsylvania emigreerde en later bekend werd als de Pennsylvania Dutch. Ondanks de naam werden taartkluizen voor meer dan alleen taarten gebruikt. Alles, van brood tot cake, werd bewaard in een taartenkast en het was een belangrijk meubelstuk. Ze bestonden over het algemeen uit een hoge en smalle kast van grenenhout, hoewel ook ander hout kon worden gebruikt, en stonden vrijstaand zodat ze indien nodig gemakkelijk konden worden verplaatst. De taartkluis werd over het algemeen zo ver mogelijk van de houtkachel bewaard om het voedsel tegen te veel hitte te beschermen. Op de boerderij stond het misschien zelfs op de veranda aan de achterkant, naast de droge gootsteen, om zoveel mogelijk koele lucht op te vangen.

Antieke taart veilig
Antieke taart veilig

De mechanica van taartkluizen

Over het algemeen werden taartkluisjes gemaakt van lokaal hout. Vaak werden grenen en ander zacht hout gebruikt voor planken, laden en interieurstukken, terwijl voor de buitenruimtes een mooier, duurder hout werd gebruikt. Pine was vooral populair in de zuidelijke staten.

In de kast zaten planken voor taarten en ander voedsel. Er zouden screening- of geperforeerde tinontwerpen zijn in de bovenkant, zijkanten, deuren of een combinatie hiervan. Dankzij het scherm konden de gebakken producten worden geventileerd, terwijl knaagdieren, vliegen en hongerige kinderen op afstand werden gehouden. De ventilatie zorgde ervoor dat het voedsel koeler bleef en dat het niet gemakkelijk ging schimmelen.

Sommige keukenkluizen hadden een bovenkant die naar boven openging, terwijl andere een combinatie van deuren en laden hadden. Er waren zelfs taartkluizen die een combinatiekluis en een jelly-kast waren. De stukken zouden worden gemaakt naar de gril van de meubelmaker of naar de specificaties van de vrouw des huizes.

Close-up van een ouderwetse taartkluis
Close-up van een ouderwetse taartkluis

Antieke taartveilige stijlen

Antieke taartkluisjes, hoewel ze al sinds de 18e eeuw worden vervaardigd, zijn in de loop van de vele jaren sinds hun introductie niet veel van stijl veranderd. Veel van hun belangrijkste kenmerken zijn terug te vinden in voorbeelden uit het begin van de 19e eeuw en het einde van de 20e eeuw.

Maten

Over het algemeen zijn antieke taartkluizen verkrijgbaar in twee typische maten: bureauformaat en ladekastformaat. Deze twee stijlen konden gezinnen op verschillende manieren huisvesten, maar elk werd gescheiden om de versheid van de gebakken goederen en de ingrediënten vele dagen lang te behouden.

  • Traditionele kluis met drie planken- Traditioneel waren deze taartkluizen ongeveer zo groot als een bureau en werden ze geleverd met ten minste drie planken die voedsel konden bevatten. Deze bovenste planken waren bedekt met een stel dubbele deuren die geperforeerd waren om lucht binnen te laten, maar insecten en ander ongedierte buiten te houden.
  • Halfgrote kluis - De andere soorten kluizen, die beter geschikt waren voor huishoudens met minder ruimte, waren kluizen die ongeveer zo groot waren als een ladekast. Deze kluizen hadden niet de bijbehorende lade-opslag die de bodem van traditionele taartkluizen wel had en vormden slechts een kleine ruimte voor taarten en andere goederen.

Materialen en ontwerpen

Er zijn verschillende materialen en ontwerpen gebruikt voor taartkluisjes.

  • Deurmaterialen - De deuren die de kostbare taarten in deze taartkluizen afsluiten, zijn gemaakt van verschillende materialen. Soms werd hout gesneden met decoratieve perforaties. Andere keren werden dingen als suikerriet, glas en blik gebruikt om een barrière te creëren tussen het voedsel en de externe elementen.
  • Regenboog van kleuren - Vroege taartkluizen hadden hun natuurlijke houtkleuren, maar toen de 19e eeuw overging in de 20e eeuw, werden deze kluizen in een verscheidenheid aan unieke kleuren geschilderd kleuren. Dingen als lichtblauw, paars, groen en geel zijn te vinden in huizen in het Amerikaanse Depressietijdperk.
  • Hutch versus kast - Sommige traditionele taartkluisjes zijn ontworpen op een hokachtige manier waarbij het bovenste kluisgedeelte verder in het meubilair zelf was geplaatst, terwijl andere werden gebouwd geheel rechthoekig, zonder inzetelementen.

Wat bepa alt de waarde van een antieke taartkluis?

Net als bij elk antiek item wordt de waarde van een antieke keukenkluis bepaald door een aantal dingen, waaronder:

Een antieke taartkluis
Een antieke taartkluis
  • Originaliteit- Unieke kenmerken voegen altijd waarde toe aan een stuk. Ongebruikelijke hoogte, breedte, materialen of decoratie kunnen de waarde van een stuk vergroten of verkleinen.
  • Ongerestaureerd - Originele verf en hardware worden door de meeste verzamelaars gewaardeerd. Eén verkoper koos er bijvoorbeeld voor om zijn 19e-eeuwse taart in zijn primitieve staat veilig te bewaren, en deze werd nog steeds verkocht voor $ 875.
  • Herkomst - Herkomst speelt een rol als het stuk eigendom is geweest van een belangrijke historische figuur of als er een uniek verhaal aan verbonden is.
  • Conditie - Conditie zal altijd belangrijk zijn bij het bepalen van de waarde van een stuk. Neem bijvoorbeeld deze twee taartveilige kanten. Ze bevonden zich in een relatief grote staat van verval en werden nog steeds voor iets meer dan $ 200 verkocht. Dit bewijst dat taartkluizen, zoals bij bijna alle meubels, een aanzienlijk bedrag waard zijn.
  • Marktvraag - De vraag hangt sterk af van waar je woont en of verzamelaars op zoek zijn naar wat je hebt.

Uiteindelijk kun je, zoals het geval is met de meeste handgemaakte meubels, enkele duizenden dollars betalen voor een taartkluis uit de late 19e eeuw, en enkele honderden dollars voor een kluis uit de 20e eeuw.

Bronnen om te overwegen

Of je nu een antieke taartkast wilt kopen, een reproductie wilt vinden, er een wilt bouwen, of precies de juiste hardware wilt vinden om de taartkast die je al hebt te herstellen, internet is je vriend. Er zijn duizenden websites die gespecialiseerd zijn in allerlei soorten antiek, en enkele daarvan waar je eerst naar toe moet gaan zijn:

Prachtige eetkamer met antieke taartenkast
Prachtige eetkamer met antieke taartenkast
  • eBay - eBay is altijd een geweldige bron voor antiek en hardware. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat u begrijpt wat u koopt en wat de verschillende beleidsregels zijn.
  • Van Dyke's Restorers - Deze website heeft een enorme selectie van allerlei soorten hardware en items waarmee u uw eigen stuk kunt herstellen of bouwen.
  • Woodworkers Workshop - Woodworkers Workshop biedt gratis plannen waarmee u uw eigen taartkluis kunt bouwen.
  • Antieke landelijke meubelwinkel - Deze Y2K-website biedt reproducties van taartkluizen, zodat u deze kunt bekijken zonder de kosten.

Voeg een taartkluis toe aan je interieur

Het toevoegen van een antieke taartkluis aan je keuken, of deze zelfs in de badkamer gebruiken om handdoeken op te bergen, is een geweldige manier om een vleugje ouderwetse charme aan je interieur toe te voegen, en ze kunnen zorgen voor een geweldig gespreksonderwerp in bijna elke kamer,

Aanbevolen: