Filippijnse volksdansgeschiedenis

Inhoudsopgave:

Filippijnse volksdansgeschiedenis
Filippijnse volksdansgeschiedenis
Anonim
Geschiedenis van de Filippijnse volksdans
Geschiedenis van de Filippijnse volksdans

De geschiedenis van de Filippijnse volksdans omvat invloeden van immigranten en veroveraars, terwijl tegelijkertijd de duidelijk Filippijnse wortels behouden blijven. Filippijnse volksdansen zijn een ware weerspiegeling van het dagelijks leven van de afgelopen eeuwen en betoveren tegelijkertijd het moderne publiek.

Volksdansgeschiedenis in de Filippijnen

Volksdans is de geschiedenis van de mensen in beweging. In sommige culturen overleven bleke fragmenten ervan eeuwen van invasies en diaspora's. In de Filippijnen is volksdans een sterke en duurzame inheemse uitdrukking.

Prekoloniaal

Vóór de opgetekende geschiedenis van de Filippijnen, voordat de Spaanse conquistadores de bevolking veroverden en kerstenden, vanaf de vroegste bezetting van deze vulkanische archipel, dansten de mensen. Ze dansten om de goden tevreden te stellen, om in de gunst te komen van machtige geesten, om een jacht of oogst te vieren, om de exotische levensvormen om hen heen na te bootsen. Ze dansten hun verhalen en hun sjamanistische rituelen, hun overgangsrituelen en hun herinnerde legendes en geschiedenis.

Landelijke dansen omvatten favorieten als de hoogstappende Tinikling, die een vogel nabootst, en de Gaway-Gaway, die de bewegingen laat zien van kinderen die de stengels van de gaway-wortels trekken tijdens een overvloedige oogst. De heidense stammen, de Higaonon, Subanon, Bagogo en anderen die de Filippijnen al duizenden jaren bewonen, hebben hun gebruiken en symbolische dansen behouden. Deels door isolatie hielden ze hun cultuur vrij van de invloed van de golven immigranten die zich door de eeuwen heen op de archipel hadden gevestigd. Tegenwoordig worden tribale dansen zoals Dugso (een dans van dankbaarheid voor een goede oogst of een mannelijke erfgenaam, gedanst met enkelbellen), Sohten (een oorlogsdans die uitsluitend uit mannen bestaat) en Lawin-Lawin (een andere mannelijke dans die een neerstortende, stijgende adelaar nabootst)) worden zorgvuldig gedocumenteerd en levend gehouden tijdens uitvoeringen door Filipijnse volksdansgroepen en culturele instellingen, zoals de Parangal Dance Company.

De Pagdiwata is een trancedans, met vrouwelijke dansers die een dankritueel uitvoeren ten tijde van de oogstmaan. De sjamanistische figuren bootsen de geesten na die ze bezitten en voeren een drama op dat uren kan duren.

Moslimhandelaren

Moslimhandelaren uit de Maleisische Archipel bereikten de Filippijnen in de 14e eeuw, ruim vóór de Europeanen. Hun bekering van de bevolking was een bescheiden aangelegenheid; ze waren meer geïnteresseerd in handel dan in kolonisatie, hoewel ze wel bolwerken stichtten en de lokale bevolking tot de islam bekeerden. Ze creëerden ook hun eigen volksdansen in de gebieden waar ze zich vestigden. Singkil is een van de bekendste. Het toont het lot van een prinses die gevangen zit in een magische aardbeving in een bos. Haar trouwe dienaar probeert haar te beschermen met een parasol terwijl de prinses gracieus vallende bomen ontwijkt, en wordt uiteindelijk gered door een prins.

Spaanse kolonisatie

Volksdansen overleefden de Europese invasie, en de dansers pasten het opgelegde christelijke geloof en de opgelegde cultuur aan hun eigen dansen aan, waarbij ze hofchoreografieën leenden maar deze doordrenkten met een Filippijnse geest. De Maria Clara-dansen versmolten de Spaanse hofstijl (en de gestileerde verkeringsconventies) met Filippijnse uitbundigheid. Maria Clara is de pure en nobele heldin van een roman die de beste kwaliteiten van de Filippijnse vrouw vertegenwoordigt. De dansers dragen Europese 16e-eeuwse kleding, maar bewegen zich op de klanken van bamboecastagnetten.

Folklorische fusie

De gerespecteerde volksdansen uit de laaglanden en de bergstammen blijven bestaan in hun traditionele vorm en in hedendaagse choreografieën voor Filippijnse balletgezelschappen. Dans is nog steeds het theater van identiteit voor het Filippijnse volk, een levendige en geliefde manier om hun verhaal verder te vertellen met de rijke geschiedenis van hun verleden.

De beat gaat door

Traditionele dans wordt nog steeds uitgevoerd bij geboorte- en bruiloftsvieringen. Op moderne volksdansfestivals worden nog steeds oude dansen uitgevoerd in kostuums uit de stamperiode van de Filippijnen. Als u het geluk heeft een optreden bij te wonen, hoort u percussie-instrumenten zoals de gangsa (een kleine koperen gong), een tobtob (koperen gong) of een hibat (een gong bespeeld met een zachte houten stok), begeleidende dansen zoals de Palok en de Lumagen. Bij veel tribale dansen worden geen externe muzikanten gebruikt; de dansers genereren hun eigen begeleiding met stampen en handgeklap.

Idudu: een momentopname van de oude cultuur

Uit het gebied van Abra, Cordillera, komt de Idudu, een viering van het gezin als de fundamentele bouwsteen van de Filippijnse cultuur. Een typische dag uit het leven van een gezin wordt afgebeeld: de vader werkt op het land terwijl de moeder voor de kinderen zorgt. Zodra de vader klaar is, gaat de moeder het veld in om het werk voort te zetten, terwijl de vader terug naar huis gaat om de baby in slaap te brengen.

Een zanger zingt gewoonlijk een bekend slaapliedje tijdens dit deel van de dans, en het benadrukt de noodzaak van samenwerking en wederzijdse steun in de Tingulaanse familiestructuur.

Maglalatik: de dans van de oorlog

Een dans van vóór de bekering van de Filippijnen tot het christendom wordt de Maglalatik genoemd. Het vertegenwoordigt een felle strijd tussen de Moro-stamleden (in rode broek) en de christelijke soldaten uit Spanje (in blauwe broek). Beide groepen dragen harnassen met kokosnootschalen die stevig aan hun lichaam zijn bevestigd en waarop herhaaldelijk wordt geslagen met andere schelpen die in de handen worden gehouden.

Oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Binan, Laguna, is het nu een van de meest voorkomende dansen in Filippijnse volksdansvoorstellingen.

Pandanggo sa Ilaw: gratie en evenwicht

Afgeleid van het Spaanse woord fandango, is deze dans een van de vele die zijn ontworpen om te pronken met de gratie, het evenwicht en de behendigheid van de artiesten. Drie glazen wijn (of, in moderne tijden, water) worden in de handen en op de hoofden van de dansers gehouden terwijl ze bewegen, zonder dat er een druppel wordt gemorst.

Dit is vergelijkbaar met de Binasuan-dans uit de provincie Pangasinan, die wordt gedaan met drinkglazen.

YouTube Video

YouTube Video
YouTube Video

Tinikling: vogels dansen over bamboe

Misschien wel de bekendste dans in de geschiedenis van de Filippijnse volksdans. De Tinikling bootst de hoog stappende vogels in de Filippijnse jungle na over de bamboevallen die de jagers voor hen zouden zetten. Twee dansers, meestal mannelijk en vrouwelijk, stappen sierlijk in en uit gekruiste sets bamboestokken die op de muziek naar elkaar toe en uit elkaar worden bewogen.

De dans wordt steeds sneller en sneller naarmate het vordert, en het is een publiekslieveling geweest voor Filippijnse dansgezelschappen die de wereld rondreizen. Tinikling illustreert de complexiteit en ritmische uitdaging van expressieve en ingewikkelde Filipijnse volksdansvormen.

YouTube Video

YouTube Video
YouTube Video

Meer over culturele dansen

Een recente wedergeboorte in de belangstelling voor alle volks- en culturele dansen heeft ertoe geleid dat veel bronnen online zijn verschenen. Je kunt deze volksdansen op YouTube bekijken, op informatieve sites over de cultuurgeschiedenis lezen en zelfs enkele dansen leren via instructievideo's. Bekijk enkele van deze bronnen om je kennis van Filippijnse volksdansen verder te ontwikkelen:

  • Sayam Pilipinas: Er is veel informatie beschikbaar via deze informatieve website, waar de dansen in categorieën zijn onderverdeeld en vervolgens worden uitgelegd met behulp van afbeeldingen.
  • Cultureel Centrum van de Filipijnen: Deze door de overheid beheerde site toont Filippijnse kunst en biedt volksdansgezelschappen zoals Bayanihan, de Nationale Dansmaatschappij van de Filipijnen, met speeldata en ticketprijzen.
  • Parangal: een Filipijns dansgezelschap gevestigd in San Francisco dat de kunst van de Filipijnen naar het Amerikaanse publiek brengt.
  • ArtsBridge America: De manier waarop dans en cultuur over de hele wereld met elkaar verweven zijn, wordt onderzocht in dit prestatiecurriculum dat is ontworpen om les te geven over culturele dansen van de wereld.
  • Ritwal: een dvd met verschillende soorten Filippijnse volksdansen, dit is een visueel feest voor iedereen die geïnteresseerd is in het genre.

Oude tot moderne dansgeschiedenis

De geschiedenis van dansen op de Filippijnen is een lang en rijk verhaal dat laat zien hoe verweven de dansen zijn met het dagelijks leven en belangrijke gebeurtenissen. Leer een paar dansen om je begrip en waardering voor dit dansgenre echt te vergroten; Hoewel de choreografie in eerste instantie misschien moeilijk lijkt, kan een beetje gerichte studie een heel eind komen.

Aanbevolen: