Vintage Kodak-cameramodellen en waarden

Inhoudsopgave:

Vintage Kodak-cameramodellen en waarden
Vintage Kodak-cameramodellen en waarden
Anonim
Kodak Brownie Hawkeye rolfilm
Kodak Brownie Hawkeye rolfilm

Het kopen en verkopen van vintage Kodak-camera's is gemakkelijker als u de modellen en de factoren begrijpt die de waarde beïnvloeden. Veel van deze oude camera's zijn nog steeds bruikbaar, en een heropleving van de belangstelling voor filmfotografie stimuleert de vraag naar vintage Kodaks in goede staat. Als je overweegt er een te kopen of een oude Kodak van je grootouders hebt, neem dan even de tijd om meer te weten te komen over de Kodak en de waarde ervan.

Opmerkelijke Kodak-cameramodellen

Sinds de start in 1887 heeft Kodak honderden cameramodellen gemaakt. Het begon allemaal omdat Kodak-oprichter George Eastman manieren zocht om fotografie gemakkelijker en toegankelijker te maken voor mensen. Eastman begon met het uitvinden van een machine om glasplaten snel te coaten met een lichtgevoelige emulsie, maar daar stopte hij niet. De glasplaten waren zwaar en onhandig om te dragen, en Eastman wilde iets nog eenvoudigers maken. In 1884 patenteerde hij de eerste commerciële rolfilm. Eastman en het bedrijf Kodak introduceerden vervolgens een verscheidenheid aan verschillende filmformaten en camera's om ze op te nemen.

Kodak-vouwcamera uit 1910
Kodak-vouwcamera uit 1910

Kodak 1: de eerste Kodak-camera

In 1888 introduceerde Kodak de Kodak 1. Deze camera werd aan het publiek geadverteerd met de slogan: "Jij drukt op de knop, wij doen de rest", en de verkoop van deze camera was gericht op amateurfotografen van die tijd. Voor een bedrag van $ 25 werd de camera verkocht, geladen met film om 100 opnamen te maken. Zodra de film klaar was, stuurde de klant de camera terug naar het bedrijf. Voor een bedrag van $ 10 werd de camera opnieuw geladen, wat in een donkere kamer moest gebeuren, en teruggestuurd naar de klant, samen met de 2 ½-inch afdrukken van de gemaakte foto's. Hoewel de prijs destijds niet goedkoop was, werd de camera erg populair omdat mensen zich geen zorgen hoefden te maken over de technische processen en chemicaliën die betrokken waren bij het ontwikkelen van hun foto's. Deze camera's worden bijna nooit te koop aangeboden op de antiekmarkt, aangezien er maar weinig van overblijven.

De Kodak Brownie-camera

De Brownie-camera, geïntroduceerd in 1900, is misschien wel de bekendste Kodak-camera. Met een verkoopprijs van slechts één dollar maakten de eerste Brownie-camera's fotografie toegankelijk voor de massa. Door de jaren heen is de Brownie vervaardigd in zowel doos- als vouwstijlen. Boxcamera's zijn gewoon een doos, vergelijkbaar met een pinhole-camera, maar dan met een lens, terwijl opvouwbare Brownies een sluiting hebben waarmee het lensgedeelte via een balg uit de body kan worden gevouwen. Beide zijn gemakkelijk te vinden in antiekwinkels en online. Browniecamera's zijn geschikt voor verschillende filmformaten, en sommige zijn nog steeds bruikbaar. Vroege modellen kunnen zeer waardevol zijn als ze in goede staat verkeren.

Kodak Brownie Junior Six-16
Kodak Brownie Junior Six-16

Kodak grootformaatcamera: 2D

Kodak beperkte zich niet tot rolfilmcamera's. Het produceerde ook grootformaatcamera's die bladfilm gebruikten. Een opmerkelijk model was de Eastman Kodak 2-D, die van hout was gemaakt. Deze waren er in verschillende maten, waaronder 5x7, 6,5x8,5, 7x11 en 8x10. Je kunt deze grootformaat Kodak-camera's vinden in antiekwinkels en online, en velen zijn waardevol.

Vintage Kodak-camerawaarden vinden

Als je een vintage Kodak-camera hebt of overweegt er een aan te schaffen, zijn er verschillende dingen waarmee je rekening moet houden. Neem even de tijd om naar het volgende te kijken.

Modelnummer

Er zijn honderden verschillende vintage Kodak-cameramodellen, maar je kunt gemakkelijk identificeren welk model je hebt. Op de meeste Kodak-camera's is het modelnummer rechtstreeks afgedrukt. Als u de identificerende informatie die op de camera is geschreven niet kunt vinden, kan dit hulpmiddel u helpen. Als alles gelijk blijft, zijn oudere modellen waardevoller.

Conditie

Ongeacht welk model je hebt, het zal waardevoller zijn als het in goede staat verkeert. Dit betekent een cosmetische staat, zoals kunstleer dat niet afbladdert en metalen onderdelen die niet vuil of roestig zijn. Het betekent echter ook een functionele toestand. Hoewel sommige mensen het leuk vinden om te decoreren met antiek zoals camera's, werken de meest waardevolle Kodak-camera's nog steeds als camera's en niet alleen als tentoonstellingsstukken. Dit zijn een paar dingen die u moet controleren:

  • Kijk bij een vouwcamera naar de staat van de balg. Ze mogen geen gaten of scheuren vertonen.
  • Probeer de filmdeur te openen. Gaat hij gemakkelijk open en sluit hij veilig?
  • Werkt de sluiter? Probeer een schot af te vuren.
  • Als er een lens in zit, is de lens dan in goede staat? Probeer een lamp door de lens te laten schijnen om te zien of er veel krassen, troebele plekken of andere gebreken op zitten.

Filmtype

Oorspronkelijk waren er tientallen verschillende filmformaten, en Kodak maakte camera's voor al deze formaten. Tegenwoordig worden er echter nog maar een paar filmformaten gemaakt. De gemakkelijkst te vinden zijn 35 mm, 120, 4x5, 5x7 en 8x10. Als een Kodak-cameramodel film gebruikt die nog steeds bestaat, kan deze meer waard zijn. Camera Wiki heeft een uitgebreide lijst met Kodak-modellen en de bijbehorende filmformaten. Hier zijn er een paar die je misschien tegenkomt die moderne film gebruiken en waardevol zouden zijn voor fotografen en verzamelaars:

  • Kodak 35 - 35 mm-film
  • Kodak 2 Hawkette-map - 120 films
  • Kodak Brownie Junior 120 - 120 film
  • Kodak Masterview-camera - 4x5 en 8x10 film
  • Eastman Kodak View Camera 2D - 5x7 en 8x10 film

Verkoopprijzen van vintage Kodak-camera's

Een van de beste manieren om erachter te komen hoeveel uw vintage Kodak waard is, is door onlangs verkochte aanbiedingen te bekijken. Hier zijn enkele vintage Kodaks en hun verkoopprijzen:

  • Een Eastman Kodak 2-D 8x10 in goede staat, verkocht voor $ 468 in 2021.
  • Een vintage Kodak Retina II 35 mm camera met leren tas verkocht voor ongeveer $ 220.
  • Een zeer schone en stijlvolle Art Deco Kodak Beau Brownie in turkoois en in werkende staat, verkocht voor ongeveer $ 750.
  • Een ongeteste Kodak Brownie Hawkeye in twijfelachtige werkende staat, verkocht voor slechts ongeveer $ 5.

Mooie voorbeelden van de geschiedenis van de fotografie

Of je nu graag camera's verzamelt, meer leert over de geschiedenis van de fotografie, of gewoon graag naar camera's uit het verleden kijkt, vintage Kodak-camera's zijn prachtige voorbeelden van de evolutie van de fotografische technologie. Veel van deze camera's zijn verkrijgbaar bij antiekwinkels, kringloopwinkels en online. Als u weet waar u op moet letten, kunt u een camera vinden die er prachtig uitziet, goed functioneert en waardevol is.

Aanbevolen: