Methoden voor hydrocultuur

Inhoudsopgave:

Methoden voor hydrocultuur
Methoden voor hydrocultuur
Anonim
Watercultuur Hydrocultuur
Watercultuur Hydrocultuur

Verschillende hydrocultuurmethoden bieden elk hun eigen voor- en nadelen. Het type systeem dat u besluit te gebruiken, hangt af van uw budget, de schaal van uw gewas en het type planten dat u wilt kweken.

Zes basismethoden voor hydrocultuur

Alle hydrocultuursystemen werken volgens hetzelfde principe: planten groeien in een steriel, bodemloos medium dat de levering van voedingsstoffen rechtstreeks aan de wortels mogelijk maakt vanuit een met voedingsstoffen verrijkte wateroplossing. Deze systemen verschillen vooral qua structuur. Elk van de volgende zes systemen maakt gebruik van een unieke methode om voedingsstoffen aan de groeiende planten te leveren.

Wick

Zoals de naam al aangeeft, gebruikt dit systeem een of meerdere lonten om de voedingsoplossing uit een reservoir naar een steriel medium zoals perliet, vermiculiet of steenwol te zuigen. Een lontsysteem is goedkoop en eenvoudig op te zetten en vereist geen pompen of ingewikkelde afvoersystemen.

Planten groeien direct in het medium en nemen de voedingsstoffen op als dat nodig is. Deze systemen zijn ideaal voor kleine opstellingen zoals een moestuin binnenshuis of een verzameling kamerplanten. Het is echter niet het meest efficiënte toedieningssysteem en kan mogelijk niet voldoende voldoen aan de behoeften van grote of snelgroeiende planten.

Drip

Een druppelsysteem maakt gebruik van een ingewikkeld systeem van slangen en druppelleidingen om voedingsoplossing naar elke individuele plant te brengen. Elke plant wordt meestal geworteld in een redelijk stevig medium, zoals steenwolblokjes om verstopping van leidingen te voorkomen. Dit type systeem werkt goed voor grotere planten, zoals tomaten, die voor de oogst een langere periode moeten groeien. Het belangrijkste nadeel van druppelsystemen zijn de kosten en het onderhoud. De vele druppelleidingen, emitters, pompen en toebehoren kunnen onbetaalbaar zijn voor een kleine hobbytuin, en verstopte of lekkende leidingen zijn veelvoorkomende problemen. Het schoonmaken van dit ingewikkelde systeem kan moeilijk en tijdrovend zijn, waardoor uw leuke nieuwe hobby mogelijk meer moeite kost dan het waard is.

Eb en vloed

Een eb- en vloedsysteem maakt gebruik van een getimede pomp om regelmatig een kweektafel onder water te zetten en leeg te laten lopen, waarop planten in een steriel medium worden geworteld. Door de regelmatige watergift blijven de wortels vochtig en goed gevoed, terwijl de draincyclus ervoor zorgt dat ze voldoende zuurstof krijgen. Dit systeem is niet al te duur, gemakkelijk te onderhouden en is niet gevoelig voor veel van de problemen die met andere systemen gepaard gaan. Hoewel dit systeem eenvoudig en praktisch is voor een kasomgeving, leent het zich niet goed voor een kleine keuken. toonbank- of serretuin. Tafels zijn meestal gebouwd om stevig en praktisch te zijn, maar niet noodzakelijkerwijs aantrekkelijk. In tegenstelling tot de druppel- en lontsystemen kan het moeilijk zijn om een eb- en vloedsysteem mooi te maken.

Voedingsfilmtechniek

Dit systeem is ook beter geschikt voor een kas of grotere onderneming dan voor een project binnenshuis. Bij de Nutrient Film Technique (NFT) hangen planten in plastic manden en soms in kleine steenwolblokjes over lange buizen of trays. De voedingsoplossing stroomt door de buizen naar de wortels van de planten en loopt vervolgens terug in het reservoir. Dit systeem biedt een aantal voordelen. Omdat er geen kleine druppelleidingen of timers zijn, zijn er minder componenten die mogelijk problemen kunnen veroorzaken. Individuele planten kunnen worden verwijderd en vervangen zonder de rest van het systeem te verstoren. Een mogelijk nadeel van het NFT-systeem is dat elke systeemstoring of stroomonderbreking de wortels kwetsbaar maakt voor snelle uitdroging.

Watercultuur

Watercultuur is het systeem dat het meest commercieel wordt gebruikt om kleine, waterminnende, snelgroeiende planten zoals sla of spinazie te produceren. Het is doorgaans niet meer dan een bakje, gemaakt van piepschuim of soortgelijk materiaal, dat op het reservoir drijft. Dit systeem kan zo groot of zo klein zijn als u wilt en is eenvoudig aan te passen aan een groot aantal instellingen. Het is echter niet de beste keuze voor grote of langlevende planten, of planten die beter aangepast zijn aan drogere omstandigheden.

Luchtcultuur

Net als bij de NFT hebben aeroponische systemen kale plantenwortels die in weinig of geen groeimedium hangen. In plaats van door het systeem te stromen, wordt de voedingsoplossing voortdurend op de hangende wortels verneveld, waardoor een maximale opname van water, voedingsstoffen en zuurstof mogelijk is. Dit is misschien wel het meest efficiënte bezorgsysteem, maar ook het duurste. Net als het druppelsysteem zijn er talloze kleine onderdelen die moeten worden aangeschaft, gereinigd en onderhouden. Als u zich echter de initiële uitgaven kunt veroorloven, zal dit systeem u waarschijnlijk de beste resultaten voor uw investering opleveren.

Aan de slag

Als je nog steeds niet zeker weet welke van de vele hydrocultuurmethoden het meest geschikt is voor jouw plannen, begin dan met een klein basissysteem en raak vertrouwd met hydrocultuurmethoden voordat je probeert uit te breiden of te veel geld erin investeert het nieuwste, beste systeem. Hydrocultuur tuinieren vereist ervaring met het modereren van de voedingsstoffenniveaus, de pH van het water, het lichtniveau, de luchtvochtigheid en zelfs ongediertebestrijding binnenshuis. Als u uw planten en materialen leert kennen voordat u aan een groot project begint, minimaliseert u de stress, verlicht u de leercurve en zorgt u voor een succesvolle eerste oogst.

Aanbevolen: