Bhut Jolokia-zaden

Inhoudsopgave:

Bhut Jolokia-zaden
Bhut Jolokia-zaden
Anonim
Rode Chili
Rode Chili

Als je Bhut Jolokia-zaden kweekt, krijg je volgens het Guinness Book of World Records de heetste chilipepers ter wereld. Dit is zo’n krachtige chili dat één zaadje wel 30 minuten lang intense pijn kan veroorzaken! De zaden zijn echter niet gemakkelijk te vinden en het ontkiemen mislukt vaak.

Geschiedenis van Bhut Jolokia

Bhut Jolokia is een Chili afkomstig uit het noordoosten van India. Hoewel het waarschijnlijk al lange tijd in verschillende regio's van India wordt gebruikt, werd het ontdekt door professor Paul Bosland van het Chile Pepper Institute van de New Mexico State University tijdens zijn bezoek aan India.

Zaden van de Bhut Jolokia, een naam die spook Chili betekent, werden in 2001 voor testen naar de universiteit gestuurd. Een schaal voor het meten van warmte genaamd Scoville Heat Units laat zien dat Bhut Jolokia 1.001.304 SHU's heeft. Vergelijk dit met de voormalige heetste Chili, Red Savina, die minder dan de helft daarvan meet (248.556 SHU's), en de gemiddelde jalapeñopeper die 10.000 SHU's meet. Je begrijpt waarom dit zo'n geweldige vondst was.

Bhut Jolokia-zaden kweken

Bhut Jolokia-zaden zijn moeilijk te kweken. Zo moeilijk zelfs dat het drie jaar duurde voordat de universiteit voldoende zaden had geproduceerd voor veldproeven met deze hete Chili. Ze moesten hun toevlucht nemen tot teelt in insectenvrije kooien. Toen de planten fruit produceerden, was het erg schaars.

Het duurt doorgaans 90 tot 120 dagen voordat paprika's worden geoogst. Na 90 dagen krijg je een groene, maar nog steeds erg hete peper. 120 dagen leveren je een rode, rijpe peper op. Vanwege de schaarste kun je proberen zaden van je rode paprika's te bewaren en ze volgend jaar te laten groeien.

Planten

Je eigen Bhut Jolokia-zaden kunnen binnen worden gestart in turfpotten gevuld met compost en vervolgens naar buiten worden verplaatst als het warm weer is. Chilipepers houden van een rijk, goed gedraineerd groeimedium. Als u niet zelf voor compost kunt zorgen, kunt u bij uw plaatselijke tuincentrum een goed mengsel van turf en compost vinden. Zaden die zijn behandeld met een fungicide hebben een betere kans om te ontkiemen. Sommige zadenverkopers bieden ook een speciale ontkiemingsoplossing aan die ook uw kansen op succes vergroot.

Warmte en licht

Eenmaal geplant moeten je zaden warm gehouden worden. Dit kunt u bereiken met speciale verwarmingsbakken of door geplante zaden op een warme plek in uw huis te plaatsen. Eenmaal ontkiemd is licht essentieel voor de gezondheid van uw planten. Als u niet voor een zonnig raam of kas kunt zorgen, overweeg dan om een kweeklamp aan te schaffen. Zodra het weer buiten warm is en alle gevaar voor vorst al lang voorbij is, kunt u uw zaailing overplanten in buitenbakken of rechtstreeks in de grond.

Bestuiving

Bij de meeste hete pepers kan een goede bestuiving soms een uitdaging vormen. Als je merkt dat je planten bloemen produceren, maar geen chilipepers, moet je ze misschien een handje helpen. Gebruik een klein penseel of wattenstaafje en dep voorzichtig wat stuifmeel van een bloem en breng dit over naar een andere bloem. Dit kan vooral belangrijk zijn als u uw pepers in een kas kweekt of als u insectenvrije kooien gebruikt, zoals gebruikt door het Chile Pepper Institute.

Zaden kopen

Zaden van de Bhut Jolokia kunnen moeilijk verkrijgbaar zijn. Er zijn echter twee bronnen die u kunt proberen.