Antieke neerklapbare tabelwaarden voor verschillende stijlen

Inhoudsopgave:

Antieke neerklapbare tabelwaarden voor verschillende stijlen
Antieke neerklapbare tabelwaarden voor verschillende stijlen
Anonim
Antieke klaptafel
Antieke klaptafel

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe tafel of overweegt er een te verkopen die je al hebt, het helpt om iets te weten over de waarden van antieke klaptafels. De meeste van deze tafels worden voor honderden dollars verkocht, maar er is veel variatie in hoeveel een klaptafel waard is. Als u de factoren begrijpt die van invloed zijn op de waarde, kunt u een nauwkeuriger beeld krijgen van wat u heeft.

Hoe u antieke klaptafels kunt identificeren

Een klaptafel is een tafel met een mechanisme waarmee je de buitenste bladeren van de tafel kunt laten zakken. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in een kleinere ruimte, omdat je de bladeren neer kunt leggen als je de tafel niet gebruikt of als er minder mensen omheen zitten. Deze tafelstijl bestaat al eeuwen, en dit zijn enkele trucs die je kunt gebruiken om te bepalen of een tafel met neerklapbaar blad antiek is:

  • Kijk naar de afwerking van de tafel om te bepalen of deze een ouderdomspatina heeft. Zelfs als het in een prachtige vorm verkeert, mag het er niet als nieuw uitzien.
  • Je kunt antieke meubels herkennen door te zoeken naar zaagsporen, vooral op het tafelblad. Tot het begin van de 19e eeuw waren zaagsporen recht, en daarna kunnen ze cirkelvormig zijn.
  • Kijk eens naar het antieke meubelbeslag dat is gebruikt bij de constructie van de tafel. Vierkante spijkers, schroeven met gleuven die niet in het midden zitten en handgemaakte scharnieren kunnen duiden op een antiek stuk.
  • Zoek ook naar labels, handtekeningen, stempels en andere antieke meubelmerken die op een specifieke fabrikant of vakman kunnen duiden. Deze kunnen u helpen uw tafel te identificeren.

Factoren die de waarden van antieke klapbladen beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die een effect kunnen hebben op de waarde van antieke klaptafels. Als u probeert uit te vinden hoeveel uw tafel waard is, neem dan de tijd om deze zorgvuldig te onderzoeken.

Staat van de tafel

Conditie is altijd belangrijk als het om antieke meubelwaarden gaat, maar kan vooral van belang zijn bij klaptafels. Omdat deze tafels bewegende delen hebben, moeten ze goed functioneren om het meeste waard te zijn. Gaan de bladeren omhoog en omlaag zoals zou moeten? Blijven ze veilig rechtop als ze worden grootgebracht? Is de hardware origineel en in goede staat? Bekijk daarnaast de tabel voor de volgende conditieproblemen die van toepassing zijn op alle antieke meubelen:

  • Controleer op overspuiten. Restauratie kan de waarde van antiek meubilair beïnvloeden, en tafels met een originele afwerking in goede staat zijn het meest waard. De afwerking moet tekenen van ouderdom vertonen.
  • Diepe krassen en groeven doen afbreuk aan de waarde, net als scheuren, spleten en gebroken stukken. Watervlekken of verloren afwerking kunnen er ook voor zorgen dat een tafel minder waard wordt. Controleer ook op reparaties, want zelfs nette reparaties kunnen een meubelstuk soms minder waardevol maken voor verzamelaars.
  • Zorg ervoor dat de tafel stevig is en niet los of wiebelig. Het moet een functioneel meubelstuk zijn om de meeste waarde te hebben.
Antieke notenhouten tafel met druppelblad
Antieke notenhouten tafel met druppelblad

Speciale kenmerken en details

Zoek naar dingen die een antieke klaptafel speciaal maken, zoals de volgende:

  • Mooie houtsoorten zoals mahonie, kersen en andere kunnen de waarde van een tafel vergroten. Dit geldt vooral voor mooie meubelhoutsoorten en voor houtsoorten die tegenwoordig moeilijk te vinden zijn, zoals kwartiersgezaagd eiken, Amerikaanse kastanje en gevlamde esdoorn.
  • Met de hand gesneden kan de waarde van een klaptafel vergroten, vooral als het snijwerk van zeer hoge kwaliteit is en goed bewaard is gebleven.
  • Antieke klaptafels met klauwpoten en andere decoraties kunnen meer waard zijn dan eenvoudigere opties.
  • Handbeschilderd of ingelegde decoratie kan een tafel waardevoller maken.

Grootte van de tafel

Over het algemeen zijn grotere klaptafels waardevoller, hoewel andere factoren belangrijker kunnen zijn dan de grootte. Een antieke eettafel met klapbladen is meestal waardevoller dan een bijzettafel.

Fabrikant van de tafel

Bepaalde ontwerpers en fabrikanten kunnen de waarde van de tafel vergroten. Zoek naar labels onder het tafelblad om te zien of u enige indicatie kunt vinden over wie het heeft gemaakt. Vintage Duncan Phyfe- en Ethan Allen-stijlen kunnen waardevol zijn, net als tafels gemaakt door beroemde meubelmakers.

Datum waarop de tafel is vervaardigd

Over het algemeen zullen oudere tabellen meer waard zijn dan nieuwere voorbeelden. Leren hoe je een antieke klaptafel kunt dateren, gaat over het onderzoeken van de constructie en de hardware die erin wordt gebruikt. Je kunt ook enkele aanwijzingen uit de stijl van de tabel halen, aangezien bepaalde stijlen op specifieke momenten in de geschiedenis populair waren.

Waarde van verschillende antieke tafelstijlen met neerklapbaar blad

Antieke tafelstijlen met neerklapbare bladeren variëren van eettafels tot stijlen voor speciale doeleinden, zoals speeltafels. De waarde van een tafel is afhankelijk van de grootte en stijl ervan, dus het is belangrijk om te weten wat voor soort je hebt.

Antieke tafeltjes met neerklapbaar voetstuk

Het is heel gebruikelijk dat antieke eettafels met klapbladen een voetstuk hebben. De voetstukbasis neemt namelijk minimale ruimte in beslag op de vloer. Als je de bladeren laat vallen, is de tafel nog ruimtebesparender. Deze worden voor verschillende prijzen verkocht, maar liggen vaak tussen de €300 en €900. Een voorbeeld uit ongeveer 1900 werd op eBay voor $ 435 verkocht.

Antieke Klaptafel met klapblad
Antieke Klaptafel met klapblad

Vintage Klaptafels met klapbladen

Een klaptafel met klapblad heeft poten die uitklappen om het blad te ondersteunen. Hoewel deze stijl al eeuwen bestaat, was hij in de twintigste eeuw vooral populair voor gebruik in kleinere eetkamers en appartementen. Er zijn moderne voorbeelden uit het midden van de eeuw te vinden die het goed doen in de huizen van vandaag, en ze kunnen honderden dollars waard zijn. Een moderne klaptafel uit het midden van de eeuw en vier stoelen werden bijvoorbeeld verkocht voor ongeveer $ 650.

Antieke bijzettafels met neerklapbare bladeren

Bijzettafels kunnen behoorlijk waardevol zijn, vooral als ze speciale kenmerken hebben, zoals uitgesneden poten of zeldzame houtsoorten. Hoewel deze tafels veel kleiner zijn dan eettafels, verkopen ze hun waarde omdat ze zo nuttig zijn in moderne huizen. Een Engelse bijzettafel van tijgereikenhout met gedraaide gerstpoten werd op eBay voor ongeveer $ 750 verkocht.

Bijzettafel met neerklapbaar blad
Bijzettafel met neerklapbaar blad

Antieke salontafels met neerklapbare bladeren

Klapbladige salontafels worden gekenmerkt door een lagere hoogte dan eettafels. Ze passen goed in de hedendaagse huiskamers, omdat je de bladeren kunt optillen om meer ruimte te krijgen voor het spelen van spelletjes of het neerzetten van eten en drinken, of de bladeren kunt laten zakken om je woonkamer groter te laten lijken. Je ziet vintage-opties, maar ook antiek. De oudere stukken met betere details zijn meestal het meest waard. Een salontafel met een klapblad uit het begin van de 20e eeuw en koperen poten werd bijvoorbeeld verkocht voor ongeveer $ 400.

Drop-Leaf-speeltafels

Antieke en vintage speeltafels met neerklapbare bladeren hebben meestal een dambord of schaakbord ingelegd in het blad. Soms is er een lade voor het opbergen van speelstukken. Voorbeelden van hoge kwaliteit kunnen uiterst waardevol zijn. Een vintage schaaktafel met neerklapbare bladeren en twee laden werd bijvoorbeeld op eBay verkocht voor ongeveer $ 450.

Drop-Leaf speeltafel
Drop-Leaf speeltafel

Overweeg een taxatie

Als u antiek meubilair gaat verkopen waarvan u vermoedt dat het bijzonder waardevol kan zijn, is het een goed idee om te investeren in een professionele taxatie van antiek meubilair. Op die manier weet u wat de waarde van uw klaptafel is en neemt u geen genoegen met minder dan de waarde ervan.

Aanbevolen: