Kurkentrekker Wilg

Inhoudsopgave:

Kurkentrekker Wilg
Kurkentrekker Wilg
Anonim
kurkentrekker wilg
kurkentrekker wilg

De kurkentrekkerwilg (Salix matsudana) wordt ook wel de krulwilg genoemd. Het maakt deel uit van de wilgenfamilie en wordt vaak gekweekt vanwege zijn aantrekkelijke herfstkleur, snelgroeiende groeiwijze en unieke vertakkingsstructuur.

Over de kurkentrekkerwilg

De kurkentrekkerwilg dankt zijn naam aan zijn unieke vertakking. Naarmate de boom groeit, strekken de takken zich horizontaal uit en draaien dan heen en weer, waardoor er krullen of kurkentrekkers ontstaan. Dit geeft de kurkentrekkerwilg vier seizoenen interesse in de moestuin. In het voorjaar heeft hij prachtige knoppen. In de zomer zorgen zijn sierlijke bladeren en snelgroeiende groeiwijze voor schaduw. Tijdens de herfst krijgen de bladeren een heldere, bijna puur gele kleur voordat ze op de grond vallen. In de winter zijn de prachtige takken en ingewikkelde vormen van de kurkentrekkerwilg te zien tegen een achtergrond van een helderblauwe winterhemel of witte sneeuwbedekking.

Grootte en groei

Kurkentrekkerwilgen groeien snel en bereiken een hoogte van ongeveer 9 meter. Net als andere wilgen geven ze de voorkeur aan vochtige grond. De wortels blijven ondiep en dichtbij het oppervlak en duwen soms zelfs omhoog naarmate de boom ouder wordt. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een plek om een kurkentrekkerwilg te planten. Het is bekend dat deze bomen trottoirs en opritten scheuren of zelfs riool- en waterleidingen met hun wortels breken. Het is het beste om ze ver weg te planten van huizen en andere structuren die gevaar lopen door hun wortels.

Naarmate de takken groeien, hebben ze de neiging horizontaal uit te reiken. Tijdens de wintermaanden kunnen sneeuw en ijs de takken van de boom doen barsten en breken. Soms worden kurkentrekkerwilgen voortijdig omver geblazen tijdens harde wind vanwege zowel hun ondiepe wortels als hun vertakkingssystemen.

Verzorging

Jonge kurkentrekkerwilg
Jonge kurkentrekkerwilg

Kurkentrekkerwilgen zijn winterhard van zone 4 tot en met 8. Ze zijn niet bijzonder kieskeurig wat betreft de grond en kunnen net zo goed groeien in klei, leem of zand. Het kan groeien in zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke gebieden. Omdat hij van vocht houdt, moet je deze boom water geven tijdens perioden van droogte.

Plagen

Zigeunermotten blijven een probleem voor de kurkentrekkerwilg. Deze motten verschijnen in de lente tot de vroege zomer als kleine rupsachtige insecten en eten de bladeren van de boom. De meeste tuinbouwvoorlichtingskantoren raden geen sprays of andere controles aan. Ernstige plagen van zigeunermotten kunnen onder controle worden gehouden door plakband rond de stam van de boom. Terwijl de jongen langs de stam omhoog kruipen om de bladeren te bereiken, worden ze gevangen in het plakband en sterven ze. Bladluizen kunnen eieren op de onderste bladeren leggen, maar zijn over het algemeen niet schadelijk voor de boom.

Voor- en nadelen

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan het kweken van deze boom in de moestuin.

Redenen voor planten

Aan de positieve kant maken de interessante takstructuur, de prachtige herfstkleur en de snelgroeiende gewoonten het tot een gewilde exemplaarboom. Als je een tuin ontwerpt voor vier seizoenen, kun je niet fout gaan met de kurkentrekker of de krulwilg, want de takken zijn dramatisch en interessant als de bladeren verdwenen zijn. Het is ook goed voor gebieden waar je vrijwel meteen een boom wilt hebben, omdat hij zeer snel tot volwassen hoogte groeit.

Nadelen van de boom

Het nadeel van het kweken van deze boom is de korte levensduur. Huiseigenaren die in hun landschapsarchitectuur investeren, willen vaak een boom die tientallen jaren meegaat, en niet jaren. De boom heeft de neiging een zwakke stam te hebben en is gevoelig voor schade door weersinvloeden en barsten.

Populaire boomkeuze

Vanwege zijn prachtige vorm, eenvoudige karakter en algemene ziekteresistentie blijft deze wilg een populaire keuze onder tuinders in het hele land. Plant er een en geniet van je nieuwe boom.

Aanbevolen: