Prijsgids en waarden van Royal Doulton

Inhoudsopgave:

Prijsgids en waarden van Royal Doulton
Prijsgids en waarden van Royal Doulton
Anonim
Royal Doulton beeldje van The Prototype Figurine ter herdenking van de geboorte van prinses Charlotte
Royal Doulton beeldje van The Prototype Figurine ter herdenking van de geboorte van prinses Charlotte

Of je nu een serieuze Royal Doulton-verzamelaar bent en planken vol decoratieve stukken hebt, of gewoon een paar schattige Toby Jugs wilt om een hoek van je bureau mee te versieren, met een up-to-date Royal Doulton-prijsgids kan helpen voorkomen dat u wordt opgelicht door u te bewapenen met de huidige marktwaarden van het stuk van het bedrijf.

Royal Doulton: een bedrijfsoverzicht

Vanaf het vroege begin in 1815 groeide de in Londen gevestigde Doulton Company uit tot een van de bekendste aardewerkbedrijven ter wereld. Al bijna 200 jaar worden de producten van Doulton beschouwd als een van de beste op het gebied van kwaliteit en vakmanschap.

Sinds de oprichting deed het bedrijf, opgericht door John Doulton, zaken onder de volgende namen:

  • Jones, Watts en Doulton - 1815
  • Doulton & Watts - 1821
  • Doulton & Company - 1854
  • Royal Doulton - 1901
  • Doulton Lambeth - eindigde in 1956

De Royal Doulton-naam

De prachtige keramische stukken die eind 19e eeuw door Doulton & Company werden geproduceerd, werden opgemerkt door de Britse koninklijke familie, waaronder koningin Victoria. De koningin hield zo veel van de stukken dat ze in 1887 Henry Doulton tot ridder sloeg vanwege zijn bijdragen aan de Engelse keramische kunst. Veertien jaar later vaardigde koning Edward de VII een koninklijk bevel uit aan de fabriek in Doulton, waarbij hij samenwerkte met het bedrijf voor toekomstige opdrachten en hen het recht gaf Royal Doulton te heten.

Royal Doulton Vandaag

Vandaag maakt Royal Doulton deel uit van de Waterford Wedgwood Group en opereert als onderdeel van Doulton Home. Er zijn drie merken waaruit Doulton Home bestaat:

  • Royal Doulton
  • Minton
  • Royal Albert

Het belang van Royal Doulton-identificatie- en prijsgidsen

Royal Doulton beeldje van prinses Diana
Royal Doulton beeldje van prinses Diana

Al bijna twee eeuwen produceert Doulton een breed scala aan verschillende producten, wat vaak voor verwarring onder verzamelaars zorgt. Het bedrijf heeft door de jaren heen talloze stempels, markeringen en logo's gebruikt. Bij veel van de antieke beeldjes die geld waard zijn, zijn de initialen van de kunstenaar op de bodem gestempeld, en andere beeldjes zijn door de kunstenaar gesigneerd. Er zijn echter ook een groot aantal die helemaal geen artiestenidentificatie hebben en alleen een stempel op de achterkant hebben. Hierdoor is de antieke en verzamelwereld van Royal Doulton-producten vaak complex en verwarrend. Veel doorgewinterde verzamelaars beschouwen hun identificatie- en prijsgids als een referentie van onschatbare waarde en verwijzen er vaak naar.

Prijsgidsen voor antiek en verzamelobjecten van Royal Doulton

Net zoals er veel verschillende soorten Royal Doulton-producten zijn, zijn er ook verschillende soorten prijsgidsen. Er zijn bijvoorbeeld individuele prijsgidsen voor specifieke soorten antiek of verzamelobjecten zoals Character en Toby Jugs of Figurines. Uitgebreide identificatie- en prijsgidsen omvatten alle soorten Royal Doulton-artikelen, zoals:

  • Beeldjes
  • Series Ware
  • Steengoed
  • Decoratieve borden
  • Vazen
  • Servies
  • Karakterkannen
  • Toby Jugs

Specifieke prijsgidsen voor Royal Doulton Collectibles

Gepubliceerd door de Carlton Press, hier volgt een reeks prijsgidsen voor antiek en verzamelobjecten van Royal Doulton:

  • Royal Doulton-beeldjes van Jean Dale
  • Royal Doulton Series Ware van Louise Irvine
  • Royal Doulton Jugs, 10e editie door Jean Dale
  • Royal Doulton Animals door Jean Dale
  • Beswick verzamelobjecten van Diana en John Callow
  • Beswick Animals van Callows and Sweets
  • Royal Doulton Bunnykins door Louise Irvine en Jean Dale
  • Verhalenboekbeeldjes: Royal Doulton, Royal Albert en Beswick door Jean Dale
  • Bakertowne's prijsgids voor populaire Royal Doulton-beeldjes van Lou Kahn, Tammy Kahn Fennell en Matthew Fennel

Daarnaast is er een enorme compilatieprijsgids met meer dan 5.000 afzonderlijke vermeldingen van het bedrijf:

The Antique Trader Royal Doulton Price Guide door Kyle Husfloen

Als je de uitgebreide hoeveelheid onderzoek in deze gedrukte prijsgidsen niet nodig hebt, dan is het bladeren door een paar online prijsgidsen wellicht een betere optie voor jou. Er zijn zelfs verschillende uitstekende gratis online prijsgidsen met uitgebreide lijsten voor antiek en verzamelobjecten van Royal Doulton, evenals informatie over hoe u er het maximale uit kunt halen als u er nog nooit een hebt gebruikt.

De meest waardevolle Royal Doulton-stukken van vandaag

Dit historische porselein- en porseleinbedrijf is geliefd bij mensen over de hele wereld vanwege zijn delicate en grillige stukken. Individuele stukken uit hun antieke en vintage catalogus kunnen worden verkocht (afhankelijk van verschillende factoren, waaronder hun serie, staat, artiest, enzovoort) voor meer dan $ 2.000, hoewel de kans veel groter is dat je ze op een veiling tegenkomt voor rond de $ 25- $ 50, geven of nemen. Gezien het feit dat deze beeldjes en serviesgoed al sinds het begin van de 20e eeuw populair zijn en er een voortdurend veranderende markt is in termen van wat populair is en wat niet, zijn dit enkele van de meest waardevolle series van vandaag:

Bunnykins-serie

Vintage Royal Doulton Bunnykins-beeldje uit de jaren 70
Vintage Royal Doulton Bunnykins-beeldje uit de jaren 70

Als het om verzamelbare Royal Doulton-beeldjes gaat, is de Bunnykins-serie tegenwoordig veruit het populairst. Deze schattige konijntjeskarakters in verschillende themascènes en stilistische variaties worden sinds 1939 vervaardigd door Royal Doulton (destijds Doulton & Co.). Deze vroege stukken zijn bijzonder zeldzaam aangezien het bedrijf de serie in de jaren zestig opnieuw introduceerde. De meeste Bunnykins die momenteel te koop zijn, zijn die uit het midden van de eeuw en later. In goede staat, de meest wenselijke van deze Bunnykins zijn consequent verkocht voor de lage $ 1.000, terwijl minder wenselijke (en nieuwere) konijntjes tussen de $ 25 en $ 45 worden aangeboden.

Hier zijn een paar van de waardevollere Bunnykins die onlangs op een veiling zijn verkocht:

  • Royal Doulton Bunnykins Jazz Band Drummer - Verkocht voor $ 2, 102,04
  • Uncle Sam Bunnykins - Verkocht voor $ 1.745,78

Menselijke beeldjes uit de jaren dertig en veertig

Royal Doulton lenteochtend - gemaakt in Engeland
Royal Doulton lenteochtend - gemaakt in Engeland

Samen met de Bunnykins-serie van het bedrijf hebben de verschillende menselijke beeldjes die in de beginjaren van het bedrijf zijn geproduceerd hogere ticketprijzen op veilingen dan die uit het midden van de eeuw en later. Je kunt gemakkelijk individuele beeldjes uit de jaren dertig en veertig in uitstekende staat vinden, die ergens rond de $ 1.000,- opbrengen. Deze beeldjes hebben realistische proporties en kleuren, en zijn stilistisch vergelijkbaar gemaakt met de porseleinen beeldjes uit de 19e eeuw.

Hier zijn een paar van deze menselijke beeldjes die onlangs op de veiling zijn geplaatst:

  • Het nieuwe Bonnet-beeldje, circa 1935-1949 - aangeboden voor $ 1.005,51
  • Milady Pink-beeldje circa 1941-1949 - aangeboden voor $ 936,16

Speciale beeldjes

Natuurlijk, zoals het geval is met zoveel concurrenten van het bedrijf, werkte Royal Doulton regelmatig samen met artiesten, filmmakers en andere organisaties om speciale series uit te brengen. Omdat elk van deze series een beperkte oplage had, is er onder Doulton-verzamelaars een bescheiden markt voor. Een van deze verzamelseries is bijvoorbeeld het Gone With the Wind-partnerschap. Ondanks dat ze in de 21e eeuw zijn gemaakt, zijn stukken uit deze serie nog steeds ongeveer $ 500 waard, zoals dit Scarlett O'Hara-beeldje dat voor $ 658,78 wordt aangeboden.

Een ander voorbeeld hiervan is de serie Six Wives of Henry VIII. Deze stukken, in uitstekende staat, kunnen voor ongeveer $ 500- $ 1.000 worden verkocht; Het beeldje van Catherine Parr met het originele certificaat wordt momenteel bijvoorbeeld aangeboden voor $ 693,45. Op dezelfde manier wordt dit Cleopatra-beeldje uit de Les Femmes Fatales-serie uit 1979 aangeboden voor $ 1.005,51.

Hoe stapelen uw Royal Doulton-beeldjes zich op?

Hoewel Royal Doulton-beeldjes bekend staan om hun delicate en artistieke ontwerpen, zit je niet aan de rand als je vooral nieuwsgierig bent naar wat de oude curiosakast van je grootmoeder waard is. Verzamelobjecten laten taxeren door een professional is de beste manier om de marktwaarde van een item te beoordelen, maar er zijn een paar dingen die je thuis kunt controleren om een idee te krijgen van hoe waardevol je decoratieve stukken van Royal Doulton kunnen zijn:

  • Controleer op scheuren, vlekken en gebroken stukken- De staat is bepalend voor de waarde, en stukken met de minste schade hebben de grootste kans om te worden verkocht voor de hoogste dollar.
  • Referentie over recente verkopen - Door de recente verkopen van uw specifieke stuk op eBay en algemene aanbiedingen op andere detailhandels- en veilingwebsites te bekijken, kunt u een goed beeld krijgen van wat mensen je beta alt eigenlijk voor degene waarvan je overweegt afscheid te nemen.
  • Kijk naar de HN-nummers op de onderkant van het beeldje - Oudere Royal Doulton-beeldjes zijn moeilijker te vinden en dus waardevoller; hoe lager de numerieke waarde naast de HN aan de onderkant van een van deze beeldjes, hoe ouder het stuk. De HN 17 werd bijvoorbeeld voor het eerst uitgebracht in de jaren 1910 en tot en met de jaren dertig, terwijl de HN 2331 in première ging in de jaren zeventig.

Je kunt geen prijs plakken op je favorieten

Het bepalen van de waarde is niet iets waar u zich mee wilt bemoeien, en ervoor zorgen dat u een up-to-date Royal Doulton-prijsgids heeft, kan voor zowel kopers als verkopers een essentiële manier zijn om de best opgeleide aankopen te doen hun behoeften.

Aanbevolen: