Wat u kunt verwachten als u zwanger bent van een vierling

Inhoudsopgave:

Wat u kunt verwachten als u zwanger bent van een vierling
Wat u kunt verwachten als u zwanger bent van een vierling
Anonim
Extreem zwangere vrouw
Extreem zwangere vrouw

Zwanger zijn van een vierling is extreem stressvol, zowel fysiek als mentaal. De uitdagingen van het lang genoeg dragen van vier baby's voor een veilige bevalling behoren tot de moeilijkste taken. Ook het organiseren van de aankomst en het maken van financiële plannen zijn een aanzienlijke last.

Zwanger worden van een vierling

Sommige vrouwen hebben meer kans op meerlinggeboorten dan andere. Het relatief zeldzame voorkomen van zwangerschappen met drie, vier of meer baby's lijkt toe te nemen, en er zijn redenen voor deze lichte stijging van het aantal veelvouden. Factoren die kunnen bijdragen aan het dragen van meer dan één baby tegelijk zijn onder meer genetische, biologische en omgevingsfactoren.

Erfelijkheid

Natuurlijke conceptie van vierlingen is zeer zeldzaam, en erfelijkheid is een inconsistente factor. Sommige vrouwen zijn genetisch geneigd om meerlingen te krijgen, in de meeste gevallen een tweeling. Gezinnen met veel tweelingen hebben een grotere kans op een drieling of vierling. Dit is vooral belangrijk voor gezinnen met een tweeling in de voorouderlijke moederlijn.

Hormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol in de kans om zwanger te worden van een vierling. Het hormoon gonadotropine zorgt ervoor dat de eicellen rijpen en uit de eierstokken vrijkomen. Vrouwen met verhoogde niveaus van dit hormoon lopen mogelijk een groter risico op veelvouden. De gonadotropinehormonen die het aantal vrijgekomen eieren kunnen beïnvloeden, zijn onder meer:

  • Follikelstimulerend hormoon (FSH)
  • Human choriongonadotrofine (HCG)

Sommige hormoonstimulerende medicijnen kunnen het risico verhogen om zwanger te worden van meerlingen, en medicijnen tegen onvruchtbaarheid behoren tot de meest voorkomende milieufactoren die bijdragen aan de verhoogde kans op het krijgen van twee, drie of meer baby's in één enkele zwangerschap.

Omgevingsfactoren

Onvruchtbaarheidsbehandelingen, waaronder vruchtbaarheidsmiddelen en in-vitrofertilisatie, verhogen het risico op meerlinggeboorten. Andere omgevingsfactoren kunnen echter ook een effect hebben op het aantal eieren dat wordt vrijgegeven en bevrucht. Enkele omgevingsfactoren zijn onder meer:

  • Stress
  • Voeding
  • Klimaat
  • Seksuele activiteit hervatten na onthouding

Elk van deze omgevingsfactoren kan de hormoonspiegels beïnvloeden, wat mogelijk kan leiden tot het vrijkomen van meer dan één ei.

Leeftijd

Leeftijd kan ook een rol spelen bij veelvouden. Vrouwen ouder dan 30 jaar hebben een verhoogde kans op veelvouden.

Wat te verwachten

Vierlinggeboorten zijn zeldzame gebeurtenissen die aanzienlijke stress kunnen veroorzaken. Weten wat u kunt verwachten als u een vierling draagt, kan een deel van de angst verlichten. Factoren waarmee u rekening moet houden, zijn onder meer gezondheid, ontwikkeling, bevalling en het thuisbrengen van de baby's.

Gezondheid en ontwikkeling

Vrouwen die een vierling dragen, kunnen verwachten dat ze hun arts vaker zullen bezoeken. Het is ook waarschijnlijk dat een specialist, een perinatoloog genaamd, zal helpen bij het beheren van de zwangerschap tot aan de bevalling. Bij het dragen van meer dan één baby is er altijd een verhoogde kans op zwangerschapscomplicaties; daarom wordt de prenatale gezondheid zeer nauwlettend gevolgd. Een andere potentiële, maar vaak voorkomende complicatie is dat de baby's waarschijnlijk te vroeg geboren zullen worden, dat wil zeggen vóór de zwangerschapsduur van 37 weken.

Voedsel- en waterinname

Zwangerschapsdiëten omvatten doorgaans voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur. Waterinname is in deze periode van cruciaal belang, omdat vloeistoffen ervoor zorgen dat de baby's veilig en gevoed blijven in de baarmoeder. Ochtendmisselijkheid en voedselaversie kunnen het eten soms moeilijk maken, en met vier baby's in de buurt kan de maag zich snel vol voelen.

Gewichtstoename

Gewichtstoename is een groot probleem bij meerlinggeboorten. Vrouwen die quads verwachten, moeten behoorlijk wat gewicht winnen om een goede ontwikkeling van de baby's te garanderen. De winst kan oplopen tot meer dan 45 pond, maar op dit moment is het belangrijk om te luisteren en het advies van de verloskundige en de perinatoloog op te volgen, aangezien elk geval anders is.

Zwangerschapsdiabetes

Vrouwen die zwanger zijn van meerlingen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Het is belangrijk om tests te laten uitvoeren om te bepalen of deze aandoening zich ontwikkelt.

Pre-eclampsie

Pre-eclampsie is een zwangerschapscomplicatie. Dit wordt gedefinieerd als hoge bloeddruk en tekenen van mogelijke schade aan bepaalde maternale organen zoals de lever en de nieren. Dit komt vaker voor bij vrouwen die veelvouden bij zich hebben. Als pre-eclampsie niet wordt behandeld, kan dit levensbedreigend zijn voor moeder en baby.

Laag geboortegewicht

Een laag geboortegewicht houdt rechtstreeks verband met vroeggeboorte. Vierlingen worden meestal rond de 30 weken zwangerschap geboren. Baby's geboren vóór de zwangerschapsduur van 32 weken wegen ongeveer drie pond en lopen over het algemeen een groter risico op complicaties.

Arbeid en levering

Het is niet waarschijnlijk dat de quads de volledige termijn zullen halen voordat levering nodig is. Vrouwen die een quad verwachten, kunnen in bijna alle gevallen vier premature baby's verwachten. Het is ook waarschijnlijk dat de zwangere vrouw tegen het einde van de zwangerschap bedrust nodig heeft. Terwijl sommigen een vaginale geboorte hebben, hebben de meeste een keizersnede. Veel vrouwen maken geboorteplannen in samenwerking met hun verloskundigen. Dit kan een geplande datum voor een keizersnede omvatten.

Baby's thuisbrengen

Vrouwen die zwanger zijn van een vierling kijken er misschien naar uit om hun baby mee naar huis te nemen en er kan enige bezorgdheid zijn, vermengd met alle opwinding. Voorbereiden op de aankomst met de steun van vrienden en familie kan de overgang wat soepeler maken.

Aanbevolen: