Ontdek de charme van Victoriaanse klokken

Inhoudsopgave:

Ontdek de charme van Victoriaanse klokken
Ontdek de charme van Victoriaanse klokken
Anonim

Als je de minuten ziet tikken op een oude Victoriaanse klok, wordt de tijd iets draaglijker.

Twee oude wandklokken in een bruine houten kist buiten op straat
Twee oude wandklokken in een bruine houten kist buiten op straat

Als je de resonerende geluiden van een klok hoort wanneer deze op het hele uur slaat, kun je terug in de tijd gaan. Tegenwoordig hoeven we alleen maar in onze zakken te grijpen om te zien hoe laat het ergens op aarde is. Maar vroeger was het bijhouden van de tijd een luxe, en het was een voorrecht dat werd herdacht door prachtige decoratie en design. Victoriaanse klokken behoren tot de meest gedenkwaardige van deze antieke uurwerken, en het kan zijn dat uw familie er een van generatie op generatie heeft doorgegeven totdat deze bij u terechtkwam.

Heb ik een Victoriaanse klok?

Detail van de wijzerplaat van de Big Ben
Detail van de wijzerplaat van de Big Ben

De Victoriaanse periode besloeg ongeveer zes decennia in het midden van de 19deeeuw, en was rijp voor culturele en esthetische veranderingen. Mensen werden net zo geïnspireerd door het verleden als door de toekomst, en ambachtslieden creëerden objecten die stijlen uit het verleden vermengden met huidige trends. Hetzelfde kan gezegd worden over klokkenmakers in die periode.

Het is vrij eenvoudig om te weten of je iets hebt dat ouder is. Stukken die ouder zijn dan een paar decennia hebben gewoon een andere glans en constructie. Vaak vind je op echt antieke stukken zaagsporen, platte schroeven en met de hand geschuurde details die spreken van een handgemaakte techniek, omdat massaproductie pas in de tweede helft van de eeuw opkwam.

Enkele andere vragen die je moet beantwoorden als je naar een potentiële Victoriaanse klok kijkt, zijn onder meer:

  • Welke kleur is het? Donkerdere vlekken en houtsoorten waren vooral populair tijdens het Victoriaanse tijdperk. Kijk of je hout rijk en donker is of veel lichter.
  • Is het glad en eenvoudig of vol rondingen en houtsnijwerk? Victorianen hielden van decoratie, en ze waren grote fans van het uitsnijden van allerlei soorten beelden en geometrie in hun klokken. Als het een groot stuk is en het is heel eenvoudig, dan komt het waarschijnlijk niet uit die periode.
  • Heeft het een patentmerk? Sommige kunstenaars ondertekenden en dateerden hun stukken om hun werk te promoten. Je zult het gezicht willen openen en in de mechanismen willen kijken om te zoeken naar geschreven aantekeningen over datering of patenteren die je een hint kunnen geven over wanneer het gemaakt is.
  • Is messing gebruikt in het gezicht, de slinger of het frame? Messing was een populair en economisch metaal dat werd gebruikt tijdens het Victoriaanse tijdperk, en het bracht een vleugje kleur in hun natuurlijke klokken.

Victoriaanse klokstijlen die u mogelijk bezit

Er was geen specifiek kloktype of -stijl die het Victoriaanse tijdperk domineerde. Er zijn echter een paar hoogtepunten die in overvloed zijn gemaakt, waarvan er vele vandaag de dag bewaard zijn gebleven. Van kleine klokken tot enorme staande kasten: dit zijn enkele van de Victoriaanse klokken die je misschien in huis hebt.

Koetsklokken

Nelsons meest gewaardeerde persoonlijke bezittingen tentoongesteld
Nelsons meest gewaardeerde persoonlijke bezittingen tentoongesteld

Abraham-Louis Breguet vond in 1812 de reisklok uit, speciaal voor reizen. Deze waren niet alleen kleiner dan de meeste klokken, maar waren ook revolutionair omdat ze handvatten hadden, omdat ze bedoeld waren om rond te dragen. Zakenlieden voegden deze kleine, rechthoekige klokken toe aan hun bagage terwijl ze reisden, en werkgevers schonken ze vaak aan hun gepensioneerde werknemers.

Deze rechthoekige klokken waren sierlijk en decoratief, omdat ze een teken waren van de status en rijkdom van een arbeider. Je kunt ze vaak vinden met een rand van verguld koper, waarbij de duurdere exemplaren decoratieve schilderijen op de ruimte rond de wijzerplaat hebben.

Lange kastklokken

Grootvaderklok in Den Gamle By, de oude stad
Grootvaderklok in Den Gamle By, de oude stad

De antieke klok waar iedereen aan denkt als je aan het verleden denkt, is ongetwijfeld de staande klok. Staande klokken, waaronder grootvader- en grootmoederklokken, zijn hoge houten vloerklokken met een gezicht aan de bovenkant en een zwaaiende slinger aan de onderkant. Deze zijn niet alleen erg zwaar, maar ze kunnen ook in zeer gedecoreerde stijlen verkrijgbaar zijn.

Wandklokken

Curtis en Dunning
Curtis en Dunning

Wandklokken in Victoriaanse stijl waren erg populair omdat ze het gereedschap waren dat mensen in huis hadden om de tijd bij te houden. Met deze stijl hebben klokkenmakers veel geëxperimenteerd, en een paar opmerkelijke typen waren wandklokken, koekoeksklokken en banjoklokken.

  • Wag-on-wall-klokken hadden een uniek Engels ontwerp dat leek op het slingerachtige interieur van een staande kast, maar zonder de behuizing. Het enige dat de wijzerplaten beschermde, was een bovenkap. In eenvoudiger bewoordingen: zoek naar losse, bungelende stukjes onder een wijzerplaat.
  • Koekoeksklokken bestaan al eeuwen, en ze bleven een populaire keuze voor Victoriaanse huishoudens. Hun opvallende kenmerk is het geanimeerde element dat uit de klok springt wanneer deze op het hele uur slaat.
  • Banjo-klokken zijn uitgevonden in 1802 en hebben een unieke omgekeerde banjo-achtige vorm. Het bovenvlak is rond en loopt uit in een hals- en vierkant stuk dat meestal is beschilderd met een soort decoratieve scène.

Is mijn Victoriaanse klok iets waard?

Antieke klokken zijn geen goedkope verzamelobjecten, en als ze in goede staat verkeren, kunnen ze voor honderden tot duizenden dollars worden verkocht. Staande klokken worden vanwege hun formaat en mechanismen meestal voor het meeste geld verkocht. Terwijl je naar beneden werkt in decoratie en formaat, da alt de prijs.

Gerestaureerde klokken zijn het meeste waard omdat ze zijn schoongemaakt en de mechanismen zijn vervangen of gerepareerd. Vanwege de tijd die het kost om een antieke klok te repareren, betaal je uiteindelijk een flink bedrag om de jouwe te laten restaureren. Maar als je geïnteresseerd bent in verkopen, kan het een goede investering zijn.

Dit zijn bijvoorbeeld waar sommige verschillende Victoriaanse klokken voor verkopen op de huidige markt:

  • Deze prachtige banjoklok uit 1890 werd onlangs verkocht voor $257; het is niet alleen uitstekend bewaard gebleven, maar het is ook bedekt met verguldsel, waardoor het duurder wordt.
  • Eén gepatenteerde reisklok uit 1877 die betere dagen heeft gekend, maar online verkocht voor $ 40. Fascinerend genoeg werd er een muziekdoosonderdeel bij geleverd dat nog steeds lijkt te werken, maar de klok zelf is in verval en de wijzerplaat/behuizing heeft in de loop der jaren veel schade opgelopen. Als een antieke klok niet werkt en niet in goede staat verkeert, zal hij niet bovenaan de prijslijst komen te staan.

Hoe repareer ik een Victoriaanse klok?

Klokmechanismen zijn zeer nauwkeurige systemen die gemakkelijk in de war kunnen worden gebracht. Het feit dat uw antieke klok niet werkt, betekent niet dat u noodzakelijkerwijs nog in de mechanismen moet snuffelen. Sommige oude klokken hebben alleen een sleutel of slinger nodig om opgewonden te worden voordat ze gaan lopen.

Kijk op de wijzerplaten voor 'opwindpunten' waar je de sleutel of slinger kunt insteken. Meestal vind je er één, twee of drie. Als u ze vindt, moet u de sleutel zonder veel kracht in het slot kunnen steken en met de klok mee kunnen draaien. Het aantal omwentelingen varieert - sommige gebruiken 16, andere 13 - maar zodra je de klok hebt opgewonden, kun je de armen bewegen om de tijd in te stellen, en dan zou de klok vanzelf op gang moeten komen.

Alles wat verder gaat dan deze reparatie, moet u naar een horoloog of specialist in antieke klokken gaan om te inspecteren op grotere schade.

De meest luxueuze manier om de tijd te zien

Victoriaanse klokken zijn tijdcapsules van de ontwerpen en stijlen waar mensen meer dan honderd jaar geleden van hielden. Ze waren goed gebouwd, vakkundig vervaardigd en zijn een flink bedrag waard. En net als met zoveel andere verzamelobjecten, is het aan jou wat je ermee doet. Houd je Victoriaanse klok in zijn grungy staat voor de esthetiek of laat hem in zijn oude glorie herstellen; hoe dan ook, heb er gewoon plezier mee en geniet van de tactiele manier waarop het je helpt de tijd bij te houden.

Aanbevolen: