Prachtige vintage naaidoostypen, ontwerpen en waarden

Inhoudsopgave:

Prachtige vintage naaidoostypen, ontwerpen en waarden
Prachtige vintage naaidoostypen, ontwerpen en waarden
Anonim
Vintage rieten naaimand
Vintage rieten naaimand

Voordat feestelijke boterkoekblikken het naaidoosje van de moderne oma werden, waren natuurlijke en aardse vintage naaidozen een rage. Veel van deze oude naaidozen hebben een simplistisch ontwerp en functie gecombineerd en zijn in goede staat tot in de 21e eeuw bewaard gebleven. Herontdek hun magie voor de perfecte retro-esthetiek.

Stijlen van vintage naaidozen

Lang voordat je naar een winkel kon rennen en erop kon vertrouwen dat de fast fashion-industrie je elk kledingstuk zou geven dat je maar kon bedenken, moesten mensen de kleding die ze bezaten maken en repareren. Dit betekende dat mensen vertrouwd waren met zowel hand- als machinaal naaien, en elk huishouden verzamelde een verzameling naai-ideeën die hen hielpen hun outfits te onderhouden. In de loop der jaren zijn de dozen waarin deze items werden bewaard geëvolueerd, en in de 20e eeuw werden veel mooie, aardse en decoratieve dozen populair.

Rieten naaidozen

Vintage rieten naaimand
Vintage rieten naaimand

Ongetwijfeld was het meest voorkomende type vintage naaidoos gemaakt van rieten. Rieten naaidozen waren goedkoop om te maken en kwamen in de naoorlogse periode in een stroomversnelling, en tegen de jaren zestig kon je kleine naaidozen voor picknickmanden vinden in huizen in de Verenigde Staten. Je ouders of grootouders hebben waarschijnlijk hun eigen rieten mand, tot de rand gevuld met siergaren, draad, naalden en meer. Dankzij massaproductie waren de meeste van deze dozen niet gemarkeerd, wat betekent dat de gemakkelijkste manier om ze te identificeren gebaseerd is op hun kenmerken:

  • Geverfd of niet- Hoewel je geschilderde rieten naaimanden kon vinden, waren veel van deze vintage exemplaren onbehandeld met verf of vlekken.
  • Stoffen bekleding - Ze waren niet allemaal bedekt met stof, maar een tijdlang waren de deksels en zijkanten van deze dozen bedekt met goedkope katoenen prints.

Staande naaidozen

Vintage Accordian uitklapbare naaidoos op schuine poten
Vintage Accordian uitklapbare naaidoos op schuine poten

Een andere populaire stijl die in de jaren vijftig/zestig opkwam, waren de houten naaidozen die vrijstaand werden gebouwd. Sommige hiervan leken op picknickmanden omdat ze opengingen met twee scharnierende deuren aan de bovenkant, terwijl de accordeonstijl (met gelaagde planken die externe scharnieren gebruikten om meer spullen in een compacte ruimte op te bergen) nuttig was voor serieuze riolen die veel ruimte nodig hadden..

Chinese naaidozen

Vintage Chinese naaimand
Vintage Chinese naaimand

Tijdens het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw was er een toenemende belangstelling voor Aziatisch design en cultuur, vooral vanuit Oost-Azië. Eenvoudige producten uit de regio werden met duizenden tegelijk naar de Verenigde Staten vervoerd, zoals hun ronde bamboemanden. In deze manden kunnen allerlei soorten spullen worden opgeborgen, inclusief naaibenodigdheden. Hoewel ze destijds niet bijzonder duur waren in aanschaf, zijn authentieke exemplaren aanzienlijk in waarde gestegen.

Niet-houten naaidozen

vintage naaitinnen doos
vintage naaitinnen doos

Caboodle-achtig, maar decennia vóór hun bekendheid in de jaren negentig waren niet-houten naaidozen zuinig en verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Hoewel ze pas een tijdje na het begin van het plastictijdperk van de grond kwamen, vervingen ze de voorliefde voor houten kisten uit het midden van de eeuw. Onder de vele verschillende materialen die werden gebruikt om deze goedkope dozen te maken, waren:

  • Kunststof
  • Acryl
  • Lucite
  • Leer/kunstleer
  • Tin

Vintage naaidooswaarden

Omdat naaien in het nabije verleden zo'n fundamenteel aspect van het dagelijks leven was, stonden deze dozen overal op het Amerikaanse platteland. Er zijn er dus duizenden, en zonder een enorme verzamelaarsmarkt kunnen ze niet voor te veel geld op de markt worden gebracht, anders zou niemand ze kopen. Hoewel dit niet echt in je voordeel werkt als je de stoffige mand van je grootmoeder kwijt wilt, is het geweldig voor degenen die op zoek zijn naar retro met hun naaibenodigdheden of een verzameling willen starten. Over het algemeen zijn vintage naaidozen ongeveer €25-€150 waard, afhankelijk van hoe zeldzaam ze zijn, in welke periode ze zijn gemaakt en hoe goed hun staat is.

Naaidozen uit het begin van de 20e eeuw zijn bijvoorbeeld meer waard dan die van een paar decennia geleden, grotendeels als gevolg van de kosten van de verschillende materialen die werden gebruikt (natuurlijk hout versus hout).kunststoffen). Op dezelfde manier zullen houten kisten meer geld opleveren dan rieten kisten, op z'n minst, omdat rieten manden goedkoop zijn en tientallen euro's kosten. Mensen zijn dus niet bereid veel geld uit te geven voor een geweven naaimand, hoe oud deze ook is.

Neem elk van deze naaidozen, bijvoorbeeld:

  • Wil-hold Wilson Co. was een beruchte fabrikant van goedkope naaidozen van het midden tot het einde van de 20e eeuw, en wat hun producten qua kosten te kort kwamen, compenseerden ze qua functionaliteit. Deze kale plastic naaidoos uit het eind van de 20e eeuw met een paar opvallende slijtplekken zal het werk prima doen, maar is niet iets om over naar huis te schrijven, waardoor hij slechts $ 38 waard is.
  • De typische naaidoos waar iedereen aan denkt, is gemaakt van rieten, en hoewel ze online of in een antiekwinkel dertien in een dozijn kosten, kunnen de meer decoratieve exemplaren een aardige cent opleveren. Neem bijvoorbeeld deze kleine, vintage rieten naaidoos met een geborduurde stoffen bovenkant; het stond online vermeld voor $ 45.
  • Vanwege de grotere ruimte zijn accordeonnaaidozen tegenwoordig erg waardevol; Deze Franse naaidoos voor accordeon uit de jaren 60 met de originele zwarte verf vertoont bijvoorbeeld slechts een beetje slijtage en staat daarom online voor $ 204,65 te koop.

Plaatsen om vintage naaidozen te kopen en verkopen

Oude naaidozen zijn een vrij goedkoop en supergemakkelijk verzamelobject om persoonlijk te vinden. Veel oudere mensen hebben hun snuisterijen gedoneerd aan antiekwinkels bij jou in de buurt, dus je hebt een grote kans om een soort naaidoos te vinden in een plaatselijke consignatiewinkel. Daarnaast kun je kringloopwinkels, garageverkopen en landgoedverkopen bekijken om te zien welke naaidozen je kunt ontdekken.

Hoewel het tegenkomen van een mooie naaidoos spannend kan zijn, is het niet zo leuk om ze persoonlijk aan dealers te verkopen. Omdat ze niet zoveel waard zijn (en winkeleigenaren altijd winst moeten maken), zul je met deze verzamelobjecten niet veel geld verdienen. Dus als het gaat om het verkopen van vintage naaidozen, zijn online marktplaatsen de beste optie. Door rechtstreeks naar de kopers te gaan, kunt u eventuele extra kosten omzeilen en een hogere winst maken.

Hier zijn een paar marktplaatsen om te bekijken:

  • Chairish - Met een ongecompliceerd website-ontwerp en een overvloed aan antiek en vintage goederen, is Chairish perfect voor de informele verzamelaar om items van goede kwaliteit te vinden. Naast kopen kun je via hen ook je eigen oude stukken inleveren met behulp van een van hun vele gratis of betaalde lidmaatschapsniveaus.
  • 1st Dibs - 1st Dibs, een van de bekendste antiek/vintage meubeldealers op internet, verkoopt eigenlijk veel meer dan alleen tafels en stoelen. Toegegeven, de items die ze verkopen zijn van hoge kwaliteit, zo niet speciaal genoeg om te worden vermeld in bekende veilinghuizen zoals Sotheby's, dus je zult daar geen versleten, geliefde rieten mand vinden. Op dezelfde manier accepteren ze alleen stukken van professionele retailers, geen individuele verkopers.
  • Ruby Lane - Ruby Lane, een doorgewinterde online veilingwinkel, inkoopt verzamelobjecten en helpt geïnteresseerde partijen deze te kopen sinds 1998. Ze staan erom bekend dat zowel conventionele als onconventionele items door hun metaforische deuren komen, en meestal tegen lagere prijzen. prijzen dan hun concurrenten. Helaas kun je, omdat Ruby Lane samenwerkt met professionele dealers, niet via hen verkopen.
  • Etsy - Elke millennial is van eBay weggelopen en in plaats daarvan naar Etsy gevlucht. Gevuld met prachtig geënsceneerde foto's van vintage goederen, is Etsy een geweldige plek om dingen uit het midden van de eeuw te vinden. Hoewel je via hen kunt verkopen door een Etsy-winkel te openen, int het bedrijf wel een substantieel percentage van je winst aan vergoedingen, dus houd daar rekening mee voordat je je aan het platform verbindt.

Zeg dat het niet naait

Modehistorici en geschiedenisminnende mensen hebben hun werkplekken al uitgerust met prachtige naaidozen uit het verleden, en jij kunt dat ook doen. Je hoeft niet te kunnen naaien of een overvloed aan oude naaimachines te hebben om een toepassing te vinden voor een van deze compacte containers, want vrijwel al je spullen zullen een thuis vinden in de gezellige muren.

Aanbevolen: