Prijsgids voor antieke klokken en waardevolle tips

Inhoudsopgave:

Prijsgids voor antieke klokken en waardevolle tips
Prijsgids voor antieke klokken en waardevolle tips
Anonim
vintage wekker bij antiekwinkel in Santa Fe New Mexico
vintage wekker bij antiekwinkel in Santa Fe New Mexico

Een prijsgids voor antieke klokken moet gedetailleerde, specifieke informatie bevatten om u te helpen uw klok te identificeren en de waarde ervan te bepalen. Hoewel dit misschien niet ingewikkeld klinkt, kan dat zeker zo zijn, maar met de juiste middelen kun je prijzen afdingen bij de beste klokdealers die er zijn.

Online prijsgidsen voor antieke klokken

Er is een online database met beschrijvingen en prijzen van antieke klokken. Antique Clocks Identification and Price Guide is ontwikkeld door twee partners, Jeff Savage en Ryan Polite; Savage is een professionele antiektaxateur met 33 jaar ervaring in de branche en Polite is een ervaren IT-professional die gespecialiseerd is in databasewebsites.

Hun informatiebron leert u hoe u uw antieke klok kunt identificeren en dateren uit een database met meer dan 21.000 beschrijvingen, foto's en prijzen van antieke klokken. U kunt ook zoeken in hun database van meer dan 10.000 klokkenmakers en horlogemakers en tips krijgen over het kopen en verkopen van antieke klokken. Helaas moet je wel abonnementskosten betalen om alles wat de site te bieden heeft te gebruiken; Er zijn echter ook veel gratis bronnen op de site.

Hoe u de waarde van een antieke klok kunt bepalen

antieke lantaarnklok circa 1900
antieke lantaarnklok circa 1900

Een van de eerste dingen die je zult opvallen als je de waarden van antieke klokken gaat onderzoeken, is dat voor hetzelfde exacte klokmodel verschillende waardebedragen worden vermeld, en dit ongebruikelijke gebeurt omdat de verschillende waarden worden bepaald gebaseerd op meerdere verschillende doeleinden.

Verschillende soorten evaluaties

Een verzekeringstaxatie voor een antieke klok kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op de vervangingskosten van de klok als deze door brand is vernield of is gestolen. Deze waarde wordt berekend op basis van de gemiddelde verkoopprijs van de klok als deze in goede staat en met gegarandeerde authenticiteit wordt gekocht bij een antieke klokkenhandelaar.

Als je dezelfde antieke klok een prijs probeert te geven om deze te verkopen "zoals hij is" via een advertentie of via een online verkoper zoals eBay, is de klok misschien maar de helft waard van wat een verzekeringsmaatschappij zou doen overweeg de waarde ervan. eBay is een van de meest competitieve digitale marktplaatsen en omdat er zoveel verkopers zijn die elkaar proberen te onderbieden, wordt de prijs voor alles wat op de site wordt verkocht omlaag gebracht. Als u de veilingen echter nauwlettend in de gaten houdt, krijgt u een goed idee van hoeveel kopers bereid zijn te bieden voor een antieke klok als die van u.

Als u dezelfde klok aan een liefdadigheidsveiling zou doneren, kan de IRS bovendien nog een ander bedrag voor de waarde van de klok bepalen als belastingaftrek.

Identificatie is essentieel

Weten wat voor soort klok je precies hebt, is ook een belangrijk element in het feit dat taxateurs de waarde ervan kunnen bepalen. Het is zelfs heel belangrijk om te weten of uw klok überhaupt als authentiek antiek wordt beschouwd voordat u de tijd en het geld verspilt om hem te laten taxeren. Om een idee te krijgen of uw verouderde klok echt is, kunt u hem eerst grondig onderzoeken. Zoek naar bewijs dat de klok met de hand is gemaakt, zoals met de hand gesneden stukken of decoratief houtsnijwerk. Probeer ook de handtekening of het label van de maker te vinden, aangezien deze ongelooflijk nuttig kunnen zijn bij het uitzoeken van een datumbereik voor wanneer het is gemaakt. Als er geen label is, moet u proberen uw klok te identificeren op basis van het type klok en het uiterlijk ervan.

Om dit te doen, moet u vertrouwd raken met de verschillende soorten antieke klokken, zoals:

  • Antieke lantaarnklokken
  • Antieke reisklokken
  • Antieke pendules
  • Antieke atmosklokken
  • Antieke beugelklokken
  • Antieke koekoeksklokken
  • Antieke staande klokken
  • Antieke wandklokken
  • Antieke jubileumklokken
  • Antieke Art Deco klokken
  • Antieke keukenklokken
  • Antieke reclameklokken
  • Antieke wekkers
  • Antieke skeletklokken
  • Antieke 24-uursklokken
  • Antieke slingerklokken
  • Antieke deckklokken

Als je weet welk type antieke klok je hebt, wordt het veel gemakkelijker om de waarde ervan te bepalen.

Waarden van populaire antieke klokken op veiling

Hoewel er door de geschiedenis heen een eindeloze lijst met antieke klokken lijkt te zijn, zijn er meestal een paar stijlen en merken waar mensen keer op keer op terugkomen. Deze populaire verzamelobjecten variëren in grootte, leeftijd en prijs, maar er lijkt altijd wel iemand aan de andere kant van de veiling te zijn die bereid is er veel geld voor uit te geven.

E. Howard & Company-klokken

Een van de beroemdste historische Amerikaanse horologiebedrijven, E. Howard & Company, creëerde in de 19e eeuw een verscheidenheid aan staande en wandklokken. Ondanks hun bekendheid kun je voor een paar honderd dollar een van de kleinere klokken van het bedrijf krijgen. Toch kunnen zeldzame en ongebruikelijke klokken voor duizenden dollars aan de juiste koper worden verkocht.

Dit zijn bijvoorbeeld enkele klokken van het bedrijf die onlangs op een veiling zijn verkocht:

  • Antieke 8-daagse banjoklok - Verkocht voor $385
  • Antieke Boston 11 klok - Verkocht voor $ 2.995
  • Zeldzame E. Howard-torenklok - Verkocht voor $ 5.000

Seth Thomas Klokken

Een andere beroemde klokkenmaker uit de 19e eeuw was Seth Thomas, die allerlei prachtige gestroomlijnde klokken maakte. Van mantelklokken tot lange klokken, hij beperkte zijn stijl niet tot één soort. Dit strakke en precieze ontwerp zorgt er echter voor dat zijn klokken tegenwoordig ongelooflijk populair zijn, vooral dankzij hun bescheidener prijzen. Over het algemeen worden antieke Seth Thomas-klokken op een veiling voor ongeveer $ 50- $ 300 verkocht, met enkele unieke exemplaren die in de duizenden worden verkocht.

Dit zijn een paar van zijn klokken die onlangs op een veiling zijn verkocht:

  • Antieke diamanten mantelklok - Verkocht voor $ 64,63
  • Gerestaureerde Edwardiaanse diamanten pendule - Verkocht voor $ 390

Ansonia Klokken

De Ansonia Clock Company staat vooral bekend om zijn zeer decoratieve Victoriaanse klokken. Van ongelooflijk gedetailleerd houtsnijwerk tot felgekleurde afwerkingen: je herkent absoluut een Ansonia als je er een ziet. Hun onderscheidende uiterlijk heeft echter niet al te veel invloed op hun wenselijkheid op veilingen, en deze klokken worden op de open markt gewoonlijk voor ongeveer $ 100- $ 200 verkocht, maar bijzonder voortreffelijke exemplaren kunnen voor dichter bij de duizend dollar per stuk worden verkocht.

Dit zijn bijvoorbeeld een paar verschillende antieke Ansonia-klokken die onlangs op de veiling zijn gekomen:

  • Antieke Ansonia salonmantelklok met opwindsleutels - Verkocht voor ongeveer $ 224,99
  • 1882 Ansonia Whig-klok - Verkocht voor $ 235
  • 1882 Ansonia-klok met porseleinen kast en felroze kleur - aangeboden voor $ 850

Drocourt Koetsklokken

Koetsklokken en hun compacte ontwerp werden geïntroduceerd in de 19e eeuw en werden bijzonder populair in de tweede helft van de eeuw. Hoewel er veel opmerkelijke makers waren, was misschien wel de bekendste van deze laatste ambachtslieden het Drocourt-duo Pierre en Alfred. Hun klokken hebben een opvallend vierkant silhouet en zijn bijna altijd gemaakt met een vergulde afwerking. Deze gouden kleur kan door beginnende verzamelaars soms worden waargenomen als afkomstig uit het midden van de eeuw, maar hun prijzen op veilingen zijn aanzienlijk hoger. Ondanks hun grootte kunnen deze klokken een grote hoeveelheid geld opleveren, meestal ergens tussen de lage en hogere duizenden, net zoals deze voorbeelden die onlangs op de veiling zijn verschenen laten zien:

  • 19e-eeuwse kleine Drocourt-vervoerklok - Verkocht voor ongeveer $ 2, 040,45
  • Grote Drocourt-eeuwse reisklok uit het midden van de 19e eeuw - aangeboden voor $ 9.500

Uw antieke klok laten taxeren

Antieke 17e eeuwse houten beugelklok uit Italië
Antieke 17e eeuwse houten beugelklok uit Italië

Misschien wilt u een officieel gedocumenteerde taxatie voor uw antieke klok krijgen, vooral als u uw klok verzekerd wilt hebben, aangezien een taxatie vaak een vereiste is. Als u overweegt uw klok te verkopen, ga dan niet naar een antieke klokkenhandelaar of een pandjeshuis voor een taxatie. Een dealer wil uw klok voor zo weinig mogelijk kopen, zodat hij deze vervolgens met een flinke winst kan verkopen. In plaats daarvan moet u een taxatie vragen aan een onpartijdige professional die geen financieel belang heeft bij het item dat u heeft meegebracht.

Om er zeker van te zijn dat u een gekwalificeerde, gecertificeerde taxateur krijgt, moet u er een zoeken die lid is van een professionele taxatievereniging. Probeer een taxateur te vinden bij een van deze drie organisaties:

  • Internationale Vereniging van Taxateurs (ISA)
  • Appraisers Association of America (AAA)
  • American Society of Taxateurs (ASA)

Vader Tijd zag er nog nooit zo mooi uit

Het verzamelen, kopen en verkopen van antieke klokken is een passie die door veel mensen over de hele wereld wordt gedeeld. Of het nu komt omdat ze verliefd zijn op de bing-bong-bing-bongs van de oude grootvader- en grootmoederklokken of omdat ze zelf klokkenmaker zijn, deze gemeenschap deelt graag in de schoonheid en het vakmanschap van historische uurwerken. Zorg er dus voor dat u ruimte vrijmaakt op uw muur of mantel voor het geval u de perfecte antieke klok in uw bezit krijgt en u nog niet klaar bent om hem te verkopen.

Aanbevolen: