Lantana-bloemen

Inhoudsopgave:

Lantana-bloemen
Lantana-bloemen
Anonim
Kolibrie op lantanabloemen
Kolibrie op lantanabloemen

Het kweken van lantanabloemen in de tuin trekt vlinders aan en voegt een vleugje heldere tropische kleuren toe. Lantana's worden in het grootste deel van de Verenigde Staten als eenjarige planten beschouwd, maar in sommige warmere klimaten in het zuidoosten kunnen ze als vaste planten worden geclassificeerd. Lantana biedt niet alleen prachtige bloemen, maar ook ondersteuning voor dieren in het wild.

Lantana's kweken

Lantana-bloemen hebben vele namen. In het zuidelijke deel van de Verenigde Staten kun je ze bijvoorbeeld 'bacon and eggs' of 'ham and eggs' horen noemen. Een van de interessante kenmerken van Lantana-bloemen is de bijna fluorescerende kwaliteit van de bloemen. Veel variëteiten bevatten verschillende gekleurde bloemblaadjes die vlak naast elkaar groeien en clusters vormen die op natuurlijke wijze geel, oranje, roze en blauw combineren. Anderen hebben effen gekleurde bloemen.

De bloemen zijn licht geurend en groeien rijkelijk zodra de plant volwassen is. Ze blijven de hele zomer en tot de eerste nachtvorst in de tuin bloeien. Lantana kan worden opgepot en als kamerplant naar binnen worden gebracht in de winter, of u kunt nieuwe lantana eenvoudigweg buiten herplanten als u de uwe verliest door vorst en kou.

Plantvereisten

Lantana geeft de voorkeur aan rijke, goed doorlatende grond, hoewel hij veel verschillende bodemomstandigheden verdraagt. Als uw grond veel klei of zand bevat, voeg dan compost toe om de vruchtbaarheid van de grond te verbeteren. Gebruik altijd goed verouderde compost of mest, omdat vers gevoelige planten kunnen verbranden. Plant Lantana-bloemen in de volle zon of gedeeltelijke zon, en zorg ervoor dat de plant elke dag minimaal zes uur of meer direct, helder zonlicht krijgt. Hij verdraagt een beetje schaduw in de middag, maar bloeit mogelijk niet uitbundig in de echte halfschaduw.

Lantana grondig water geven en de planten niet laten uitdrogen. Als uw grond zanderig is, zorg er dan voor dat u Lantana dagelijks water geeft. Een goede topdressing rondom de planten met mulch houdt water vast en onderdrukt onkruid. Lantana die niet genoeg water krijgt, stopt met bloeien of snijdt de bloei terug. Planten die niet bloeien, geven meestal aan dat ze dieper en vaker water moeten geven.

Lantana heeft geen kunstmest nodig als je het maar één seizoen kweekt en je de tuingrond hebt aangepast met compost van goede kwaliteit. Indien gewenst kunt u maandelijks een uitgebalanceerde, zachte 20-20-20-meststof toevoegen. Ga niet overboord met de kunstmest; Lantana is echt zorgeloos, en te veel kunstmest kan ook de bloesems van de plant verminderen.

Plagen en problemen

Lantana is over het algemeen een winterharde, gemakkelijk te onderhouden plant. De plant produceert gifstoffen in de bladeren, waardoor de plant onsmakelijk wordt voor herten, konijnen en muizen, hoewel ze er wel uit nieuwsgierigheid aan kunnen knabbelen. Veel voorkomende insectenplagen die Lantana aanvallen zijn de Lantana Lace Bug en mijten. Lantana-kantwantsen zijn ongeveer een kwart tot twintig centimeter lang, grijs en hebben donkergrijze of zwarte antennes. Deze insecten vernietigen de bloesems en kunnen ook het gebladerte ernstig beschadigen. Veelbetekenende tekenen zijn onder meer het waarnemen van de insecten op de planten en het gebladerte met bleekachtige vlekken, alsof je een spijkerbroek in de was doet en er bleekmiddel op zit, grote witte of lichte vlekken op de donkere bladeren. Om een plaag te verwijderen, gebruikt u insectendodende zeep of tuinbouwolie, of een algemene insectenspray. Lees het etiket voor aanwijzingen over correct gebruik, opslag en verwijdering en om er zeker van te zijn dat de spray compatibel is met Lantana-bloemen.

Landschapsgebruik

Lantana-bloemen zijn uitstekende containerplanten en perkplanten in de tuin. Ze worden traditioneel geplant in vlindertuinen. Lantana-bloemen trekken zwaluwstaartvlinders en vele andere soorten aan, evenals kolibries. Plant Lantana-bloemen in kuipen, containers en bloembakken en combineer ze met andere tropische planten en bloemen. Zorg ervoor dat u de containers dagelijks water geeft.

Verlicht uw tuin met lantana's

Met tientallen en tientallen soorten om uit te kiezen, voegen Lantana-bloemen een helder kleurpunt toe aan de tuin. Ze trekken kolibries en vlinders aan en zijn heel gemakkelijk te kweken. Bezoek uw plaatselijke tuincentrum voor de lantanabloemen die goed groeien in uw tuingebied.