Hoe u zich kunt voorbereiden op een keizersnede: een gids voor echte moeders

Inhoudsopgave:

Hoe u zich kunt voorbereiden op een keizersnede: een gids voor echte moeders
Hoe u zich kunt voorbereiden op een keizersnede: een gids voor echte moeders
Anonim

Ik was niet voorbereid op een keizersnede, maar ik heb veel van de ervaring geleerd. Deze tips kunnen je helpen bij de voorbereiding, zelfs als je geen keizersnede verwacht.

vrouw met keizersnede
vrouw met keizersnede

Ik had niet gepland dat de geboorte van mijn dochter zou eindigen met een keizersnede, maar dat gebeurde wel. Daarom wou ik dat ik wat meer tijd had besteed aan de voorbereiding op de mogelijkheid van een keizersnede, dus ik was niet zo geschokt door het proces en het herstel.

Mijn ongeplande keizersnede was absoluut de beste keuze voor het welzijn van mij en mijn baby, maar er kwamen veel details bij kijken waar ik niet helemaal op voorbereid was. Door enig inzicht te krijgen van moeders die het hebben meegemaakt, kan je bevallings- en postpartumervaring zo positief mogelijk zijn.

Waarom voorbereiding op een keizersnede belangrijk is

Mijn hele zwangerschap heb ik besteed aan de voorbereiding op een natuurlijke bevalling, een vaginale bevalling en pijnbestrijding zonder medicijnen. Dat is niet voor iedereen of voor elke zwangerschap de juiste keuze, maar dat was wel wat ik destijds wilde. Ik heb alle video's bekeken, alle boeken gelezen en naar alle natuurlijke geboortepodcasts geluisterd die ik kon vinden.

zwangere vrouw
zwangere vrouw

Het kan de angst en bezorgdheid helpen verminderen

Voorbereid zijn kan een deel van de zorgen en angsten van nieuwe ouders helpen verzachten. Ik vreesde en verwachtte een keizersnede te voorkomen. Ik kan niet zo goed tegen kleine snijwonden en medische interventies, dus wakker zijn terwijl mijn buik werd opengesneden klonk letterlijk als mijn grootste angst. Helaas besloten mijn verloskundige, team van verpleegkundigen en verloskundige na 41 weken en 6 dagen dat een keizersnede de veiligste manier zou zijn om mijn dochter - die erg terughoudend was om te verschijnen - ter wereld te brengen.

Mijn man en ik besloten, nadat we in de ziekenhuiskamer de voor- en nadelen van beide opties hadden afgewogen, dat ze gelijk hadden. De kans was zeer groot dat ze vast zou komen te zitten in het geboortekanaal, waardoor we allebei in gevaar zouden komen.

De keizersnedeprocedure zelf verliep soepel en leek precies op wat mijn arts had gezegd - en duurde slechts ongeveer 40 minuten. Maar het enige dat ervoor zorgde dat de angst niet in paniek omsloeg, waren de geruststellende woorden van mijn arts dat hij onze baby veilig aan de aarde zou krijgen, terwijl hij mijn hand over het chirurgische gordijn kneep.

Je hebt een beter idee van wat je kunt verwachten na de C-sectie

Toen mijn kleine meisje geboren was en ik wist dat ze veilig was, verdwenen de meeste van mijn angsten volledig. Maar er waren een paar dingen onderweg naar het herstel van de keizersnede waar ik helemaal niet op voorbereid was.

Als ik terug in de tijd zou kunnen gaan en een gesprek met mijn zwangere zelf zou kunnen voeren, zou ik haar adviseren om de mogelijkheid van een keizersnede te onderzoeken en erop voor te bereiden. Dan kon ze zich meer concentreren op verliefd worden op haar pasgeboren dochter en minder op hoe ze deze onverwachte reis naar het moederschap moest navigeren.

Moet weten

Er zijn veel positieve verhalen over een keizersnede. Andere moeders met een keizersnede met wie ik heb gesproken, hebben zelfs uitgelegd dat hun tweede en derde keizersnede veel gemakkelijker te herstellen waren, omdat ze wisten wat ze konden verwachten.

Wat u moet weten over keizersnedeherstel

Als je voor de eerste keer moeder bent of alleen maar een vaginale bevalling hebt gehad, is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten tijdens de keizersnede en tijdens het herstel. Veel van deze details zullen sterk verschillen van een vaginale bevalling.

vrouw met pasgeboren baby
vrouw met pasgeboren baby
  • Herstel zal niet gemakkelijk zijn:Dit is waarschijnlijk het moeilijkste deel van een keizersnede. Hoewel het proces niet eenvoudig of pijnloos zal zijn, zal het elke dag beter worden.
  • Een keizersnede is niet de makkelijke uitweg uit de geboorte: Een keizersnede legt veel druk op je lichaam en geest. Het geboorteproces mag dan korter zijn, het is nog steeds de geboorte van een mens, en dat is nooit gemakkelijk.
  • Je hebt waarschijnlijk hulp nodig: Je zult herstellende zijn van een grote buikoperatie. Hulp van de mensen om je heen kan uiterst belangrijk zijn.
  • Je kunt binnen het eerste uur nog steeds borstvoeding geven: Zolang je keizersnede soepel verloopt en de baby geen NICU-verblijf nodig heeft, zou je dat nog steeds kunnen doen borstvoeding geven tegen het einde van het eerste uur na de geboorte als je dat wilt (je moet rekening houden met de tijd die nodig is om de incisie te sluiten).
  • Je zult een langer ziekenhuisverblijf hebben: Je zult waarschijnlijk drie tot vijf dagen na de bevalling in het ziekenhuis moeten blijven als je een c-sectie hebt.
  • De eerste stappen uit bed zijn het moeilijkst: Toen ik voor het eerst opstond, met de hulp van twee verpleegsters, dacht ik eerlijk gezegd dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Het gebied van de incisie en het gewicht van uw baarmoeder maken de eerste wandeling uit bed lastig, maar na verloop van tijd zal dit beter worden.
  • Je zult waarschijnlijk binnen 24 uur na de operatie kunnen lopen: Ik weet dat dat wild klinkt, en als ik terugkijk, voelt het nog steeds zo. Maar verpleegkundigen zullen u waarschijnlijk helpen bij het eerste bezoek aan het toilet, 12 tot 24 uur na uw keizersnede.
  • Je zult waarschijnlijk extreem emotioneel zijn: Dit is waar na elke bevalling, maar als je het proces ingaat met de verwachting van een vaginale bevalling, kun je je overweldigd voelen bij de verlies van die ervaring in eerste instantie. Net als alle andere details van de keizersnede zal ook dit na verloop van tijd genezen.
  • Je zou kunnen overgeven: Dit komt ook vaak voor bij vaginale bevallingen. Maar na een keizersnede zal je lichaam zich aanpassen aan hormonen, veel intraveneuze medicatie en een beetje shock. Verpleegkundigen zullen hier niet van onder de indruk zijn en zullen dit waarschijnlijk wel verwachten.
  • Je kunt niet meteen eten: Al die maanden waarin je je ma altijd na de bezorging plant, zullen nog bijna 24 uur moeten wachten. De eerste paar uur na de bevalling drink je alleen vloeistoffen en werk je dan toe naar je eerste echte ma altijd.
  • Rust is uiterst belangrijk: Je lichaam is net een mens geworden en je hebt zojuist meerdere lagen huid en spieren doorgesneden. Je moet zoveel mogelijk rusten. Als uw partner of verpleegkundigen aanbieden om u te laten slapen, ga daar dan op in!

6 belangrijke manieren om je voor te bereiden op een keizersnede

Je bent misschien niet van plan een keizersnede te ondergaan. Dat was ik zeker niet. Sterker nog, het was het allerlaatste wat ik wilde of dacht. Maar als je überhaupt gaat bevallen, is een keizersnede altijd mogelijk.

Doe niet wat ik deed: duw de mogelijkheid uit je hoofd en raak totaal geschokt door het proces. Wees in plaats daarvan voorbereid op het potentieel van een c-sectie. Veel van deze voorbereidingen zullen je nog steeds van pas komen in de dagen na de bevalling, ongeacht hoe je bev alt.

Moet weten

Als u een geplande keizersnede krijgt, moet uw arts u specifieke instructies geven die u moet volgen. Deze kunnen variëren, maar kunnen ook bestaan uit het vermijden van scheren en parfums en het stoppen van bepaalde medicijnen vóór de ingreep.

1. Zorg ervoor dat je dagenlang ma altijden hebt

Of je ze nu zelf klaarmaakt en invriest, of dat je vrienden en familie laat ze langsbrengen, je zult genoeg ma altijden willen hebben waar jij en je partner geen tijd aan hoeven te besteden. Vraag om voedzame, geruststellende ma altijden waar je van houdt.

2. Neem een niet-broek mee naar huis-outfit

Als je een keizersnede krijgt, krijg je een nieuwe incisie precies in de bocht van je heupen met lagen dik verband. Broeken zullen waarschijnlijk niet comfortabel zijn. Neem ten minste één outfit mee voor thuisgebruik, zoals een jurk of jumpsuit, zodat de tailleband van je broek de rit naar huis niet ongemakkelijker maakt.

Moet weten

Het is oké om het ziekenhuis te verlaten alsof je zojuist een heel mens hebt bevallen. Kies wat voor u het prettigst is als u naar huis gaat.

vrouw die zich klaarmaakt om een baby te krijgen
vrouw die zich klaarmaakt om een baby te krijgen

3. Koop een buikband

Dit is van cruciaal belang voor het herstel van uw keizersnede en maakt beweging veel gemakkelijker. Het ziekenhuis zal er waarschijnlijk een voor u verstrekken, maar het zal een standaardprobleem zijn. Vind er een die je leuk vindt met goede recensies van andere moeders, zodat je ondersteund en zo pijnvrij mogelijk het ziekenhuis kunt verlaten. Dit is degene die ik gebruikte en waarvan ik hield.

4. Denk goed na over uw ma altijd vóór de geboorte

Die laatste ma altijd voor de geboorte is net zo belangrijk als de eerste ma altijd na de geboorte. Als je in het ziekenhuis wordt voorbereid op een keizersnede (of een spoedkeizersnede nodig hebt na een urenlange bevalling), krijg je pas eten als je in de verkoeverkamer bent. Zorg ervoor dat u een ma altijd eet die voedzaam en vol eiwitten is voordat u naar het ziekenhuis gaat, zodat u zich sterk kunt voelen terwijl u het geboorteproces nadert. (Als u van tevoren weet dat u een keizersnede krijgt, volg dan acht uur vóór de operatie de instructies van uw arts over het beperken van voedsel of het drinken van alleen vloeistoffen).

5. Vraag naar het ziekenhuisbeleid bij keizersnede

Vraag in de begindagen van uw zwangerschap aan het ziekenhuis waar u gaat bevallen hoe zij met keizersneden omgaan. U wilt weten of ze vertraagde navelstrengklemming toestaan, hoeveel mensen aanwezig kunnen zijn tijdens de operatie, of u huid-op-huid kunt hebben in de operatiekamer en wat hun percentage keizersnede-afleveringen is vergeleken met andere ziekenhuizen in de omgeving.

6. Wees eerlijk over je gevoelens

Dit is één ding. Terugkijkend ben ik blij dat ik dat gedaan heb tijdens mijn bevalling. Toen we besloten dat een keizersnede de veiligste optie was, begon de angst voor een operatie bij mij. Ik was doodsbang voor mezelf en voor mijn dochter. Mijn man wist dat ik bang was zonder dat ik het hem hoefde te vertellen, maar het medische team was een ander verhaal. Dus besloot ik eerlijk tegen ze te zijn.

Toen de chirurg, verpleegster en anesthesioloog naar mijn kamer kwamen, ging ik meteen op jacht. Ik vertelde hen dat ik bang en overweldigd was. Ik had verwacht dat ik in verlegenheid zou worden gebracht of zou worden weggewuifd. Maar ze voorzagen me allemaal van troostende woorden. Sterker nog, de dokter vroeg me om hem elk klein dingetje uit te leggen waar ik bang voor was.

vrouw die op het punt staat te bevallen
vrouw die op het punt staat te bevallen

Snelle tip

Als je uiteindelijk een keizersnede nodig hebt, heb je misschien geen tijd voor deze langdurige discussies. Praat vóór de bevalling met uw zorgverlener over eventuele zorgen over een mogelijke c-sectie. Ze kunnen je helpen om je gerust te stellen.

Nadat hij al mijn angsten had opgesomd, gaf hij me eerlijke en geruststellende antwoorden. De anesthesist liet me zelfs op een geruststellende en hilarische manier weten dat ze ervoor zou zorgen dat ik niet in volledige paniek raakte tijdens de operatie.

Door eerlijk te zijn over mijn angsten, kon ik met op z'n minst een klein beetje zelfvertrouwen de operatiekamer ingaan. Wetende dat het medische team mijn nervositeit begreep en er alles aan deed om mij troost te bieden, was precies wat ik op die momenten nodig had. Ze hielpen me de hoop vast te houden totdat ik eindelijk mijn kleine meisje in mijn armen kon houden.

C-secties kunnen mooi zijn

Een keizersnede was niet het geboorteverhaal dat ik wilde, maar misschien wel het verhaal dat ik nodig had. Het onder ogen zien van mijn angst voor een keizersnede bleek op de lange termijn een mooie ervaring. Mocht je ooit in dezelfde situatie terechtkomen, weet dan dat je buitengewoon sterk bent en dat het brengen van leven in de wereld mooi en bewonderenswaardig is, hoe het ook gebeurt.

Aanbevolen: