Cosmos Bloementuingids

Inhoudsopgave:

Cosmos Bloementuingids
Cosmos Bloementuingids
Anonim
roze kosmos
roze kosmos

Cosmos is een gemakkelijk te kweken eenjarige zomerplant, bekend om hun felle kleuren en lange bloeiperiode. Ze hebben heel weinig verzorging nodig en zijn een gemakkelijke bloem om in de tuin te verwilderen.

Hemelse kosmos

Cosmos, ook bekend als Mexicaanse aster, heeft een overvloedig aantal asterachtige bloesems van vijf centimeter die verkrijgbaar zijn in een reeks kleuren. Er zijn twee soorten die gewoonlijk worden gekweekt en die qua uiterlijk op elkaar lijken, behalve hun blad. Beide soorten kosmos zijn rechtopstaande planten die tot 1,80 meter hoog kunnen worden, hoewel er veel dwergvormen beschikbaar zijn.

  • Cosmos bipinnatus is de meest voorkomende van de twee en heeft dunne, luchtige, draadachtige bladeren. Het is verkrijgbaar in het wit, roze, paars en rood, inclusief cultivars met veel pastelvariaties op die kleuren.
  • Cosmos sulphureus heeft bladeren die breder en substantieel zijn, hoewel ook zij fijn gesneden en verdeeld zijn, waardoor ze enige gelijkenis vertonen met goudsbloemen, waaraan ze verwant zijn. Het wordt alleen aangetroffen in tinten warme kleuren, zoals geel, oranje en rood.
draadbladige kosmos
draadbladige kosmos
gele kosmos
gele kosmos

Tuingebruik

Cosmos is nuttig achterin eenjarige bedden of als seizoensvuller in vaste plantenborders. Door zijn zelfzaaiende gewoonte is het ook een goede kandidaat voor informele weidebeplanting.

Groeiende kosmos

gemengde kosmos
gemengde kosmos

Cosmos heeft volle zon nodig en gedijt goed bij warm weer. Hij is niet kieskeurig wat betreft grond en is eigenlijk een van die planten die gezonder is en meer bloeit als hij in magere grond wordt geplant (zolang deze maar goed gedraineerd is). Cosmos heeft ook een zeer lage waterbehoefte en als het eenmaal is gevestigd, kan het enkele weken zonder regen of irrigatie gaan voordat het begint te lijden.

Planten

Cosmos is eenvoudig uit zaad te kweken, maar in het voorjaar zijn ze ook overal verkrijgbaar als perkplant. Begin het zaad binnen zes tot acht weken vóór de gemiddelde datum van de laatste nachtvorst of wacht tot het koele weer van het vroege voorjaar voorbij is en plant ze direct in de tuin waar ze gaan groeien.

Het zaadje is klein en heeft slechts een dun laagje aarde nodig om te ontkiemen.

Verzorging en onderhoud

Cosmos begint in de vroege zomer te bloeien en kan ongeveer elke zes weken met 30 procent worden ingekort om de planten bloeiend te houden. Het terugdringen van de kosmos houdt de planten ook compact en bossig. Anders kunnen ze lang en slungelig worden en de neiging hebben om te vallen, vooral de variëteiten op ware grootte. Gebruik indien nodig palen om de kosmos overeind te houden.

Cosmos is een uiterst robuuste plant die vrijwel nooit wordt aangetast door plagen of ziekten.

variëteiten

kosmos sulphureus
kosmos sulphureus

Zowel kosmoszaden als transplantaties zijn gemakkelijk te vinden in tuincentra. Als eenjarige planten kunnen ze in alle zones worden gekweekt. Hier is een greep uit veel voorkomende variëteiten.

Kosmos Sulphureus

  • 'Ladybird'-serie heeft semi-dubbele bloemen in rood, geel en oranje op dwergplanten van 15 inch.
  • 'Polidor' heeft geeloranje bloemen en wordt ongeveer 90 cm hoog.

Kosmos Bipinnatus

kosmos bloem
kosmos bloem
  • 'Candy Stripe' heeft witte bloemen met rode strepen langs de bloemblaadjes.
  • 'Daydream' heeft roze bloemblaadjes met gele middelpunten.
  • De 'Cosmic'-serie omvat dwergvariëteiten van 30 cm hoog met gele en oranje bloemen.

Absoluut goddelijk

Sommige planten worden gezocht vanwege hun schoonheid, andere vanwege hoe gemakkelijk ze te kweken zijn. Cosmos staat bekend om beide en omdat hij zo gemakkelijk opnieuw zaait, komt hij, als je hem eenmaal hebt geplant, jaar na jaar terug.

Aanbevolen: