Koriander kweken

Inhoudsopgave:

Koriander kweken
Koriander kweken
Anonim
Koriander (koriander) groeit op groentebed
Koriander (koriander) groeit op groentebed

Je kunt leren hoe je koriander kunt kweken, een populair kruid dat wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen met verse of gedroogde bladeren. Cilantro produceert ook zaden die worden gebruikt om de specerij te maken die bekend staat als koriander.

Koriander kweken

Koriander is een gemakkelijk kruid om te kweken. Het kan worden gekweekt in de USDA Winterhardheidszones 3 tot 10. Het duurt 14 tot 21 dagen voordat de planten opkomen en binnen 60-75 dagen bereiken de planten de rijpheid. De diepgroene bladeren zijn qua vorm vergelijkbaar met Italiaanse platte peterselie, alleen kleiner.

Bodemtype

Je hebt goed doorlatende leem- of zandgrond nodig, vaak verrijkt met stalmest. Je kunt rond elke plant compost en mulch toevoegen om vocht vast te houden.

  • Je kunt compost gebruiken in plaats van mest.
  • Hark na het bewerken het bed om een fijne grond te maken (losgemaakte grond) tot 30 cm diep.
  • Je kunt de pH instellen op ongeveer 6 voor het beste resultaat.

Watervereisten

Voor het planten moet je het kweekbed de dag voor het zaaien water geven. Gebruik een langzame stroom zodat u het bed niet verstoort en laat het bed minstens 10 tot 15 cm weken.

  1. Zaai de zaden vijftien centimeter uit elkaar in 1/4" diepe voren en bedek ze met aarde.
  2. Het bed water geven na het planten.
  3. Eén keer per dag water geven, zodat de grond niet uitdroogt.
  4. Te weinig water resulteert in een lage kiemkracht.
  5. Zodra je koriander is gevestigd, geef je één keer per week water of telkens wanneer de bovenste laag aarde van ½ inch droog wordt.
  6. Altijd langzame stroom om minstens 15 tot 15 cm diep te verzadigen.
  7. Spuit de planten nooit boven het hoofd om echte meeldauw en verschillende plantenziekten te voorkomen.
Koriander water geven
Koriander water geven

Zonvereisten

Plant koriander in de volle zon voor het beste resultaat. Koriander kan overleven met minimaal zes uur zonlicht, dus je kunt hem indien nodig in gedeeltelijk zonlicht planten.

Koriander planten

Sommige tuinders laten de gepelde zaden weken voor een snellere ontkieming. Anderen kraken het zaadje tussen hun duim en wijsvinger. Geen van beide is nodig, omdat de zaden prima zullen ontkiemen in een vochtig groeibed.

Start binnen en transplanteer in de tuin

Je kunt binnen zes tot acht weken vóór de laatste voorjaarsvorst met koriander beginnen. Je kunt de zaailingen verplanten zodra de eerste twee sets echte bladeren tevoorschijn komen.

Direct zaaien korianderzaden

Je kunt koriander zaaien vanaf de laatste nachtvorst in de lente. Je wilt elke twee tot drie weken opeenvolgende rondjes koriander planten om ervoor te zorgen dat je een blijvende oogst hebt. Koriander zal blijven produceren tot aan de eerste herfstvorst.

Rijbeplanting

Plant twee zaden elke vijftien centimeter van elkaar in heuvelrijen, omdat niet alle zaden ontkiemen. Als beide zaden tevoorschijn komen, gooi je de zwakkere van de twee planten weg.

koriander (koriander) zaailingen
koriander (koriander) zaailingen

Vierkante voet tuinaanplantingen

Je wilt negen planten per vierkant als je de vierkante meter tuiniermethode gebruikt. Plant twee zaden voor elke plant die je wilt.

Potentiële problemen

Koriander heeft zelden last van plagen of ziekten, hoogstwaarschijnlijk vanwege het sterke aroma, waardoor het een uitstekend insectenverdrijvend middel is. Wel kan de plant last krijgen van bladvlekken en echte meeldauw als er sprake is van teveel vocht of een slechte luchtcirculatie. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en verdun de planten als ze te vol raken, om een goede luchtcirculatie te garanderen.

Korianderblaadjes oogsten

Zoals alle zaden is de eerste set bladeren zaadbladeren. De echte bladeren of plantenbladeren komen na de zaadbladeren. Binnen zes weken zullen de planten veel bladeren hebben en kun je de middelste bladeren terugknijpen om de plant te stimuleren zich te vertakken.

Eerste oogst

Deze methode vertraagt ook de onomkeerbare reis van deze kortlevende plant naar bloei, zaaien en dood. U kunt beginnen met het oogsten van de onderste set bladeren door de stengellengtes af te snijden. Je blijft van onderaf oogsten.

biologische korianderstekken
biologische korianderstekken
  1. Was de planten onmiddellijk onder koud stromend water.
  2. Verwijder eventuele vergelende bladeren.
  3. De hele plant kan in stukken worden gesneden, met wortel en al, of je kunt alleen de bladeren gebruiken.

Planten uitdunnen

Als je een lange rij koriander hebt geplant en de planten blijven groeien, dan kun je besluiten dat het tijd is om de rijen uit te dunnen. Planten eruit halen die klaar zijn voor de oogst is een geweldige manier om bladeren te verdunnen en te oogsten. Door het bed op deze manier te verdunnen, wordt de groei van de resterende planten bevorderd.

Heet weer zorgt ervoor dat koriander gaat schieten

Het is bekend dat koriander op hol slaat zodra de temperatuur begint te stijgen. Als je op een plek woont waar de temperaturen hoog zijn, zal koriander wegschieten. Het goede nieuws is dat je nog een culinair genot zult krijgen: korianderzaad.

Waarom planten vastlopen

Bouten vindt plaats voordat het tijd is om het gewas te oogsten. De plant produceert voortijdig bloemen in een poging zaden te vormen. In een wanhopige overlevingsdaad haast de plant zich om zaden te produceren zodat hij zich kan voortplanten. Het schieten kan worden veroorzaakt door een temperatuurstijging die te hoog is voor de plant om te overleven, temperaturen die te koud zijn voor de plant en verschillende stressfactoren, zoals onvoldoende water die het voortbestaan van de plant bedreigen.

Tips om het vastschroeven uit te stellen

Er zijn een paar dingen die u kunt doen die het schieten kunnen vertragen als de temperatuur begint te stijgen. Deze methoden zullen het proces alleen maar vertragen en kunnen het onvermijdelijke niet voorkomen.

  • Als de planten 10 tot 10 cm hoog zijn, kun je de bladeren aan de bovenkant van de plant terugknijpen, zodat deze uitgroeit en compact blijft.
  • Je kunt de bovenkant van de plant blijven terugknijpen om het schietproces te vertragen.
  • Je kunt de bladeren regelmatig oogsten om ervoor te zorgen dat de plant niet overgroeit en wegschiet.

Boutende planten produceren bloemen en zaden

Witte bloemen verschijnen zodra de temperaturen te warm worden. Er verschijnt eerst een hoge scheut die zich vertakt met verschillende bloemschermen of bloemhoofdjes met witte tot lichtroze bloemen. Er is geen weg meer terug als de bloemen eenmaal bloeien. De korianderblaadjes verliezen snel hun smaak terwijl de plant zijn energie richt op het maken van korianderzaadjes.

Bloem, fruit en bladeren van korianderplant
Bloem, fruit en bladeren van korianderplant

Stappen voor het oogsten van korianderzaad

Je zult merken dat er al snel kleine groenachtig witte bessen verschijnen zodra de bloemen verschijnen. De bessen worden snel harder en droger naarmate ze ouder worden. Je kunt de zaden vervolgens oogsten en in verschillende recepten gebruiken.

  1. Let op de zaadhoofden op tekenen van volwassenheid. Als je merkt dat er meerdere zaden ontbreken, is het tijd om de bos te oogsten.
  2. Neem een grote bruine papieren zak en bedek elk bloemhoofdje.
  3. Plaats de onderkant van de zak rond de steel en knip de steel onder de zak af.
  4. Verwijder voorzichtig de in zakken verpakte zaaddoos en draai hem lang genoeg ondersteboven om de zak rond de stengel vast te zetten.
  5. Laat de kop van de steel in de tas zitten en hang de tas ondersteboven met de steel omhoog.
  6. Wanneer de stelen opgedroogd zijn, verwijder je ze van de hanger.
  7. Sluit de zak stevig en schud om de zaden los te maken.
  8. Leg op een vlakke ondergrond meerdere vellen keukenpapier uit en leeg de zak er voorzichtig op.
  9. Scheid de zaden van de stengel en de bloemknoppen.
  10. Je kunt de zaden aan de lucht laten drogen, of beter nog, ze gedurende 10 minuten in een dehydrator plaatsen om overdrogen te voorkomen. Als de zaden broos worden, heb je ze te veel gedroogd.
  11. Gebruik de zaden om op smaak te brengen en bewaar er een paar of twee om er zeker van te zijn dat ze volledig droog zijn. Droog ze verder en bewaar ze.
  12. Je kunt wat zaden bewaren om volgend seizoen te planten, zolang je korianderplanten maar erfstukken zijn en geen hybriden.

Koriander binnenshuis kweken

In gebieden waar het te koud of te warm is voor koriander, kun je koriander binnen in potten kweken met goede resultaten. Je moet minimaal zes uur per dag in direct zonlicht staan, of kweeklampen gebruiken.

Vers korianderkruid in bloempot op de vensterbank
Vers korianderkruid in bloempot op de vensterbank
  • Zaai de zaden direct door gaten van ¼" in de grond te prikken en te bedekken met aarde.
  • Houd de grond te allen tijde vochtig.
  • Zorg ervoor dat de planten minimaal acht uur per 24 uur in het donker staan.

Kleinere potten voor het kweken van korianderkruiden

Potten kunnen de hoeveelheid korianderzaad die je kunt oogsten beperken. Om deze reden kun je er de voorkeur aan geven koriander te kweken in kleinere individuele potten van 15 cm brede diepe potten die ideaal zijn voor het kweken van kruiden.

Korianderplanten in pot oogsten

Je kunt korianderblaadjes oogsten zodra er een paar sets echte bladeren verschijnen. Oogst de buitenste en onderste bladeren wanneer je het kruid nodig hebt.

  1. oogst nooit meer dan een derde van de bladeren tegelijk.
  2. Knijp de bovenste bladeren in het midden samen om een bossige groei te bevorderen en het vastlopen van zaad te voorkomen.
  3. Gedeeltelijke oogst kan drie tot vier keer worden herhaald.
  4. Je kunt de hele plant oogsten zodra deze begint te schieten, of je kunt hem laten bloeien en zaad gaan maken.
  5. Je kunt een nieuwe plant starten door de grond te veranderen en dezelfde pot opnieuw te gebruiken.

Bladeren en zaden gebruiken

Korianderzaad maakt deel uit van currymixen, maar de smaak en smaak van de zaden en de bladeren zijn een wereld van verschil. De bladeren worden vaak omschreven als peperig en citroenachtig, terwijl de zaden subtiel en aards zijn.

Korianderzaad en bladeren
Korianderzaad en bladeren

Korianderblaadjes worden vaak koriander genoemd

Als iemand 'koriander' zegt, is er geen dubbelzinnigheid. Maar als een recept waarin koriander wordt gevraagd, vraagt om het te hakken, betekent het recept de bladeren van de plant. Een Thais gerechtrecept waarin koriander wordt gehakt, betekent dat de wortels van de plant worden gebruikt, die scherper zijn.

Koriander of koriander verkeerde benamingen

Laotiaanse koriander (Anethum graveolens/dille), Culantro (Eryngium foetidum) en Franse peterselie (Anthriscus cerefolium/kervel) zijn geen echte korianders. Ze behoren echter allemaal tot dezelfde familie als koriander/koriander.

Korianderblaadjes

Korianderblaadjes kunnen het beste vers en fijngehakt worden gebruikt als garnering van salades, soepen of curry's. Ze kunnen ook worden gebruikt bij het maken van salsa, guacamole of soortgelijke specerijen. Warmte berooft een deel van zijn krachtige smaak. Koken vernietigt de smaak bijna volledig en zorgt er zelfs voor dat het een bittere smaak krijgt. In tegenstelling tot andere gedroogde kruiden heeft gedroogde koriander een mildere smaak dan de verse versie.

Zaden

De zoete geur en smaak van korianderzaad past goed bij allerlei vleesgerechten. De zaden worden meestal gebruikt in poedervorm als specerij. Curries zijn nooit curry’s zonder toevoeging van koriander. Sommige recepten vereisen versgemalen korianderzaad. Andere recepten vragen om geroosterde of gemalen koriander. Hele zaden worden toegevoegd aan recepten voor augurken en gemalen korianderzaad wordt vaak gebruikt in vleesschotels.

Korianderkruid en korianderzaad

Of je nu van de korianderplant houdt vanwege de bladeren, zaden of beide, hij is extreem veelzijdig en de moeite waard om te planten. Het gebruik van koriander in verschillende recepten voegt precies de juiste hoeveelheid pit toe aan elke ma altijd.

Aanbevolen: