Oktobergeboortebloemen: ontdek kleurrijke goudsbloem & Cosmos

Inhoudsopgave:

Oktobergeboortebloemen: ontdek kleurrijke goudsbloem & Cosmos
Oktobergeboortebloemen: ontdek kleurrijke goudsbloem & Cosmos
Anonim
Kleurrijke Kosmosbloemen
Kleurrijke Kosmosbloemen

Je kunt goudsbloem of kosmos kiezen als je favoriete geboortebloem in oktober. Elke bloem kan opvallende kleuren en textuur bieden voor uw tuin of als verjaardagsboeket. De goudsbloem heeft een rijke historische aanwezigheid als symbool dat spiritueel en medicinaal is. De kosmos staat bekend als een bloem van rust, vrede en liefde.

Goudsbloem als geboortebloem van oktober

De geboortebloem van de goudsbloem in oktober heeft verschillende betekenissen. Goudsbloemen hebben een dubbele spirituele betekenis: de ene houdt verband met huwelijksvieringen en de andere met de viering van de doden. Deze heldere bloem is ook een oud symbool voor de zon, vernieuwing en wedergeboorte.

Sommige van deze doeleinden omvatten:

  • Mexico - Día de los Muertos (Dag van de Doden) vieringen
  • Christendom - genoemd naar de Maagd Maria (Maria's goud)
  • Het oude Griekenland - symbolen van genezing
  • Boeddhisme - aanbod van goudsbloemslingers en decoraties in tempels
  • Het oude Egypte - gebruikt voor medicinale doeleinden
  • Hindoeïsme - prominente bloem voor bruiloften
Close-up van oranje Goudsbloembloemen en bladeren
Close-up van oranje Goudsbloembloemen en bladeren

Misschien wil je goudsbloemen geven aan iemand die in oktober jarig is. Voordat u een bestelling plaatst of een boeket of bloempot maakt, wilt u misschien de kleurbetekenissen voor goudsbloembloemen bekijken. Deze omvatten:

  • Goud - veel geluk, optimisme
  • Oranje - vrolijk, bemoedigend
  • Rood - romantische en hartstochtelijke liefde
  • Rood-oranje - krachtige en diepe romantische liefde
  • Geel - geluk

Groeiende goudsbloemen

Je kunt goudsbloemen planten in je bloemen- en moestuinen. Deze eenjarige is een onderhoudsarme bloem en geeft veel bekijks, vooral in de border. Goudsbloemen zijn geweldige terrasbloemen voor containers of bloempotten. Als je deze prachtige bloemen met een dood hoofd houdt, zullen ze blijven bloeien tot de eerste nachtvorst in de herfst.

Planten

Zodra het weer warm wordt, kun je goudsbloemen zaaien. Als u wilt, kunt u uw planten binnenshuis starten en vervolgens verplanten nadat de dreiging van vorst voorbij is. Beide methoden geven je een geweldige bloem voor het seizoen.

Zon-, bodem- en watervereisten

Goudsbloemen houden van de zon, dus zorg ervoor dat je ze plant waar ze zoveel mogelijk zon krijgen. Plant ze in een goed doorlatende grond, zodat ze geen natte voeten krijgen. Je hoeft goudsbloemen niet te verwennen met water geven. Geef ze goed te drinken en laat ze daarna een week of iets langer drogen. Je kunt je goudsbloemen binnenshuis starten. Zodra het gevaar van vorst voorbij is, kunt u het overplanten naar uw tuin of containers.

Goudsbloemen hebben zelden kunstmest nodig

Je hoeft goudsbloemen in de grond niet te bemesten, dit kan de bloemproductie belemmeren. Als u goede aarde in uw containers/bloempotten heeft, hoeft u uw bloemen niet te bemesten.

Weten goudsbloemen plaaginsecten af?

Veel tuinders geloven dat goudsbloemen plaaginsecten afstoten en kiezen alleen goudsbloemvariëteiten met een sterk aroma, dat geen aangenaam parfum is zoals andere bloemen. In feite is de geur van goudsbloem muskusachtig en scherp. Dus stoten goudsbloembloemen schadelijke insecten af? Misschien, hoewel wetenschappers dit op zijn best als anekdotisch bewijs beschouwen. Tuinders gebruiken goudsbloemen echter al heel lang om gewassen te beschermen. Er is bewijs dat goudsbloembloemen nuttige/roofdierinsecten aantrekken. Het is mogelijk dat dit ten onrechte is geïnterpreteerd als de goudsbloembloem die plaaginsecten afstoot. Deze nuttige insecten omvatten de volgende:

  • Zweefvliegen zijn bestuivers en smullen van bladluislarven.
  • Lieveheersbeestjes eten graag bladluizen, spintmijten en ander ongedierte. Lieveheersbeestjes leggen hun eieren in de kolonies van deze plagen.
  • Sluiswespen leggen hun eieren op de rug van hoornwormen en andere insecten, zoals vliegen, kevers, schubben en bladwespen.

Kosmos als oktoberbloem

Cosmos is verkrijgbaar in verschillende prachtige kleuren. U kunt kiezen voor vaste planten of eenjarige kosmosbloemen. De kosmosbloem lijkt op een madeliefje, wat niet verrassend is, omdat hij net als het madeliefje deel uitmaakt van de Asteraceae-familie. De bloemroosjes waaieren als stralen rond de bloemschijf uit in een lichtjes ondergedompelde komvorm.

Kleurrijke kosmosbloemen die in de tuin bloeien
Kleurrijke kosmosbloemen die in de tuin bloeien

Betekenissen en symboliek

De gevarieerde betekenissen en symboliek van de kosmos zijn gecentreerd rond harmonie en rust. De kosmos wordt vaak gebruikt als een levend symbool van liefde. Historisch gezien werd de bloem als geschenk gegeven om te laten zien dat de gever veel om de ontvanger geeft. De oude kosmosbloemen hadden een goudgele kleur, maar zijn door de eeuwen heen gecultiveerd om een breder kleurenpalet te produceren. Sommige kleuren zijn wit, rood, paars, roze, oranje, chocolade en geel.

  • Wit - pure liefde, vriendschap
  • Rood - diepe liefde, passie
  • Paars - loyaliteit, spirituele rust
  • Roze - zachte liefde, moederlijke liefde
  • Oranje - hoop, optimisme
  • Chocolade - eeuwige liefde
  • Geel - geluk, nieuw begin

Hoe u Cosmos kunt laten groeien in uw snijbloementuin

Kosmosbloemen zijn geweldige snijbloemen. Ze zijn uiterst eenvoudig te kweken. Je kunt ze kweken in een bloembed of in een open tuin. U kunt zaailingen direct zaaien of transplanteren. Cosmos zal bloeien tot de eerste herfstvorst, zolang je dode bloemen gebruikt. Je hoeft geen kunstmest toe te voegen, omdat dit meer blad en minder bloemen zal genereren.

Bodemvereisten

Je kunt kosmosbloemen in vrijwel elke grond planten, zolang deze maar goed gedraineerd is. Je wilt geen te rijke grond, omdat dit het blad stimuleert in plaats van de bloemen. Deze geweldige bloem kan droogtes overleven en zelfs gedijen als ze wordt verwaarloosd. Om dit een nog verbazingwekkendere bloem te maken, zal hij elk jaar zichzelf uitzaaien.

Zon- en watervereisten

Plant de kosmos in de volle zon. Als je geen andere keus hebt dan bij gedeeltelijk licht te planten, is het nadeel een lagere bloeiproductie. Als de kosmos volledig gevestigd is, hoef je ze geen water meer te geven, zelfs niet tijdens droge periodes. Als er in uw regio momenteel sprake is van langdurige droogte, geef dan net genoeg water om de grond te bevochtigen. Laat de grond drogen voordat je opnieuw water geeft.

Plagen en ziekten

Cosmos trekt typisch bloemongedierte aan, zoals bladluizen, trips en andere. Enkele van de meest voorkomende kosmoscontracten zijn echte meeldauw en bacteriële verwelkingsziekte.

Oktober Geboorte Bloem Keuzes

Kosmos en goudsbloemen zijn beide geweldige symbolen voor verjaardagen in oktober. Of je nu cadeau geeft of kweekt, deze oktoberbloemen sieren tuinen en boeketten met levendige kleuren.

Aanbevolen: