Veelvoorkomende problemen tussen ouders en tieners

Inhoudsopgave:

Veelvoorkomende problemen tussen ouders en tieners
Veelvoorkomende problemen tussen ouders en tieners
Anonim
Moeder gefrustreerd door tienerzoon
Moeder gefrustreerd door tienerzoon

Conflicten tussen ouders en tieners zijn niets nieuws. Of het nu gaat om de avondklok, mobiele telefoons of zelfs vrienden, conflicten kunnen en zullen ontstaan. Hoe goed de problemen van tieners en ouders worden aangepakt en de gebruikte strategieën kunnen het verschil maken.

Een aantal veelvoorkomende problemen bij tieners

Redenen voor problemen tussen tieners en ouders variëren enorm, omdat elke situatie anders is. Er zijn echter een paar gemeenschappelijke gebieden waar tieners en ouders de meeste conflicten ervaren.

Onafhankelijkheid betuigen

Tieners streven hoe dan ook naar onafhankelijkheid. Van mode tot activiteiten: tieners willen controle over hun leven. Omdat tieners proberen te leren hoe ze volwassen kunnen zijn en zonder ouderlijk toezicht door de wereld kunnen navigeren, is dit een veelvoorkomend probleem. Het evenwicht bewaren tussen het laten maken van keuzes door je kind en het veilig houden ervan is als het lopen op een nooit eindigend strak touw. Leun hoe dan ook te ver en je zult zeker verliezen. Om het evenwicht te bewaren, kun je met tieners praten en proberen te begrijpen waarom ze de muziek, kleding of activiteiten kiezen die ze doen. Stel grenzen waardoor tieners zich nog steeds op een veilige manier kunnen uiten, zoals het blauw verven van hun haar of het starten van een garageband.

Ruzie

Door hun onafhankelijkheid te laten gelden, zijn tieners klaar om hun standpunt te bewijzen. Of ze nu te horen krijgen dat ze vandaag niet naar buiten kunnen of dat ze hun huiswerk moeten maken, adolescenten zijn bereid ruzie te maken. Ze willen niet alleen een vermeend onrecht bespreken, maar vaak hebben ze ook het gevoel dat ouders hen niet vertrouwen. In plaats van ruzie te maken, is het belangrijk om naar uw tiener te luisteren. Probeer met een kalme stem het punt te begrijpen dat tieners proberen te maken en probeer compromissen te sluiten in plaats van ruzie te maken.

Gebrek aan communicatie

Vaak voelt het alsof ouders en tieners zich op twee verschillende planeten bevinden of twee verschillende talen spreken. Zinnen als 'je begrijpt het niet' of 'het is alsof je niet eens naar me luistert' zijn uitspraken die ouders keer op keer horen. Tieners hebben niet het gevoel dat ouders naar hen luisteren of hun gevoelens begrijpen. Om door het troebele water van communicatie te dwalen, is het belangrijk om naar tieners te luisteren. In plaats van hen vragen te stellen, voer een algemeen gesprek en luister naar wat ze te zeggen hebben. Het is ook belangrijk om hun gevoelens te valideren. In plaats van alleen maar 'nee' te zeggen, luister naar waarom ze hun avondklok hebben overtreden of naar dat feest willen gaan.

Familie communicatie
Familie communicatie

Grenzen instellen

Grenzen zijn belangrijk voor tieners om gezond en gelukkig op te groeien. Tieners testen echter hun grenzen. Ze proberen hun grenzen te verleggen en door de duistere wateren van de volwassen wereld te waden. Ze willen zien of ouders hen vertrouwen en hun grenzen opzoeken. In plaats van onrealistische grenzen te stellen, is het belangrijk dat ouders met het kind praten en realistische grenzen stellen. Deze grenzen, zoals de avondklok en het gebruik van mobiele telefoons, moeten consistent worden afgedwongen. Als regels echter worden overtreden, moet je luisteren en begrijpen waarom ze zijn overtreden en op basis daarvan de consequenties aanpassen.

Emoties onder controle houden

Emotioneel management is niet alleen belangrijk voor tieners, maar ook voor ouders. Tieners zijn uitstekende knopdrukkers. Het is belangrijk om kalm te blijven, zelfs als uw tiener dat niet is. Bedenk dat tieners groeien en veranderen en dat de emotionele controle nog niet volledig is ontwikkeld. Om ervoor te zorgen dat uw tiener kalm blijft, moet u kalm blijven. In plaats van ruzie te maken en je emoties de overhand te laten krijgen, neem dan vijf minuten de tijd en kalmeer.

Tienerexperimenten

Tieners gaan experimenteren. Of ze nu snel rijden of met drugs experimenteren, risicovol gedrag kan op een hellend vlak leiden tot letsel of verslaving. Dit kan voortkomen uit het beweren van onafhankelijkheid, stress, verveling of gewoon nieuwsgierigheid. Dit is echter iets dat onder controle moet worden gehouden. Psychology Today merkt op dat experimenteren niet gezond is of de norm is voor tieners. Het is niet alleen belangrijk om met tieners te praten over risicovol gedrag en de gevolgen, maar je moet ook letten op tekenen van verslaving.

Veeleisende perfectie

Als ouder wil je dat je tiener zijn best kan doen. Volgens dr. Jessica Naecker kan het eisen van perfectie op het gebied van cijfers, sport, gedrag, etc. echter schadelijk zijn voor tieners. Hoewel je wilt dat kinderen hun best doen, moeten ouders begrijpen wanneer een leerling zijn best doet en de inspanning prijzen in plaats van het cijfer. Als uw kind bijvoorbeeld klusjes probeert af te maken of voor een toets leert, prijs dan deze inspanning. Hoewel de klus misschien niet perfect is of het cijfer misschien geen tien is, is het belangrijk om hun inspanningen te begrijpen en te waarderen.

De juiste of verkeerde menigte

Vrienden kunnen een lastig onderwerp zijn voor zowel tieners als ouders. Ouders willen dat hun kinderen met het juiste soort publiek omgaan. Maar tieners willen hun eigen vriendenkeuze kunnen maken. Hoewel het zorgwekkend kan zijn om met de verkeerde mensen om te gaan, moeten ouders zich concentreren op het gedrag van hun tiener in plaats van op het gedrag van hun vrienden. Stel duidelijke grenzen en vertrouw erop dat uw tiener de juiste keuzes zal maken. Help uw tiener op een rustige, liefdevolle manier door vriendschappen te navigeren die giftig voor hem of haar kunnen zijn.

Problemen tussen tieners en ouders oplossen

Niet elk probleem zal hetzelfde zijn of dezelfde tactiek nodig hebben. Er zijn echter enkele algemene tips die u kunt gebruiken om problemen met tieners op te lossen.

gelukkige vader en tienerzoon
gelukkige vader en tienerzoon
  • Luister naar hun standpunt. Of het nu gaat om vrienden, relaties of overtreden regels, geef ze de kans om zichzelf uit te leggen en de gevolgen van hun daden te begrijpen.
  • Vertrouw op hun beslissingen. Vertrouwen is belangrijk voor tieners. Ze willen dat je ziet dat ze goede keuzes maken. Om dat te kunnen doen, moet je ze vertrouwen.
  • Ken het verschil tussen gezond en ongezond gedrag. Hoewel je het misschien niet leuk vindt, zal het zetten van een piercing of het zwart verven van hun haar geen pijn doen. Laat ze zich op een gezonde manier uiten.
  • Compromis in plaats van bevelen. Tieners moeten weten dat hun stem wordt gehoord en dat ze een actieve rol spelen in hun leven. Als het om straffen gaat, werk dan samen om ze eerlijk te maken. Bespreek acties en gevolgen, zodat ze kunnen zien waarom specifiek gedrag schadelijk is.
  • Positief gedrag bevorderen. Het kan gemakkelijk zijn om verstrikt te raken in het negatieve gedrag van een tiener, maar het is belangrijk om het gedrag dat u graag wilt zien aan te vullen. In plaats van je alleen te concentreren op de momenten waarop een kind de klusjes niet afmaakt, kun je je beter concentreren op de momenten waarop het kind dat wel doet. Complementeer tieners voor de vier zoals ze op hun rapport hebben ontvangen in plaats van zich te concentreren op die ene D.
  • Wees standvastig maar niet ondoordringbaar. Het is belangrijk om standvastig te zijn, maar niet overdreven standvastig, omdat dit ertoe kan leiden dat een tiener nog meer in opstand wil komen.
  • Maak tijd voor elkaar. Maak tijd vrij om met elkaar te praten. Of het nu gaat om een wandeling maken, een spelletje spelen of uit eten gaan.

Wat u moet doen als u uw problemen niet kunt oplossen

Soms worden de problemen van tieners en ouders zo groot dat je ze niet alleen aankunt. Weten waar je moet kijken is belangrijk voordat tieners uit de hand lopen.

  • Praat met de kinderarts van uw kind. Er kan iets mentaals, emotioneels of gedragsmatigs aan de hand zijn met uw kind. Een kinderarts kan u in de goede richting wijzen.
  • Zoek een gezins- of kindertherapeut. Deze professionals kunnen u en uw kind helpen samen te werken om de communicatiekloof te overbruggen. Ze bieden ook coping-tips die jullie allebei kunnen proberen.
  • Zoek een steungroep. Soms kunnen ouderschapsgroepen u en uw tiener helpen manieren te leren om samen te werken.

De kloof tussen tieners en ouders

Ouders en tieners bevinden zich meestal op verschillende niveaus. Terwijl ouders ooit tieners waren, zijn ze veel van de stressoren en ervaringen vergeten die hun tiener mogelijk doormaakt. Tieners kunnen de keuzes die hun ouders maken ook niet begrijpen, omdat ze dat groeiniveau nog niet hebben bereikt. Daarom kunnen er veel verschillende problemen optreden. Met veel geduld en een beetje geluk kunnen zowel ouders als tieners een manier vinden om de kloof te overbruggen.

Aanbevolen: