Antieke bankkluizen: geschiedenis en verschillende stijlen onthuld

Inhoudsopgave:

Antieke bankkluizen: geschiedenis en verschillende stijlen onthuld
Antieke bankkluizen: geschiedenis en verschillende stijlen onthuld
Anonim

Deze prachtige, sierlijke kluizen hebben een unieke plek in de geschiedenis - en mogelijk ook in uw huis of bedrijf.

oude bankkluis in Milwaukee County Historical Society And Museum
oude bankkluis in Milwaukee County Historical Society And Museum

Van sierlijke kanonskogelkluizen en rechthoekige dubbelwandige gietijzeren creaties tot enorme drukgevoelige kluizen met sierlijke bankiersdeuren: antieke bankkluizen worden zeer gewaardeerd vanwege hun schoonheid, vakmanschap en historische betekenis als kostbare schatten uit het verleden. Of je nu het gevoel hebt dat de enige plek die het waard is om de parels van je grootmoeder op te bergen een antieke kluis is, of dat je gewoon heel graag een scène uit je favoriete overvalfilm wilt naspelen, er is vast en zeker een antieke kluis die graag met je mee naar huis gaat.

Vroege Amerikaanse bankkluizen

Hoewel de meeste vroege bankiers hun geld daadwerkelijk in de kluis van hun bank bewaarden, is er een mythe uit de popcultuur die blijft circuleren waarin wordt voorgesteld dat bankiers hun geld mee naar huis namen en het onder hun bed bewaarden terwijl ze sliepen. Een andere veel voorkomende theorie is dat sommige bankiers elke nacht de kluis van de bank zouden hebben opgesloten en het geld vervolgens in een vuilnismand hadden gedeponeerd, bedekt met papieren of een doek, om het tot de ochtend in bewaring te houden. Er is zelfs een oude westerse mythe die vertelt over een grensbankier uit Oklahoma die het geld van zijn bank in een geraspte doos bewaarde, compleet met ratelslangen erin voor ultieme bescherming.

Of deze verhalen nu waar zijn of niet, één ding is zeker: de vroege bankiers wisten hoe belangrijk het was om hun klanten te laten zien dat hun geld absoluut veilig was. Dit was vooral belangrijk in een tijdperk dat grotendeels vóór de kredietverlening bestond, waarin het hele fortuin van mensen in vlammen op kon gaan, opgegeten kon worden door de slechte investeringen van een bank, of gestolen kon worden door een aantal slechte zaken. De meeste bankiers toonden hun sierlijke kanonskogelkluizen als een manier om hun klanten gerust te stellen dat het geld dat ze hadden gestort veilig werd bewaard. Andere banken hielden hun kluisdeuren vaak open om hun klanten een volledig zicht te geven op de interne componenten van de kluis, zodat ze persoonlijk de stevigheid ervan konden ervaren.

Antieke Cannonball-bankkluizen

Farmers & Merchant Bank Kanonskogelveilig mangaanstaal
Farmers & Merchant Bank Kanonskogelveilig mangaanstaal

Grote kanonskogelkluizen werden gemaakt voor commercieel gebruik, en een kleinere versie werd ook gemaakt voor persoonlijk gebruik. De grote commerciële kanonskogelkluizen die bij banken worden gebruikt, worden vaak aangeduid als een bal-op-een-doos-ontwerp. De meeste kanonskogelkluizen waren aan de binnen- en buitenkant rijkelijk versierd met handjuwelen die schitterden als diamanten. Andere decoratieve accenten inbegrepen:

  • Gouden vlekverf
  • Pinstriping
  • Gravures
  • Handgeschilderde zichtbare prikklokken met vergulde onderdelen en geëmailleerde wijzerplaat
  • Handgeschilderde ontwerpen en scènes
kanonskogelkluis in het Cedar Key Historical Museum
kanonskogelkluis in het Cedar Key Historical Museum

De kanonskogelkluizen bestonden uit twee delen: een onderste deel met poten die een grote metalen kist vasthielden, en een enorme ronde metalen bal die aan de kist was bevestigd. Belangrijke documenten werden in het onderste gedeelte van de kluis bewaard, terwijl papiergeld, goud en zilver in het ronde bovenste gedeelte werden bewaard.

Met een gewicht van ongeveer 3.600 pond werden kanonskogelbankkluizen als diefstalbestendig beschouwd vanwege hun enorme gewicht en ronde vorm. De meeste bedrijven creëerden hun kluizen op basis van een standaardontwerp met toegevoegde accenten en logo's die specifiek zijn voor hun merk. Sommige van deze fabrikanten van kanonskogelkluizen zijn onder meer:

  • Mosler Safe Co.
  • York Safe and Lock Co.
  • Nationale Safe and Lock Co.
  • Marvin Safe Co.
  • Victor Safe and Lock Co.

Rechthoekige antieke bankkluizen

antieke rechthoekige bankkluis
antieke rechthoekige bankkluis

In de Verenigde Staten werden pas halverwege de jaren twintig van de negentiende eeuw kluizen vervaardigd. Voordien werden alle kluizen in Europa gemaakt en geïmporteerd. Deze vroege rechthoekige bankkluizen werden vaak gemaakt met dubbele wanden die gevuld waren met verschillende materialen, waaronder:

  • Zachte stalen staven die zowel verticaal als horizontaal liepen
  • Frankliniet
  • Aluin, alkali en klei
  • Gips van Parijs, mortel of asbest als brandwerend materiaal

Net als de kanonskogelkluizen waren de meeste rechthoekige antieke kluizen die in banken werden gebruikt rijkelijk versierd met handgeschilderde details, waaronder veel prachtige scènes of bloemenschilderijen. Deze kluizen hadden een enkele deur of een stel dubbele deuren; Ze werden echter minder vaak gebruikt dan hun kanonskogelveilige tegenhangers, omdat banken de voorkeur gaven aan de kamerhoge beveiliging van een bankkluis.

Inloopkluizen en bankkluizen

man staande in bankkluis 1936
man staande in bankkluis 1936

Inloopkluizen en kluizen werden over het algemeen in veel grotere bankgebouwen in steden geplaatst, hoewel tegen de eeuwwisseling steeds meer banken over een kluis beschikten. Meestal werd het gebouw gebouwd rond de enorme inloopkluis of bankkluis, en deze gewelven waren gemaakt van beton versterkt met staal. De volgende websites bieden digitale collecties met afbeeldingen van verschillende van deze bijzondere antiquiteiten.

  • Het centrum van de binnenstad - Het centrum van de binnenstad toont een antieke bankkluisdeur van Diebold die ongeveer 4.500 pond weegt.
  • Protection Lock - Onder de kluizen die bij Protection Lock worden getoond, bevindt zich een prachtige Mosler-bankkluisdeur met ronde deur.

Een ongebruikelijk pistool dat veilig afvuurt

Een zeer ongebruikelijke kluis, aangeboden door Carlton Hobbs LLC uit New York City, wordt vermoedelijk rond 1815 gebouwd door de Russische Tula-werkplaatsen. Deze ongebruikelijke antieke stalen kluis vuurt twee geladen pistolen af, gericht op iedereen die hem verkeerd opent. Daarnaast is er een complex sluitmechanisme dat bestaat uit verschillende binnenkluizen, meerdere grendels en verborgen sleutelgaten.

Details over de geschiedenis van deze kluis zijn volledig onbekend. Hoewel er geen spoor van een keizerlijk monogram is gevonden, geloven sommigen dat deze unieke kluis mogelijk voor keizerlijke doeleinden is gemaakt. Misschien werd het zelfs gebruikt bij een van de Russische staatsbanken die eind jaren zestig van de negentiende eeuw werden opgericht. Misschien wordt ooit de geschiedenis van de 'schietkluis' onthuld.

Manieren om uw antieke bankkluizen te dateren

Als je toevallig een excentrieke tante hebt die in haar testament een antieke kluis voor je heeft nagelaten, dan vraag je je misschien af hoe oud de stofkonijnverzamelaar zou kunnen zijn. Als je in Amerika woont, zijn de meeste antieke kluizen pas uit de 19e eeuw en later. Toch zijn er een paar kenmerken waar u op kunt letten, zodat u een beter idee krijgt van de periode waarin uw kluis is gebouwd.

Oude kluis in de pakketpostbank in Vernal Utah
Oude kluis in de pakketpostbank in Vernal Utah
  • Zoek naar een productiedatum- Mogelijk kunt u latente labels of gegraveerde labels vinden die aangeven wanneer de kluis is gebouwd. Controleer de binnenpanelen en de buitenkant van de kluis om te zien wat je kunt vinden.
  • Bepaal de fabrikant - Controleer of er informatie in de kluis zit met details over de naam van de fabrikant; soms hebben deze bedrijven handleidingen beschikbaar waarmee u naar uw kluis kunt verwijzen.
  • Ontdek het sluitsysteem - De oudste kluizen werden beveiligd met slot en sleutels, dus een kluis die er behoorlijk oud uitziet en alleen een fysieke sleutel gebruikt om te ontgrendelen, is meestal ouder dan eentje met een rollend combinatiemechanisme.
  • Observeer het ontwerp van de kluis - Bekijk het ontwerp van de kluis en bepaal welk type kleuren ze hebben gebruikt, of er gedateerde letters in de etikettering staan en of er opvallende accenttekens zijn zien. Uit delicaat lijnwerk en geschilderde biezen aan de buitenkant van sommige kluizen kan bijvoorbeeld blijken dat het uit de jaren twintig en dertig stamt.

Antieke bankkluizen en hun moderne toepassingen

In tegenstelling tot sommige artefacten van honderden jaren geleden kunnen antieke bankkluizen nog steeds worden gebruikt. Zolang de vergrendelingsmechanismen van deze kluizen intact zijn en niet zijn aangetast (en als dat wel het geval is, zijn ze door een professional hersteld), zijn ze volkomen veilig om te gebruiken voor het beoogde doel. Dit brengt veel mensen bij de vraag of antieke kluizen de goederen erin beter beschermen dan moderne kluizen.

In zekere zin doen ze dat ook. Voor een paar honderd dollar kun je een moderne kluis kopen, die kan worden geopend met een combinatieslot of een biometrische scanner. Deze kluizen zijn over het algemeen gemaakt om het voor de eigenaren gemakkelijker te maken hun spullen terug te vinden dan om dieven echt af te schrikken. Als het om antieke kluizen gaat, waren er meestal meer mechanismen om dieven af te schrikken, en de materialen die werden gebruikt om ze te maken waren behoorlijk ondoordringbaar. Dit betekent niet dat u vandaag de dag geen hoogwaardige kluizen kunt kopen die aanvallen kunnen weerstaan die zelfs antieke kluizen niet aankunnen; maar als je tegenwoordig een gemiddelde antieke bankkluis vergelijkt met een huiskluis, zou de antieke kluis elke keer moeten winnen.

Met antieke banken mag niet worden spotten

Gezien hun precaire positie als bewakers van ieders rijkdom, mochten banken niet met zich laten sollen als het ging om het veiligstellen van hun goederen. Van kanonskogelkluizen tot 30 cm dikke bankkluizen: antieke bankkluizen waren onverzettelijke krachten en toch subtiel ontworpen. U hoeft geen juwelen en documenten te hebben die beschermd moeten worden om het fijne vakmanschap te waarderen dat is gebruikt bij het maken van deze precieze mechanismen.

Aanbevolen: