Filippijnse cultuur en tradities

Inhoudsopgave:

Filippijnse cultuur en tradities
Filippijnse cultuur en tradities
Anonim
kleine Filippijnse familie
kleine Filippijnse familie

Een bezoek aan de Filippijnen betekent dat je wordt overspoeld door een caleidoscoop van cultuur en traditie die anders is dan alle andere. Dit komt door de gevarieerde mix van rassen die deze eilandengroep al duizenden jaren beïnvloeden. Leer meer over de fascinerende Filippijnse cultuur op verschillende gebieden, waaronder historische invloeden, feesten, familie en keuken.

Nationale identiteit

De eminente Filippijnse socioloog en journalist prof. Randolf S. David stelde dat Filippino's zich niet bewust deel uitmaken van een natie. Een belangrijke oorzaak hiervan is het gemengde erfgoed waaruit de nationale psyche bestaat. Volgens Dr. Lourdes R. Quisumbing, de eerste vrouwelijke minister van Onderwijs, Cultuur en Sport van de Republiek der Filipijnen, zijn de Filippijnse waarden een mix van vertrouwen in de goddelijke voorzienigheid en zelfredzaamheid.

Historische invloeden

De Filippijnen liggen in een archipel, of eilandengroep, die meer dan 7.000 eilanden vormt. De geschiedenis van het land is die van immigratie en bezetting, en geeft aanwijzingen voor de identiteit van de mensen:

  • Vóór de Spaanse invasie in 1521 stamden de inwoners af van Maleisiërs, Indonesiërs, Chinezen, moslims en negrito's (mensen met een donkere huidskleur en een klein postuur uit Zuidoost-Azië).
  • De eerste Spanjaarden arriveerden in 1521.
  • Miguel Lopez de Legazpi voegde de Spaanse macht samen in 1564.
  • De Spaanse bezetting en het katholicisme verenigden het land.
  • Tijdens de jaren 1890 inspireerde José Rizal Filippino's om onafhankelijkheid te zoeken.
  • De VS regeerden in twee fasen op de Filippijnen: eerst van 1898 tot 1935 en ten tweede van 1936 tot 1946.
  • De eilanden kregen in 1933 de status van Gemenebest.
  • De Filippijnen werden op 4 juli 1946 onafhankelijk van de VS.

Taal

'Taglish' hoor je veel op de Filippijnen, vooral in Manilla, Luzon, Mindoro en Marinduque. Zoals het woord al doet vermoeden, combineert het Tagalog, de meest gesproken taal, en Engels. In 1987 werd een variant van Tagalog de basis voor de officiële taal van de Filippijnen. Tagalog en Engels worden overvloedig gebruikt in het onderwijs en in het bedrijfsleven, en Tagalog heeft de meeste literatuur van alle Filippijnse talen. Het zou echter verkeerd zijn te veronderstellen dat dit de enige talen waren. Volgens het SEAsite-project van de Northern Illinois University schatten wetenschappers dat er op de Filippijnen 75 tot 150 verschillende talen en dialecten zijn.

Familie

Familiebanden zijn belangrijk voor Filippino's. De ouderen worden geëerd en gerespecteerd. Vanaf jonge leeftijd leren kinderen 'po' en 'opo' te zeggen om hun ouderen aan te spreken, zowel binnen hun gemeenschap als binnen hun families. Er is een speciale begroeting om verering te tonen, 'mano po', waarbij je de hand van een oudere persoon neemt en deze op je voorhoofd legt alsof je zijn zegen ontvangt.

Een gezin drukt liefde uit door actie
Een gezin drukt liefde uit door actie

Grote families op de Filippijnen wonen samen, en zelfs verre leden krijgen de titel van neef. Kinderen hebben verschillende peetouders, zodat het ondersteuningssysteem sterk is. Er kunnen meerdere huizen gegroepeerd zijn op hetzelfde stuk grond, of in dezelfde buurt, zodat kinderen van verschillende ouders deel uitmaken van één huishouden. Alleenstaande tantes, ooms of grootouders zorgen voor hen terwijl hun ouders werken. Ook de grote festivals worden samen gevierd. Als een gezin van buiten de stad komt, reizen ze terug naar het platteland waar ze hun roots hebben, om dit te vieren.

Verkering en huwelijk

Huwe relaties tussen familieleden en vrienden zorgen ervoor dat jonge mensen vaak trouwen met anderen die hun familie al kent. Of dit nu nog steeds het geval is of niet, het is traditioneel dat 'pamanhikan' voorkomt en dat de ouders van de vrijer de familie van de bruid bezoeken om haar ten huwelijk te vragen. Vanaf dit punt verwacht de toekomstige bruidegom zichzelf zo nuttig mogelijk te maken voor de familie van zijn verloofde.

Lange verlovingen

Het huwelijk is een serieuze aangelegenheid, en verlovingen duren vaak meerdere jaren terwijl het echtpaar werkt, spaart voor een huis en, indien nodig, beta alt voor de opleiding van hun broers en zussen. Vrienden en familieleden kunnen het huwelijk helpen sponsoren om de kosten te verlagen.

Bruiloft

Er zijn verschillende soorten bruiloften op basis van familiewensen, religie, of de geografische locatie landelijk of stedelijk is. De afgelopen eeuw is het voor bruiden in de mode gekomen om wit te dragen, waarmee de westerse kledingstijl wordt nagebootst. Als een koppel echter een tribale bruiloft heeft, zullen ze traditionele kledij dragen.

Festivals en nationale feestdagen

Filippino's weten hoe ze moeten feesten. Wanneer u ook reist, er is altijd wel een vakantie of festival. Als u de Filippijnen bezoekt, heeft Filipino Travel Centre een handige festivalkalender. Elke gemeente heeft een patroonheilige wiens dag uitbundig gevierd wordt in de huizen en straten. Bewoners anticiperen al maanden van tevoren op de gebeurtenis. Er wordt een feestmaal bereid en ze gaan van het ene huis naar het andere om gerechten te proeven. De kerk en het plein zijn versierd met lichtjes en vlaggetjes, en er wordt een processie gehouden met dans en muziek. Volgens het festival verkleden Filippino's zich in levendige kostuums, sportmaskers en hoofdtooien. Vuurwerk en knallers maken de opwinding compleet.

Tonijnfestival gevierd in de Filippijnen
Tonijnfestival gevierd in de Filippijnen

Andere feestdagen zijn Pasen, Allerheiligen en wereldlijke feestdagen zoals Bataan Death March, Labor Day, Independence Day (12 juni) en Kerstmis. Rizal Day vindt plaats op 30 december en maakt daarmee deel uit van de nieuwjaarsvieringen. Chinees-Filippino's (of Chinese Filippino's) vieren het Chinese Nieuwjaar in Chinatown, Manila, en moslims genieten van de islamitische feesten aan het einde van de Ramadan en de hadj.

Etiquette

Een groot deel van de etiquette van de Filipijnen komt voort uit de wens om je gezicht te redden. Iemand kan instemmen met een actie, ook al is hij of zij niet van plan deze te doen; als het niet wordt uitgevoerd, wordt begrepen dat de daad beschamend zou zijn geweest. Dit is allemaal volkomen begrijpelijk voor Filippino's, hoewel verwarrend voor westerlingen. Door bepaalde sociale en zakelijke etiquette te begrijpen, voorkom je frustratie of schaamte. Commisceo Global biedt tips om sociale blunders te voorkomen. Sommige hiervan zijn:

  • Wacht totdat je meerdere keren wordt gevraagd voordat je eten accepteert.
  • Geef snoep of bloemen cadeau, maar geen chrysanten of witte lelies.
  • Introduceer mensen van oud tot jong.
  • Verwijs naar Filippino's met hun volledige titel.
  • Kleed je formeel en complimenteer de gastvrouw van het huis.
  • Vrouwen mogen in het openbaar geen alcohol drinken en hun benen niet over elkaar slaan.

Zaken doen

Je zult zeker met een glimlach worden begroet terwijl je door de Filipijnen reist. Persoonlijke relaties zijn belangrijk, en Filippino's zijn gevoelig voor de gevoelens van anderen. Als u zaken doet in de Filipijnen, moet u weten hoe professionele relaties werken. Volgens vertaalbureau Kwintessential zijn er belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

  • De zakelijke relatie is met u en niet met uw bedrijf of onderneming. Als u vertrekt, wordt de relatie dus verbroken en moet deze door uw vervanger opnieuw worden opgebouwd.
  • Probeer uitgebreide netwerken te bouwen.
  • Regel face-to-face interviews en vertrouw niet op fax, e-mail of telefoon.
  • Accepteer eten of drinken, zodat je niet beledigt.
  • Socialiseren na de vergadering.
  • Houd er rekening mee dat de mensen die je ontmoet misschien niet degenen zijn die de uiteindelijke beslissing nemen.

Filippijnse keuken

Geografische locatie en etniciteit hangen samen met de keuken die van gebied tot gebied varieert. Het eten is pittig maar niet oogstrelend heet. Er is één ding dat voor iedereen geldt; als je op de Filippijnen bent, zie je altijd gewone gestoomde rijst op het menu staan.

Dagelijkse voeding

Vis wordt dagelijks gegeten en kan worden gezouten of gebakken. Kip is populair, net als varkensvlees, hoewel het door de moslimbevolking niet wordt gegeten. Een groot deel van het eten wordt koud geserveerd. Groenten worden bereid in soepen of stoofschotels en fruit is er volop. Als u van desserts houdt, zult u genieten van de kokosmelk met fruitsalade.

Etiquette bij het eten

Hier is een hint van wat als goede manieren wordt beschouwd aan de Filippijnse eettafel:

  • Wees niet de eerste die binnenkomt.
  • Wacht tot je gaat zitten.
  • Houd de vork in je linkerhand en gebruik deze om voedsel op je lepel te plaatsen.
  • Messen worden niet gebruikt.

Filipijnse kunst

Er is een schat aan traditionele Filipijnse kunsten, van gesneden beelden tot muziekinstrumenten zoals neusfluiten, joodse harpen (" kubing"), gongs en drums. De inheemse kunstbeweging was tot de afgelopen jaren aan het afnemen. Nu is het nieuw leven ingeblazen, zowel op straatfestivals als bij theaterproducties. Ballet Philippines, Bayanihan Dance Company (Filipijns nationaal volksdansgezelschap) en de Ramon Obusan Folkloric Group zijn allemaal belangrijke podiumkunstengezelschappen die de lokale cultuur promoten.

Sinds de onafhankelijkheid publiceren schrijvers in het Tagalog en zijn er een aantal internationaal geprezen films verschenen, waaronder: Himala (1982), Oro, Plata, Mata (1982) en Small Voices (2002).

Een fascinerende cultuur

De Filippijnen is een tropisch land met vulkanische eilanden, bossen en zandstranden. Filippijnse mensen zijn terecht trots op hun omgeving. Deze locatie is een bezoek waard, of het nu voor zaken of vrije tijd is, en door meer te weten te komen over de Filippijnse cultuur, zult u zeker het meeste uit uw verblijf halen.

Aanbevolen: