Vintage Mirro-theepotten: geschiedenis en hoe je ze kunt vinden

Inhoudsopgave:

Vintage Mirro-theepotten: geschiedenis en hoe je ze kunt vinden
Vintage Mirro-theepotten: geschiedenis en hoe je ze kunt vinden
Anonim
Vintage theepot op fornuis
Vintage theepot op fornuis

Een van de grootste toevoegingen die u aan uw landhuis kunt maken, is een authentieke vintage Mirro-theeketel. Hoewel er absoluut een hele reeks soortgelijke aluminium theeketels verkrijgbaar zijn in de schappen van uw plaatselijke supermarkt, zijn ze niet te vergelijken met de vele duurzame ketels die halverwege de 20e eeuw door de Mirro Aluminium Manufacturing Company zijn ontworpen. Van eenvoudige aluminium potten tot prachtig beschilderd emaillewerk, deze gestroomlijnde theeketels houden je thee zelfs decennia later gloeiend heet.

Vintage Mirro-theepotten springen in het oog

Elke keer dat u een antiekveiling bezoekt, kunt u een grote verscheidenheid aan keukengerei van verschillende fabrikanten ontdekken, daterend uit de gietijzeren relikwieën uit de 19e eeuw en daarvoor. Tegen het einde van die eeuw werd aluminium een goedkoop metaal met eigenschappen die het ideaal maakten voor koken en vele andere doeleinden. Deze technologische doorbraak leidde tot de oprichting van een aantal bedrijven, zoals Mirro, die gespecialiseerd waren in het maken van aluminiumproducten.

Het verhaal achter de ontdekking van aluminium

Aangezien aluminium een natuurlijk metaal is, is het nooit uitgevonden, maar gewoon ontdekt. Er moest echter een belangrijke uitvinding worden gedaan voordat op aluminium gebaseerde massaproductie kon plaatsvinden, en dit proces maakte de weg vrij voor het op een goedkope manier winnen van het metaal. Halverwege de 19e eeuw ontdekten verschillende scheikundigen manieren om aluminium te produceren, aanvankelijk in kleine batches en daarna in grotere hoeveelheden. Op basis van deze prestaties begonnen wetenschappers te bepalen welke speciale eigenschappen dit fascinerende metaal had. Hoe eenvoudiger het chemische productieproces werd, hoe goedkoper het metaal zelf. Uiteindelijk, op 2 april 1889, bedacht een jonge scheikundige, Charles Martin Hall genaamd, een manier om goedkoop aluminium te produceren en patenteerde vervolgens het idee (patent 400, 666).

De geschiedenis van het Mirro Aluminium Manufacturing Company

Niet lang nadat de inkt op Hall's patent was opgedroogd, richtte Joseph Koenig de Mirro Aluminium Manufacturing Company op in een klein magazijn in Two Rivers, Wisconsin. Tijdens de Eerste Wereldoorlog pompte dit bedrijf, evenals andere aluminiumfabrikanten in het land, vele duizenden kantines, eettentjes en andere voorwerpen weg voor militair gebruik. Het bedrijf produceerde hetzelfde soort militaire producten tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de productie breidde zich uit met vliegtuigbrandstoftanks en landingsgestellen.

De commerciële kant van de Mirro Aluminium Company begon echt vorm te krijgen in de jaren vijftig, toen het al snel werd erkend als een van de toonaangevende fabrikanten van kookgerei, speelgoed en andere producten gemaakt van dit metaal. Na een aantal overnames en fusies met andere bedrijven, werd Mirro beschouwd als een van de grootste fabrikanten van aluminium kookgerei ter wereld.

Soorten vintage Mirro theeketels

Hoewel Mirro misschien een minder bekende serviesfabrikant uit de 20e eeuw is met een modern publiek, komen hun duurzame en bescheiden stijlvolle theeketels weer in de mode nu de designsmaak terugkeert naar de rustieke sfeer van een cottage. Een paar van de populaire theeketels die ze maakten zijn de volgende.

Traditionele Mirro aluminium theeketels

De meer traditionele Mirro aluminium theeketel is weliswaar minder indrukwekkend dan zijn felgekleurde tegenhangers, die dankzij hun felle kleuren bijzonder 'groovy' waren. Toch brengen deze eenvoudige ketels een gevoel van functionaliteit en verfijning in de keuken waaraan ze worden toegevoegd. Hoewel de aluminium theepotten van Mirro er misschien allemaal hetzelfde uitzien, variëren hun hoogtes en vormen door de jaren heen.

Mirro aluminium theepotreclame
Mirro aluminium theepotreclame

Mirro Emaille Theeketels

Hoewel de oudere Mirro-theepotten een geweldige decoratie vormen voor eenvoudige en rustieke keukens, zoeken steeds meer verzamelaars naar het emaillewerk dat Mirro in de tweede helft van de jaren vijftig en in de jaren zestig vervaardigde. Je zult waarschijnlijk een van deze geëmailleerde theepotten uit de jaren vijftig op het fornuis van je grootmoeder vinden, naast de geëmailleerde kan, met een opklapbaar deksel van de tuit en een kenmerkend hoekig handvat aan de bovenkant. Deze theepotten waren verkrijgbaar in verschillende emailkleuren, waarbij het email de buitenkant van de aluminium behuizing bedekte. Verzamelaars van kookgerei zijn meer geïnteresseerd in de geëmailleerde Mirro-theepotten dan in de oudere, meer rustieke exemplaren. Dit komt grotendeels door het feit dat vintage emaillewerk zeer verzamelbaar is, ongeacht de fabrikant.

Mirro fluitende theeketels

Mirro's ietwat gedrongen theeketels uit de jaren 50/60 met een halfgrote, afgedekte tuit waren behoorlijk populair dankzij hun veelkleurige ontwerpen. Ze waren gevormd in Mirro's gebruikelijke stijl uit het atoomtijdperk, met een verlaagd, hoekig handvat en een stevige ronde pot. Wat deze potten des te aantrekkelijker maakt, is het feit dat ze fluiten als het water kookt, wat bijdraagt aan de ouderwetse charme van de theepot. Uiteraard vind je deze theeketels in het typische mid-century kleurenpalet, zoals avocadogroen.

Vintage Mirro fluitende theeketel
Vintage Mirro fluitende theeketel

Hoeveel zijn Mirro-theeketels waard?

Als je op zoek bent naar een vintage Mirro-theeketel, dan heb je geluk. Deze theepotten zijn erg goedkoop en kosten hoogstens ongeveer $ 50, hoewel ze meestal voor ongeveer $ 10- $ 15 per stuk worden aangeboden. Normaal gesproken speelt leeftijd niet zo'n grote rol in de waarden van deze theepotten; integendeel, hun vorm, stijl en kleur zijn de factoren die het meest bijdragen aan eventuele prijsverschillen die u tegenkomt. Als je momenteel een Mirro-theeketel in je keuken hebt staan, kijk dan eens naar een paar kenmerken om te zien wat hij waard kan zijn:

Mirro theepot
Mirro theepot
  • Is het gewoon aluminium of is het geverfd/emailleerd?Gewone aluminium ketels worden voor het minste geld verkocht omdat ze niet veel uitstraling hebben, terwijl ketels met een emaille coating of geschilderd in felle kleuren spreekt meer aan bij de esthetiek van de moderne koper.
  • Heeft het een schuin handvat of een typisch, boven de bovenkant van het ketelhandvat? Mirro-ketels met schuine handgrepen hebben een kenmerkende atomaire uitstraling waar mensen bereid voor zijn te betalen een beetje meer voor.
  • Is het een ongebruikelijke vorm of lijkt het op een 'normale' theeketel? Vintage Mirro-theepotten met unieke vormen (zoals ongewoon geproportioneerde stukken of atypische ketelvormen) zijn moeilijker te vinden en kunnen voor meer verkopen dan degene die lijken op je gewone oude theepot van Wal-mart.

Hier zijn een paar onlangs verkochte en/of vermelde vintage Mirro-theepotten die deze trends illustreren:

  • Traditionele Mirro aluminium theepot - Verkocht voor $ 15
  • Geschilderde fluitende Mirro aluminium theepot - Vermeld voor $ 39,71
  • Asymmetrische Mirro aluminium theepot - aangeboden voor $ 39,99
  • Handgeschilderde Mirro aluminium theepot met bloemmotief - aangeboden voor $ 49,99

Beste plaatsen om Mirro-theepotten te vinden

Je kunt vintage Mirro-theepotten en andere aluminiumproducten vinden op vrijwel elke antiekveiling of landgoedverkoop die je bezoekt. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan het hoekige ontwerp van de handgrepen en de dikke, hoogwaardige aluminium kolf waarvan het kookgerei is gemaakt. De oudere theepotten hebben houten handvatten aan de bovenkant van het deksel en de zijkant van de pot, meestal zwart geverfd. Op dezelfde manier moet u niet bang zijn om door de bakken en schappen van uw plaatselijke consignatiewinkels of vintage-winkels te graven, aangezien deze gewone huishoudelijke apparaten uit de jaren zestig en later vaak hun weg vinden naar winkels als Goodwill.

Mirro aluminium ontwerpgalerij
Mirro aluminium ontwerpgalerij

Als u er echter niet in slaagt om in uw omgeving de werkende theepot te vinden die u zoekt, kunt u zich altijd op internet wenden. Dankzij hun binnenlandse connecties en praktische doeleinden worden items zoals theeketels uit het midden van de eeuw doorgaans niet verkocht in conventionele veilinghuizen of online veilingwinkels. Als je op zoek gaat naar deze Mirro-theeketels, kun je het beste naar e-commerceplatforms zoals eBay of Etsy gaan.

  • eBay - eBay heeft een aanzienlijke collectie van deze Mirro-theeketels uit de hele 20e eeuw. Onder verschillende omstandigheden en prijzen zou je wat tijd moeten uittrekken om alle daar genoemde te doorzoeken om te zien of een van hen je aanspreekt.
  • Etsy - Etsy heeft ook een collectie vintage Mirro-theepotten beschikbaar, hoewel merkbaar kleiner dan de collectie van eBay. Het is echter een gemakkelijk te navigeren optie als u nog niet hebt gevonden wat u zoekt. Alle individuele verkopers voegen voortdurend nieuwe items toe aan hun winkels, dus kom regelmatig terug om er zeker van te zijn dat je geen goede deals misloopt.

De thee die je niet wilt morsen

Ongeacht welk type aluminium theeketel je koopt bij de kringloopwinkel om de hoek, de kans is groot dat Mirro het heeft vervaardigd. Na meer dan 100 jaar aluminiumproducten te hebben geproduceerd voor huizen en bedrijven in het hele land, zal het moeilijk zijn om geen Mirro-product te vinden bij de veilinghuizen en in de schappen van antiquairs in het hele land, en met een beetje moeite vet en wat tijd aan je handen, je kunt er ook een aan je keukenkastjes toevoegen.

Aanbevolen: