Antieke speelkaarttypen, evaluatietips en waarden

Inhoudsopgave:

Antieke speelkaarttypen, evaluatietips en waarden
Antieke speelkaarttypen, evaluatietips en waarden
Anonim
antieke speelkaarten
antieke speelkaarten

Antieke speelkaarten zijn een unieke kunstvorm die door de eeuwen heen is veranderd. Hoewel de handgeschilderde versies die geliefd zijn bij roy alty's op veilingen duizenden dollars kunnen opbrengen, zijn zelfs in massa geproduceerde kaarten zeer verzamelobjecten.

Soorten en stijlen van antieke speelkaarten

Volgens Collectors Weekly hebben speelkaarten een lange en fascinerende geschiedenis. Hoewel er aanwijzingen zijn dat kaarten al in de negende eeuw in China in spellen werden gebruikt, wordt aangenomen dat kaarten zoals ze nu bekend zijn, uit het begin van de 13e eeuw stammen. Speelkaarten fascineerden mensen onmiddellijk als kunstvorm en rond 1600 begonnen ze in collecties op te duiken.

Houtsnede en gegraveerde speelkaarten

In de 15e eeuw waren houtsnedekaarten gebruikelijk. Een techniek voor houtsnedeafdrukken op stof werd aangepast zodat deze ook op papier bruikbaar was. Vanaf het begin van de 15e eeuw werden in Europa bedrukte kaartspellen vervaardigd door professionele kaartmakers. De kaartspellen waren zo populair dat speelkaarten bijna net zo gebruikelijk waren voor houtsneden als traditionele devotionele afbeeldingen. Een andere techniek die in ontwikkeling was, was die van het graveren. Gegraveerde kaarten waren duurder dan de houtsneden, en beide zijn tegenwoordig zeer zeldzaam.

Antieke speelkaarten met effen achterkant

Tot het midden van de 19e eeuw waren de achterkanten van de meeste speelkaarten blanco. De voorkant, waar de cijfers of figuren stonden, was versierd met sierlijke versieringen. In sommige gevallen waren er zelfs vergulde ontwerpen en handbeschilderingen. Op de gezichtskaarten stonden vaak beroemde mensen of literaire personages, zoals Jeanne d'Arc, Shakespeare en meer.

Antieke hand van pokerkaarten
Antieke hand van pokerkaarten

Moderne ontwerpen met cijfers

Moderne kaartontwerpen ontstonden eind 19e eeuw. Tijdens dit tijdperk werden de omgekeerde cijfers en kleine cijfers populair, omdat spelers de kaarten in een "hand" konden houden en ze allemaal tegelijkertijd konden zien. Fietskaarten werden populair in de jaren 1870 en er werden veel antieke kaartspellen gemaakt met dit ontwerp.

Toeristische speelkaarten

Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw begonnen bedrijven kaarten voor toeristen te produceren. Sommige bevatten afbeeldingen of ontwerpen van toeristische locaties, en andere. omvatte de logo's voor spoorwegen, hotels, luchtvaartmaatschappijen en meer. De logokaarten waren vaak gratis geschenken om klanten te verleiden terug te komen. Je kunt deze toeristenkaarten vandaag de dag nog steeds vinden in antiekwinkels.

Victoriaanse speelkaart met klaveren vier
Victoriaanse speelkaart met klaveren vier

Antieke speelkaartwaarden

Als je je afvraagt hoeveel een kaart of kaartspel waard kan zijn, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Sommige van de oudste, zeldzaamste voorbeelden kunnen honderden of duizenden dollars opleveren, maar de meeste kaarten zijn minder waard.

Factoren die de waarde van antieke speelkaarten beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de waarde van speelkaarten kunnen beïnvloeden:

  • Age- Over het algemeen zijn de alleroudste kaarten meer waard. Dat komt omdat er minder van deze voorbeelden bestaan, en ze vaak indrukwekkende kunstwerken en handgeschilderde afbeeldingen bevatten.
  • Conditie - Kaarten kunnen variëren van "zoals uitgegeven" of "nieuwstaat" tot "slecht". Gebogen kaarten, vouwen, vlekken en andere tekenen van slijtage zullen de waarde verlagen.
  • Theme - Veel verzamelaars zijn gespecialiseerd in bepaalde kaartthema's, waaronder brouwerijen, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, luchtvaartmaatschappijen, honden, paarden en meer. Als je een kaart overweegt die vanwege het thema kan worden verzameld, kan deze waardevoller zijn.
  • Volledigheid - Individuele kaarten kunnen waardevol zijn, maar dat geldt ook voor kaartspellen. Als je een kaartspel hebt, is het veel meer waard als het compleet is.
King of Clubs-speelkaart Goodall 1895
King of Clubs-speelkaart Goodall 1895

Waarde toekennen

Als je vermoedt dat je een bijzonder waardevolle kaart of kaartspel hebt, is het altijd een goed idee om deze professioneel te laten taxeren. Als je overweegt een kaart te kopen en je afvraagt of de verkoper een eerlijke prijs vraagt, neem dan even de tijd om vergelijkbare kaarten op te zoeken die onlangs op eBay of andere sites zijn verkocht. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Een enkele houtsnedekaart met een kruis die op eBay werd verkocht voor bijna $ 2.000. De kaart was achter een schilderij gevonden en waarschijnlijk gedateerd in de 18e eeuw of eerder.
  • Een volledig pak antieke speelkaarten van 52 kaarten uit ongeveer 1820 werd begin 2020 verkocht voor $ 715. Ze waren in uitstekende staat.
  • Een enkele speelkaart met een zeemeerminontwerp uit de 19e eeuw werd op eBay voor ongeveer $ 16 verkocht. Het was in goede staat.

Vier de geschiedenis met je collectie

Net als het verzamelen van ruilkaarten of honkbalkaarten is het verzamelen van oude speelkaarten een lonende hobby. Sommige individuele kaarten kunnen zeer betaalbaar zijn en een geweldige optie zijn voor mensen die een nieuwe collectie willen beginnen, terwijl serieuze verzamelaars waardevollere kaarten kunnen kopen en verkopen. Hoe dan ook, dit is een leuke manier om de geschiedenis van speelkaarten en sociale spellen te vieren.

Aanbevolen: